Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolustuskyky

Puolustuskyky ja sodankäynti

Vielä 1700- ja 1800-luvuilla sodankäynti perustui pääsääntöisesti (ei aina) tiettyihin herrasmies-sääntöihin. Parhaimmillaan sovittiin tietystä ajankohdasta kun armeijat asettuivat suoriin riveihin avaralle pellolle tietyn matkan päähän toisistaan. Tykit “esivalmistelivat” hyökkäystä ja rivistöt ampuivat toisiaan vuorotellen miesten seisoessa kurinalaisesti suorassa vuoroaan odottaen. Sotaa käytiin pääasiassa ratsuin, tykein, miekoin ja kertalaukeavin muskettikiväärein.

Miljardeja täysin vääriin asejärjestelmiin – vuosisadan harhainvestointi

[Suomen valtioneuvosto käynnisti laajat toimenpiteet, joilla korvataan nykyinen Boeing F/A-18 Hornet - taisteluhävittäjäkalusto. Investointi on niin valtava rahamäärä, että ei enää sitä oteta valtion budjetista, vaan kustannetaan otettavalla velalla, jolle haettaisiin EU – tason siunausta, koska valtiomme velkaisuus nousee ennätyslukemiin.

Ruotsin ilmavoimat supistaa jälleen

Ruotsin ilmavoimien komentaja Mats Helgesson katsoo päätöksen supistaa maan torjuntahävittäjien lukumäärä nykyisestä 96 hävittäjästä 60:een olevan riski. Tämä supistus vaatisi samalla investointeja muihin tarpeisiin. Valtiopäivän supistuspäätös ei kuitenkaan näitä invastointeja sisällä.

Puolustuskykymme paranee kansainvälisissä harjoituksissa

Oman joukkueen kanssa harjoittelu kantaa tiettyyn rajaan saakka. Kehittyäkseen eteepäin, on harjoiteltava toisten kanssa. On hyvä, että puolustuksen näkökulmasta suomalaiset pelaavat vain kansainvälisiä harjoituspelejä.  Yhä useammat demokraattiset maat ovat ilmoittaneet halukkuutensa harjoitella Suomen kanssa ja tuottaa maanpuolustukseemme tehoa ja laatua.

”Ruotsi voi olla sodassa parin vuoden kuluttua”

Tuskin on selvitty Ruotsin jokavuotisista puolustuspoliittisista ”tunturipäivistä” Sälenissä, kun Ruotsissa taas tapahtuu.  Ensi viikon keskiviikkona ja torstaina 3.-4.2.2016 järjestetään Pohjois-Ruotsin Bodenissa Ruotsin puolustusvoimien Markstridsdagarna 2016 –tapahtuma.  Päiville kokoontuu länsinaapurimme puolustusvoimien maavoimien väkeä mutta mukana on myös muita viranomaisia, jotka ovat vastuussa armeijan kehittämisestä.  Teemana tällä kertaa ovat vaikuttavuus, suojaus ja talvitaistelukyky.

Ukraina unohtuu hiljalleen

Hiljalleen, päivä päivältä Ukrainan opetukset hiipuvat suomalaisten mielissä. Näin käy väistämättä. Ihmiset keskittyvät lähellä oleviin ongelmiin kun varjo on väistynyt ovelta. Tutkin syksyllä 2014 suomalaisia, puolustuspolitiikkaan erikoistuneita tai sen parissa työskentelevien poliitikkojen blogeja ja eduskuntapuheenvuoroja valtio-opin pro gradu -tutkielmaa varten. Ukraina iski politiikan tietoisuuteen syviä haavoja ja pelkoja. Vasemmistoliitto mykistyi, vihreät avasivat silmiään ja keskusta-oikeisto muisti jälleen puhua puolustuksen resursseista.

Voiko puolustuskykyymme luottaa?

TNS Gallupin tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista ei luota Suomen kykyyn puolustaa maataan. Näistä suomalaisista kymmenen prosenttia piti kykyä suorastaan kehnona. Jos näin todella on, on jotain puolustuskyvystä kertomisessa mennyt pieleen. Tähän maahan on nimittäin erittäin vaikea tulla väkisin.

Jalkaväkimiinat takaisin!

Heti nykyisen vaalikauden alussa 25.11.2011 eduskuntamme päätti huonontaa Suomen puolustuskykyä. Kyseessä oli äänestys, jossa riisuttiin Suomi aseista jalkaväkimiinojen osalta. Nyt kun Euroopassakin on sotia tai konflikteja, eikä vain Afrikassa, Lähi-idässä, Keski-Aasiassa, muualla Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, niin monet ovat yhtäkkiä heränneet huomaamaan oman puolustuskyvyn merkityksen.

Turvallisuusympäristön muutos pakottaa vahvistamaan puolustuskykyä

Presidentti Sauli Niinistön lausunto, jonka mukaan nykyiset resurssit eivät riitä uskottavan puolustuksen ylläpitoon, on hälyttävä. Näkemys vastaa asiantuntija-arvioita, joita viime vuosina on esitetty. Ylipäällikön lausumana sitä on kuitenkin syytä pitää merkitykseltään erittäin painavana.

Yhteiskunnan vakaus on yksi uskottavan puolustuksemme kulmakivistä

Kyky käydä informaatiosotaa on tullut yhä merkittävämmäksi sodankäynnin muodoksi. Syitä tähän on runsaasti. Kansainvälisen yhteisön ja talouden sidokset, sekä välitön ja massiivinen tiedonvälitys vaativat aivan uudenlaista lähestymistä voimapolitiikkaan. Suora ja perustelematon hyökkäys on brutaali ja aiheuttaa liian suuria poliittisia kustannuksia hyökkääjälle. Taistelutila vaatii valmistelua, johon informaatioaseet sopivat erinomaisesti. Informaatioaseiden avulla taistelu voidaan voittaa laukaustakaan ampumatta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä