Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Kaikki blogit puheenaiheesta Ammattikoulutus

Opetusministeri Grahn-Laasonen huolestuu omista ja hallituksen päätöksistä

Uusi Suomi uutisoi kuinka Sanni Grahn-Laasonen on huolestunut Hufvudstadbladetissa amislaisista. Yle uutisoi kuinka hän jakaa huolen yliopistosairaaloiden tutkimusrahoihin suunnitellusta leikkauksesta. Onhan se mukavaa, että joku on edes huolissaan, mutta nyt kaivattaisiin tekoja eikä ainakaan lisää huonoja päätöksiä.

Lähiopetus vähentynyt radikaalisti ja keskeyttämiset kasvussa

Ammatillinen koulutus kriisissä - kyllä on

Ammattikoulua ja muuta toisen asteen koulutusta puuhataan maksuttomaksi

Tutkimukset tukevat sitä seikkaa, että työelämään siirtyvä nuori ei tule pärjäämään työmarkkinoilla ilman ammattikoulutusta. Lukion maksuttomuus kuuluu saman keskustelun piiriin. Taatusti hyvä asia, siis vaikka ulottaa oppivelvollisuuskin toisen asteen opintoihin.

Laadukas ammattikoulutus vaarassa

Aleksis Salusjärvi aloittaa huomiota vaativan asian terävästi Ylen kirjoituksessaan: "Leikkaukset ja nuorisotakuu ovat tehneet ammattikoululaisista hallituksen koekaniineja".

 

Ammattiosaajat tekevät tulevaisuutta

Ammatillisen koulutuksen tarkoitus on paitsi kouluttaa ammattiin, myös kasvattaa nuoria ja lisätä heidän kansalaistaitojaan. Nuoret tarvitsevat asiantuntevaa opinto-ohjausta opintojensa aikana. Heitä tulee motivoida opintoihin sekä ohjata ammattiin ja työelämään. Lähiopetusta on tarjottava riittävästi, jotta esimerkiksi ryhmässä työskentelyn taidot kehittyvät.

Hallitukselta huono päätös säästää 190 miljoonaa ammattiopetuksesta

Hallituksen leikkauslistan suurimpia säästöjä on koulutuksen leikkaaminen. Ammattikouluista hallitus aikoo säästää 190 miljoonaa. Jos yksi vuosi koulua maksaa 30 000 e, niin ammattitutkinto maksaisi 50 000 - 100 000 e. Tuolla säästöllä jäisi siis ainakin 5000 -1 000 ammattilaista kouluttamatta vusitasolla. Kysymys kuuluukin kuka täällä Suomessa tekee kymmenen vuoden päästä ammattityöt rakennustyöt, siivous, graafikon, lähihoitajan, kondiittorin, parturinurin työt eli ne 10 000 kouluttamatta jääneen työt. Väestön vanhetessa ei ainakaan hoitotyössä vähene työntekijöiden tarve.

Onko aika ajanut opintolainojen ohi?

Tämänpäiväisessä (pe 08.07.2016) Helsingin Sanomissa Finanssialan keskusliiton tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen kirjoittaa, että taloudenhallinnan opetus ei tavoita sitä tarvitsevia. Maksuhäiriömerkinnöistä Kallonen tekee avauksen jälkeen mielenkiintoisen toteamuksen:

" Erityinen ongelmaryhmä ovat nuoret aikuiset miehet. Hieman yli kaksikymppiset, ammatillisen koulutuksen saaneet miehet ovat selvästi suurin ryhmä, joka ei huolehdi opintolainoistaan. "

Onko kaikki muutokset aina hyvästä?

 Siinä missä ympärillä kuohuu ja kaikki on (muka) niin huonosti, koen sisälläni rauhallisuutta, tyytyväisyyttä ja onnellisuutta. Onko minulla tähän oikeus? Pitäisikö liittyä valittajien jonon jatkoksi saadakseni paremmin hyväksyntää ja tyytyväisyyttä?

Ei pidä.

Amis ei opeta ammattilaiseksi

Päivän uutinen on tänään ollut hallitusneuvotteluiden esitys ammattitutkinnon muuttamisesta kahden vuoden mittaiseksi. Keskustelu kuhisee puolesta ja vastaan ja ainakin YLE ei peittele mielipidettään asiasta. YLE:n lähes jokaisesta aiheeseen liittyvästä artikkelista löytyy väite ”Ammattitutkintojen siirtyminen kaksivuotiseksi tarkoittaisi käytännössä jatko-opiskelukelpoisuuden menettämistä”.

Siis anteeksi miten niin?

Ammattikoulutus kunniaan!

Hallitusneuvottelijoilta taisi jäädä eilinen Helsingin Sanomat katsomatta läpi – tai eräs kulkue huomaamatta.  Ammattikoululaiset pyysivät nöyrästi, että heitäkin arvostettaisiin valtamedioissa kuten lukioista valmistuvia: valmistuneiden nimet pitäisi julkaista lehdessä. Sen sijaan hallitusneuvotteluista kantautuu järkyttäviä uutisia – hallitus meinaa runnoa ammattikoulutuksen kaksivuotiseksi ja samalla murskata ammattikoululaisten mahdollisuudet jatkokoulutukseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä