Sosiaalinen media http://usvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/133165/all Thu, 11 Apr 2019 07:26:12 +0300 fi Syntyykö viides valtiomahti? http://pialnsman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274023-syntyyko-viides-valtiomahti <p>Solvausten ja uhkausten laukominen netissä tai kadulla ei ole sananvapauden käyttöä toisin kuin niiden esittäjät väittävät. Mitä se oikein on? Muiden mielipiteenvapauden riistoa ja vallan ottamista omiin käsiin. Solvausten ja uhkausten laukoja riistää kohteeltaan oikeuden mielipiteen ilmaisuun pelottelemalla, pakottamalla vaikenemaan tai mustaamalla tämän maineen. Siten hän myös estää keskustelun henkilön mielipiteistä. Minä määrään mitä täällä saa puhua!</p><p>Sanat muuttuvat teoiksi. Tappouhkaukset ja maalittaminen yllyttävät samanmielisiä väkivaltaan vihan kohteita vastaan.</p><p>Eduskuntavaalien alla on tullut tietoon useita tapauksia, joissa ehdokkaita vastaan on kohdistunut väkivaltaa ja sillä uhkaamista.</p><p>Jari Tervo kirjoitti <a href="https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006060393.html">Hesarin kolumnissa 7.4.</a> näin: &ldquo;Kansanedustajaehdokkaitten &ndash; puolueesta riippumatta &ndash; herjailu ja uhkailu vaaliteltan kupeessa on hyökkäys sananvapautta vastaan. Kun sananvapaus menee, samassa ovenavauksessa poistuu demokratia.&rdquo;</p><p>Demokratia ei Tervon mukaan toimi, jos poliittisesti aktiiviset kansalaiset eivät uskalla asettua ehdolle.</p><p>Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund totesi edellisten eduskuntavaalien yhteydessä 2015, että &ldquo;pelkkä äänestämiseen pohjautuva edustuksellinen demokratia ei enää riitä. Tarvitaan myös muita poliittisen osallistumisen kanavia&rdquo; (<a href="http://www.hs.fi/paivanlehti/18072016/a1468725970119">linkki</a>).</p><p>Samaa mieltä. Demokratia rappeutuu, jos sitä ei kehitetä. Se mikä oli riittävää toisen maailmansodan jälkeen, ei ole riittävää enää nykypäivänä aivan toisenlaisissa olosuhteissa.</p><p>Maailmalla on syntynyt useita aloitteita sosiaalisen median palveluista, jotka organisoivat sivistynyttä keskustelua siten, että vihan- ja valheiden lietsojat eivät pääse sitä sabotoimaan. &nbsp;Kun sellainen saa siivet alleen, siitä voi muodostua pysyvä instituutio, demokratian todellinen viides valtiomahti.</p><p><br />&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Solvausten ja uhkausten laukominen netissä tai kadulla ei ole sananvapauden käyttöä toisin kuin niiden esittäjät väittävät. Mitä se oikein on? Muiden mielipiteenvapauden riistoa ja vallan ottamista omiin käsiin. Solvausten ja uhkausten laukoja riistää kohteeltaan oikeuden mielipiteen ilmaisuun pelottelemalla, pakottamalla vaikenemaan tai mustaamalla tämän maineen. Siten hän myös estää keskustelun henkilön mielipiteistä. Minä määrään mitä täällä saa puhua!

Sanat muuttuvat teoiksi. Tappouhkaukset ja maalittaminen yllyttävät samanmielisiä väkivaltaan vihan kohteita vastaan.

Eduskuntavaalien alla on tullut tietoon useita tapauksia, joissa ehdokkaita vastaan on kohdistunut väkivaltaa ja sillä uhkaamista.

Jari Tervo kirjoitti Hesarin kolumnissa 7.4. näin: “Kansanedustajaehdokkaitten – puolueesta riippumatta – herjailu ja uhkailu vaaliteltan kupeessa on hyökkäys sananvapautta vastaan. Kun sananvapaus menee, samassa ovenavauksessa poistuu demokratia.”

Demokratia ei Tervon mukaan toimi, jos poliittisesti aktiiviset kansalaiset eivät uskalla asettua ehdolle.

Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund totesi edellisten eduskuntavaalien yhteydessä 2015, että “pelkkä äänestämiseen pohjautuva edustuksellinen demokratia ei enää riitä. Tarvitaan myös muita poliittisen osallistumisen kanavia” (linkki).

Samaa mieltä. Demokratia rappeutuu, jos sitä ei kehitetä. Se mikä oli riittävää toisen maailmansodan jälkeen, ei ole riittävää enää nykypäivänä aivan toisenlaisissa olosuhteissa.

Maailmalla on syntynyt useita aloitteita sosiaalisen median palveluista, jotka organisoivat sivistynyttä keskustelua siten, että vihan- ja valheiden lietsojat eivät pääse sitä sabotoimaan.  Kun sellainen saa siivet alleen, siitä voi muodostua pysyvä instituutio, demokratian todellinen viides valtiomahti.


 

]]>
1 http://pialnsman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274023-syntyyko-viides-valtiomahti#comments Demokratia Jari Tervo Parlamentarismi Sosiaalinen media Vihapuhe Thu, 11 Apr 2019 04:26:12 +0000 Pia Länsman http://pialnsman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274023-syntyyko-viides-valtiomahti
Pimeä nykyaika http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273006-pimea-nykyaika <p>Tätä kirjoittaessa vietetään Earth hour -tapahtumaa, jonka puitteissa valot sammutetaan tunniksi ympäri maailmaa. Sen viettäminen olisi ollut tänä vuonna helppoa: olisi riittänyt, että kääntää kellot jo 20:30 kesää kohti.</p><p>Vakavasti puhuen, moni ehkä ajattelee tästäkin vuosittaisesta tempauksesta, että koko juttu on yhtä tyhjän kanssa. Minusta Earth hour on hieno tempaus. Juuri näin pitää kestävän kehityksen puolesta toimia ja ilmasto- ja ympäristötyötä tehdä. Älä osta mitään -päivä on toinen kelpo esimerkki hienosta teemapäivästä, jolla muistutetaan ihmisiä maapallon kantokyvystä.</p><p>Tällaisina päivinä vapaaehtoisuuden pohjalta luodaan uusia maailmaa yhdistäviä tapahtumia, joiden ympärille voidaan rakentaa vaikka millaisia tunnelmallisia ja yhteisöllisiä tapahtumia, jaettuja pimeyden ja hiljaisuuden retriittejä kynttilänvalossa. Ketään ei pakoteta, minkäänlaista paniikkia ei lietsota, mutta tietoisuutta lisätään. Ketään ei ole pakotettu ostamaan veroina ja päivittäisinä lisäkuluina kenenkään alarmistin omaatuntoa.</p><p>Toivon, että mahdollisuuksien mukaan monissa kodeissa ja perheissä valot ja ylimääräiset sähkölaitteet on tänään laitettu tunniksi pois päältä, sytytetty kynttilät äiti maalle ja oltu hetki yhdessä. Se on vahva ja pysäyttävä vastalause tässä hektisessä arjessamme, jossa läsnäolo ei ole itsestäänselvyys.</p><p>Vain yksi asia pilaa koko jutun ja syyllistyn siihen tätä kirjoittaessa itsekin: Mobiililaitteiden käyttö ja sosiaalinen media. Niin hyviä renkejä, kuin älylaitteet ovatkin, ne ovat myös suuria syypäitä aikamme levottomuuteen ja kokemukseen oman pienen elämän mitättömyydestä ja niin sanotusta&nbsp;&nbsp;sitku-asenteesta, joka estää meitä olemasta onnellisia omassa elämässämme.&nbsp;</p><p>Mobiililaitteet ja sosiaalinen media rakentavat elämää, jossa pimeyskin pitää kuvata ja raportoida someen sen sijaan, että eläisi sen hetken. Ihmettelen tätä usein erityisesti silloin, kun huomaan esimerkiksi keikoilla ja konserteissa, että osa ihmisistä seuraa tapahtumia lähes taukoamatta vain puhelimensa kameran läpi.</p><p>Pimeä keskiaika on kaukana takana. Ehkä tulevaisuus, jossa olemme oppineet hallitsemaan sosiaalista mediaa ja älylaitteita enemmän kuin ne hajottavat ja hallitsevat meitä, siintää jossakin edessäpäin valoisana. Sitä odotellessa on elettävä pimeää nykyaikaa.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tätä kirjoittaessa vietetään Earth hour -tapahtumaa, jonka puitteissa valot sammutetaan tunniksi ympäri maailmaa. Sen viettäminen olisi ollut tänä vuonna helppoa: olisi riittänyt, että kääntää kellot jo 20:30 kesää kohti.

Vakavasti puhuen, moni ehkä ajattelee tästäkin vuosittaisesta tempauksesta, että koko juttu on yhtä tyhjän kanssa. Minusta Earth hour on hieno tempaus. Juuri näin pitää kestävän kehityksen puolesta toimia ja ilmasto- ja ympäristötyötä tehdä. Älä osta mitään -päivä on toinen kelpo esimerkki hienosta teemapäivästä, jolla muistutetaan ihmisiä maapallon kantokyvystä.

Tällaisina päivinä vapaaehtoisuuden pohjalta luodaan uusia maailmaa yhdistäviä tapahtumia, joiden ympärille voidaan rakentaa vaikka millaisia tunnelmallisia ja yhteisöllisiä tapahtumia, jaettuja pimeyden ja hiljaisuuden retriittejä kynttilänvalossa. Ketään ei pakoteta, minkäänlaista paniikkia ei lietsota, mutta tietoisuutta lisätään. Ketään ei ole pakotettu ostamaan veroina ja päivittäisinä lisäkuluina kenenkään alarmistin omaatuntoa.

Toivon, että mahdollisuuksien mukaan monissa kodeissa ja perheissä valot ja ylimääräiset sähkölaitteet on tänään laitettu tunniksi pois päältä, sytytetty kynttilät äiti maalle ja oltu hetki yhdessä. Se on vahva ja pysäyttävä vastalause tässä hektisessä arjessamme, jossa läsnäolo ei ole itsestäänselvyys.

Vain yksi asia pilaa koko jutun ja syyllistyn siihen tätä kirjoittaessa itsekin: Mobiililaitteiden käyttö ja sosiaalinen media. Niin hyviä renkejä, kuin älylaitteet ovatkin, ne ovat myös suuria syypäitä aikamme levottomuuteen ja kokemukseen oman pienen elämän mitättömyydestä ja niin sanotusta  sitku-asenteesta, joka estää meitä olemasta onnellisia omassa elämässämme. 

Mobiililaitteet ja sosiaalinen media rakentavat elämää, jossa pimeyskin pitää kuvata ja raportoida someen sen sijaan, että eläisi sen hetken. Ihmettelen tätä usein erityisesti silloin, kun huomaan esimerkiksi keikoilla ja konserteissa, että osa ihmisistä seuraa tapahtumia lähes taukoamatta vain puhelimensa kameran läpi.

Pimeä keskiaika on kaukana takana. Ehkä tulevaisuus, jossa olemme oppineet hallitsemaan sosiaalista mediaa ja älylaitteita enemmän kuin ne hajottavat ja hallitsevat meitä, siintää jossakin edessäpäin valoisana. Sitä odotellessa on elettävä pimeää nykyaikaa.

 

 

]]>
0 http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273006-pimea-nykyaika#comments Earth hour Elämä Mobiiliteknologia Sosiaalinen media Sat, 30 Mar 2019 20:08:35 +0000 Kimmo Kautio http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273006-pimea-nykyaika
Some vs. maakuntalehdistö - miten omassa vaalipiirissäsi ero näkyy? http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272188-some-vs-maakuntalehdisto-miten-omassa-vaalipiirissasi-ero-nakyy <p><br />Vaalit käy luvatuilla ylikierroksilla. Ilmastovaaleiksi ristityt vaalit ovat pitäneet lupauksensa ja toinen toistaan villimpää ajatusta sinkoilee somen syövereissä, mitä kieltää ilmastomuutoksen nimissä. Keskustelun seuraaminen on polarisaation mallikappale.</p><p>Itse olen yrittänyt muutamissa keskusteluissa olla keskitien kulkija ja huomautellut muutamista ihan matemaattisista faktoista eli siitä, että suhteellinen hiilijalanjälki ei tätä palloa lämmitä vaan absoluuttinen.<br />Tässä mielessä on aivan matemaattinen fakta, että Suomen touhuilla ei ole minkäänlaista merkitystä, vaikka putoaisimme takaisin metsästäjä-keräilijä aikakaudelle. Tämä ei matematiikkaa taitamattomille ole auennut.<br /><br />On siis hiukkasen visaisempi juttu pudottaa sitä absoluuttista hiilidioksidin määrää riittävästi, ettei pallon lämpeneminen lähde karkaamaan käsistä. Ja kun ehdottaa sitä kaikkein yksinkertaisinta ratkaisua eli ydinvoimaa, niin sehän ei tunnetusti käy vaan joillain tuulimyllyillä ja aurinkopaneeleilla tämän Telluksen energiatuotanto pitäisi ratkaista.</p><p>Aivan piinkovan <a href="https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa049a6e-927f-42a4-b127-7a5433e74160?fbclid=IwAR1RIaL-hwrkrHhIQFZ6LqeAJHnSl8fKNtHduJmCQnBHDSf1Io2B8CwW6xM">asiantuntijankaan huomio </a>ja korjauskeinot eivät saa kierroksia laantumaan heidän suhteen, jotka odottavat tämän ajan maailmanloppua CO2:sta.<br /><br />Suosittelisin jonkinlaista vihreän kehitysavun viemistä Kiinaan ja Intiaan, jos todellakin halutaan vaikuttaa absoluuttiseen hiilidioksidin määrään. EU:n kokoiset hartiat voisi riittää ja jossain kohtaa, kun Trumpin aikakausi päättyy, niin jenkit messiin kipin kapin, niin eiköhän tästäkin selvitä suht kuivin jaloin.<br /><br />Toinen ikiliikkuja teemaksi muodostunut maahanmuuttokeskustelu jatkaa tuttua järjetöntä latuaan keskustelujanan molemmissa päissä. Harmaan sävyt ja keskitien kulkijat ovat harvinaisia kuin valkoselkätikka. Aivan kuluneet meemit ja fraasit sävyttävät näitä keskusteluja molemmin puolin ja se yksinkertaisesti alkaa jo väsyttää.</p><p>Mutta lehdistö sentään näyttää pitävän jonkinlaisen rajan vouhottamisessa ja keskitien kulkemisessa ja hyvä niin.</p><p>Omassa maakuntalehdessäni Ilkassa on ollut tasapainoinen kattaus muutaman viikon ajan eri puolueiden listoista siten, että ensin on Vaalianalyysi-nimellä kulkeva analyysi puoleen menestyksestä Vaasan vaalipiiristä ja sitten perään toisella otsikolla jonkun puolueen piirin kärkinimen haastattelu muutamilla hyvillä peruskysymyksillä. Tattis, toimittaja Marja Tyynismaa ja Ilkka.<br /><br />Kun vertaa Ilkan uutisointia ja somen vellovaa yksinapaista vouhotusta, niin Ilkka nousee jonnekin kansainvälisen uutistoimiston tasolle verrattuna tähän angstiseen bittihelvettiin.<br /><br />Miten muualla päin Suomea? Onko samantyylisiä havaintoja vai jotain päinvastaista nähtävissä? Sana vapaa. Kommentteja, kiitos.<br />&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>
Vaalit käy luvatuilla ylikierroksilla. Ilmastovaaleiksi ristityt vaalit ovat pitäneet lupauksensa ja toinen toistaan villimpää ajatusta sinkoilee somen syövereissä, mitä kieltää ilmastomuutoksen nimissä. Keskustelun seuraaminen on polarisaation mallikappale.

Itse olen yrittänyt muutamissa keskusteluissa olla keskitien kulkija ja huomautellut muutamista ihan matemaattisista faktoista eli siitä, että suhteellinen hiilijalanjälki ei tätä palloa lämmitä vaan absoluuttinen.
Tässä mielessä on aivan matemaattinen fakta, että Suomen touhuilla ei ole minkäänlaista merkitystä, vaikka putoaisimme takaisin metsästäjä-keräilijä aikakaudelle. Tämä ei matematiikkaa taitamattomille ole auennut.

On siis hiukkasen visaisempi juttu pudottaa sitä absoluuttista hiilidioksidin määrää riittävästi, ettei pallon lämpeneminen lähde karkaamaan käsistä. Ja kun ehdottaa sitä kaikkein yksinkertaisinta ratkaisua eli ydinvoimaa, niin sehän ei tunnetusti käy vaan joillain tuulimyllyillä ja aurinkopaneeleilla tämän Telluksen energiatuotanto pitäisi ratkaista.

Aivan piinkovan asiantuntijankaan huomio ja korjauskeinot eivät saa kierroksia laantumaan heidän suhteen, jotka odottavat tämän ajan maailmanloppua CO2:sta.

Suosittelisin jonkinlaista vihreän kehitysavun viemistä Kiinaan ja Intiaan, jos todellakin halutaan vaikuttaa absoluuttiseen hiilidioksidin määrään. EU:n kokoiset hartiat voisi riittää ja jossain kohtaa, kun Trumpin aikakausi päättyy, niin jenkit messiin kipin kapin, niin eiköhän tästäkin selvitä suht kuivin jaloin.

Toinen ikiliikkuja teemaksi muodostunut maahanmuuttokeskustelu jatkaa tuttua järjetöntä latuaan keskustelujanan molemmissa päissä. Harmaan sävyt ja keskitien kulkijat ovat harvinaisia kuin valkoselkätikka. Aivan kuluneet meemit ja fraasit sävyttävät näitä keskusteluja molemmin puolin ja se yksinkertaisesti alkaa jo väsyttää.

Mutta lehdistö sentään näyttää pitävän jonkinlaisen rajan vouhottamisessa ja keskitien kulkemisessa ja hyvä niin.

Omassa maakuntalehdessäni Ilkassa on ollut tasapainoinen kattaus muutaman viikon ajan eri puolueiden listoista siten, että ensin on Vaalianalyysi-nimellä kulkeva analyysi puoleen menestyksestä Vaasan vaalipiiristä ja sitten perään toisella otsikolla jonkun puolueen piirin kärkinimen haastattelu muutamilla hyvillä peruskysymyksillä. Tattis, toimittaja Marja Tyynismaa ja Ilkka.

Kun vertaa Ilkan uutisointia ja somen vellovaa yksinapaista vouhotusta, niin Ilkka nousee jonnekin kansainvälisen uutistoimiston tasolle verrattuna tähän angstiseen bittihelvettiin.

Miten muualla päin Suomea? Onko samantyylisiä havaintoja vai jotain päinvastaista nähtävissä? Sana vapaa. Kommentteja, kiitos.
 

]]>
0 http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272188-some-vs-maakuntalehdisto-miten-omassa-vaalipiirissasi-ero-nakyy#comments Ilkka Ilmastomuutos Maahanmuuttokeskustelu Polarisaatio Sosiaalinen media Thu, 21 Mar 2019 11:39:23 +0000 Timo Ekman http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272188-some-vs-maakuntalehdisto-miten-omassa-vaalipiirissasi-ero-nakyy
Vasemmistolaiset ankeuttajat koittavat pilata Kari Peitsamon keikan http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271816-vasemmistolaiset-ankeuttajat-koittavat-pilata-kari-peitsamon-keikan <p>Nyt on kyllä touhu taas päin helvettiä. Suosittu rokkari Kari Peitsamon on tarkoitus esiintyä kesällä Ämyrock-festarilla. Peitsamo kuitenkin meni kertomaan omia poliittisia mielipiteitään Twitterissä. Nyt joukko vasemmistolaisia herhiläisiä pörrää sosiaalisessa mediassa vaatimassa häntä pois Ämyrockista ja uhkaamassa tapahtumaa boikoteilla, jos Peitsamo esiintyy.<br /><br />Ihan oikeasti, ettekö voi sitä vertaa kunnioittaa musiikkia ja taidetta, että annatte muusikoiden esiintyä faneilleen, vaikka he olisivat joistain asioista eri mieltä kanssanne? Ei se homma voi silleen toimia, että jos artisti ei jaa teidän maailmankuvaanne, hän ei saa esiintyä festareilla ja hänen musiikkinsa pitää vetää pois radioaalloilta.<br /><br />Vaikka miten tätä touhua koitetaan perustella taistelulla hyvän puolesta pahaa vastaan, ei se ole kovin kaukana kirjojen polttamisesta. &quot;Poliittinen mielipide ei ole oikea - vaiennetaan taiteilija.&quot;<br /><br />Toki vapaassa maailmassa kuka tahansa saa boikotoida mitä tahansa mistä syystä tahansa, mutta nämä uhkailu- ja vaiennuskampanjat eivät tee mitään positiivista kulttuurille. Mikäli ottaisitte vanhan Landolan ja työntäisitte sen sisään kadulta löytämiänne kikkareita, tekisitte enemmän hyvää kulttuurille. Tuollaisen teoksen voisi ainakin viedä Kiasmaan.<br /><br />Älkää, plz, jaXako olla ankeuttajia, jotka pilaavat muiden hauskan ja huvin.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Nyt on kyllä touhu taas päin helvettiä. Suosittu rokkari Kari Peitsamon on tarkoitus esiintyä kesällä Ämyrock-festarilla. Peitsamo kuitenkin meni kertomaan omia poliittisia mielipiteitään Twitterissä. Nyt joukko vasemmistolaisia herhiläisiä pörrää sosiaalisessa mediassa vaatimassa häntä pois Ämyrockista ja uhkaamassa tapahtumaa boikoteilla, jos Peitsamo esiintyy.

Ihan oikeasti, ettekö voi sitä vertaa kunnioittaa musiikkia ja taidetta, että annatte muusikoiden esiintyä faneilleen, vaikka he olisivat joistain asioista eri mieltä kanssanne? Ei se homma voi silleen toimia, että jos artisti ei jaa teidän maailmankuvaanne, hän ei saa esiintyä festareilla ja hänen musiikkinsa pitää vetää pois radioaalloilta.

Vaikka miten tätä touhua koitetaan perustella taistelulla hyvän puolesta pahaa vastaan, ei se ole kovin kaukana kirjojen polttamisesta. "Poliittinen mielipide ei ole oikea - vaiennetaan taiteilija."

Toki vapaassa maailmassa kuka tahansa saa boikotoida mitä tahansa mistä syystä tahansa, mutta nämä uhkailu- ja vaiennuskampanjat eivät tee mitään positiivista kulttuurille. Mikäli ottaisitte vanhan Landolan ja työntäisitte sen sisään kadulta löytämiänne kikkareita, tekisitte enemmän hyvää kulttuurille. Tuollaisen teoksen voisi ainakin viedä Kiasmaan.

Älkää, plz, jaXako olla ankeuttajia, jotka pilaavat muiden hauskan ja huvin.

]]>
41 http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271816-vasemmistolaiset-ankeuttajat-koittavat-pilata-kari-peitsamon-keikan#comments Kari Peitsamo Kirjanpoltto Sananvapaus Sosiaalinen media Vasemmisto Sun, 17 Mar 2019 05:31:37 +0000 Jiri Keronen http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271816-vasemmistolaiset-ankeuttajat-koittavat-pilata-kari-peitsamon-keikan
Eduskuntavaaliehdokkaiden some-vaikuttavuus rankattiin - Huh huh! http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271366-eduskuntavaaliehdokkaiden-some-vaikuttavuus-rankattiin-huh-huh <p>Apu-lehti listasi somen brändityökaluja valmistavan Underhood-yrityksen kanssa eduskuntavaalien some-vaikuttajat. Listan perusteella voidaan todeta, että vedonlyönti tulevista läpimenijöistä on äärimmäisen riskialtista, mutta myös potentiaalisesti erittäin tuottoisaa. Todennäköistä on kuitenkin se, että eduskuntavaaleissa tullaan näkemään aikaisempaa isompia yllätyksiä.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Apu-lehti listasi somen brändityökaluja valmistavan Underhood-yrityksen kanssa eduskuntavaalien some-vaikuttajat. Listan perusteella voidaan todeta, että vedonlyönti tulevista läpimenijöistä on äärimmäisen riskialtista, mutta myös potentiaalisesti erittäin tuottoisaa. Todennäköistä on kuitenkin se, että eduskuntavaaleissa tullaan näkemään aikaisempaa isompia yllätyksiä.

]]>
14 http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271366-eduskuntavaaliehdokkaiden-some-vaikuttavuus-rankattiin-huh-huh#comments Media Sosiaalinen media Mon, 11 Mar 2019 17:58:16 +0000 Tere Sammallahti http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271366-eduskuntavaaliehdokkaiden-some-vaikuttavuus-rankattiin-huh-huh
Google Plus-kuluttajasovellus lopetetaan http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270892-google-plus-kuluttajasovellus-lopetetaan <p>Muistutan siitä, että Google Plus-kuluttajasovellus lopetetaan 2.4.2019. Suosittelen tallentamaan sitä ennen omat Google Plus-julkaisut ja muut tallennukset omalle koneelle. Google+ palvelulla kirjoitetut kommentit poistuvat myös. Siksi nekin on hyvä tallentaa muualle. Suosittelen Uusi Suomi-palvelun käyttäjiä hankkimaan myös oman Puheenvuoro-tunnusten salasanan siltä varalta, että Facebook kaatuu tai että he tulevat ns. bannatuksi Facebookista.</p><p><a href="https://kotimikro.fi/internet/sahkoposti/gmail/google-plus-sulkeutuu-huhtikuussa">https://kotimikro.fi/internet/sahkoposti/gmail/google-plus-sulkeutuu-huhtikuussa</a></p><p><a href="https://support.google.com/plus/answer/1045788?hl=fi" title="https://support.google.com/plus/answer/1045788?hl=fi">https://support.google.com/plus/answer/1045788?hl=fi</a></p><p><a href="https://support.google.com/plus/answer/9195133" title="https://support.google.com/plus/answer/9195133">https://support.google.com/plus/answer/9195133</a></p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Muistutan siitä, että Google Plus-kuluttajasovellus lopetetaan 2.4.2019. Suosittelen tallentamaan sitä ennen omat Google Plus-julkaisut ja muut tallennukset omalle koneelle. Google+ palvelulla kirjoitetut kommentit poistuvat myös. Siksi nekin on hyvä tallentaa muualle. Suosittelen Uusi Suomi-palvelun käyttäjiä hankkimaan myös oman Puheenvuoro-tunnusten salasanan siltä varalta, että Facebook kaatuu tai että he tulevat ns. bannatuksi Facebookista.

https://kotimikro.fi/internet/sahkoposti/gmail/google-plus-sulkeutuu-huhtikuussa

https://support.google.com/plus/answer/1045788?hl=fi

https://support.google.com/plus/answer/9195133

 

 

]]>
10 http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270892-google-plus-kuluttajasovellus-lopetetaan#comments Facebook Google Google-tili Sosiaalinen media Wed, 06 Mar 2019 14:20:09 +0000 Aaro Kustaanheimo http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270892-google-plus-kuluttajasovellus-lopetetaan
Valviran turha kyttäys on poliitikkojen syytä ja kansakunnan tappio http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270865-valviran-turha-kyttays-on-poliitikkojen-vika-ja-kansakunnan-tappio <p>Valvira on alkanut <a href="https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006019994.html">valvoa</a>, että kuluttajat eivät kehu pienpanimoiden olutta liian myönteisesti sosiaalisessa mediassa, koska se saattaa rikkoa alkoholin mainostamista koskevia lakeja. Jos ostat oluen ja tykkäät sen mausta, kannattaa vähän miettiä, mitä sanoo. Sen sijaan jos ostat oluen ja haukut sitä, on se täysin sallittua.<br /><br />Parasta tässä on, että Valvira itsekin toteaa, että tärkeämpiä asioita olisi, mutta eihän se voi sille asialle itse oikein mitään tehdä.<br /><br />&quot;- Alkoholivalvontapuolelta ei tuosta noin vain ilman lain tai ministeriön myöntämän rahoituksen muutosta voida siirtyä tekemään tärkeämpiä tehtäviä,&quot; Valviran ylitarkastaja kommentoi.<br /><br />Valviran pitää noudattaa sitä lakia, jonka poliitikot ovat säätäneet. Kun Valvira tyhmäilee, se on ensisijaisesti lakia säätävien poliitikkojen vika.<br /><br />Kaikenlaisessa suomalaisessa politiikassa olisi hyvä mennä ennemmin kohti yksilönvapauksia ja sallivaa politiikkaa kuin kieltoja, kyttäystä ja valvontaa. Mitä enemmän epämääräisiä sääntöjä, sitä todennäköisemmin ne menevät ristiin toistensa tai todellisuuden kanssa, minkä jälkeen saadaan hienoja lopputuloksia, kuten kommentointisoosoota. Kieltojen implementointi myös maksaa rahaa, minkä ansiosta kieltojen vähentäminen noin yleisesti keventää myös julkisen sektorin taakkaa ja byrokratiaa.<br /><br />Valtion tehtävänä ei ole puuttua siihen, mitä ihmiset puhuvat Internetissä tai onko yksilön puritaaninen moraali kohdallaan. Valtion tehtävänä on asettaa raamit, joissa yksilö voi vapaasti ja turvallisesti toteuttaa itseään.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Valvira on alkanut valvoa, että kuluttajat eivät kehu pienpanimoiden olutta liian myönteisesti sosiaalisessa mediassa, koska se saattaa rikkoa alkoholin mainostamista koskevia lakeja. Jos ostat oluen ja tykkäät sen mausta, kannattaa vähän miettiä, mitä sanoo. Sen sijaan jos ostat oluen ja haukut sitä, on se täysin sallittua.

Parasta tässä on, että Valvira itsekin toteaa, että tärkeämpiä asioita olisi, mutta eihän se voi sille asialle itse oikein mitään tehdä.

"- Alkoholivalvontapuolelta ei tuosta noin vain ilman lain tai ministeriön myöntämän rahoituksen muutosta voida siirtyä tekemään tärkeämpiä tehtäviä," Valviran ylitarkastaja kommentoi.

Valviran pitää noudattaa sitä lakia, jonka poliitikot ovat säätäneet. Kun Valvira tyhmäilee, se on ensisijaisesti lakia säätävien poliitikkojen vika.

Kaikenlaisessa suomalaisessa politiikassa olisi hyvä mennä ennemmin kohti yksilönvapauksia ja sallivaa politiikkaa kuin kieltoja, kyttäystä ja valvontaa. Mitä enemmän epämääräisiä sääntöjä, sitä todennäköisemmin ne menevät ristiin toistensa tai todellisuuden kanssa, minkä jälkeen saadaan hienoja lopputuloksia, kuten kommentointisoosoota. Kieltojen implementointi myös maksaa rahaa, minkä ansiosta kieltojen vähentäminen noin yleisesti keventää myös julkisen sektorin taakkaa ja byrokratiaa.

Valtion tehtävänä ei ole puuttua siihen, mitä ihmiset puhuvat Internetissä tai onko yksilön puritaaninen moraali kohdallaan. Valtion tehtävänä on asettaa raamit, joissa yksilö voi vapaasti ja turvallisesti toteuttaa itseään.

]]>
0 http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270865-valviran-turha-kyttays-on-poliitikkojen-vika-ja-kansakunnan-tappio#comments Alkoholi Alkoholilaki Sananvapaus Sosiaalinen media Valvira Wed, 06 Mar 2019 07:41:42 +0000 Jiri Keronen http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270865-valviran-turha-kyttays-on-poliitikkojen-vika-ja-kansakunnan-tappio
Stanfordin vankilakoe käynnissä sosiaalisessa mediassa http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268627-stanfordin-vankilakoe-kaynnissa-sosiaalisessa-mediassa <p>&rdquo;Stanfordin vankilakokeena&rdquo; tunnetaan psykologi Philip G. Zimbardon toimeenpanema koejärjestely, jossa muutamia tavallisia yliopisto-opiskelijoita koottiin suljettuun tilaan, ja heidät jaettiin kahteen ryhmään.</p><p>Molemmille annettiin tietyt roolit. Toiset laitettiin vangin asemaan ja toisille annettiin tehtäväksi vartioida toista ryhmää. Molempien yhteisenä tehtävänä oli pysytellä näissä rooleissaan kahden viikon ajan. Sääntönä oli vain se, että väkivaltaa ei saa käyttää, mutta muutoin vankien pitää totella vartijoita. Palkinnoksi luvattiin huomattava summa rahaa.</p><p>Koe jatkuikin jonkin aikaa melko ongelmattomasti, ja osapuolet suhtautuivat toisiinsa kärsivällisesti, mutta jo parin päivän kuluttua erimielisyyksistä oli tullut vahvoja arvovaltakiistoja.</p><p>Vaikka osapuolet tiedostivatkin asemiensa olevan vain tilapäisiä, ennen pitkää vangit alkoivat ottaa vartijoiden ylenkatseellisuuden todesta. Jo kuudentena päivänä riidat olivat niin pitkällä, että osapuolet olivat käsirysyssä, ja koe täytyi keskeyttää avoimeksi riistäytyneen väkivallan vuoksi sillä seurauksella, että koehenkilöt menettivät taloudellisen palkkionsa.</p><p>Koehenkilöt kokivat asioiden ratkaisemisen tappelulla niin tärkeäksi, että he sen vuoksi luopuivat jopa rahallisesta palkinnosta. Aiheesta on valmistunut pari enemmän tai vähemmän havainnollista elokuvaa, Oliver Hirschbiegelin <em>Das Experiment</em> (2001) ja Kyle Patrick Alverezin <em>The Stanford Prison Experiment </em>(2015)<em>.</em></p><p>Kokeesta voidaan johdella kevyttä moralismia, joka koskee sitä, kuinka tyhmiä tai viisaita osapuolet olivat. Mutta keskeinen johtopäätös koskee ihmisten taipumusta muodostaa ryhmiä ja tehdä asiakiistoista syviä auktoriteettikysymyksiä.</p><p>Kokeeseen valitut 24 opiskelijaa olivat aivan tavallisia idealistisia puunhalaajia, joita nykyään voitaisiin sanoa yhtä hyvin huvitteluliberaaleiksi kuin vihervasemmistolaisiksikin. Heitä yhdisti tavaton optimismi, ehdottomat käsitykset siitä, mikä oikein tai väärin, ihanteellisuus, hyveen tavoittelu sekä (paha sanoa) myös naiivius. Kuitenkin näistä moraaliposeeraajista ja hyvesignaloijista kuoriutui nopeasti esiin julmia autoritaarisia despootteja ja väkivaltaisia kapinallisia, jotka kohtelivat ystävinään tuntemiaan läheisiä tyrannien lailla.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Sosiaalisen median alustat koettavat vaikuttaa vaaleihin</strong></p><p>Stanfordin vankilakoe tuo minulle elävästi esiin sen, mitä nykyisin tapahtuu Internetissä. Kun asioitaan ei saa sanotuksi niin sanotussa mediajulkisuudessa, eli valtamediassa, niitä sanotaan sitten sosiaalisessa mediassa. Mutta sielläkään ei voi sanoa enää juuri mitään, vaikka asian perustelisi itsellään Aristoteleella.</p><p>Sen sijaan käynnistyy raivo, jonka kohteena ovat olleet etupäässä perussuomalaiset ja muut maahanmuuttoa ja monikulttuuri-ideologiaa arvostelevat tai vastustavat tahot.</p><p>En ole koskaan huomannut perussuomalaisten tekevän perättömiä ilmiantoja tai kokoavan tuhonapin painajia väärinkäyttääkseen automatisoitua sensuuria tai poistaakseen epämieluisiksi kokemiaan näkemyksiä ja henkilöitä sosiaalisesta mediasta. Sen sijaan nykyajan uustaistolaisuutta ja <em>alt-leftiä</em> edustavat varisverkostolaiset ja antifat ovat saaneet perussuomalaisten näkemykset katoamaan sossumediasta nopeammin kuin talkkarin jäiseltä peltikatolta.</p><p>Viimeisimpänä tapauksena taitaa olla perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle langetettu käyttökatko Twitteriin, vaikka näkemyksensä ovat olleet huomattavan varovaisia ja julkaisemisen arvoisia, niin kuin laajaa kannatusta nauttivan puolueen johdolle kuuluukin. On kansanvallan kannalta kestämätöntä, että parlamentaarisen puolueen puheenjohtajan Twitter-tili <a href="https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e56a3099-62cb-4205-822a-87632ec2e329">lukitaan</a> poliittisten mielipiteiden tai joidenkin tekaistujen ja ideologisten &rdquo;yhteisönormien&rdquo; vuoksi.</p><p>Myös Facebookissa ovat sensurointi ja käyttäjille langetetut kiellot johtaneet siihen, että sosiaalinen media pyrkii <em>vaikuttamaan vaaleihin</em> ja estämään muun kuin monikulttuurisuusmyönteisen ja maahanmuuttoa suosivan informaation esittämisen.</p><p>Vaaleihin vaikuttamisesta ei siis sovi epäillä vain Venäjää vaan myös sosiaalisen median omistajia ja ylläpitäjiä &ndash; ja tietenkin sitä valtamediaa, joka myöntää auliisti ilmaismainosta vihervasemmiston ja huvitteluliberaalin porvariston kellokkaille, mutta kieltää julkisuuden maahanmuuttokriitikoilta, paitsi silloin kun se on kielteistä.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Facebook</strong><strong>&rsquo;s hate look</strong></p><p>Perussuomalaisten Riikka Purra pyysi jokin aika sitten Facebookin käyttäjiltä ilmoituksia siitä, millaisten väärinkäytösten, kaltoin kohtelun, sensuurin tai syrjinnän kohteeksi perussuomalaiset ovat joutuneet Facebookissa. Hänen saamiensa tietojen mukaan useita perussuomalaisia oli bännitty, sensuroitu, ghostattu tai feidattu Facebookissa mitä erikoisimmista syistä.</p><p>Omien havaintojeni mukaan kaikki tapaukset olivat perusteettomia drakonisten tuomioiden pohjaksi. Purra <a href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=370517616858679&amp;set=a.319340031976438&amp;type=3">esitteli</a> asiaa myös Yleisradion toimittajalle, joka antautui <a href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=370517616858679&amp;set=a.319340031976438&amp;type=3&amp;theater">kuuntelemaan</a>, ilmeisesti puhdistaakseen Ylen mainetta valikoivan journalismin tekijänä.</p><p>Stanfordin vankilakoe on siis käynnissä netissä, jossa läski tummuu ainakin symbolisessa mielessä. Mutta sama idealistien ja realistien välinen kiista on kärjistymässä myös kaduilla, kujilla ja yhteiskunnassa. Kun Saksassa <a href="https://www.suomenuutiset.fi/antifa-kiitti-somessa-saksalaispoliitikon-pahoinpitelijoita-facebookin-mielesta-tama-loukannut-yhteisonormeja/">pahoinpideltiin</a> AfD-puolueen kansanedustaja Frank Magnitz, muuan Antifa-järjestöläinen kirjoitti hänen saaneensa ansionsa mukaan. Se ei ollut Facebookin sensorien mielestä vihapuhetta, vaikka olikin.</p><p>Sensorien ja kavaltajien harjoittaessa omaa poliittisten oikeuksien takavarikointiaan institutionaalisesti, anonyymisti ja puskista huudellen, voisi odottaa, että he tulisivat ulos kuorestaan ja lopettaisivat edes tieteellisten asiantuntijatahojen ripittämisen sekä ilmestyisivät ulos keskustelemaan rehellisesti ja ainakin esittämään näkemyksensä omalla nimellään.</p><p>Facebookissa on käyttökieltoon <a href="http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267108-demokratia-kaventuu-sensuurihyokkaykset-facebookissa">julistettu</a> myös akateemisia tieteilijöitä, esimerkiksi dosentti Arto Luukkanen, joka juontaa lisäksi omaa TV-ohjelmaa. Salliessaan sananvapauden loukkaukset tai jopa vaatiessaan niitä viranomaisvalta puolestaan luovuttaa tuomioistuinten tehtävät firmojen <a href="https://motherboard.vice.com/en_us/article/qv37dv/facebook-content-moderation-center">deletointikeskuksissa</a> työskenteleville nettinörteille, minkä ei pitäisi olla mahdollista. Perustuslakimme yksiselitteisesti kieltää kaiken ennakkosensuurin.</p><p>Myös syyttäjälaitoksen arvostelukyky floppaa. Espoon perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajaa vastaan <a href="https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/739405-perussuomalaisten-espoon-valtuustoryhman-puheenjohtajalle-syyte-kansanryhmaa">nostettiin</a> juuri äsken syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta hänen toistettuaan Twitterissä paavin tuomitsemat Jussi Halla-ahon lauseet. Eikö oikeuden päätöksen perustelut ja tuomitut asiat olekaan julkisia ja eikö niitä saisi toistaa?</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Luonnokseni lakialoitteeksi: laki viestinnällisistä oikeuksista&nbsp;&nbsp; </strong></p><p>Rikosoikeudellinen jälkikäteissensuuri on kiertymässä ennakkosensuuriksi pelotevaikutuksensa kautta. Julkaisenkin tässä ensimmäisen lakialoitteeni. Perustuslaillisen sananvapauden turvaamiseksi ja selventämiseksi tähän maahan pitäisi säätää <strong>laki viestinnällisistä oikeuksista</strong>, jolla taattaisiin täysi ennakkosensuroimaton sananvapaus sosiaalisessa ja muussa mediassa.</p><p>Uudessa laissa määrättäisiin erityisesti verkkoympäristössä tapahtuvaan kommunikointiin osallistuvien henkilöiden ja Internet-palvelutarjoajien oikeuksista ja velvollisuuksista. Samalla poistettaisiin perustuslaillisen sananvapauden ja rikoslaillisen jälkikäteissensuurin välillä vallitseva derogaatio-ongelma.</p><p>Tiedotusvälineitä ja Internet-toimijoita velvoitettaisiin laajentamaan kansalaisten mahdollisuuksia saada näkemyksensä esitetyiksi sosiaalisen median palveluissa, keskustelupalstoilla ja mediajulkisuudessa ilman suodatusta tai muita viestien lähettämistä, vastaanottamista tai mielipiteidensä muodostamista tai pitämistä koskevia rajoituksia.</p><p>Lailla kiellettäisiin palveluntarjoajia tai sosiaalisen median ylläpitäjiä ja muita yksityisiä toimijoita rajoittamasta kansalaisten sananvapautta, vapaata keskustelua ja uutisointia &rdquo;yhteisönormien&rdquo; varjolla tapauksissa, joissa mitään näyttöä lainvastaisesta toiminnasta ei ole. Laki velvoittaisi sosiaalisen median toimijoita sallimaan palveluissaan ja yhteisöissään kaiken sellaisen julkaisemisen ja ilmaisun, jota ei ole todettu rikosoikeudellisesti rangaistavaksi oikeudenkäynneissä.</p><p>Perustuslakimme mukaan maassamme ei ole ennakkosensuuria, ja vapaa tiedonvälitys on turvattu myös YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa. Lailla tulisi turvata täysi vapaus ei-laissa rangaistavalle viestinnälle. Siten Suomi voisi toimia esikuvana muille Euroopan unionin maille, joissa sananvapautta on alettu kahlita jyrkillä uhkauksilla ja totuuden tavoittelua vaarantavilla ehdoilla.</p><p>Myös rikoslailliseen jälkikäteissensuuriin tulisi puuttua. Uskonrauhan rikkomista koskeva rikoslain kohta tulisi poistaa ideologisena, ja &rsquo;kansanryhmää vastaan kiihottamisen&rsquo; tunnusmerkistöä pitäisi selventää niin, että teko voitaisiin yhdistää rikoslain kohtaan vain, jos</p><p>(1) on osoitettavissa <em>selvä käsky </em>tai <em>kehotus </em>syrjivään tekoon,</p><p>(2) kyse ei ole vain omien mielipiteiden <em>ilmaisemisesta </em>vaan toisten ihmisten <em>taivuttelusta </em>kyseiselle kannalle,</p><p>(3) teolla on uhri tai asianomistaja, joka vaatii rangaistusta, korvausta tai hyvitystä, eli kyse on <em>asianomistajarikoksesta</em>,</p><p>(4) teolla on <em>toteennäytettäviä seurauksia</em>,</p><p>(5) kyse ei ole pelkästä aikomuksesta, kansanryhmän <em>kuvaamisesta </em>kiusalliseksi koetulla tavalla, kansanvaltaisen <em>poliittisen </em>kannatuksen tavoittelusta tai retoriikasta vaan järjestyneestä ja toteutuneesta teosta vihamielisen kampanjan käymiseksi,</p><p>(6) kyse ei ole pelkästä huumorista tai subjektiivisesti <em>koetusta </em>loukkaantumisesta,</p><p>(7) kyse ei ole siteeraamisesta, esimerkkilauseen esittämisestä tai muussa yhteydessä esitetyn aineiston toistamisesta tiedonvälityksessä,</p><p>(8) kyse ei ole tutkimuksen tekemisestä tai tutkimustuloksesta,</p><p>(9) kyse ei ole näkemysten esittämisestä tieteellisessä, taiteellisessa tai poliittisessa yhteydessä, ja</p><p>(10) kiusalliseksi, halventavaksi tai loukkaavaksi koetulla esityksellä ei ole ollut <em>perusteluja</em>.</p><p>Ilman näiden tunnusmerkkien toteutumista ei tekoa pitäisi voida yhdistää rikoslaissa tarkoitettuun &rsquo;kansanryhmän kiihottamiseen&rsquo; tavalla, joka tekisi tuomitsemisen mahdolliseksi.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Vaaleista ilmiantokisa, käräjistä kansanhuvi?</strong></p><p>Tuomituksi tuleminen voidaan nykyään lukea jopa ansioksi tai kansalaiskuntoisuuden merkiksi, kun poliittisten oikeudenkäyntien yhteydessä epäillään, syytetään ja rangaistaan vain erään tietyn puolueen edustajia. Tämä sulattaa pois oikeuslaitoksen uskottavuuden erään savijalan: arvovallan ja kunnioituksen. Se toinen on pelkkä rankaiseminen, jonka merkitys on nyt kääntymässä mainokseksi.</p><p>Professori Timo Vihavainen <a href="http://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/10/totuuden-aikoja.html">kirjoitti</a> jokin aika sitten ironisesti: &rdquo;<em>Juuri nyt olen huomannut netissä paljonkin sitä mielipidettä, että on hienoa, kun globalisaation ja kulttuurivallankumouksen epäilijät, heikkouskoiset ja väärien yleistysten levittelijät saavat ankaran rangaistuksen. Se, jos mikä lisää uskoa totuuden voimaan!</em>&rdquo;</p><p>Minä luen tämän asenteen takaa, että monikulttuuri-ideologia ei oikeastaan ole mitään muuta kuin vanhaa taistolaisuutta uudella nimellä. Sosiaalisesta mediasta ja lähestyvistä vaaleista on tulossa vihervasemmistolaisten ilmiantokisa, jossa ristiretkeläiset kilpailevat pimittämisen taidossa.</p><p>Valtamedia puolestaan on ominut itselleen tuomioistuinlaitoksen tehtäviä pyrkiessään päättämään siitä, mikä on soveliasta ja mikä ei. Harjoittaessaan sensuuria omilla palstoillaan se menettelee aidon orwellilaisen totalitarismin tavoin.</p><p>Vaikuttaa siltä, että niin valtamedia kuin mediakapitalistien käsissä oleva sosiaalinenkin media käyvät jatkuvaa informaatiosotaa&nbsp; perussuomalaisia vastaan. Sellainen tiedonvälitys, joka pyrkii poistamaan tietyt ajatukset julkisuudesta, antaa vääristyneen kuvan siitä, millaisia tieteellisiä ja poliittisia näkemyksiä todellisuudessa esiintyy. Siten se toimii aidon valemedian tavoin.</p><p>Sananvapaus on joko kaikilla tai ei kenelläkään.</p><p>&nbsp;</p><p>Jukka Hankamäki</p><p>FT, VTT,</p><p>Mediatutkija Suomen Perustassa</p><p>Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, Helsinki</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> ”Stanfordin vankilakokeena” tunnetaan psykologi Philip G. Zimbardon toimeenpanema koejärjestely, jossa muutamia tavallisia yliopisto-opiskelijoita koottiin suljettuun tilaan, ja heidät jaettiin kahteen ryhmään.

Molemmille annettiin tietyt roolit. Toiset laitettiin vangin asemaan ja toisille annettiin tehtäväksi vartioida toista ryhmää. Molempien yhteisenä tehtävänä oli pysytellä näissä rooleissaan kahden viikon ajan. Sääntönä oli vain se, että väkivaltaa ei saa käyttää, mutta muutoin vankien pitää totella vartijoita. Palkinnoksi luvattiin huomattava summa rahaa.

Koe jatkuikin jonkin aikaa melko ongelmattomasti, ja osapuolet suhtautuivat toisiinsa kärsivällisesti, mutta jo parin päivän kuluttua erimielisyyksistä oli tullut vahvoja arvovaltakiistoja.

Vaikka osapuolet tiedostivatkin asemiensa olevan vain tilapäisiä, ennen pitkää vangit alkoivat ottaa vartijoiden ylenkatseellisuuden todesta. Jo kuudentena päivänä riidat olivat niin pitkällä, että osapuolet olivat käsirysyssä, ja koe täytyi keskeyttää avoimeksi riistäytyneen väkivallan vuoksi sillä seurauksella, että koehenkilöt menettivät taloudellisen palkkionsa.

Koehenkilöt kokivat asioiden ratkaisemisen tappelulla niin tärkeäksi, että he sen vuoksi luopuivat jopa rahallisesta palkinnosta. Aiheesta on valmistunut pari enemmän tai vähemmän havainnollista elokuvaa, Oliver Hirschbiegelin Das Experiment (2001) ja Kyle Patrick Alverezin The Stanford Prison Experiment (2015).

Kokeesta voidaan johdella kevyttä moralismia, joka koskee sitä, kuinka tyhmiä tai viisaita osapuolet olivat. Mutta keskeinen johtopäätös koskee ihmisten taipumusta muodostaa ryhmiä ja tehdä asiakiistoista syviä auktoriteettikysymyksiä.

Kokeeseen valitut 24 opiskelijaa olivat aivan tavallisia idealistisia puunhalaajia, joita nykyään voitaisiin sanoa yhtä hyvin huvitteluliberaaleiksi kuin vihervasemmistolaisiksikin. Heitä yhdisti tavaton optimismi, ehdottomat käsitykset siitä, mikä oikein tai väärin, ihanteellisuus, hyveen tavoittelu sekä (paha sanoa) myös naiivius. Kuitenkin näistä moraaliposeeraajista ja hyvesignaloijista kuoriutui nopeasti esiin julmia autoritaarisia despootteja ja väkivaltaisia kapinallisia, jotka kohtelivat ystävinään tuntemiaan läheisiä tyrannien lailla.

 

Sosiaalisen median alustat koettavat vaikuttaa vaaleihin

Stanfordin vankilakoe tuo minulle elävästi esiin sen, mitä nykyisin tapahtuu Internetissä. Kun asioitaan ei saa sanotuksi niin sanotussa mediajulkisuudessa, eli valtamediassa, niitä sanotaan sitten sosiaalisessa mediassa. Mutta sielläkään ei voi sanoa enää juuri mitään, vaikka asian perustelisi itsellään Aristoteleella.

Sen sijaan käynnistyy raivo, jonka kohteena ovat olleet etupäässä perussuomalaiset ja muut maahanmuuttoa ja monikulttuuri-ideologiaa arvostelevat tai vastustavat tahot.

En ole koskaan huomannut perussuomalaisten tekevän perättömiä ilmiantoja tai kokoavan tuhonapin painajia väärinkäyttääkseen automatisoitua sensuuria tai poistaakseen epämieluisiksi kokemiaan näkemyksiä ja henkilöitä sosiaalisesta mediasta. Sen sijaan nykyajan uustaistolaisuutta ja alt-leftiä edustavat varisverkostolaiset ja antifat ovat saaneet perussuomalaisten näkemykset katoamaan sossumediasta nopeammin kuin talkkarin jäiseltä peltikatolta.

Viimeisimpänä tapauksena taitaa olla perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle langetettu käyttökatko Twitteriin, vaikka näkemyksensä ovat olleet huomattavan varovaisia ja julkaisemisen arvoisia, niin kuin laajaa kannatusta nauttivan puolueen johdolle kuuluukin. On kansanvallan kannalta kestämätöntä, että parlamentaarisen puolueen puheenjohtajan Twitter-tili lukitaan poliittisten mielipiteiden tai joidenkin tekaistujen ja ideologisten ”yhteisönormien” vuoksi.

Myös Facebookissa ovat sensurointi ja käyttäjille langetetut kiellot johtaneet siihen, että sosiaalinen media pyrkii vaikuttamaan vaaleihin ja estämään muun kuin monikulttuurisuusmyönteisen ja maahanmuuttoa suosivan informaation esittämisen.

Vaaleihin vaikuttamisesta ei siis sovi epäillä vain Venäjää vaan myös sosiaalisen median omistajia ja ylläpitäjiä – ja tietenkin sitä valtamediaa, joka myöntää auliisti ilmaismainosta vihervasemmiston ja huvitteluliberaalin porvariston kellokkaille, mutta kieltää julkisuuden maahanmuuttokriitikoilta, paitsi silloin kun se on kielteistä.

 

Facebook’s hate look

Perussuomalaisten Riikka Purra pyysi jokin aika sitten Facebookin käyttäjiltä ilmoituksia siitä, millaisten väärinkäytösten, kaltoin kohtelun, sensuurin tai syrjinnän kohteeksi perussuomalaiset ovat joutuneet Facebookissa. Hänen saamiensa tietojen mukaan useita perussuomalaisia oli bännitty, sensuroitu, ghostattu tai feidattu Facebookissa mitä erikoisimmista syistä.

Omien havaintojeni mukaan kaikki tapaukset olivat perusteettomia drakonisten tuomioiden pohjaksi. Purra esitteli asiaa myös Yleisradion toimittajalle, joka antautui kuuntelemaan, ilmeisesti puhdistaakseen Ylen mainetta valikoivan journalismin tekijänä.

Stanfordin vankilakoe on siis käynnissä netissä, jossa läski tummuu ainakin symbolisessa mielessä. Mutta sama idealistien ja realistien välinen kiista on kärjistymässä myös kaduilla, kujilla ja yhteiskunnassa. Kun Saksassa pahoinpideltiin AfD-puolueen kansanedustaja Frank Magnitz, muuan Antifa-järjestöläinen kirjoitti hänen saaneensa ansionsa mukaan. Se ei ollut Facebookin sensorien mielestä vihapuhetta, vaikka olikin.

Sensorien ja kavaltajien harjoittaessa omaa poliittisten oikeuksien takavarikointiaan institutionaalisesti, anonyymisti ja puskista huudellen, voisi odottaa, että he tulisivat ulos kuorestaan ja lopettaisivat edes tieteellisten asiantuntijatahojen ripittämisen sekä ilmestyisivät ulos keskustelemaan rehellisesti ja ainakin esittämään näkemyksensä omalla nimellään.

Facebookissa on käyttökieltoon julistettu myös akateemisia tieteilijöitä, esimerkiksi dosentti Arto Luukkanen, joka juontaa lisäksi omaa TV-ohjelmaa. Salliessaan sananvapauden loukkaukset tai jopa vaatiessaan niitä viranomaisvalta puolestaan luovuttaa tuomioistuinten tehtävät firmojen deletointikeskuksissa työskenteleville nettinörteille, minkä ei pitäisi olla mahdollista. Perustuslakimme yksiselitteisesti kieltää kaiken ennakkosensuurin.

Myös syyttäjälaitoksen arvostelukyky floppaa. Espoon perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajaa vastaan nostettiin juuri äsken syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta hänen toistettuaan Twitterissä paavin tuomitsemat Jussi Halla-ahon lauseet. Eikö oikeuden päätöksen perustelut ja tuomitut asiat olekaan julkisia ja eikö niitä saisi toistaa?

 

Luonnokseni lakialoitteeksi: laki viestinnällisistä oikeuksista  

Rikosoikeudellinen jälkikäteissensuuri on kiertymässä ennakkosensuuriksi pelotevaikutuksensa kautta. Julkaisenkin tässä ensimmäisen lakialoitteeni. Perustuslaillisen sananvapauden turvaamiseksi ja selventämiseksi tähän maahan pitäisi säätää laki viestinnällisistä oikeuksista, jolla taattaisiin täysi ennakkosensuroimaton sananvapaus sosiaalisessa ja muussa mediassa.

Uudessa laissa määrättäisiin erityisesti verkkoympäristössä tapahtuvaan kommunikointiin osallistuvien henkilöiden ja Internet-palvelutarjoajien oikeuksista ja velvollisuuksista. Samalla poistettaisiin perustuslaillisen sananvapauden ja rikoslaillisen jälkikäteissensuurin välillä vallitseva derogaatio-ongelma.

Tiedotusvälineitä ja Internet-toimijoita velvoitettaisiin laajentamaan kansalaisten mahdollisuuksia saada näkemyksensä esitetyiksi sosiaalisen median palveluissa, keskustelupalstoilla ja mediajulkisuudessa ilman suodatusta tai muita viestien lähettämistä, vastaanottamista tai mielipiteidensä muodostamista tai pitämistä koskevia rajoituksia.

Lailla kiellettäisiin palveluntarjoajia tai sosiaalisen median ylläpitäjiä ja muita yksityisiä toimijoita rajoittamasta kansalaisten sananvapautta, vapaata keskustelua ja uutisointia ”yhteisönormien” varjolla tapauksissa, joissa mitään näyttöä lainvastaisesta toiminnasta ei ole. Laki velvoittaisi sosiaalisen median toimijoita sallimaan palveluissaan ja yhteisöissään kaiken sellaisen julkaisemisen ja ilmaisun, jota ei ole todettu rikosoikeudellisesti rangaistavaksi oikeudenkäynneissä.

Perustuslakimme mukaan maassamme ei ole ennakkosensuuria, ja vapaa tiedonvälitys on turvattu myös YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa. Lailla tulisi turvata täysi vapaus ei-laissa rangaistavalle viestinnälle. Siten Suomi voisi toimia esikuvana muille Euroopan unionin maille, joissa sananvapautta on alettu kahlita jyrkillä uhkauksilla ja totuuden tavoittelua vaarantavilla ehdoilla.

Myös rikoslailliseen jälkikäteissensuuriin tulisi puuttua. Uskonrauhan rikkomista koskeva rikoslain kohta tulisi poistaa ideologisena, ja ’kansanryhmää vastaan kiihottamisen’ tunnusmerkistöä pitäisi selventää niin, että teko voitaisiin yhdistää rikoslain kohtaan vain, jos

(1) on osoitettavissa selvä käsky tai kehotus syrjivään tekoon,

(2) kyse ei ole vain omien mielipiteiden ilmaisemisesta vaan toisten ihmisten taivuttelusta kyseiselle kannalle,

(3) teolla on uhri tai asianomistaja, joka vaatii rangaistusta, korvausta tai hyvitystä, eli kyse on asianomistajarikoksesta,

(4) teolla on toteennäytettäviä seurauksia,

(5) kyse ei ole pelkästä aikomuksesta, kansanryhmän kuvaamisesta kiusalliseksi koetulla tavalla, kansanvaltaisen poliittisen kannatuksen tavoittelusta tai retoriikasta vaan järjestyneestä ja toteutuneesta teosta vihamielisen kampanjan käymiseksi,

(6) kyse ei ole pelkästä huumorista tai subjektiivisesti koetusta loukkaantumisesta,

(7) kyse ei ole siteeraamisesta, esimerkkilauseen esittämisestä tai muussa yhteydessä esitetyn aineiston toistamisesta tiedonvälityksessä,

(8) kyse ei ole tutkimuksen tekemisestä tai tutkimustuloksesta,

(9) kyse ei ole näkemysten esittämisestä tieteellisessä, taiteellisessa tai poliittisessa yhteydessä, ja

(10) kiusalliseksi, halventavaksi tai loukkaavaksi koetulla esityksellä ei ole ollut perusteluja.

Ilman näiden tunnusmerkkien toteutumista ei tekoa pitäisi voida yhdistää rikoslaissa tarkoitettuun ’kansanryhmän kiihottamiseen’ tavalla, joka tekisi tuomitsemisen mahdolliseksi.

 

Vaaleista ilmiantokisa, käräjistä kansanhuvi?

Tuomituksi tuleminen voidaan nykyään lukea jopa ansioksi tai kansalaiskuntoisuuden merkiksi, kun poliittisten oikeudenkäyntien yhteydessä epäillään, syytetään ja rangaistaan vain erään tietyn puolueen edustajia. Tämä sulattaa pois oikeuslaitoksen uskottavuuden erään savijalan: arvovallan ja kunnioituksen. Se toinen on pelkkä rankaiseminen, jonka merkitys on nyt kääntymässä mainokseksi.

Professori Timo Vihavainen kirjoitti jokin aika sitten ironisesti: ”Juuri nyt olen huomannut netissä paljonkin sitä mielipidettä, että on hienoa, kun globalisaation ja kulttuurivallankumouksen epäilijät, heikkouskoiset ja väärien yleistysten levittelijät saavat ankaran rangaistuksen. Se, jos mikä lisää uskoa totuuden voimaan!

Minä luen tämän asenteen takaa, että monikulttuuri-ideologia ei oikeastaan ole mitään muuta kuin vanhaa taistolaisuutta uudella nimellä. Sosiaalisesta mediasta ja lähestyvistä vaaleista on tulossa vihervasemmistolaisten ilmiantokisa, jossa ristiretkeläiset kilpailevat pimittämisen taidossa.

Valtamedia puolestaan on ominut itselleen tuomioistuinlaitoksen tehtäviä pyrkiessään päättämään siitä, mikä on soveliasta ja mikä ei. Harjoittaessaan sensuuria omilla palstoillaan se menettelee aidon orwellilaisen totalitarismin tavoin.

Vaikuttaa siltä, että niin valtamedia kuin mediakapitalistien käsissä oleva sosiaalinenkin media käyvät jatkuvaa informaatiosotaa  perussuomalaisia vastaan. Sellainen tiedonvälitys, joka pyrkii poistamaan tietyt ajatukset julkisuudesta, antaa vääristyneen kuvan siitä, millaisia tieteellisiä ja poliittisia näkemyksiä todellisuudessa esiintyy. Siten se toimii aidon valemedian tavoin.

Sananvapaus on joko kaikilla tai ei kenelläkään.

 

Jukka Hankamäki

FT, VTT,

Mediatutkija Suomen Perustassa

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, Helsinki

]]>
30 http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268627-stanfordin-vankilakoe-kaynnissa-sosiaalisessa-mediassa#comments Lakialoite Perusoikeudet Sananvapaus Sosiaalinen media Tue, 29 Jan 2019 12:12:02 +0000 J. Sakari Hankamäki http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268627-stanfordin-vankilakoe-kaynnissa-sosiaalisessa-mediassa
Verkostoituminen on sosiaalisen median roolipelaamista http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264224-verkostoituminen-on-sosiaalisen-median-roolipelaamista <p>Verkostoituminen on kaikista arkeamme terrorisoivista muotitermeistä ehkä se kaikista diabolisin. Sen sanominen ääneen merkitsee lähestulkoon samaa kuin biojäteastiasta syöminen krapulassa. Toimintana se on ollut jotain abstraktia, kasvotonta ja löyhää sosiaalista toimintaa ilman päämäärää saatikka luomisen luonnetta.</p><p>Sosiaaliset toiminnat perustuen pikaiseen ulkonäön mittailuun statussymboleineen ja työpaikan arvottamiseen istuvat paremmin jonnekin muualle kuin kasvokkaiseen sosiaaliseen toimintaan. Sitä tapahtuu jatkuvasti Facebookissa, Instagramissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa. Verkostoituminen on siis adaptoitumista; se on sosiaalisen median roolipelaamista kasvokkaisissa kohtaamisissa.</p><p>Me ihmiset olemme vuosituhansien ajan rakentaneet yhteiskuntaamme henkilökohtaisten suhteittemme kautta. Olemme harjoitelleet toisten kanssa toimimista ennen lajimme kehittymistä nykyiseen muotoonsa, ja olemme yhteistyöllä kyenneet luomaan yhteiskunnan, jonka saavutuksia ei kyetä mittaamaan millään mittaristolla.</p><p>Miten ihmeessä verkostoituminen olisi mitään uutta verrattuna tähän? Syy on siinä, että verkostoituminen ei tarkoita henkilökohtaisten suhteiden tärkeyttä yhteisessä luomisessa, vaan toisinpäin; siinä luodaan ihmisiin ja organisaatioihin löyhiä, informaaleja ja klikkauksen päässä poistettavissa olevia suhteita enemmän organisaatioon kuin ihmiseen sille erikseen suunnitellussa ympäristössä. Digitaalisen yhteydenpidon työkalut ovat valuneet näyttöjen välityksellä osaksi kasvokkaisia vuorovaikutussuhteitamme, ja yhteistyöstä on tullut kisa siitä, kuka on suosituin. Suhteemme sosiaaliseen mediaan on siis kasvanut teini-ikään, ja käyttäyttyminen on sen mukaista.</p><p>On paradoksaalista, että uusien asioiden luominen lähtee monen &rdquo;asiantuntijan&rdquo; mukaan verkostoitumisesta. Ihmisten tapaaminen ja mahdollisen yhteistyön suunnittelu on prosessi, joka on ollut osa toimintaamme ja luomistyötä vuosituhansia. Uusi verkkojen kulttuuri on ajanut sosiaalisen median toiminnan kasvokkaiseen yhteydenpitoon, ja nyt verkostoituminen olisi pakollinen osa erästä meidän ihmisten käsittämätöntä piirrettä; luovuutta. Verkostoituminen on siis meille luonnollista, mutta käsite nykyisessä muodossaan aliarvioi pahemman kerran sosiaalisen toimintakykymme.</p><p>Luovaan työhön ja soveltamiseen tarvitaan yhteistyötä; ihminen ei luo mitään ilman vaikutteita edes suljetussa huoneessa, vaan huonekin on syntynyt yhteistyöllä ja luovuutta menneisyyden kokemuksista ja ongelmista.&nbsp;</p><p>Uuden luomisen ja rakentamisen hienouden pilaaminen verkostoitumisen käsitteellä murentaa kykymme nähdä sosiaalisen kanssakäymisen hienous ja mahdollisuutemme viestiä. Rakennamme näin itsestämme profiilikuvan ja elämäntarinan kasvokkaisen toiminnan alueella, joka on ollut sosiaalisuudeltaan ylivertainen vuosituhansien ajan. Nykyajan verkottumisen määrä on on jotain, mitä me emme ole ennen kokeneet. Se toisaalta johtaa meidät askel kerrallaan toimimaan kuin teknologia ja algoritmit, joiden kanssa olemme tekemisissä.</p><p>Olemme hyödyntäneet sosiaalisia verkkoja niin kauan, kuin olemme toimineet laumoissa. Tästä syystä ihmisten kerskuminen hyvällä verkostoitumisella on sama kuin simpanssi kehuskelisi taidollaan kiivetä puissa. Onhan se ihan hienoa, mutta ei varsinaisesti mitään uutta. Suuri hetki oli se, kun simpanssi oppi käyttämään työkaluja. Se vaatii luovuutta, ja ympäristön ongelmien ymmärtämisen.</p><p>Aina voi olla eri mieltä. En ole koskaan syönyt biojäteastian sisältöä krapulaani.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Verkostoituminen on kaikista arkeamme terrorisoivista muotitermeistä ehkä se kaikista diabolisin. Sen sanominen ääneen merkitsee lähestulkoon samaa kuin biojäteastiasta syöminen krapulassa. Toimintana se on ollut jotain abstraktia, kasvotonta ja löyhää sosiaalista toimintaa ilman päämäärää saatikka luomisen luonnetta.

Sosiaaliset toiminnat perustuen pikaiseen ulkonäön mittailuun statussymboleineen ja työpaikan arvottamiseen istuvat paremmin jonnekin muualle kuin kasvokkaiseen sosiaaliseen toimintaan. Sitä tapahtuu jatkuvasti Facebookissa, Instagramissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa. Verkostoituminen on siis adaptoitumista; se on sosiaalisen median roolipelaamista kasvokkaisissa kohtaamisissa.

Me ihmiset olemme vuosituhansien ajan rakentaneet yhteiskuntaamme henkilökohtaisten suhteittemme kautta. Olemme harjoitelleet toisten kanssa toimimista ennen lajimme kehittymistä nykyiseen muotoonsa, ja olemme yhteistyöllä kyenneet luomaan yhteiskunnan, jonka saavutuksia ei kyetä mittaamaan millään mittaristolla.

Miten ihmeessä verkostoituminen olisi mitään uutta verrattuna tähän? Syy on siinä, että verkostoituminen ei tarkoita henkilökohtaisten suhteiden tärkeyttä yhteisessä luomisessa, vaan toisinpäin; siinä luodaan ihmisiin ja organisaatioihin löyhiä, informaaleja ja klikkauksen päässä poistettavissa olevia suhteita enemmän organisaatioon kuin ihmiseen sille erikseen suunnitellussa ympäristössä. Digitaalisen yhteydenpidon työkalut ovat valuneet näyttöjen välityksellä osaksi kasvokkaisia vuorovaikutussuhteitamme, ja yhteistyöstä on tullut kisa siitä, kuka on suosituin. Suhteemme sosiaaliseen mediaan on siis kasvanut teini-ikään, ja käyttäyttyminen on sen mukaista.

On paradoksaalista, että uusien asioiden luominen lähtee monen ”asiantuntijan” mukaan verkostoitumisesta. Ihmisten tapaaminen ja mahdollisen yhteistyön suunnittelu on prosessi, joka on ollut osa toimintaamme ja luomistyötä vuosituhansia. Uusi verkkojen kulttuuri on ajanut sosiaalisen median toiminnan kasvokkaiseen yhteydenpitoon, ja nyt verkostoituminen olisi pakollinen osa erästä meidän ihmisten käsittämätöntä piirrettä; luovuutta. Verkostoituminen on siis meille luonnollista, mutta käsite nykyisessä muodossaan aliarvioi pahemman kerran sosiaalisen toimintakykymme.

Luovaan työhön ja soveltamiseen tarvitaan yhteistyötä; ihminen ei luo mitään ilman vaikutteita edes suljetussa huoneessa, vaan huonekin on syntynyt yhteistyöllä ja luovuutta menneisyyden kokemuksista ja ongelmista. 

Uuden luomisen ja rakentamisen hienouden pilaaminen verkostoitumisen käsitteellä murentaa kykymme nähdä sosiaalisen kanssakäymisen hienous ja mahdollisuutemme viestiä. Rakennamme näin itsestämme profiilikuvan ja elämäntarinan kasvokkaisen toiminnan alueella, joka on ollut sosiaalisuudeltaan ylivertainen vuosituhansien ajan. Nykyajan verkottumisen määrä on on jotain, mitä me emme ole ennen kokeneet. Se toisaalta johtaa meidät askel kerrallaan toimimaan kuin teknologia ja algoritmit, joiden kanssa olemme tekemisissä.

Olemme hyödyntäneet sosiaalisia verkkoja niin kauan, kuin olemme toimineet laumoissa. Tästä syystä ihmisten kerskuminen hyvällä verkostoitumisella on sama kuin simpanssi kehuskelisi taidollaan kiivetä puissa. Onhan se ihan hienoa, mutta ei varsinaisesti mitään uutta. Suuri hetki oli se, kun simpanssi oppi käyttämään työkaluja. Se vaatii luovuutta, ja ympäristön ongelmien ymmärtämisen.

Aina voi olla eri mieltä. En ole koskaan syönyt biojäteastian sisältöä krapulaani. 

]]>
0 http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264224-verkostoituminen-on-sosiaalisen-median-roolipelaamista#comments Puheviestintä Sosiaalinen media Verkostoituminen Thu, 15 Nov 2018 12:56:01 +0000 Heikki Herlin http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264224-verkostoituminen-on-sosiaalisen-median-roolipelaamista
Kun kansalaisia alkaa katoilemaan http://juhonieminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263695-kun-kansalaisia-alkaa-katoilemaan <p>Kenties olet huomannut kuinka eräissä Facebook-ryhmissä päivityksiä katoilee ilman selitystä, vaikka ne olisivat vain lievästi rikkoneet sääntöjä. Ja pahimmissa tapauksissa katoilee jo ihmisiäkin ilman selityksiä, ilman varoituksia, jos he tietämättään ovat poikenneet tapakulttuurista, naureskelleet väärille asioille tai loukanneet jonkun arvovaltaisen henkilön tunteita. Meno on joskus aika tiukkapipoista, vähän pelottavaakin. Ja pelottavinta kaikessa on se, miten yhteisöllinen käyttäytyminen virtuaalisissa ympäristöissä heijastelee todellisen maailman konflikteja ja hirmuvaltoja.</p><p>Toisinajattelijoita ensin hiljennetään, sitten vaiennetaan, ja lopulta päivitysten poistamisesta tai ihmisten blokkaamisesta tulee arkipäiväistä. Se ei kirpaise mitenkään, se on &quot;välttämättömyys&quot;. Näin kuuluu tehdä järjestyksen säilyttämisesksi.</p><p>Aktiivisissa, tuhansien käyttäjien Facebook-ryhmissä epäasiallisen (ja ihan asiallisenkin) sisällön määrä voi kasvaa niin suureksi, että ylläpitäjät, moderaattorit ja muut nykyajan sensuuriviranomaiset joutuvat koville. Vuosi sitten uutisoitiin, kuinka <a href="https://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/561957-sieniseurassa-on-taysi-rahina-paalla-yle-kymmenettuhannet-jasenet-on-pantu-jaahylle">sieniseurassa on täysi rähinä päällä - kymmenettuhannet jäsenet on pantu jäähylle.</a></p><p>Olin tuolloin jo muutaman vuoden ajan ollut mukana kyseisessä sieniryhmässä, ja perinteisen median reaktiot lähinnä naurattivat. Mutta ryhmän sisällä ei keskustelujen tila ollut lähellekään yhtä huvittunut. Tunnelma oli kireällä. Monia raivostutti se, miten heidän kanttarellikuvansa oli kadonnut ilman selitystä. Ja ylläpidon vastaukset eivät enää olleet kovin kärsivällisiä. Yksi ongelma oli julkaisujen silkka määrä, mutta ongelmia oli enemmän kuin yksi.</p><p>Satojen yhdentekevien &quot;onko tämä kanttarelli?&quot; ja &quot;onkohan tässä maailman isoin tatti (normaalin kokoisesta tatista)&quot; -postausten tulvassa kamppailevien moderaattoreiden pinna oli kireällä. Ja heidän ilman selitystä deletoimiensa kuvien postaajat olivat närkästyneitä, koska kuvien poistamisen ainoa syy oli usein pelkkä tavanomaisuus. Ja kun ihmisiä rankaistaan siitä, että he ovat amatöörejä (joko valokuvaamisessa, sienituntemuksessa tai sosiaalisen median etiketeissä), se vaikuttaa heistä ylimielisyydeltä. Jostakin asiasta innostuneen ihmisen ensioletus, kun hän on löytänyt samoista asioista innostuneiden ihmisten ryhmän, ei ole se, että hänen innostuksensa heti koettaisiin rangaistavaksi. Ja kun närkästyneelle uudelle jäsenelle muistutetaan ryhmän säännöistä, kokemus ylimielisyydestä vain vahvistuu, etenkin kun sanavalinnoista paistaa kireys ja kyllästyneisyys.</p><p>Kun kireys kohtaa närkästyksen, se heijastuu pian myös muuhun oleellisempaan kanssakäymiseen. Sienestystä pidempään harrastaneita ei yleensä kiinnosta cowboyhatun kokoinen lehmäntatti, vaan ennemmin se, jos joku löytää harvinaisemman sienen, tai kohtaa lajin on asiantuntijankin vaikea tunnistaa, tai kasvupaikka on poikkeuksellinen jne. Kun sitten tuntomerkkejä ei analysoida innostuneesti, vaan närkästyksen ja kireyden ilmapiirissä, toiminnasta katoaa nopeasti nopeasti tieteellinen objektiivisuus, ja tilalle tulee vahingonkipeyttä ja nälvimistä. On helppo puhelimen pieneltä ruudulta nähdä väärin. On helppo nopeasti lukea toisen sanallinen kuvaus kasvupaikasta hieman virheellisesti. Ja jos joku on analyysin päätteeksi ollut väärässä, se ei saisi olla vahingonilon paikka. Eikä pitäisi mennä henkilökohtaisuuksiin, mutta niin siinä vain käy, jos ihmisillä on pipo kireällä.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Internetin Pohjois-Korea</strong></p><p>Aloitin sieniryhmästä, koska se on kevyemmästä päästä. Minut on potkittu pihalle kahdesta Facebook-ryhmästä, ja kerron seuraavaksi niistä. Ensimmäinen on &quot;internetin Pohjois-Koreaksikin&quot; kutsuttu <strong><em>Paskimpien puujalkavitsien</em></strong> ryhmä. Tämän ryhmän huumorintajusta kertoo kaiken se, että ryhmästä eronneet tai poispotkitut perustivat jo aikaa sitten toisen ryhmän nimeltään <strong><em>Parempi huonojen puujalkavitsien ryhmä</em></strong>, jonka säännöissä erikseen määritelläään, että sääntöjä ei ole, eikä niitä liiemmin valvota.</p><p>Alkuperäisessä Paskimpien puujalkavitsien ryhmässä sääntökirja on paksu ja jokaista pykälää palvotaan kuin jumalan sanaa. Tiukka asenne ei ole ryhmässä kuitenkaan pahinta, vaan pikkusieluinen henkilökultti, joka pyörii pienen ydinryhmän ympärillä. Tällä ydinryhmällä on paitsi pitkä lista sääntöjä, myös kunniagalleria, jossa perustajien nimet toistuvat tiheään.</p><p><strong>Ryhmässä julkaistuilla vitseillä on tapana selittämättömästi kadota</strong>, etenkin jos ne ovat hauskoja ja keräävät kymmenittäin tykkäyksiä, mutta eivät ole sisäpiiriryhmän julkaisemia. Sisäpiiriläiset tykkäävät kilpaan toistensa vitsejä, eivätkä huomaa niissä ollenkaan niin herkästi sääntörikkeitä kuin ei-sisäryhmäläisten vitseissä, joista he jo yhden sanan perusteella voivat huomata, että se on kulunut ja varmaankin varastettu jostain, eli sen saa deletoida. Hierarkiassa ylimpien jälkeen tulee joukko hännystelijöitä ja lakeijoita, jotka Disney-elokuvien hyeenojen tapaan myötäilevät kaikkea, mitä heidän ylempiarvoisensa sanovat.</p><p>Sen jälkeen, kun minut itseni pari vuotta sitten oli &quot;<strong>vänkäämisen</strong>&quot; ja &quot;<strong>inttämisen</strong>&quot; perusteella potkittu ulos, sain useita yksityisviestejä ihmisiltä, jotka kertoivat, kuinka sama show oli pyörinyt jo vuosia. Sain sitä kautta kutsun myös parempaan puujalkavitsien ryhmään. Diktatuureista on usein jatkuva pakolaisvirta vähemmän ankariin naapurivaltioihin.</p><p><strong><em>Vänkääminen</em></strong> luonnollisesti tarkoitti sitä, että otin huomioksi kysyä, miksi postaukseni oli poistettu, kun se ei rikkonut mitään sääntöjä. Pyysin kertomaan, mistä listasta löytyisi se asiakohta, jonka perusteella vitsini ei ollut omaperäinen. Jos se oli kopioitu, niin mistä? <strong><em>Inttäminen</em></strong> puolestaan tarkoitti, että perustelin kantani, enkä suostunut olemaan hiljaa. Näitä sanoja yleensä käytetään, kun joku jää keskustelussa alakynteen, mutta hänellä on omasta mielestään auktoriteettiä, eli mahdollisuus rankaisutoimiin.</p><p>Rankaisuhan oli kuitenkin jo tapahtunut ja tuomio oli käyty, kun vitsi oli perustelematta poistettu. Nyt halusin vain tietää, onko niitä perusteluja olemassakaan. Listoilta ei millään hakusanoilla löytynyt samanlaista vitsiä, eikä myöskään Googlesta.</p><p>Hyeenoja pyöri pian ympärilläni tykkäilemässä toistensa olemattomia perusteluja sekä inttämissyytöksiä, kuten myös viittauksia olemattomiin sääntöihin ja listoihin, joilta vitsiä ei löytynyt. Kun hyeenoita oli keskusteluketjussa kylliksi, he alkoivat jo anella moderaattoreita poistamaan minut (kun eivät kyenneet argumentoimaan asiaansa), ja suorastaan iloita siitä, että &quot;kohta tämä kjäh-kjäh-kjäh hankala tapaus on täältä poissa, odottakaas vaan, kun johtajamme Scar-leijona saapuu paikalle.&quot;</p><p>Olin jo aiemmin saanut varoituksen siitä, kun olin kauhistellut, miten kevyillä perusteilla oli eräitä ihmisiä poistettu, kun he olivat ilmoittaneet kokemastaan vääryydestä <u>ketjuun, joka oli luotu sitä varten, että siinä saisi valittaa vitsinsä poistamisesta</u>. Siinä samassa ketjussa esitettyjen moitteiden vuoksi myös minut poistettiin.</p><p>Käytännössä keskustelun mahdollisuus tarjottiin erillisessä ketjussa vain sitä varten, että keskusteluun valmiit ihmiset voitaisiin tunnistaa ja sitten poista, hankalina tapauksina. Keskustelu oli täynnä nimiä, joita ei enää ryhmästä. Pieni osa oli varmaan poistunut vapaaehtoisesti.</p><p>Vitsini, joka tätä ennen poistettiin, oli seuraavanlainen:</p><p><strong><em>Astronautti unohdettiin kuuhun. Hänestä tuli retken kuuluisin.</em></strong></p><p>Vitsin aikoihin oli ilmestynyt Mars-elokuva, jossa Matt Damon jätetään Marsiin, joten sanaleikki oli väistämättä ajankohtainen, enkä ollut vastaavaa vitsiä löytänyt mistään ryhmän listasta hakusanalla &quot;kuuluisa&quot; tai &quot;kuuluisin&quot;. Myöskään netistä en ollut vitsiä kopioinut.</p><p>Vitsini poistamista perusteltiin vain sillä, että aikoinaan Kilon poliisi -koululaisvitsikirjassa oli vitsi, jossa:</p><p><strong><em>Pikku-Kalle oli kuussa. Vastaan tuli luuranko. Pikku Kalle sanoi: &quot;Terve, mitä kuuluu?&quot;</em></strong></p><p>Kummassakin vitsissä on luu joka on kuussa, sen myönnän. Mutta toisessa kaksoismerkitys perustuu <strong><em>kuuluisuuteen</em></strong>, kun taas toisessa se perustuu <strong><em>kuulumisten kysymiseen</em></strong><em>, luurangon moikkaamiseen</em>. Puujalkavitsin pohjana ovat siis aivan eri sanat ja sitä kautta on väkisinkin kyse eri vitsistä. Toisessa on Pikku Kallen yliluonnollinen, absurdi kohtaaminen, toisessa taas ei ole mitään yliluonnollista. Sanaleikissä on eri sana ja sillä eri merkitys. Vain kuu yhdistää näitä kahta vitsiä.</p><p>Tämä siis on nyt sitä <em>inttämistä</em>. Ja jos odottaisin vastapuolelta mitään vastauksia, se olisi <em>vänkäämistä</em>. Vitsi olisi kenties saattanut olla rauhassa, ellei se olisi ehtinyt keräämään useita tykkäyksiä. Olen kuullut ammattikoomikoilta, että heidän vitsejään deletoitiin ryhmässä, koska ne olivat liian hauskoja ja suosittuja. Sääntöjä jännästi tulkitaan ankarammin, jos ylläpitäjät ovat vaarassa jäädä jonkun varjoon.</p><p>Niinhän myös Lumikki piti järjestää pois kuvioista, kun ilkeä kuningatar ei ollut enää maan kaunein. Disney-elokuvista löytyy jännästi näitä ihmistyyppejä.</p><p>Ymmärrän sen, jos vitsejä ei saa kopioida suoraan vitsikirjasta, mutta joskus vitsistä tulee uusi ja tekijän oma, jos hän keksii siihen parannuksen. Jos vitsi ei saa kommentoida aiempaa vitsiä tai jotain vitsitraditiota, lajia on vaikea kehittää. Vitseissä monesti on parasta juuri se, miten ne kerrotaan ja missä yhteydessä.</p><p>Jos uuden vitsin tahtoo ensimmäisenä kertoa Paskimmissa puujalkavitseissä, siitä kannattaa ensin tehdä varmuuskopio. Julkaisusta ei välttämättä ole muutaman tunnin jälkeen mitään merkkejä. Ja samoin saattaa käydä koko henkilölle, jos hän on hankala tapaus, joka esittää epämukavia kysymyksiä niille tarkoitetussa ketjussa.</p><p>Rento feministiryhmä ei ole siis ainoa paikka, jossa säännöt kieltävät &quot;rentouteen&quot; vetoamisen.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mielipiteensä lukkoon lyöneet skeptikot</strong></p><p>Toinen paikka, josta minut potkittiin pihalle on suomalaisen biokemistin pyörittämä englanninkielinen skeptikkosivu, jossa osallistuin keskusteluun jakamalla tutkimuslinkkejä <u>neonikotinoidien auheuttamista mehiläiskuolemista.</u> EU hiljattain kielsi neonikotinoidit, jotka sivuston skeptikkojen mielestä (kuten laajemminkin skeptikkojen mielestä) ovat täysin turvallisia, koska ne eivät ole kovin vaarallisia ihmisille.</p><p>Mehiläiset ovat tärkeitä ihmisille, koska nepölyttävät useita viljelykasveja. Niinpä mehiläisten kuoleminen on vaaraksi ihmisille. Tätä kutsuttiin <strong><em>vänkäämiseksi</em></strong>, ymmärrät varmaan mihin tämä on menossa...</p><p>Kun jaoin pari tarkkaan valittua tutkimusta ja artikkelia muun muassa Oxformin yliopistolta, Tiede-lehdestä jne., sain pian kuulla <strong><em>inttäväni</em></strong>...</p><p>Tyypillistä oli myös se, että minun oletettiin heti olevan jonkinlainen uskonnollinen saarnaaja tai ekoterroristi tai GMO-hysteriaa lietsova huuhaa-tyyppi. Skeptikoille on olemassa vain kaksi ihmisryhmää. On tiedettä rakastavia ihmisiä, jotka rakastavat myös GMO-tuotteita, etenkin jos ovat biokemistejä tai sellaisella alalla töissä, että suoraan hyötyvät rahoituksesta, joka menee torjunta-aineita kehittäville firmoille. Eivätkä he näe siinä mitään jääviysongelmaa.</p><p>Toisen ihmisryhmän muodostavat erisorttiset uskonnolliset fanaatikot, joihin lukeutuvat myös ihmiset, jotka millään tavoin asiallisesti kritisoivat skeptikkojen kriittisyyden katoamista, kun kyse on jostakin kannasta, johon he ovat hirttäneet itsensä. Muun muassa Skepsis Ry on myöntänyt Huuhaa-palkinnon vuonna 2013 GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjalle, joten on heille arvovaltakysymys, ettei geenimuutelusta seuraa mitään vaaroja. Palkinnon perustelut <a href="https://skepsis.fi/HuuhaaPalkinnot">https://skepsis.fi/HuuhaaPalkinnot</a> päättyvät sanoihin: &quot;Uusista tieteellisistä innovaatioista pitää keskustella vääristelemättömään tutkimustietoon nojaten.&quot;</p><p>Kuitenkin skeptikot ovat itse sittemmin olleet vääristelemässä tutkimusnäyttöä, joka liittyy geenimuuntelun vaaroihin. Yksi näistä vaaroista on juuri mehiläisten joukkokuolemat, sillä kyseisiä myrkkyjä on kehitetty rinnan geenimuunnellut viljan kanssa. Viljaa on muunneltu, jotta se sietäisi myrkkyjä, jotka tappavat rikkakasveja ja hyönteisiä. Mehiläisten ja kimalaisten ohella myös lintujen määrä on vähentynyt, koska A) ne tarvitsevat hyönteisiä elääkseen, ja B) koska myrkyt kerääntyvät niiden eliminstöön. Hyönteisten katoaminen on vaara, jota ei nähty ennalta - tai sitä ei haluttu nähdä. Se olisi kenties osattu ennakoida paremmin, jos skeptikot olisivat oikeasti kriittisiä ja epäileväisiä, eivätkä sinisilmäisesti olisi uskoneet kemianalanyritysten lupauksia.</p><p>Tämä on se ikävä kipukohta, josta puhuminen aiheutti hyvin nopeasti sen, että minut siivuttiin ryhmästä toisinajattelijana. Sitä ennen sain luonnollisesti kuulla monenlaisia mitä mielikuvituksellisempia syytöksiä, jotka yrittivät kohdistua henkilöön, eivät itse asiaan.</p><p>Skeptikot ovat aiemminkin saaneet häätää joukostaan vänkääjiä, joita niihin porukoihin eksyy varsin paljon. Onneksi he eivät siinä aina täysin onnistu, vaan lopulta muodostavat hyvin riitaisan ja tehottoman ryhmän.</p><p>Kenties se on ihan hyvä niin. Jyrkkä hierarkisuus yhdistettynä mustavalkoiseen maailmankuvaan on toisinaan muodostanut äärimmäisen tehokkaita ja tuhoisia organisaatioita. Kun kriittiset äänet alkavat mystisesti katoilemaan, tehokkuus kasvaa pelon ja päättäväisyyden ansiosta hetkellisesti. Ennen pitkää ajattelevien yksilöiden siivoaminen kuitenkin johtaa koko organisaation luhistumiseen, kun vallanpitäjät ovat ympäröineet itsensä mielistelijöillä ja hännystelijöillä.</p><p>Jo hyvissä ajoin ennen romahdusta voi ulkopuolinen vierailija huomata, että ilma on perin ummehtunutta.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kenties olet huomannut kuinka eräissä Facebook-ryhmissä päivityksiä katoilee ilman selitystä, vaikka ne olisivat vain lievästi rikkoneet sääntöjä. Ja pahimmissa tapauksissa katoilee jo ihmisiäkin ilman selityksiä, ilman varoituksia, jos he tietämättään ovat poikenneet tapakulttuurista, naureskelleet väärille asioille tai loukanneet jonkun arvovaltaisen henkilön tunteita. Meno on joskus aika tiukkapipoista, vähän pelottavaakin. Ja pelottavinta kaikessa on se, miten yhteisöllinen käyttäytyminen virtuaalisissa ympäristöissä heijastelee todellisen maailman konflikteja ja hirmuvaltoja.

Toisinajattelijoita ensin hiljennetään, sitten vaiennetaan, ja lopulta päivitysten poistamisesta tai ihmisten blokkaamisesta tulee arkipäiväistä. Se ei kirpaise mitenkään, se on "välttämättömyys". Näin kuuluu tehdä järjestyksen säilyttämisesksi.

Aktiivisissa, tuhansien käyttäjien Facebook-ryhmissä epäasiallisen (ja ihan asiallisenkin) sisällön määrä voi kasvaa niin suureksi, että ylläpitäjät, moderaattorit ja muut nykyajan sensuuriviranomaiset joutuvat koville. Vuosi sitten uutisoitiin, kuinka sieniseurassa on täysi rähinä päällä - kymmenettuhannet jäsenet on pantu jäähylle.

Olin tuolloin jo muutaman vuoden ajan ollut mukana kyseisessä sieniryhmässä, ja perinteisen median reaktiot lähinnä naurattivat. Mutta ryhmän sisällä ei keskustelujen tila ollut lähellekään yhtä huvittunut. Tunnelma oli kireällä. Monia raivostutti se, miten heidän kanttarellikuvansa oli kadonnut ilman selitystä. Ja ylläpidon vastaukset eivät enää olleet kovin kärsivällisiä. Yksi ongelma oli julkaisujen silkka määrä, mutta ongelmia oli enemmän kuin yksi.

Satojen yhdentekevien "onko tämä kanttarelli?" ja "onkohan tässä maailman isoin tatti (normaalin kokoisesta tatista)" -postausten tulvassa kamppailevien moderaattoreiden pinna oli kireällä. Ja heidän ilman selitystä deletoimiensa kuvien postaajat olivat närkästyneitä, koska kuvien poistamisen ainoa syy oli usein pelkkä tavanomaisuus. Ja kun ihmisiä rankaistaan siitä, että he ovat amatöörejä (joko valokuvaamisessa, sienituntemuksessa tai sosiaalisen median etiketeissä), se vaikuttaa heistä ylimielisyydeltä. Jostakin asiasta innostuneen ihmisen ensioletus, kun hän on löytänyt samoista asioista innostuneiden ihmisten ryhmän, ei ole se, että hänen innostuksensa heti koettaisiin rangaistavaksi. Ja kun närkästyneelle uudelle jäsenelle muistutetaan ryhmän säännöistä, kokemus ylimielisyydestä vain vahvistuu, etenkin kun sanavalinnoista paistaa kireys ja kyllästyneisyys.

Kun kireys kohtaa närkästyksen, se heijastuu pian myös muuhun oleellisempaan kanssakäymiseen. Sienestystä pidempään harrastaneita ei yleensä kiinnosta cowboyhatun kokoinen lehmäntatti, vaan ennemmin se, jos joku löytää harvinaisemman sienen, tai kohtaa lajin on asiantuntijankin vaikea tunnistaa, tai kasvupaikka on poikkeuksellinen jne. Kun sitten tuntomerkkejä ei analysoida innostuneesti, vaan närkästyksen ja kireyden ilmapiirissä, toiminnasta katoaa nopeasti nopeasti tieteellinen objektiivisuus, ja tilalle tulee vahingonkipeyttä ja nälvimistä. On helppo puhelimen pieneltä ruudulta nähdä väärin. On helppo nopeasti lukea toisen sanallinen kuvaus kasvupaikasta hieman virheellisesti. Ja jos joku on analyysin päätteeksi ollut väärässä, se ei saisi olla vahingonilon paikka. Eikä pitäisi mennä henkilökohtaisuuksiin, mutta niin siinä vain käy, jos ihmisillä on pipo kireällä.

 

Internetin Pohjois-Korea

Aloitin sieniryhmästä, koska se on kevyemmästä päästä. Minut on potkittu pihalle kahdesta Facebook-ryhmästä, ja kerron seuraavaksi niistä. Ensimmäinen on "internetin Pohjois-Koreaksikin" kutsuttu Paskimpien puujalkavitsien ryhmä. Tämän ryhmän huumorintajusta kertoo kaiken se, että ryhmästä eronneet tai poispotkitut perustivat jo aikaa sitten toisen ryhmän nimeltään Parempi huonojen puujalkavitsien ryhmä, jonka säännöissä erikseen määritelläään, että sääntöjä ei ole, eikä niitä liiemmin valvota.

Alkuperäisessä Paskimpien puujalkavitsien ryhmässä sääntökirja on paksu ja jokaista pykälää palvotaan kuin jumalan sanaa. Tiukka asenne ei ole ryhmässä kuitenkaan pahinta, vaan pikkusieluinen henkilökultti, joka pyörii pienen ydinryhmän ympärillä. Tällä ydinryhmällä on paitsi pitkä lista sääntöjä, myös kunniagalleria, jossa perustajien nimet toistuvat tiheään.

Ryhmässä julkaistuilla vitseillä on tapana selittämättömästi kadota, etenkin jos ne ovat hauskoja ja keräävät kymmenittäin tykkäyksiä, mutta eivät ole sisäpiiriryhmän julkaisemia. Sisäpiiriläiset tykkäävät kilpaan toistensa vitsejä, eivätkä huomaa niissä ollenkaan niin herkästi sääntörikkeitä kuin ei-sisäryhmäläisten vitseissä, joista he jo yhden sanan perusteella voivat huomata, että se on kulunut ja varmaankin varastettu jostain, eli sen saa deletoida. Hierarkiassa ylimpien jälkeen tulee joukko hännystelijöitä ja lakeijoita, jotka Disney-elokuvien hyeenojen tapaan myötäilevät kaikkea, mitä heidän ylempiarvoisensa sanovat.

Sen jälkeen, kun minut itseni pari vuotta sitten oli "vänkäämisen" ja "inttämisen" perusteella potkittu ulos, sain useita yksityisviestejä ihmisiltä, jotka kertoivat, kuinka sama show oli pyörinyt jo vuosia. Sain sitä kautta kutsun myös parempaan puujalkavitsien ryhmään. Diktatuureista on usein jatkuva pakolaisvirta vähemmän ankariin naapurivaltioihin.

Vänkääminen luonnollisesti tarkoitti sitä, että otin huomioksi kysyä, miksi postaukseni oli poistettu, kun se ei rikkonut mitään sääntöjä. Pyysin kertomaan, mistä listasta löytyisi se asiakohta, jonka perusteella vitsini ei ollut omaperäinen. Jos se oli kopioitu, niin mistä? Inttäminen puolestaan tarkoitti, että perustelin kantani, enkä suostunut olemaan hiljaa. Näitä sanoja yleensä käytetään, kun joku jää keskustelussa alakynteen, mutta hänellä on omasta mielestään auktoriteettiä, eli mahdollisuus rankaisutoimiin.

Rankaisuhan oli kuitenkin jo tapahtunut ja tuomio oli käyty, kun vitsi oli perustelematta poistettu. Nyt halusin vain tietää, onko niitä perusteluja olemassakaan. Listoilta ei millään hakusanoilla löytynyt samanlaista vitsiä, eikä myöskään Googlesta.

Hyeenoja pyöri pian ympärilläni tykkäilemässä toistensa olemattomia perusteluja sekä inttämissyytöksiä, kuten myös viittauksia olemattomiin sääntöihin ja listoihin, joilta vitsiä ei löytynyt. Kun hyeenoita oli keskusteluketjussa kylliksi, he alkoivat jo anella moderaattoreita poistamaan minut (kun eivät kyenneet argumentoimaan asiaansa), ja suorastaan iloita siitä, että "kohta tämä kjäh-kjäh-kjäh hankala tapaus on täältä poissa, odottakaas vaan, kun johtajamme Scar-leijona saapuu paikalle."

Olin jo aiemmin saanut varoituksen siitä, kun olin kauhistellut, miten kevyillä perusteilla oli eräitä ihmisiä poistettu, kun he olivat ilmoittaneet kokemastaan vääryydestä ketjuun, joka oli luotu sitä varten, että siinä saisi valittaa vitsinsä poistamisesta. Siinä samassa ketjussa esitettyjen moitteiden vuoksi myös minut poistettiin.

Käytännössä keskustelun mahdollisuus tarjottiin erillisessä ketjussa vain sitä varten, että keskusteluun valmiit ihmiset voitaisiin tunnistaa ja sitten poista, hankalina tapauksina. Keskustelu oli täynnä nimiä, joita ei enää ryhmästä. Pieni osa oli varmaan poistunut vapaaehtoisesti.

Vitsini, joka tätä ennen poistettiin, oli seuraavanlainen:

Astronautti unohdettiin kuuhun. Hänestä tuli retken kuuluisin.

Vitsin aikoihin oli ilmestynyt Mars-elokuva, jossa Matt Damon jätetään Marsiin, joten sanaleikki oli väistämättä ajankohtainen, enkä ollut vastaavaa vitsiä löytänyt mistään ryhmän listasta hakusanalla "kuuluisa" tai "kuuluisin". Myöskään netistä en ollut vitsiä kopioinut.

Vitsini poistamista perusteltiin vain sillä, että aikoinaan Kilon poliisi -koululaisvitsikirjassa oli vitsi, jossa:

Pikku-Kalle oli kuussa. Vastaan tuli luuranko. Pikku Kalle sanoi: "Terve, mitä kuuluu?"

Kummassakin vitsissä on luu joka on kuussa, sen myönnän. Mutta toisessa kaksoismerkitys perustuu kuuluisuuteen, kun taas toisessa se perustuu kuulumisten kysymiseen, luurangon moikkaamiseen. Puujalkavitsin pohjana ovat siis aivan eri sanat ja sitä kautta on väkisinkin kyse eri vitsistä. Toisessa on Pikku Kallen yliluonnollinen, absurdi kohtaaminen, toisessa taas ei ole mitään yliluonnollista. Sanaleikissä on eri sana ja sillä eri merkitys. Vain kuu yhdistää näitä kahta vitsiä.

Tämä siis on nyt sitä inttämistä. Ja jos odottaisin vastapuolelta mitään vastauksia, se olisi vänkäämistä. Vitsi olisi kenties saattanut olla rauhassa, ellei se olisi ehtinyt keräämään useita tykkäyksiä. Olen kuullut ammattikoomikoilta, että heidän vitsejään deletoitiin ryhmässä, koska ne olivat liian hauskoja ja suosittuja. Sääntöjä jännästi tulkitaan ankarammin, jos ylläpitäjät ovat vaarassa jäädä jonkun varjoon.

Niinhän myös Lumikki piti järjestää pois kuvioista, kun ilkeä kuningatar ei ollut enää maan kaunein. Disney-elokuvista löytyy jännästi näitä ihmistyyppejä.

Ymmärrän sen, jos vitsejä ei saa kopioida suoraan vitsikirjasta, mutta joskus vitsistä tulee uusi ja tekijän oma, jos hän keksii siihen parannuksen. Jos vitsi ei saa kommentoida aiempaa vitsiä tai jotain vitsitraditiota, lajia on vaikea kehittää. Vitseissä monesti on parasta juuri se, miten ne kerrotaan ja missä yhteydessä.

Jos uuden vitsin tahtoo ensimmäisenä kertoa Paskimmissa puujalkavitseissä, siitä kannattaa ensin tehdä varmuuskopio. Julkaisusta ei välttämättä ole muutaman tunnin jälkeen mitään merkkejä. Ja samoin saattaa käydä koko henkilölle, jos hän on hankala tapaus, joka esittää epämukavia kysymyksiä niille tarkoitetussa ketjussa.

Rento feministiryhmä ei ole siis ainoa paikka, jossa säännöt kieltävät "rentouteen" vetoamisen.

 

Mielipiteensä lukkoon lyöneet skeptikot

Toinen paikka, josta minut potkittiin pihalle on suomalaisen biokemistin pyörittämä englanninkielinen skeptikkosivu, jossa osallistuin keskusteluun jakamalla tutkimuslinkkejä neonikotinoidien auheuttamista mehiläiskuolemista. EU hiljattain kielsi neonikotinoidit, jotka sivuston skeptikkojen mielestä (kuten laajemminkin skeptikkojen mielestä) ovat täysin turvallisia, koska ne eivät ole kovin vaarallisia ihmisille.

Mehiläiset ovat tärkeitä ihmisille, koska nepölyttävät useita viljelykasveja. Niinpä mehiläisten kuoleminen on vaaraksi ihmisille. Tätä kutsuttiin vänkäämiseksi, ymmärrät varmaan mihin tämä on menossa...

Kun jaoin pari tarkkaan valittua tutkimusta ja artikkelia muun muassa Oxformin yliopistolta, Tiede-lehdestä jne., sain pian kuulla inttäväni...

Tyypillistä oli myös se, että minun oletettiin heti olevan jonkinlainen uskonnollinen saarnaaja tai ekoterroristi tai GMO-hysteriaa lietsova huuhaa-tyyppi. Skeptikoille on olemassa vain kaksi ihmisryhmää. On tiedettä rakastavia ihmisiä, jotka rakastavat myös GMO-tuotteita, etenkin jos ovat biokemistejä tai sellaisella alalla töissä, että suoraan hyötyvät rahoituksesta, joka menee torjunta-aineita kehittäville firmoille. Eivätkä he näe siinä mitään jääviysongelmaa.

Toisen ihmisryhmän muodostavat erisorttiset uskonnolliset fanaatikot, joihin lukeutuvat myös ihmiset, jotka millään tavoin asiallisesti kritisoivat skeptikkojen kriittisyyden katoamista, kun kyse on jostakin kannasta, johon he ovat hirttäneet itsensä. Muun muassa Skepsis Ry on myöntänyt Huuhaa-palkinnon vuonna 2013 GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjalle, joten on heille arvovaltakysymys, ettei geenimuutelusta seuraa mitään vaaroja. Palkinnon perustelut https://skepsis.fi/HuuhaaPalkinnot päättyvät sanoihin: "Uusista tieteellisistä innovaatioista pitää keskustella vääristelemättömään tutkimustietoon nojaten."

Kuitenkin skeptikot ovat itse sittemmin olleet vääristelemässä tutkimusnäyttöä, joka liittyy geenimuuntelun vaaroihin. Yksi näistä vaaroista on juuri mehiläisten joukkokuolemat, sillä kyseisiä myrkkyjä on kehitetty rinnan geenimuunnellut viljan kanssa. Viljaa on muunneltu, jotta se sietäisi myrkkyjä, jotka tappavat rikkakasveja ja hyönteisiä. Mehiläisten ja kimalaisten ohella myös lintujen määrä on vähentynyt, koska A) ne tarvitsevat hyönteisiä elääkseen, ja B) koska myrkyt kerääntyvät niiden eliminstöön. Hyönteisten katoaminen on vaara, jota ei nähty ennalta - tai sitä ei haluttu nähdä. Se olisi kenties osattu ennakoida paremmin, jos skeptikot olisivat oikeasti kriittisiä ja epäileväisiä, eivätkä sinisilmäisesti olisi uskoneet kemianalanyritysten lupauksia.

Tämä on se ikävä kipukohta, josta puhuminen aiheutti hyvin nopeasti sen, että minut siivuttiin ryhmästä toisinajattelijana. Sitä ennen sain luonnollisesti kuulla monenlaisia mitä mielikuvituksellisempia syytöksiä, jotka yrittivät kohdistua henkilöön, eivät itse asiaan.

Skeptikot ovat aiemminkin saaneet häätää joukostaan vänkääjiä, joita niihin porukoihin eksyy varsin paljon. Onneksi he eivät siinä aina täysin onnistu, vaan lopulta muodostavat hyvin riitaisan ja tehottoman ryhmän.

Kenties se on ihan hyvä niin. Jyrkkä hierarkisuus yhdistettynä mustavalkoiseen maailmankuvaan on toisinaan muodostanut äärimmäisen tehokkaita ja tuhoisia organisaatioita. Kun kriittiset äänet alkavat mystisesti katoilemaan, tehokkuus kasvaa pelon ja päättäväisyyden ansiosta hetkellisesti. Ennen pitkää ajattelevien yksilöiden siivoaminen kuitenkin johtaa koko organisaation luhistumiseen, kun vallanpitäjät ovat ympäröineet itsensä mielistelijöillä ja hännystelijöillä.

Jo hyvissä ajoin ennen romahdusta voi ulkopuolinen vierailija huomata, että ilma on perin ummehtunutta.

]]>
0 http://juhonieminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263695-kun-kansalaisia-alkaa-katoilemaan#comments Diktatuuri Hierarkiat Sensuuri ja sen sellainen Sosiaalinen media Toisinajattelijat Tue, 06 Nov 2018 05:15:00 +0000 Juho Nieminen http://juhonieminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263695-kun-kansalaisia-alkaa-katoilemaan
Tuskan ulkoistajat http://katimartinson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261104-tuskan-ulkoistajat <p>Espoolaisessa koulussa oppilas sai liikuntatunnilla sairaskohtauksen ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Tunnilla oli tehty opetussuunnitelmaan hiljattain lisättyä, mutta sinänsä pitkään käytössä ollutta kuntotestiä. On vaikea ymmärtää sitä tuskaa ja hämmennystä mitä omaiset ja läheiset surun hetkellä kokevat. Moni on hämmentynyt ja kaipaa selityksiä.</p><p>Kun paha olo on riittävän suuri, osa ihmisistä haluaa ulkoistaa sen. Tuskan ulkoistajat ajattelevat, että kaikkeen pahaan löytyy syyllinen ja syyllisen rankaiseminen auttaa asiaa. Valitettavasti ei auta. Surutyö on tehtävä itse, eikä sitä voi ulkoistaa. Sellainen on vain omien tunteiden välttelyä ja itsensä pakenemista.</p><p>En tiedä miksi koulussa pitää tehdä maksimitestauksia. Vaarallisia ne eivät itsessään silti ole. Liikuntaan liittyvät sairaskohtaukset ovat nuorilla ja perusterveillä ihmisillä tavattoman harvinaisia, mutta eivät aivan tuntemattomia. Perusterveelle nuorelle rankkakaan liikunta ei lyhyellä aikavälillä ole vaarallista. Paljon vaarallisempaa on olla liikkumatta. Silti terveyden ammattilaiset tietävät, että liikuntaan liittyviä sairaskohtauksia ja jopa äkkikuolemia on raportoitu muun muassa pallopeleistä. Mediakin on kertonut oletettavasti perusterveiden ja hyväkuntoisten nuorten miesten äkkikuolemista jalkapallokentillä.</p><p>Mediahuomiosta riippumatta tapaukset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. Niitä on tutkittu ja Suomessakin käytännössä kaikki sairaalan ulkopuoliset kuolemantapaukset, joiden kuolinsyy ei ole ilmeinen, tutkitaan sekä lääketieteellisesti että oikeudellisesti. Moniin urheiluun liittyviin äkkikuolemiin on todettu liittyvän synnynnäisiä anomalioita, joista asianomainen ei ole itsekään ollut tietoinen. Ne eivät ole yleensä välittömiä kuolinsyitä, vaan pikemminkin altistavia tekijöitä.</p><p>Nuoren ihmisen kuolema kesken koulupäivän herättää tunteita ja niin pitääkin olla. Tosiasia kuitenkin on, että ihmisiä syntyy ja kuolee. Jotkut kuolemista ovat ennenaikaisia ja saattavat tuntua epäoikeudenmukaisilta. Ne herättävät kysymyksiä ja surua, mikä on varsin luonnollinen menetyksiin liittyvä reaktio.</p><p>Espoon tapaus varmasti selvitetään. Varotoimena Espoon kouluviranomaiset ovat keskeyttäneet kyseiset kuntotestaukset. Nyt meiltä kansalaisilta vaaditaan kuitenkin malttia. Tuskaa ei voi ulkoistaa etsimällä syyllisiä, lynkkaamalla syyttömiä tai vaatimalla välittömiä sääntöjä erilaisiin asioihin. Tuskaa ja surua on opittava sietämään ja käsittelemään.</p><p>Tällaisissa tilanteissa meidän aikuisten on hyvä muistaa, että tapahtumat koskettavat ennen muuta lapsia ja nuoria. Heillä on kysymyksiä, ristiriitaisia olotiloja ja monenlaisia tuntemuksia. Tällaisessa tilanteessa lapset ja nuoret tarvitsevat luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden kanssa näitä asioita voidaan työstää. Pahinta mitä voit omalle lapsellesi tai nuorellesi tehdä on, että lähdet paniikinomaisesti ulkoistamaan omaa tuskaasi sosiaalisessa mediassa tai lehtien palstoilla. Lapset ja nuoret tarvitsevat meitä aikuisia. Ollaan sellaisia.</p><p>&nbsp;</p> Espoolaisessa koulussa oppilas sai liikuntatunnilla sairaskohtauksen ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Tunnilla oli tehty opetussuunnitelmaan hiljattain lisättyä, mutta sinänsä pitkään käytössä ollutta kuntotestiä. On vaikea ymmärtää sitä tuskaa ja hämmennystä mitä omaiset ja läheiset surun hetkellä kokevat. Moni on hämmentynyt ja kaipaa selityksiä.

Kun paha olo on riittävän suuri, osa ihmisistä haluaa ulkoistaa sen. Tuskan ulkoistajat ajattelevat, että kaikkeen pahaan löytyy syyllinen ja syyllisen rankaiseminen auttaa asiaa. Valitettavasti ei auta. Surutyö on tehtävä itse, eikä sitä voi ulkoistaa. Sellainen on vain omien tunteiden välttelyä ja itsensä pakenemista.

En tiedä miksi koulussa pitää tehdä maksimitestauksia. Vaarallisia ne eivät itsessään silti ole. Liikuntaan liittyvät sairaskohtaukset ovat nuorilla ja perusterveillä ihmisillä tavattoman harvinaisia, mutta eivät aivan tuntemattomia. Perusterveelle nuorelle rankkakaan liikunta ei lyhyellä aikavälillä ole vaarallista. Paljon vaarallisempaa on olla liikkumatta. Silti terveyden ammattilaiset tietävät, että liikuntaan liittyviä sairaskohtauksia ja jopa äkkikuolemia on raportoitu muun muassa pallopeleistä. Mediakin on kertonut oletettavasti perusterveiden ja hyväkuntoisten nuorten miesten äkkikuolemista jalkapallokentillä.

Mediahuomiosta riippumatta tapaukset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. Niitä on tutkittu ja Suomessakin käytännössä kaikki sairaalan ulkopuoliset kuolemantapaukset, joiden kuolinsyy ei ole ilmeinen, tutkitaan sekä lääketieteellisesti että oikeudellisesti. Moniin urheiluun liittyviin äkkikuolemiin on todettu liittyvän synnynnäisiä anomalioita, joista asianomainen ei ole itsekään ollut tietoinen. Ne eivät ole yleensä välittömiä kuolinsyitä, vaan pikemminkin altistavia tekijöitä.

Nuoren ihmisen kuolema kesken koulupäivän herättää tunteita ja niin pitääkin olla. Tosiasia kuitenkin on, että ihmisiä syntyy ja kuolee. Jotkut kuolemista ovat ennenaikaisia ja saattavat tuntua epäoikeudenmukaisilta. Ne herättävät kysymyksiä ja surua, mikä on varsin luonnollinen menetyksiin liittyvä reaktio.

Espoon tapaus varmasti selvitetään. Varotoimena Espoon kouluviranomaiset ovat keskeyttäneet kyseiset kuntotestaukset. Nyt meiltä kansalaisilta vaaditaan kuitenkin malttia. Tuskaa ei voi ulkoistaa etsimällä syyllisiä, lynkkaamalla syyttömiä tai vaatimalla välittömiä sääntöjä erilaisiin asioihin. Tuskaa ja surua on opittava sietämään ja käsittelemään.

Tällaisissa tilanteissa meidän aikuisten on hyvä muistaa, että tapahtumat koskettavat ennen muuta lapsia ja nuoria. Heillä on kysymyksiä, ristiriitaisia olotiloja ja monenlaisia tuntemuksia. Tällaisessa tilanteessa lapset ja nuoret tarvitsevat luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden kanssa näitä asioita voidaan työstää. Pahinta mitä voit omalle lapsellesi tai nuorellesi tehdä on, että lähdet paniikinomaisesti ulkoistamaan omaa tuskaasi sosiaalisessa mediassa tai lehtien palstoilla. Lapset ja nuoret tarvitsevat meitä aikuisia. Ollaan sellaisia.

 

]]>
16 http://katimartinson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261104-tuskan-ulkoistajat#comments Kotimaa Koulu Kuolema Sosiaalinen media Suru Tapaturma Mon, 17 Sep 2018 10:29:23 +0000 Kati Martinson http://katimartinson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261104-tuskan-ulkoistajat
Misogynia ja homovastaisuus kulkevat usein käsi kädessä http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258740-misogynia-ja-homovastaisuus-kulkevat-usein-kasi-kadessa <p>Viimepäivien tasa-arvoa koskeva kansalaiskeskustelu erityisesti sosiaalisessa mediassa on tuonut esiin indikaatioita asenteisiin liittyvistä kytköksistä, jotka ovat osittain yllättäviäkin. Voisi luulla, että 2010-luvun Suomessa miesten ja naisten välinen tasa-arvo olisi hyväksytty tosiasia jopa sellaisten tahojen parissa, jotka osoittavat eriasteista homovastaisuutta. Kansalaiskeskustelusta saadut indikaatiot osoittavat, että homovastaisuuden ja misogynian välillä on selvä yhteys. Varsin mielenkiintoinen lisähavainto käynnissä olevassa keskustelussa on myös joidenkin naisten osoittama tarve samaistua misogyyniseen asetelmaan, missä esimerkiksi sukupuolten välisessä tasa-arvossa ilmeneviä epäkohtia osoittamaan pyrkivä nainen stigmatisoidaan julkisuushakuiseksi ja uhkaksi miehille.</p><p>Misogynian ja homovastaisuuden välistä kytköstä osoittavat asenteet repesivät silmiemme eteen tuoreen Alma Mediaan liittyvän kohun kommentoinnin yhteydessä.</p><p>Tämänhetkisen kohun taustalla on Alma Mediaan kuuluvan Aamulehden päätoimittajan tehtävää hakeneen Päivi Anttikosken kertomus kokemuksista, joiden mukaan hän olisi tullut viimehetkillä torjutuksi äitiytensä vuoksi. Tämä herätti poliisin mielenkiinnon siinä määrin, että poliisi katsoi aiheelliseksi aloittaa esitutkinnan epäillystä työsyrjinnästä.</p><p>Käytävässä kansalaiskeskustelussa on ilmennyt eräiden suunnaton tarve mitätöidä asianomistajan uskottavuus. Taustalla nähdään jopa salaliittoja Alma Median johdon, erityisesti toimitusjohtajan, &rdquo;pään menoksi&rdquo;. Mielikuvituksella ei tunnu olevan mitään rajoja todistellessa näitä misogyniaa huokuvia käsityksiä. Vaikka poliisi ei ole edes määritellyt epäiltyä/epäiltyjä, ovat &rdquo;sukupuuttoon kuolevat valkoiset heteromiehet&rdquo; joutuneet eräiden mielestä &rdquo;nais(t)en/feministien ansaan&rdquo;.</p><p>Miten homovastaisuus liittyy tähän asiaan?</p><p>Alma Mediaan liittyvän tapauksen yhteydessä on ollut varsin luonnollista ja väistämätöntä, että esimerkiksi media on valottanut muutamien vuosien takaisia tapahtumia. Aikajanalta löytyy jo aiempi sakkotuomioon johtanut työsyrjintätapaus, jonka motiiviksi oikeusjärjestelmä tunnisti syrjinnän kohteeksi joutuneen naishenkilön homoseksuaalisuuden.</p><p>Ilmeisesti tästä aiemmasta tapauksesta ei eräiden mielestä olisi saanut kertoa. Voi olla, että tämä koetaan uhkaksi edellä mainituille tämänhetkistä tapausta koskeville misogyynisille oletuksille, joiden tarkoituksena on todistella miehen/miesten viattomuutta ja naisten syyllisyyttä.</p><p>Toisaalta, eräät vaikuttavat ottavan homovastaisesta ilosta kaiken irti päästessään jälleen laittamaan lisää vettä betonimyllyynsä, joka on tosiasiassa pyörinyt vuosikausien ajan. Niin ja nythän voidaan kehitellä lisää teorioita: &rdquo;Kuka löysi ensin kenetkin ja mitä sitten tapahtuikaan?&rdquo;</p><p>Usein tuppaa olemaan niin, että henkilöt, joilla tuntuu kaiken aikaa olevan jotain hampaankolossa naisia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan, näkevät myös etniset vähemmistöt uhkana.</p><p>Misogynian ja rasististen asenteiden yhteydestä kertoo Anti-Defamation-kansalaisjärjestön tuore tutkimusraportti, josta Kansan Uutiset uutisoi eilen (26.7.). Uutiseen pääset <a href="https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3936394-naisvihalla-usein-avainrooli-aarioikeiston-ideologiassa" target="_top"><u>tästä</u></a>.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Viimepäivien tasa-arvoa koskeva kansalaiskeskustelu erityisesti sosiaalisessa mediassa on tuonut esiin indikaatioita asenteisiin liittyvistä kytköksistä, jotka ovat osittain yllättäviäkin. Voisi luulla, että 2010-luvun Suomessa miesten ja naisten välinen tasa-arvo olisi hyväksytty tosiasia jopa sellaisten tahojen parissa, jotka osoittavat eriasteista homovastaisuutta. Kansalaiskeskustelusta saadut indikaatiot osoittavat, että homovastaisuuden ja misogynian välillä on selvä yhteys. Varsin mielenkiintoinen lisähavainto käynnissä olevassa keskustelussa on myös joidenkin naisten osoittama tarve samaistua misogyyniseen asetelmaan, missä esimerkiksi sukupuolten välisessä tasa-arvossa ilmeneviä epäkohtia osoittamaan pyrkivä nainen stigmatisoidaan julkisuushakuiseksi ja uhkaksi miehille.

Misogynian ja homovastaisuuden välistä kytköstä osoittavat asenteet repesivät silmiemme eteen tuoreen Alma Mediaan liittyvän kohun kommentoinnin yhteydessä.

Tämänhetkisen kohun taustalla on Alma Mediaan kuuluvan Aamulehden päätoimittajan tehtävää hakeneen Päivi Anttikosken kertomus kokemuksista, joiden mukaan hän olisi tullut viimehetkillä torjutuksi äitiytensä vuoksi. Tämä herätti poliisin mielenkiinnon siinä määrin, että poliisi katsoi aiheelliseksi aloittaa esitutkinnan epäillystä työsyrjinnästä.

Käytävässä kansalaiskeskustelussa on ilmennyt eräiden suunnaton tarve mitätöidä asianomistajan uskottavuus. Taustalla nähdään jopa salaliittoja Alma Median johdon, erityisesti toimitusjohtajan, ”pään menoksi”. Mielikuvituksella ei tunnu olevan mitään rajoja todistellessa näitä misogyniaa huokuvia käsityksiä. Vaikka poliisi ei ole edes määritellyt epäiltyä/epäiltyjä, ovat ”sukupuuttoon kuolevat valkoiset heteromiehet” joutuneet eräiden mielestä ”nais(t)en/feministien ansaan”.

Miten homovastaisuus liittyy tähän asiaan?

Alma Mediaan liittyvän tapauksen yhteydessä on ollut varsin luonnollista ja väistämätöntä, että esimerkiksi media on valottanut muutamien vuosien takaisia tapahtumia. Aikajanalta löytyy jo aiempi sakkotuomioon johtanut työsyrjintätapaus, jonka motiiviksi oikeusjärjestelmä tunnisti syrjinnän kohteeksi joutuneen naishenkilön homoseksuaalisuuden.

Ilmeisesti tästä aiemmasta tapauksesta ei eräiden mielestä olisi saanut kertoa. Voi olla, että tämä koetaan uhkaksi edellä mainituille tämänhetkistä tapausta koskeville misogyynisille oletuksille, joiden tarkoituksena on todistella miehen/miesten viattomuutta ja naisten syyllisyyttä.

Toisaalta, eräät vaikuttavat ottavan homovastaisesta ilosta kaiken irti päästessään jälleen laittamaan lisää vettä betonimyllyynsä, joka on tosiasiassa pyörinyt vuosikausien ajan. Niin ja nythän voidaan kehitellä lisää teorioita: ”Kuka löysi ensin kenetkin ja mitä sitten tapahtuikaan?”

Usein tuppaa olemaan niin, että henkilöt, joilla tuntuu kaiken aikaa olevan jotain hampaankolossa naisia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan, näkevät myös etniset vähemmistöt uhkana.

Misogynian ja rasististen asenteiden yhteydestä kertoo Anti-Defamation-kansalaisjärjestön tuore tutkimusraportti, josta Kansan Uutiset uutisoi eilen (26.7.). Uutiseen pääset tästä.

]]>
51 http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258740-misogynia-ja-homovastaisuus-kulkevat-usein-kasi-kadessa#comments Kansalaiskeskustelu Sosiaalinen media Tasa-arvo Yhdenvertaisuus Fri, 27 Jul 2018 18:14:28 +0000 Vesa-Matti Louekoski http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258740-misogynia-ja-homovastaisuus-kulkevat-usein-kasi-kadessa
Haaste Puheenvuoron blogisteille ja lukijoille http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256849-haaste-puheenvuoron-blogisteille <p><strong>Haastan Puheenvuoron blogistit ja lukijat tekemään poliittista historiaa ja hyvää vallankumousta Suomeen!!&nbsp;</strong></p> <p>Askel askeleelta.&nbsp;Kuuntele ja katso tarkasti <u><a href="https://www.facebook.com/petri.hirvimaki/videos/10156450966493501/" target="_blank">oheinen video</a></u>, jonka tänään kuvasin extemporee kauppareissulla. Tässä olisi tekemistä, joka vie asiaa eteenpäin &quot;enemmän kuin sata blogia&quot; ja on myös mukavaa tekemistä blogien vääntämisen ja lukemisen vastapainoksi.&nbsp;</p> <p>Kannattaa ajatella mitä siellä äänestyskopissa tapahtuu sitten kun ihmiset voivat oikeasti äänestää Nukkuvien puoluetta! Ja mitä sitä ennen tapahtuu somessa ja myös valtamediassa (näin uskon) kun olemme rekisteröity puolue -</p> <p><strong>Nukkuvista tulee viraali somehitti?</strong></p> <p>Tässä voisi olla mielenkiintoista luettavaa, valmistui pari päivää sitten: Nukkuvat <u><a href="https://www.nukkuvat.fi/data/documents/flyerPDF.pdf" target="_blank">parissa minuutissa</a></u>&nbsp;Näitä ihmisille käteen kannattajakorttikeräyksen yhteydessä kaikkialla Suomessa, kaikenlaisille ihmisille - yleispuolue Nukkuvat, vallankumouspuolue!</p> <p>Nukkuvien voima on paitsi ohjelmassa ja ihmisissä, mutta hyvin paljon nimenomaan konseptissa. Nukkuvilla on 40 % kannattajapotentiaali! Miten muuten pärjäisimme 100 eur minuutissa laskuttaville puoluetukipuolueille, joilla välillinen poliittinen korruptio on vielä tuon edellisen lisäksi kymmenkertaisena?&nbsp;</p> <p>Puhumattakaan että tarvitsemme niitä hyviä ja ei niin hyviä asiaamme auttavia blogeja - niitäkin tarvitaan, kaikkea tarvitaan. Se hirvittää, mutta se on myös tämän homman suola. Jokaiselle etulinjalaiselle on huippuhommaa tehtäväksi.<strong>&nbsp;</strong>Daavid vastaan Goljat - katseletko sivusta vai alatko hommiin?</p> <p><strong>Ei muuta tällä kertaa.</strong></p> <p>&nbsp;</p> <p>***</p> <p>13.6.2018</p> <p>Villa Sirsa, Petäjävesi</p> <p>Petri Hirvimäki</p> <p>&nbsp;</p> <p>***</p> <p><u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3136" target="_blank">Lakkautetaan puoluetuki &ndash; puoluetuki on demokratian irvikuva! - kansalaisaloite</a></u></p> <p><u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884" target="_blank">Kansalaispalkka nyt! - kansalaisaloite</a></u></p> <p><u><a href="http://nukkuvat.fi/" target="_blank">Nukkuvien puolue - Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)</a></u></p> <p><u><a href="https://www.youtube.com/channel/UCLv_-mb8kIVDRAw-gUULvEg/videos?view_as=subscriber" target="_blank">&quot;Hirvimäki Political&quot; -videoblogini Youtubessa</a></u></p> <p><u><a href="http://www.petrihirvimaki.com/" target="_blank">petrihirvimaki.com</a></u></p> <p><u><a href="http://www.permanto.fi/web/alfatv/player/vod?assetId=4918981" target="_blank">TV-haastattelu (presidenttiehdokas)</a></u></p> <p><u><a href="http://unitaskansanliike.net/" target="_blank">Unitas kansanliik</a>e</u></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Haastan Puheenvuoron blogistit ja lukijat tekemään poliittista historiaa ja hyvää vallankumousta Suomeen!! 

Askel askeleelta. Kuuntele ja katso tarkasti oheinen video, jonka tänään kuvasin extemporee kauppareissulla. Tässä olisi tekemistä, joka vie asiaa eteenpäin "enemmän kuin sata blogia" ja on myös mukavaa tekemistä blogien vääntämisen ja lukemisen vastapainoksi. 

Kannattaa ajatella mitä siellä äänestyskopissa tapahtuu sitten kun ihmiset voivat oikeasti äänestää Nukkuvien puoluetta! Ja mitä sitä ennen tapahtuu somessa ja myös valtamediassa (näin uskon) kun olemme rekisteröity puolue -

Nukkuvista tulee viraali somehitti?

Tässä voisi olla mielenkiintoista luettavaa, valmistui pari päivää sitten: Nukkuvat parissa minuutissa Näitä ihmisille käteen kannattajakorttikeräyksen yhteydessä kaikkialla Suomessa, kaikenlaisille ihmisille - yleispuolue Nukkuvat, vallankumouspuolue!

Nukkuvien voima on paitsi ohjelmassa ja ihmisissä, mutta hyvin paljon nimenomaan konseptissa. Nukkuvilla on 40 % kannattajapotentiaali! Miten muuten pärjäisimme 100 eur minuutissa laskuttaville puoluetukipuolueille, joilla välillinen poliittinen korruptio on vielä tuon edellisen lisäksi kymmenkertaisena? 

Puhumattakaan että tarvitsemme niitä hyviä ja ei niin hyviä asiaamme auttavia blogeja - niitäkin tarvitaan, kaikkea tarvitaan. Se hirvittää, mutta se on myös tämän homman suola. Jokaiselle etulinjalaiselle on huippuhommaa tehtäväksi. Daavid vastaan Goljat - katseletko sivusta vai alatko hommiin?

Ei muuta tällä kertaa.

 

***

13.6.2018

Villa Sirsa, Petäjävesi

Petri Hirvimäki

 

***

Lakkautetaan puoluetuki – puoluetuki on demokratian irvikuva! - kansalaisaloite

Kansalaispalkka nyt! - kansalaisaloite

Nukkuvien puolue - Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)

"Hirvimäki Political" -videoblogini Youtubessa

petrihirvimaki.com

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

]]>
9 http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256849-haaste-puheenvuoron-blogisteille#comments Eduskuntavaalit 2019 Kannattajakortti Nukkuvat Nukkuvien puolue Sosiaalinen media Wed, 13 Jun 2018 20:00:46 +0000 Petri Hirvimäki http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256849-haaste-puheenvuoron-blogisteille
Ylen syönyt some http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255483-ylen-syonyt-some <p>Kun sote kaatuu, Sipilä menettää hermonsa ja ennenaikaiset tai ajalliset eduskuntavaalit tulevat, saamme vaalihumun jälkeen narratiivin, joka kulkee seuraavasti.</p><p>1) Hallituksen muodostamisesta kuluu 9,5 päivää, niin opposition valjastama some kertoo, että verorahoitteinen YLE ei haasta hallitusta riittävästi ja näin ollen YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti puntaroida uudestaan.</p><p>2) Hallitus on tehnyt jonkun komitean suunnitteleman hevosen eli kamelin eli absurdin lehmänkaupan, mihin YLE tarttuu ja esittää pääuutislähetyksessä, jossain A:la alkavassa ajankohtaisohjelmassa ja verkkosivuillaan joitain semisti kriittisiä kysymyksiä sekä akateemisesti koulutettujen asiantuntijoiden huolestuneita mielipiteitä ja 3 jopa aidosti ärhäkkää näkökulmaa / kolumnia hallituksen kamelia vastaan, niin tästä hyvästä hallituksen likaisen työn kolonna kertoo somessa, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudestaan.</p><p>3) Yksittäisen kansanedustajan rattijuopumus, plagiointi, mielipide, rikossyyte, taloudellinen kytkös, jääviys jne. nousee 2,5 päiväksi tikun nokkaan keskimääräistä isommalla näkyvyydellä ja sen jälkeen aika ajoin kohtuullisilla jatkojutuilla.</p><p>Jalkapuussa kiikkuvan puoluetaustasta riippuen vihreät, kepu, vassarit, ruottalaiset, kristilliset, persut, kokoomus tai demarit ovat sitä mieltä, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudestaan.</p><p>4) YLE ilmoittaa, että se karsii 10 % melontauutisista sekä tekee eukonkannosta vain koosteen Areenaan. Muuta tähän hätään ei voi some-inkvisitio sanoa kuin että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudestaan.</p><p>5) YLE näyttää BBC:n tuottaman kolmiosaisen dokumenttisarjan islamista, missä viitataan myös naisten ei niin länsimaiseen arvostukseen sekä voimakkaan teokraattisiin piirteisiin. Tasa-arvovaltuutettu saa kanteluita YLEn asenteellisesta ja piilorasistisesta toiminnasta sekä somen yleinen mielipide peräänkuuluttaa sitä, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudelleen.</p><p>6) YLE lopettaa, aloittaa ja muokkaa uudelleen erityyppisiä journalistisia sisältöjä, mikä saa aikaan somessa yleisenä mielipiteenä sen, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudelleen.</p><p>7) YLE ilmoittaa aloittavansa tiukennetun moderoinnin keskustelupalstoillaan omilla verkkosivuilla sekä some-tileillä.</p><p>Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, tasa-arvovaltuutettu ja JSN saavat kanteluita myös niilläkin perusteilla, että jonkun sananvapautta on loukattu siksi, että kansalainen ei ole saanut ehdottaa Birkenaun uudelleenavaamista, pakkokastraatiota neekereille, kenen tahansa syyllistämistä perverssiksi ahdistelijaksi omasta mielestä 12 vuotta sitten heitetystä kaksimielisyydestä etc. etc.</p><p>Tällainen hävytön nurkkaan ajaminen ja mielipiteen vapauden tukahduttaminen johtaa lopputulokseen, minkä mukaan YLEn... (saatatte arvata lopun).</p><p>8) YLEn vuosibudjetti hyväksytään 0,5 % indeksikorotuksella eduskunnassa saatesanoilla, jonka mukaan valtiovallan perustehtäviin kuuluu länsimaisessa yhteiskunnassa tukea myös markkinataloudesta riippumatonta vapaata tiedonvälitystä.</p><p>Tällainen avoin shekki johtaa täydelliseen räjähtämiseen joka paikassa, jonka mukaan punavihermädättävälle suvakkipesälle ei voi myöntää valtion tukea, koska siellä on kaikenmaailman rasse sannaukkoloita ja täynnä kapitalismia ja oikeistoa vastustavia oikeistolaisia köyhien kyykyttäjiä, jotka eivät osaa tehdä kuin homoja ja lesboja myötäileviä haastatteluja ja armottoman islamia dissaavia dokkareita sekä täysin väärää ja fantastista urheilujournalismia.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kun sote kaatuu, Sipilä menettää hermonsa ja ennenaikaiset tai ajalliset eduskuntavaalit tulevat, saamme vaalihumun jälkeen narratiivin, joka kulkee seuraavasti.

1) Hallituksen muodostamisesta kuluu 9,5 päivää, niin opposition valjastama some kertoo, että verorahoitteinen YLE ei haasta hallitusta riittävästi ja näin ollen YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti puntaroida uudestaan.

2) Hallitus on tehnyt jonkun komitean suunnitteleman hevosen eli kamelin eli absurdin lehmänkaupan, mihin YLE tarttuu ja esittää pääuutislähetyksessä, jossain A:la alkavassa ajankohtaisohjelmassa ja verkkosivuillaan joitain semisti kriittisiä kysymyksiä sekä akateemisesti koulutettujen asiantuntijoiden huolestuneita mielipiteitä ja 3 jopa aidosti ärhäkkää näkökulmaa / kolumnia hallituksen kamelia vastaan, niin tästä hyvästä hallituksen likaisen työn kolonna kertoo somessa, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudestaan.

3) Yksittäisen kansanedustajan rattijuopumus, plagiointi, mielipide, rikossyyte, taloudellinen kytkös, jääviys jne. nousee 2,5 päiväksi tikun nokkaan keskimääräistä isommalla näkyvyydellä ja sen jälkeen aika ajoin kohtuullisilla jatkojutuilla.

Jalkapuussa kiikkuvan puoluetaustasta riippuen vihreät, kepu, vassarit, ruottalaiset, kristilliset, persut, kokoomus tai demarit ovat sitä mieltä, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudestaan.

4) YLE ilmoittaa, että se karsii 10 % melontauutisista sekä tekee eukonkannosta vain koosteen Areenaan. Muuta tähän hätään ei voi some-inkvisitio sanoa kuin että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudestaan.

5) YLE näyttää BBC:n tuottaman kolmiosaisen dokumenttisarjan islamista, missä viitataan myös naisten ei niin länsimaiseen arvostukseen sekä voimakkaan teokraattisiin piirteisiin. Tasa-arvovaltuutettu saa kanteluita YLEn asenteellisesta ja piilorasistisesta toiminnasta sekä somen yleinen mielipide peräänkuuluttaa sitä, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudelleen.

6) YLE lopettaa, aloittaa ja muokkaa uudelleen erityyppisiä journalistisia sisältöjä, mikä saa aikaan somessa yleisenä mielipiteenä sen, että YLEn rahoitusta, johtoa, journalismia ja eduskunnan ohjausta täytyy vakavasti harkita uudelleen.

7) YLE ilmoittaa aloittavansa tiukennetun moderoinnin keskustelupalstoillaan omilla verkkosivuilla sekä some-tileillä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, tasa-arvovaltuutettu ja JSN saavat kanteluita myös niilläkin perusteilla, että jonkun sananvapautta on loukattu siksi, että kansalainen ei ole saanut ehdottaa Birkenaun uudelleenavaamista, pakkokastraatiota neekereille, kenen tahansa syyllistämistä perverssiksi ahdistelijaksi omasta mielestä 12 vuotta sitten heitetystä kaksimielisyydestä etc. etc.

Tällainen hävytön nurkkaan ajaminen ja mielipiteen vapauden tukahduttaminen johtaa lopputulokseen, minkä mukaan YLEn... (saatatte arvata lopun).

8) YLEn vuosibudjetti hyväksytään 0,5 % indeksikorotuksella eduskunnassa saatesanoilla, jonka mukaan valtiovallan perustehtäviin kuuluu länsimaisessa yhteiskunnassa tukea myös markkinataloudesta riippumatonta vapaata tiedonvälitystä.

Tällainen avoin shekki johtaa täydelliseen räjähtämiseen joka paikassa, jonka mukaan punavihermädättävälle suvakkipesälle ei voi myöntää valtion tukea, koska siellä on kaikenmaailman rasse sannaukkoloita ja täynnä kapitalismia ja oikeistoa vastustavia oikeistolaisia köyhien kyykyttäjiä, jotka eivät osaa tehdä kuin homoja ja lesboja myötäileviä haastatteluja ja armottoman islamia dissaavia dokkareita sekä täysin väärää ja fantastista urheilujournalismia.

]]>
0 http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255483-ylen-syonyt-some#comments Sosiaalinen media Yle Fri, 18 May 2018 08:42:37 +0000 Timo Ekman http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255483-ylen-syonyt-some
Presidentti Niinistön muotokuva on lähes täydellinen taideteos http://juhonieminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254879-presidentti-niiniston-muotokuva-on-lahes-taydellinen-taideteos <p>Presidentti<strong> Sauli Niinistön</strong> muotokuva julkaistiin eilen. Sitä on kutsuttu <em>mosaiikiksi, palapeliksi, kollaasiksi</em> ja jopa <em>yhteisötaiteeksi</em>*, mikä on käsitteenä harhaanjohtava (lisää lopussa).</p><p><strong>Teos kuvastaa kauniin traagisesti sitä, miten nykyajan Suomi on sirpaleinen, mutta sittenkin me kykenemme kutakuinkin esittävään lopputulokseen, kun yhdistämme voimamme.</strong> Kyseessä on siis yhteistyön ja kansan yhtenäisyyden ylitys.</p><p>Yhtä taiteilijaa ei ole tällä kertaa nostettu jalustalle, ja seppelöity ns. hovitaiteilijaksi, vaan kunnia on jaettu sadan eri taiteilijan kesken. Teos on siis poikkeuksellisen demokraattinen ja anti-elitistinen, vaikka toki jokainen näistä sadasta taiteilijasta voi nyt kokea olevansa jollain tavoin etuoikeutettu.</p><p>Samaan aikaan sadan taiteilijan teos luonnollisesti juhlistaa satavuotiasta Suomea, ja siinä suhteessa se on paljon vähemmän vastenmielinen kuin joku Tuntematon sotilas -vessaharja. Lisäksi teoksen sadan ruudukon lähempi tarkastelu varmasti paljastaisi monia kiinnostavia tyylejä ja yksityiskohtia.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Muotokuvan ansiosta tämä aika muistetaan historian hetkenä, jolloin ihmisten keskittymiskyky räjähti kappaleiksi liikojen virikkeiden pommituksessa. Nettiselaimessa oli sata välilehteä auki ja puhelin piippasi lakkaamatta, ellei lehtimyyjä soittanut.</strong></p><p>Perinteiset vallan linnakkeet horjuvat ja aikamme totuus on tehty tuhannesta näkökulmasta jotka kilpailevat huomiosta.</p><p>Pitkässä jatkumossa ei paljon hienommin aikaansa kuvastavaa taideteosta voisi toivoa.</p><p>&nbsp;</p><p>Kaikesta huolimatta, tai juuri siksi, on taaskin kuultu täyslaidallinen mitä ihmeellisintä urputusta. On reagoitu muutamassa sekunnissa miettimättä edes yhtä kokonaista minuuttia.<strong> Ihmisillä on outo käsitys, että kirjan lukemiseen menee helposti viikko, elokuvan katsomiseen kaksi tuntia, ja iskelmän kuuntelemiseen kolme minuuttia, mutta taulusta pitää voida ymmärtää kaikki parissa sekunnissa.</strong> Rahvaan mielestä kuvataiteen kuuluisi olla helpoimmista helpoin taidemuoto, joka ei ikinä yllätä, järkytä tai ota kantaa. Jos maalaus on uudenlainen, niin se vasta suututtaakin.</p><p>Ilta-Lehden suosituin mielipide oli &quot;Kamala tilkkutäkki.&quot; - No eikös tilkkutyö liity vahvasti suomalaiseen kansanperinteeseen!</p><p>Ilta-Sanomissa suosittiin kantaa &quot;Olis vaan tehty normi muotokuva!&quot; - Mutta eihän perinteistä presidenttimuotokuvaa voi Sauli Niinistöstä tehdä, kun ei hänellä ole muhkeita viiksiä!</p><p>Tyypilliseen tapaan ei syvällisiä perusteluja suosituimpien kommenttien tueksi esitetä. Nopeat mielipiteet eivät ole &quot;argumentaatiota&quot; lainkaan, vaikka Hesarissa jopa YÄK-huudahduksesta annetaan palkinnoksi &quot;hyvin argumentoitu&quot; -klikkaus**. Tätä Hesarin ratkaisua en ole ikinä ymmärtänyt, koska klikkauksilla ei yleensä arvostella argumentaation tasoa, vaan ainakin 90% yläpeukuista perustuu samanmielisyyteen.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Peili on isketty säröille. Kansalaissodan muisto elää vahvana rikkinäisen kansallisidentiteetin sirpaleissa. Silti presidentti-instituutiota yhä arvostetaan ja se säilyy koossa. </strong>Myös Niinistön kannatus oli vahvaa useiden eri kansanosien keskuudessa.</p><p>Monivärisessä maalauksessa voi lisäksi nähdä muistutuksen sateenkaarilipusta, joka kuvastaa useiden pienten vähemmistöjen yhteistä voimaa. Myös kansainvälisesti mitattuna ratkaisu on rohkea.</p><p>Luultavasti osin tahattomastikin teos avaa huikean määrän tulkintamahdollisuuksia, mikä kertoo siitä, että riskejä täytyy taiteessa ottaa. Pettymykset unohtuvat nopeasti ja epäonnistuneen tekeleen voi aina sulkea jonnekin siivouskomeroon, ja yrittää uusiksi.</p><p>Yrityksistä mieliin jäävät ne, joissa palaset ovat loksahtaneet kohdilleen, kuten tällä kertaa on käynyt (ei ehkä väriopillisesti, mutta symbolisella tasolla). Paradoksaalisesti taide on usein kiistatta onnistunutta, kun siitä kiistellään. Hieno teos siis ja klassikoksi jää!</p><p>&nbsp;</p><p>_______________</p><p>*<a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteis%C3%B6taide">Wikipedia/YHTEISÖTAIDE =</a> Taidekriitikko <strong>Otso Kantokorpi</strong> on huomauttanut, että <em>yhteisötaide</em> on tässä yhteydessä väärä termi. Sanalla on perinteisesti tarkoitettu avoimesti kaikkien tavoitettavissa olevaa taidetta, tai taidetta, jonka tekemiseen kaikki yhteisön jäsenet saavat osallistua. Kyseinen teos ei ole yhteisötaidetta sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan kollektiivisesti, tietyn ohjeen ja päämäärän mukaan tuotettua taidetta.</p><p>**<a href="http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/argumentointi.html">Skepsis.fi/argumentointi</a> = Määritelmän mukaan lyhyessäkin <em>argumentaatiossa</em> täytyisi olla erikseen väite ja sen perustelu, tai väitteen kontekstointia, määrittely-yritys tai edes jokin tarkka havainto, joka avaa keskustelusta aiemmin puuttuneen näkökulman. Tunnereaktio tai mielipide eivät yksinään (tai edes yhdessä) muodosta argumenttia.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Presidentti Sauli Niinistön muotokuva julkaistiin eilen. Sitä on kutsuttu mosaiikiksi, palapeliksi, kollaasiksi ja jopa yhteisötaiteeksi*, mikä on käsitteenä harhaanjohtava (lisää lopussa).

Teos kuvastaa kauniin traagisesti sitä, miten nykyajan Suomi on sirpaleinen, mutta sittenkin me kykenemme kutakuinkin esittävään lopputulokseen, kun yhdistämme voimamme. Kyseessä on siis yhteistyön ja kansan yhtenäisyyden ylitys.

Yhtä taiteilijaa ei ole tällä kertaa nostettu jalustalle, ja seppelöity ns. hovitaiteilijaksi, vaan kunnia on jaettu sadan eri taiteilijan kesken. Teos on siis poikkeuksellisen demokraattinen ja anti-elitistinen, vaikka toki jokainen näistä sadasta taiteilijasta voi nyt kokea olevansa jollain tavoin etuoikeutettu.

Samaan aikaan sadan taiteilijan teos luonnollisesti juhlistaa satavuotiasta Suomea, ja siinä suhteessa se on paljon vähemmän vastenmielinen kuin joku Tuntematon sotilas -vessaharja. Lisäksi teoksen sadan ruudukon lähempi tarkastelu varmasti paljastaisi monia kiinnostavia tyylejä ja yksityiskohtia.

 

Muotokuvan ansiosta tämä aika muistetaan historian hetkenä, jolloin ihmisten keskittymiskyky räjähti kappaleiksi liikojen virikkeiden pommituksessa. Nettiselaimessa oli sata välilehteä auki ja puhelin piippasi lakkaamatta, ellei lehtimyyjä soittanut.

Perinteiset vallan linnakkeet horjuvat ja aikamme totuus on tehty tuhannesta näkökulmasta jotka kilpailevat huomiosta.

Pitkässä jatkumossa ei paljon hienommin aikaansa kuvastavaa taideteosta voisi toivoa.

 

Kaikesta huolimatta, tai juuri siksi, on taaskin kuultu täyslaidallinen mitä ihmeellisintä urputusta. On reagoitu muutamassa sekunnissa miettimättä edes yhtä kokonaista minuuttia. Ihmisillä on outo käsitys, että kirjan lukemiseen menee helposti viikko, elokuvan katsomiseen kaksi tuntia, ja iskelmän kuuntelemiseen kolme minuuttia, mutta taulusta pitää voida ymmärtää kaikki parissa sekunnissa. Rahvaan mielestä kuvataiteen kuuluisi olla helpoimmista helpoin taidemuoto, joka ei ikinä yllätä, järkytä tai ota kantaa. Jos maalaus on uudenlainen, niin se vasta suututtaakin.

Ilta-Lehden suosituin mielipide oli "Kamala tilkkutäkki." - No eikös tilkkutyö liity vahvasti suomalaiseen kansanperinteeseen!

Ilta-Sanomissa suosittiin kantaa "Olis vaan tehty normi muotokuva!" - Mutta eihän perinteistä presidenttimuotokuvaa voi Sauli Niinistöstä tehdä, kun ei hänellä ole muhkeita viiksiä!

Tyypilliseen tapaan ei syvällisiä perusteluja suosituimpien kommenttien tueksi esitetä. Nopeat mielipiteet eivät ole "argumentaatiota" lainkaan, vaikka Hesarissa jopa YÄK-huudahduksesta annetaan palkinnoksi "hyvin argumentoitu" -klikkaus**. Tätä Hesarin ratkaisua en ole ikinä ymmärtänyt, koska klikkauksilla ei yleensä arvostella argumentaation tasoa, vaan ainakin 90% yläpeukuista perustuu samanmielisyyteen.

 

Peili on isketty säröille. Kansalaissodan muisto elää vahvana rikkinäisen kansallisidentiteetin sirpaleissa. Silti presidentti-instituutiota yhä arvostetaan ja se säilyy koossa. Myös Niinistön kannatus oli vahvaa useiden eri kansanosien keskuudessa.

Monivärisessä maalauksessa voi lisäksi nähdä muistutuksen sateenkaarilipusta, joka kuvastaa useiden pienten vähemmistöjen yhteistä voimaa. Myös kansainvälisesti mitattuna ratkaisu on rohkea.

Luultavasti osin tahattomastikin teos avaa huikean määrän tulkintamahdollisuuksia, mikä kertoo siitä, että riskejä täytyy taiteessa ottaa. Pettymykset unohtuvat nopeasti ja epäonnistuneen tekeleen voi aina sulkea jonnekin siivouskomeroon, ja yrittää uusiksi.

Yrityksistä mieliin jäävät ne, joissa palaset ovat loksahtaneet kohdilleen, kuten tällä kertaa on käynyt (ei ehkä väriopillisesti, mutta symbolisella tasolla). Paradoksaalisesti taide on usein kiistatta onnistunutta, kun siitä kiistellään. Hieno teos siis ja klassikoksi jää!

 

_______________

*Wikipedia/YHTEISÖTAIDE = Taidekriitikko Otso Kantokorpi on huomauttanut, että yhteisötaide on tässä yhteydessä väärä termi. Sanalla on perinteisesti tarkoitettu avoimesti kaikkien tavoitettavissa olevaa taidetta, tai taidetta, jonka tekemiseen kaikki yhteisön jäsenet saavat osallistua. Kyseinen teos ei ole yhteisötaidetta sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan kollektiivisesti, tietyn ohjeen ja päämäärän mukaan tuotettua taidetta.

**Skepsis.fi/argumentointi = Määritelmän mukaan lyhyessäkin argumentaatiossa täytyisi olla erikseen väite ja sen perustelu, tai väitteen kontekstointia, määrittely-yritys tai edes jokin tarkka havainto, joka avaa keskustelusta aiemmin puuttuneen näkökulman. Tunnereaktio tai mielipide eivät yksinään (tai edes yhdessä) muodosta argumenttia.

]]>
23 http://juhonieminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254879-presidentti-niiniston-muotokuva-on-lahes-taydellinen-taideteos#comments Kotimaa kuvataide Moderni taide Presidentti-instituutio Sosiaalinen media Sat, 05 May 2018 09:56:18 +0000 Juho Nieminen http://juhonieminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254879-presidentti-niiniston-muotokuva-on-lahes-taydellinen-taideteos