Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Potilastieto

Suomi luopumassa kansalaisten yksityisyydestä

Päivän hesarissa kerrotaan kattavasti salassa suunnitelusta lakihankkeesta, jolla poliisi päästettäisiin lukemaan salassapidettäviä arkaluontoisia potilastietoja. Luonnollisesti, perustuslakivaliokunta ja tietosuojavaltuutettu on ohitettu, kuten aikaisemmissakin tämän hallituskauden dystopiahankkeissa.

Poliisi voisi jatkossa selvittää potilastiedoista, onko potilaalla havaittu mm. viranomaisvastaisuutta, jonka perusteella ilmeisesti ollaan sitten rikokseen johtavalla tiellä. Itselläni nousee merkittävä viranomaisvastaisuuden tunne artikkelia lukiessa.

Pitäisikö olla huolissaan

Henkilöiden profilointi heidän terveydentilatietojensa perusteella nousi hetkessä valtakunnalliseksi keskustelunaiheeksi, kun Helsingin Sanomat uutisoi 10.4. THL:n suunnitelmista jokaisen sote-asiakkaan yksilöllisen riskikertoimen laskemisesta. Sote-valmistelun vastuuministeri kiirehti pari päivää myöhemmin kiistämään henkilöiden pisteyttämisen, vaikka juuri tällaiseen kokeiluun THL oli saanut tutkimusluvan. Hän myös kertoi eduskunnalle, ettei yksittäisten henkilöiden profilointitietoja ole tarkoitus luovuttaa terveyspalvelujen tuottajille.

HUS ja sopimusoikeus. "Ei rikosta"

Tasan eivät käy onnen lahjat. HUS on lähettänyt, tai pikemmin niin, että HUS:n toimeksiannosta (jota ei ollut) on vahingossa lähetetty salassapidettäviä tietoja monelle ihmiselle. HUS harkitsee sopimusoikeudellisia toimia. HUS:n päätös tarkoittaa, että rikosoikeudelliset toimet jäävät asianomistajien harkintaan.

Kysymys: voiko kyseessä olla virkarikos?

Vastaus: ilmeisestikään ei voi, joten salaisten tietojen toimittaminen "kelle vaan" ei ole yleisen syytteen alainen rikos. Ei ainakaan tässä tapauksessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä