Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Viranomaiskontrolli

Suomalaisviranomaisten asiakaskäyttäytyminen ei vastaa enää muuta Eurooppaa

Poliisin ulkomaalaisvalvontaan liittyvä tapaus viime viikonloppuna nosti esiin tärkeän suomalaiseen viranomaistoimintaan liittyvän asian. Voiko poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvontaa niin, ettei samalla syyllistytä etniseen profilointiin tai summittaiseen teemavalvontaan eikä valvonta myöskään perustu valvonnan kohteeksi joutuvien henkilöiden ulkonäköön ja olemukseen? Onko Suomessa virkatehtävien hoidon toimintatavat enää ajanmukaiset ja onko asiakkaiden kanssa tekemisiin joutuvilla virkamiehillä riittävät sosiaaliset taidot?

Ohjaavia ja valvovia viranomaisia korvattava maalaisjärjellä

Kesä näyttää saapuvan Suomeen etuajassa ja tämän kunniaksi turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on julkaissut ohjeet ”kesän rientoihin”. Viranomainen muun muassa  korostaa, ettei lasta saa nostaa sellaisiin leikkivälineisiin, joihin hän ei  itse pääse kiipeämään ja että lasten leikkejä tulee valvoa. Retkeilijöitä ohjeistetaan, että mikäli ei osaa suunnistaa, kannattaa pysyä merkityillä reiteillä.

Suomalaiset ovat oman yhteiskuntansa vankeja

YLE uutisoi jokin aika sitten: Vantaan Myyrmäen asukkaita kiellettiin jäädyttämästä luistinrata. Perustelu oli tietysti tämä perinteinen: se ei ole turvallista. Minkä takaa tietysti löytyy vielä se toinen tutttu seikka, eli kysymys vastuusta. Vantaan kaupunki ei halua vastata jäällä tapahtuvista haavereista. Joku jossain kommenteissa pohtikin, miten tämän voi kaupungin ylläpitämissä portaikoissa yms. kulkureiteillä kuitata kyltillä, jossa lukee ”ei talvikunnossapitoa”?

Vapaus, vastuu ja uusi alkoholilaki

Alkoholi on ollut osa kulttuuriamme vuosituhansien ajan. Sillä on asemansa kristinuskoomme perustuvassa kirkollisessa kulttuurissa ja jo muinaiset sumerialaiset käyttivät alkoholia. Alkoholin liiallinen käyttö aiheuttaa usein suurta haittaa yksilölle, hänen lähipiirilleen ja yhteiskunnalle. On kuitenkin hyvä muistaa, että minkä tahansa asian äärimmilleen vieminen voi aiheuttaa haittaa yksilölle ja hänen lähipiirilleen. Pitäisikö yhteiskunnan puuttua näihin ongelmiin? Milloin rajoitukset nousevat uhkaamaan yksilönvapautta?

Viranomaisvalta kasvaa - entä hyvinvointi?

 

”Olen lopussa”, parahti ystäväni minulle puhelimessa eräänä joulukuisena iltana. Ystäväni 70-vuotias äiti oli elänyt viisi pitkää vuotta lähes liikuntakyvyttömänä kotona aviomiehensä hoidettavana, eikä terveysasemalta tarjottu muuta kuin lämmintä kättä.

Pompottelu oli jatkunut vuosikaudet. Aina kun äidille haettiin apua, tyytyi lääkäri toteamukseen, etteivät lonkat olleet vielä tarpeeksi kuluneet leikkausta varten.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä