Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Rekrytointi

Elämää poliittisesti korrektissa keinotodellisuudessa

Tuttuvani oli vastikään ollut koulutuksessa, joka sinänsä tuntui ihan hyvältä, mutta silti sen jälkeen oli hiipinyt mieleen ajatus siitä, että mistä tässä nykyisessä työelämässä oikein on kysymys. Niinpä hän esitti kysymyksensä minulle.

"Olemmeko tulleet siihen tilanteeseen, että kaiken ihmisbrändäyksen ja työnantajien hienojen lupausten keskellä, meille on syntynyt jokin keinotodellisuus? Siinä keinotodellisuudessa asiantuntijat uskottelevat olevansa jotakin, mitä he eivät ole ja työnantajat taas ovat tarjoavinaan jotakin, mitä eivät oikeasti pysty tarjoamaan."

Ammattipätevyys -> jäteastia kuhisee matoja ja kärpäsiä (MTV3)

"Leppävirtalaisen Esselströmin perheen jäteastia kuhisee matoja ja kärpäsiä. Syynä on jäteyhtiön työntekijäpula, jonka vuoksi jäteastiaa ei ole tyhjennetty kuukauteen." kertoo MTV3:n uutiset.

Vaan missä on vika? Ei ole ammattitaitovaatimukset täyttäviä työntekijöitä. Miksi ei ole kun kuitenkin on paljon henkilöitä joilla on ABC-ajokortti.

Syrjintä on huono riskinhallintakeino

Yrittäjänä minua sapettaa aina todella syvästi, kun joku perustelee syrjiviä työnantajakäytäntöjään tai vastuutonta toimintaansa yrittäjäriskillä. Riski kuuluu olennaisena osana yritystoimintaan, ja valtaosa yrittäjistä pärjää ihan mainiosti toimimalla lain ja hyvän maun puitteissa.

Taksiliikenne ja sen käsittämätön rekrytointi

Olemme tänään saaneet jälleen lukea yhden taksialan ison yhtiön tulevaisuuden suunnitelmista. Tämä(kin) iso yhtiö aikoo / kertoo rekrytoivansa uusia kuljettajia satojamääriä nyt ja silloin, kun taksiala vapautetaan kilpailulle. Suomalainen toimittaja nielee markkinointiviestinnnän sokeasti, kyseenalaistamatta totuuspohjaa.

Monipuolinen rekrytointi on yritysten menestyksen elinehto

Päädyin tänään keskustelemaan johtamisesta Twitterissä. Puhe oli johtamisen muoti-ilmiöistä, joista Pasi Sillanpää kirjoitti nasevasti blogissaan. Itse totesin, että diversiteetin eli monipuolisuuden puute on yksi suurimmista ongelmista suomalaisessa johtamisessa.

Kehnot rekrytointijärjestelmät aiheuttavat syrjäytymistä

Perinteinen rekrytointiprosessi on monelle työnhakijalle liian vaativa ja siinä testataan työn kannalta epäoleellisia asioita. Taidot ovat sellaisia, joita harvassa työssä oikeasti tarvitaan, mutta silti ne ovat rekrytoijien arvioinnin kohteena ja niiden perusteella tehdään päätelmiä ihmisen sopivuudesta työhön.

Rekrytointien yhteydessä testataan osin tiedostamatta mm. sujuvaa tietokoneen käyttötaitoa, täydellistä kirjoitustaitoa, kiinnostusta visuaaliseen suunnitteluun, halua olla valokuvattavana tai videoitavana ja hyviä keskustelu- ja argumentointitaitoja.

Kokemuksia digitaalisesta työnhausta ja työnhakualustojen arvostelua

Massatyöttömyyden aikana kilpailu työnvälityksestä on noussut todella kovaksi. Parhaat kokemukseni nettilomakkeista ovat olleet firmoilta, joiden järjestelmät osaavat tuoda tiedot suoraan Linkedinistä tai jotka antavat jättää kentät tyhjiksi CV:n liittämistä tai Linkedin-linkkiä varten. Haen todella monenlaisia paikkoja pääsemättä aina haastatteluun asti, joten arvostan jouhevaa työnahakua, vaikka se saattaakin tarkoittaa robotin automaattiseen karsinta-algometriin joutumista.

Miksi nuorelle kesätyönhakijalle kannattaa vastata?

Kesä tekee tuloaan ja viimeisetkin mattimyöhäiset ovat heränneet kysymykseen mitä tehdä, kun koulut loppuvat. Vinkkinä nuorille: älkää jättäkö kesätyöhakemuksia viime tippaan, nopeimmat kun nappaavat parhaat paikat!

Oli hakija liikkeellä ajoissa tai ei, kuulemani perusteella moni huolellakin tehty hakemus ei saa yrityksiltä välttämättä minkäänlaista vastakaikua. Meille TET-harjoitteluun sekä kesätöihin hakeneet nuoret ovat lähes poikkeuksetta kertoneet, että harvemmin yritykset kuittaavat hakemuksia edes saapuneiksi.

Hyysäämistä vai tekemistä?

Työttömyysluvut ovat karua luettavaa. Heinäkuun lopulla työttömiä oli 381 000, joka on yli 30 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysturvamenot ovat nousseet jo yli 5 miljardin euron. Se lähestyy jo vuotuista valtion velanottoa. Laman syvimpänä vuonna 1993 maksettiin työttömille turvaa 5,3 miljardin euron edestä.

Jos työttömyysaika lyhenisi yhdellä päivällä, säästettäisiin 26 miljoonaa plus arviolta 50 miljoonaa tuotannon lisäyksenä. Yhden prosenttiyksikön työttömyyden lasku merkitsisi jo yhden miljardin euron säästöä.

Miksi arkkitehti ei kelpaa?

Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKO hakee koulutuskoordinaattoria. Yhtenä kriteerinä on rakennusalan tutkinto:

"sinulla on rakennusalan tutkinnon (DI, rakennusinsinööri tai -arkkitehti) lisäksi pedagoginen pätevyys"

Ratekon ilmoituksessa huomioni kiinnittyi sanomatta jätettyyn.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä