Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Käynnissä on kahden arvomaailman taistelu

Länsimainen arvoyhteisö elää itsepetoksessa. Siviilejä lahdataan maailmassa systemaattisesti, mutta edelleen puhumme yksittäistapauksista. ISIS saavuttaa jalansijaa Euroopassa – jopa syntyperäiset kansalaiset lähtevät sotilaiksi sen riveihin – ja edelleen me väitämme heidän kaikkien olevan sekavia yksilöitä, jotka ovat tietoisesti pahan puolella.

Me emme halua tunnustaa, että koko maailma ei yksinkertaisesti jaa arvojamme demokratiasta, vapaudesta ja henkilökohtaisesta koskemattomuudesta. Siinä missä meidän maailmassamme siviilin kuolema on yksilöity ja hirveä tragedia, on se ISISn kirjoissa vain numeerinen voitto oikean uskon puolesta taisteleville. Länsimainen moraali ei ole universaalia. On naiivia ajatella niin.

On tärkeää ymmärtää, että se, mitä me ISISn toiminnassa luonnehdimme pahuudeksi, on pahuutta nimenomaan länsimaisesta näkökulmasta. Terroristien filosofiassa se on puhdasoppisuutta. ISIS-terroristi ei usko toimivansa pahuuden puolella, vaan on omaksunut kieroutuneen näkemyksen oikeasta ja väärästä, ja levittää omaa kammottavaa arvomaailmaansa samanlaisena totuutena kuin me ihmisoikeuksia.

Me ajattelemme yhä virheellisesti, että terroritekoon ryhtyvän täytyy olla poikkeuksellisen häiriintynyt yksittäistapaus. Ei tarvitse. Hänen tarvitsee vain olla kasvanut sellaisessa moraaliympäristössä, jossa ihmishengelle – etenkään väärää uskonryhmää edustavalle – ei anneta minkäänlaista arvoa. Terroristeille ihmisten lahtaaminen ei ole eläinten metsästämistä kummempi teko. Terroristijärjestöt eivät usko ihmisoikeuksiin eivätkä tunne pienten jesidityttöjen kauppaamisesta seksiorjiksi tippaakaan huonoa omaatuntoa. Terroristit eivät ole yksittäistapauksia, vaan heillä on yhteisön tuki takanaan.

Sodassa terrorismia vastaan on tunnettava ensin vihollisensa. Valitettavasti länsimaissa ei vieläkään ymmärretä, että vihollinen ei ole hajanainen kokoelma sekalaisia kirvesmurhaajia ja pommimiehiä vaan se arvoyhteisö, joka levittää omaa sairasta käsitystään oikeasta ja väärästä. Tällä hetkellä vahvin tällainen yhteisö on ISIS, ja siihen on laskettava kuuluvaksi myös kaikki sen ideologiaa tukevat ryhmittymät.

Terroristi ei nimittäin ole vain se, joka tappaa ISISn nimeen. Terroristi on myös se, joka omassa yhteisössään ja roolissaan puolustaa muiden harjoittamaa ääri-islamilaista väkivaltaa. Meidän tulee rangaista ankarimman mukaan terroristijärjestössä toimimista, sellaisen rahoittamista tai sellaisen ideologian levittämistä. Näihin syyllistyneet ulkomaalaiset on automaattisesti karkoitettava, eikä esimerkiksi sotimaan lähteneitä aivopestyjä ISIS-sotilaita voi ikinä ottaa Eurooppaan takaisin. Euroopan on puolustettava länsimaisia arvojaan, eikä se onnistu pelkästään rauhan, rakkauden ja hashtagien voimalla.

Käynnissä on paljon laajempi ongelma kuin satunnaisten hirmutekojen sarja. Käynnissä on kahden arvomaailman taistelu, jota meillä ei ole varaa hävitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Me emme halua tunnustaa, että koko maailma ei yksinkertaisesti jaa arvojamme demokratiasta, vapaudesta ja henkilökohtaisesta koskemattomuudesta."

Mutta me länsimaiset lähdettiin viemään sitä asein kuitenkin..ja viemme edelleen.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Olisko se: "sitä saa, mitä tilaa"?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei..tai sitten on,mutta sitäkin enemmän tekopyhyyttä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #4

Vellu on oikeassa, mutta samaan aikaan yhtä syyllinen, kuin kaikki muutkin.

Tekopyhyys taitaa olla leimallista kristinuskoon? Voiko minkään muun uskonnon harjoittaja horjahtaa tekopyhyyteen? Säälittävää länsimaista itseruoskintaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

Säälittävää ei ole kuin omien virheiden kieltäminen tai ohittaminen.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Juu, tarttis tehdä jotain... muutakin kuin "pelolle ei saa antaa valtaa".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä nuo sinun väittämäsi ovat varmasti kaikkialla hyvin sisäistettyjä. Ongelmana on vain se, että laskeutumalla itse Daeshin tasolle tuhoamme samalla ihan itse oman yhteiskuntamme ja sen länsimaiset arvot. Mikä olikaan sinun keinosi säilyttää se mikä on arvokasta meille eurooppalaisille?

Tiina Wiik

Miten arvojensa puolustaminen on ISISin tasolle laskeutumista? Oliko Talvisotaan osallistuminen täysi tappio Suomen arvoille, jossa Suomalaiset alentuivat Neuvostoliiton tasolle? Sota on sotaa, ja usein ei kysytä, haluatko siinä olla. Joskus se vain vyöryy niskaan, ja silloin on tehtävä mitä tarvitsee oman kansansa ja kulttuurinsa suojelemiseksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Määrittele se kansa ja kulttuuri, jonka suojeleminen on sinulle sodassa kuolemisen arvoista. Kuulunko esimerkiksi minä siihen? Kuolisitko sodassa puolestani?

Riku Lammi Vastaus kommenttiin #15

Lottoan, ettet Börje itsekään suostuisi kuolemaan sodassa puolestasi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #17

Täällä vain Tiina lietsoo sotaa. Olisihan se kiva kuulla minkä puolesta hän on valmis kuolemaan. Tosin sodanlietsojat yleensä toivovat, että joku muu lähtisi kuolemaan heidän vuokseen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #19

No niin Tiina. Komentoteltasta on kipinäreiät nyt paikattu ja maasturista ylimääräiset kalakamat siivottu. Voitaisiin kohta lähteä harjoittelemaan islamistiterroristien tappamista sissityyliin. Voisit samalla reissulla todistaa oletko intiaaninimesi "tuonen joutsen" veroinen tappaja. Erityisesti minua kiinnostaa oletko myös valmis kuolemaan kaikkien niiden eurooppalaisten arvojen puolesta jota edustan puhtaimmillaan. Milloin lähdetään? Lomaakin on vielä jäljellä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #19

Höpöhöpö, Borje. Ei Tiina sotaa lietso. Tilanne on vain se, että mitkään pehmeät keinot eivät tule auttamaan, jos aiotaan pelastaa eurooppalainen elämäntapa jihadistisen islamin leviämiseltä Eurooppaan.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #15

Viime sodissakaan ei kyselty kenen puolesta ollaan valmiita kuolemaan. Kommunisti taisteli Suomen puolesta siinä missä suojeluskuntalainenkin. Pohjalainen ja turkulainen taisteli Karjalassa vaikka oma kotiseutu ei ollutkaan hyökkäyksen kohde.

Minä en enää taitaisi joutua riviin, mutta ei minulta muussa tapauksessa kysyttäisi haluanko taistella Börjen tai Li Anderssonin puolesta vaiko Laura Huhtasaaren ja Tiina Wiikin. Jälkimmäiset olisivat mielekkäämpiä, mutta silti, kaikki koko maan puolesta.

Moni hyväosainen pk-seutulainen sanoo, että hänelle on paljon läheisempi joku saksalainen IT-insinööri jonka kanssa tekee töitä tai kiinalainen liikekumppani kuin joku pitkäaikaistyötön kouluttamaton Kainuusta.

Joo, mutta se saksalaisen tai kiinalaisen ei tarvitse puolustaa tuota hyväosaista ase kädessä ja ehkä kuollakin. Mutta sen kainuulaisen täytyy.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Euroopan on puolustettava länsimaisia arvojaan, eikä se onnistu pelkästään rauhan, rakkauden ja hashtagien voimalla."

Saako kuvitella pahan muslimin eteensä ja hutkia ilmaan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomi on jo monikulttuurillinen, joten kansallisvaltioon ei ole paluuta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nythän pitää kysyä edustaako Tynkkynen taustavaikuttajineen länsimaisia arvoja tai edes suomalaisuutta käytyään pyhään sotaan uskonnonvapautta vastaan.

Tiina Wiik

Ei uskonnonvapaus kata laittomuuksia. Suomen laistakin löytyy pykälät, joiden nojalla uskonyhteisön suoja voidaan poistaa, mikäli sitä toistuvasti käytetään laittomuuksien toteuttamiseen. Eiköhän se ole aika selvää, että ongelmia on, kun Helsingin Muslimien vieraana kulkee sellaisia vihasaarnaajia, joiden tilaisuuksia on Ruotsissakin usein peruttu, kun on paljastunut, millainen tilaisuus on kyseessä. Esim. viime joulukuussa heidän vieraanaan kävi Kamal el Mekki, joka kannattaa vääräuskoisten orjuutusta ja sharia-lakia.Tilaisuudessa todettiin, että muslimit voivat olla vääräuskoisten maan kanssa vain sodassa tai aselevossa, ja Suomen muslimit ovat tällä hetkellä aselevossa Suomen kanssa.

Mellunmäen moskeijan imaami selittää tv:ssä kaikelle kansalle, että homouden palkka on kuolema, ja samaa heppua kehdataan esitellä jonain integraation ihmelapsena. Miksi heillä on erityisoikeus tuollaiseen? Siis jos samassa lähetyksessä mukana olleet persuedustajat olisivat sanoneet, että muslimin palkka on kuolema, olisivat olleet käräjillä että vilahtaa. Ei uskonnonvapaus koskaan ole sisältänyt oikeutta rikkoa lakia tai horjuttaa yhteiskuntarauhaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Puolueenne ylimmälle johdolle nämä asiat eivät kuitenkaan tunnu olevan kovin tärkeitä: Soini laittoi ystävänsä hääjuhlat ulkoministerikokouksen edelle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Populisti ja populismi ja populistinen puhe. Todella hyvä ja asiantunteva kommentti, siitä isot kiitokset.

Kukaan muu eurooppalainen ministeri ei toimi näin, eihän?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Näin kävi, ja muutenkin Soinin toiminta koko tämän aihepiirin ympärillä on ollut varsin leväperäistä.

PS voisi päästä paljon eteenpäin puheenjohtajaa vaihtamalla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos vastuullinen islam sisäisellä reformaatiolla diskriminoisi ja kriminalisoisi uskottavasti Jihadiin viittaavat ja pyhään sotaan velvoittavat jakeensa lupauksineen paratiisipaikasta, se veisi pohjan myös rikollisten miekkalähetyssaarnaajien ja terroristiorganisaatioiden nykyisellään legitiimiltä oikeutukselta viitata oikeaoppisen muslimin velvollisuuteen osallistua terrorismiin vääräuskoisia ja maallistuneita vastaan. Ennakkotapauksena koraanin reformaatiosta voitaneen pitää ns. saatanallisten säkeitten (vrt. Salman Rushdie) puhdistamista.

On tosiaankin väärin syyllistää maahanmuuttajia tai syyttömiä ihmisiä varsinkaan yksilöinä ylipäätään terrorismista tai niihin johtavista syistä silloin, kun jonkinasteista syyllisyyttä (sikäli kuin sitä on nähtävissä) on osoitettavissa vain tietyissä ideologisissa ja järjestöjohtajissa ym. 'yhteisölliskylmissä' valtakellokkaissa. Poliittiset ja uskonnolliset johtotahot eivät enää saa piilotella vastuutaan eikä ole oikein päästää niitä syyllistävästäkään tarkastelusta radikalisoitumiselle altistavien tekijöiden vastaisessa työssä!

Kaiken viimeaikaisen niin korkeasekulaarisen kuin tunnustuksellisenkin terrorismi-syrjäytyminen-yksittäistapaus-radikalisoituminen-islamofobia-etc. logomakian jälkeen jää valitettavasti islamilaisen maailman kulttuuripiiriin menneiden aikojen reliikkinä (koraanin voimassaoleviin jakeisiin) vaikuttamaan huolestuttava erityispiirre, joka mitä ilmeisimmin altistaa muslimikulttuurin piiriin kuuluvia ihmisiä muihin uskontotaustoihin verraten poikkeavan merkittävällä tavalla. Jihad-oppi altistaa paitsi ääriharvalukuisia ääriaineksia ja uskonpartisaaneja, myös liian usein tavallisia ihmisiä potentiaalisina syrjäytyneinä valitsemaan maallisesta ahdingosta paetakseen mahdolliselle radikalisoitumiselleen ns. laajennetun itsemurhan tienä tunnetun uskonkappaleen kunniakkaana pitämän jihadistisen terrori-iskun 'vääräuskoisia ja maallistuneita' uhreja mukanaan vieden.

Tätä voi perustellusti pitää keskeisenä selityksenä sille uskonnollisperäisen terrorismin viime vuosikymmenten yliedustettuusvinoumalle, joka on nostattanut sinällään täysin epäoikeutettua laajaa islamofobiaa ja siihen liittyviä rasismi-ilmiöitä. Muiden kulttuuritaustojen syrjäytyjät eivät altistu samalla tavalla ja samassa määrin uskontoperäisiin radikalisoitumisiin ja tuhoteonhoukutuksiin, vaikka fundamentalismia ja ääritulkintoja ja -lahkolaisuutta toki esiintyy vähemmässä määrin kaikkien uskontokuntien ympärillä.

Asiasta on ollut jo viitteellistä puhetta myös Ranskan Muslimineuvoston sivuilla, huonohkolla ranskalla, mutta vierasta aksenttia ei niissä piireissä karsastettane, ks. kommentti https://www.facebook.com/CfcmOfficiel/posts/267917...

- Toki korjattavaa on muisssakin pyhissä kirjoissa veilä renessanssin ajan jälkeenkin sotaisan retoriikkansa puolesta, joka voi periaatteessa innoittaa lapsenuskoisia tulipäitä hirmutöihin uskonnon kuin uskonnon nimissä. Jokohan siis ne ihan oikeastikin 'saatanallisimmat säkeet' voitaisiin puhdistaa kaikkien suurten kulttuurien pyhistä kirjoista, jottei uskontoa enää voisi käyttää silmittömän väkivallan pyhittäjänä ja Pyhän sodan miekkalähetyksen rekrytointitapeisiin? Poikkiuskonnollisen kansalaisdialogin edellyttämästä yleisekumeenisen globaaliuskonpuhdistuksen tarpeesta NYT on ollut puhetta mm. täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220010-j...

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Modernissa länsieurooppalaisessa arvopohjassa on kovin vähän puolustettavaa. Monilta osin se on eettisesti jopa islamin tarjoamaa arvopohjaa ala-arvoisempi.

Islamin leviäminen Länsi-Eurooppaan on täysin luonnollista. Vahvempi kulttuuri polkee jalkoihinsa heikomman ja näivettyneen modernin länsimaalaisuuden.

Kari Vannemaa

Epäselväksi jää kirjoituksessa se että koskeeko tämä "numeerisuus" myös "länsimaisen arvoyhteisön" tuottamia uhreja. Kun Yhdysvaltain liittouma juuri äsken murhasi 56 syytöntä siviiliä, joista 11 oli lapsia, käsitetäänkö täällä ns. lännessä jokainen syytön uhri inhimilliseksi tragediaksi, vai ovatko nekin pelkkiä numeroita? Puhumattakaan niistä sadoista tuhansista aiemmista uhreista...
Kunka moni meistä kokee huonoa omaatuntoa esim. niistä yli sadasta tuhannesta irakilaislapsesta, joiden uhri oli palkitun ja ylistetyn USA:n entisen ulkoministerin, Madeleine Albrightin mukaan, "sen arvoista".
Moni täällä liputtaa Hilary Clintonin puolesta, vaikka Wikileaksin paljastukset osoittavat hänen olleen pääarkkitehti mm. Syyrian tuhoamisessa, jotta Israel säilyttäisi ydinasemonopolinsa jatkossakin Lähi-Idässä. Ei. Täällä lehdet kertovat Clintonien herttaisesta yksityiselämästä viittaamatta sanallakaan siihen, kuinka monen viattoman lapsen veren pitäisi kolkuttaa Clintonien "länsimaista omaatuntoa".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juuri noin. Nyt jää vain jäljelle puheet eurooppalaisista ja länsimaalaisista arvoista mitkä eivät olleetkaan ihan sellaisia arvoja kuin on kuviteltu. Tässähän on perusasetelma,että nuo tuolla omaavat kaikki huonot ja pahat arvot ja me täällä omaamme kaikki hyvät arvot. Tällaisen asetelman saa helposti aikaiseksi tarpeeksi dualistisella ajattelulla..joka on sentään edes länsimaalaista perää.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Onnittelen Tiina että hyvä kirjoituksesi on vielä säilynyt täällä.
Tiina W:n kirjoitus on jo poistettu. Se siitä niin sanotusta sananvapaudesta.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Suosiikohan ne nyt perussuomalaisia :). Jonkinlainen vääryksien hyvittäminen käynnissä valtaa pitäviin? Minusta tämä blogi on jotenkin "asenteellisempikin" kuin Tiina W:n faktat. No semmoista se on.

Ilkka Huotari

Tämä ei liittynyt ISISiin:

Äitiä ja kolmea lasta puukotettu Ranskassa – syynä paljastava pukeutuminen?
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000012232...

... tapahtui silti. Oli arvomaailmojen taistelua.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/professori-...
Muhammedin teot oikeuttavat tänäkin päivänä muslimien tekoja, sillä Muhammed oli heidän moraalinen mallinsa, "täydellinen" ihminen...
joka tapatti arvostelijansa...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tässä juuri katson Ylen uutisia, jossa suht pikaiseen tahtiin kerrottiin, että Nizzan iskun tekijä suunnitteli iskuaan monta kuukautta ja mukana toiminnassa oli useita ihmisiä.

MTV:n uutinen kertoo, että mukana terrori-iskun suunnittelussa oli 5 ihmistä iskun tekijän lisäksi. Tarttuvia nuo mielenterveysongelmat, vai avio-ongelmat?

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/syytt...

Toimituksen poiminnat