Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Oppilas

Enkun numeroksi kymppi - "helposti"?

Onko osaavan koululaisen pakko tehdä turhaa työtä

...jotta saisi numeroksi päättötodistukseen kympin?

Kyllä on.

Ainakin mikäli on uskominen poikaani joka pari vuotta sitten sai päättötodistuksen jossa englannin arvosana oli yhdeksän.

Poikani kertoi, että opettaja oli hänelle syyskauden päätteeksi sanonut, että kun teet jatkossa kotitehtävät niin saat päättötodistukseen numeroksi kympin. Poikani ei kotitehtäviä tehnyt. Hän osasi kuitenkin, ja osaa yhä, englantia hyvin, ja ainakin minua paremmin.

Ujot oppilaat tarvitsevat helpparit

Koulut alkavat - jippii?

Kohta taas kaikki Suomen oppivelvollisuusikäiset ovat koulutiellä koululaisina, osa ehkä(?) kiusattuina - miksi? Lisäksi on suuri joukko niitä jotka ovat oppivelvollisuusiän ylittäneet mutta opiskelevat yhä, ja hyvä niin. Kun henkilö siirtyy koululaisesta opiskelijaksi niin se yleensä merkitsee myös sitä, että joutuu osaksi uutta yhteisöä, kuten joutuu niin moni muukin.

Kännykät luokkahuoneessa

 

Jälleen kerran tapetilla ovat kännykät oppitunneilla ja niiden mahdollistama julkinen häpäisy. Moneskohan kerta lienee, kun tästä asiasta mediassa kohistaan?

 

Tilanteeseen on helppo ratkaisu, jos haluamme tilannetta rauhoittaa:

Ajatuksia kasvatuksesta...

Video opettajan ja oppilaiden välien riistäytymisestä on herättänyt keskustelua myös kasvatuksesta. Kasvatus on erittäin monisävytteistä ja vaativaa nyt kun ruumiillinen kuritus on kielletty, mutta nähdäänkö sitä. Ruumiillisen rangaistuksen kieltämisen jälkeen on pitänyt löytää uusia tapoja, mutta missä niistä saa tietoa, kun nuorista tulee vanhempia? Kaikilla ei myöskään ole omia vanhempia kokemuksineen lähellä, joten kovin yksin monet jäävät. Puhutaan vanhempien kasvatusvastuusta, jota toki kasvatus on, mutta samalla tavalla kuin ennen se ei enää toimi.

Osallisuutta, koulumummoja, koulupappoja

Lasten ja nuorten arkeen on löydettävä pikaisesti uusia ratkaisuja moniin hyvinvointivaltiomme ongelmiin. Rahat eivät riitä enää kaikkeen nykyiseen ja lisääntyvään palvelutarpeeseen, yhteiskunnan palvelu- ja muut rakenteet, työ ja perhemallit muuttuvat ja sirpaloituvat. Samanaikaisesti ihmisten välinen vuorovaikutus sekä osallisuuden tunne kapenevat huolimatta monista uusista mahdollisuuksista. Myös tunne arjen turvallisuudesta heikkenee ja askarruttaa meitä.

 

 

Kouluarvostelun yhtenäistäminen

Koulujen arvosanoja aiotaan yhtenäistää vuoteen 2016 mennessä. On ilmennyt, että samasta aineesta samalla työmäärällä voi syntyä eri opettajien käsissä kahden numeron heitto. Tämä voi vaarantaa oppilaan jatko-opintopaikan saamisen.

On ihme, että yhtenäistä käytäntöä ei ole ollut aikaisemmin. On myös kumma, että opettajat saavat edelleen itse laatia pitämänsä kokeet. Myös toki oppilaan pärstäkerroin, eli kauniimmin sanottu käytös ja huolellisuus, ratkaisee.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä