Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Tytöistä, pojista ja sivuraiteista

  • Tytöistä, pojista ja sivuraiteista

Perussuomalaiset Nuoret julkisti tänään kampanjansa, jolla on tarkoitus vastustaa sukupuolineutraaliuden mukanaan tuomia lieveilmiöitä samaan muottiin laittamisesta, sukupuolten välisten erojen kieltämisestä - ja toisaalta kannustaa jokaista olemaan omaa sukupuoltaan omalla tavallaan.

Vou, mediakohu taattu. Kampanja sisältää seuraavat järkyttävät väitteet:

1. Sukupuoltaan ei voi valita.
2. Sukupuoli ei ole ilmoitusasia.
3. Jokaisella on sukupuoli.
4. Sukupuolia on kaksi.
5. Sukupuolilla on eroja.

Olen saanut tänään useita puheluita ja viestejä liittyen erityisesti kampanjan tiedotteessa olevaan sitaattiini. Aion nyt blogata sen, minkä olen monelle yksittäin jo oikaissut.

Sitaattini kuuluu näin:

"Luokittelu kahteen erilaiseen sukupuoleen on hyvin selkeä ja määrittyy suoraan geeneistämme. Kaikki meistä ovat yksilöitä, mutta viimeistään perimä kertoo, kumpaa sukupuolta olemme. Saamme isältä joko Y- tai X-kromosomin sekä äidiltä X-kromosomin. Näitä XY- tai XX-rakennuspalikoitaan ei kukaan ihminen voi kieltää eikä muuttaa, vaikka leikkauttaisi ulkoista olemustaan plastiikkakirurgian avulla millaiseksi tahansa, toteaa biotekniikkaa opiskeleva varapuheenjohtaja Tiina Palovuori."

Intersukupuolisia ihmisiä syntyy ja on olemassa. Turnerin syndrooma, kolmen X-kromosomin syndrooma ja Klinefelterin syndrooma ovat todellisia lääketieteellisiä ilmiöitä. Intersukupuoliset ihmiset ovat arvokkaita yksilöitä, joita tarkoitukseni ei ollut vähätellä tai kiistää. Koska poikkeuksia XX-XY -jaotteluun on hyvin vähän enkä tarkoittanut kohdentaa sitaattiani varsinaisesti heihin, en maininnut asiaa erikseen aamuisen kannanoton yhteydessä. Tämän myönnän virheekseni, ja se on harmillisesti ohjannut keskustelun pois olennaisesta.

Todellinen argumenttini, jota sitaatti pyrkii korostamaan, on kampanjan väite numero 1: Sukupuoltaan ei voi valita.
Ei siis kieltää eikä kokonaisvaltaisesti muuttaa.

Kun 99% väestöstä pohtii omaa sukupuoli-identiteettiään, on se järkevää rakentaa suoraan perimän päälle. Sukupuolen valitsemisessa muulla kuin biologisella perusteella ei minun näkökulmastani ole järkeä silloin, kun kyseessä on yksiselitteinen geneettinen asia. Jokainen tyttö voi halutessaan rakastaa sinistä, leikkiä autoilla ja mennä armeijaan - mutta se ei tarkoita, että hän olisi poika. Sukupuoli ei ole muutettavissa oleva ominaisuus - ei geneettisellä tasolla, joten ei myöskään koskaan täysivaltaisesti.

Sen sijaan, että rajaisin XXY-, XXX- tai muut geneettisesti erilaiset ihmiset pois omasta todellisuudentajustani, haluan sitaatilla kritisoida niinsanotun "kolmannen ilmoitusluontoisen sukupuolen" saapumista yhteiskunnalliseen diskurssiin. Tällaiselle konstruktille ei ole perusteita, koska sukupuoli on useimmilla ihmisillä yksiselitteinen. Sukupuolen ilmoitusluontoinen määrittely, joka ei siis pohjaa millään tavalla biologiaan, johtaa automaattisesti määrittelyn ongelmaan: onko sukupuolia kolme, neljä vai kaksikymmentäyksi? Listaus erilaisista "sosiaalisista sukupuolista" täyttäisi varmaan muutaman sanakirjan.

On kaikista perustelluin ratkaisu, että yhteiskunnassa määritellään kaksi sukupuolta: tyttö ja poika, tai nainen ja mies. Näiden sukupuolten sisälle mahtuu persoonia ja yksilöitä laidasta laitaan. Poikamaisia tyttöjä, tyttömäisiä poikia, homoja, heteroja, aivan mieltymyksiltään erilaisia ihmisiä. Sukupuolia rajaavat viime kädessä vain geenit, joiden perusteella luokittelu (useimmiten) on hyvin selvää. Poikkeukset - koska aina on poikkeuksia - käsitellään tapauskohtaisesti, ja se tehtävä kuuluu lääkäreille. Tämä ei silti poista sitä, etteikö yleisessä määrittelyssä voitaisi käyttää biologiaan pohjaavaa luokittelua tyttöihin ja poikiin.

Kampanja on herättänyt todella hyvää keskustelua. Arvostan sitä, että ihmiset näkevät vaivaa ja argumentoivat huolellisesti. Olen sanonut sanottavani huonossa muodossa, joten kritiikki siitä on ansaittua. Keskustelun jatkamiseksi avaan argumenttiani näin blogimuodossa. Tämänkin jälkeen erimielisyyttä varmasti riittää.

#tyttö_poika

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (302 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Valitettavasti vahinko on jo tapahtunut ja onnistuitte ja onnistuit maalaamaan itsenne pimeään nurkkaan. Sellaiseen nurkkaan, josta helposti näkyy vain kielteinen suhtautuminen transsukupuolisuuteen ja siten transihmisiin. Ihmisiin, jotka kamppailevat todella paljon suurempien asioiden kanssa kuin pähkäillen X ja Y kromosomejaan.

Se, että sukupuoltaan ei voi valita on transsukupuolisuuden ytimessä. "Saatu" sukupuoli voi olla väärä ja siksi se on saatava korjata yksilön niin halutessa. Sukupuolensa korjanneen on saatava edustaa korjattua sukupuoltaan geeneistä riippumatta. Ilman syrjintää ja ilman, että kukaan, perussuomalaiset nuoret mukaanlukien, kieltää transihmiselle oikean sukupuolen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei niin paljon pahaa etteikö jotain hyvääkin...

Perussuomalaiset nuoret ry:n tempaus nostaa kerralla sukupuolivähemmistöt näkyvästi keskustelun fokukseen ja siten voi ounastella, että ihmiset alkavat entistä aktiivisemmin itse ottamaan selkoa sukupuolen moninaisuudesta.

Paitsi biologisella tasolla, niin sukupuolihan rakentuu mitä suurimmassa määrin sosiaalissa kohtaannoissa ja erittäinkin varhaislapsuudessa vuorovaikutteisen mallioppimisen ja muiden kehityspsykologisten "lainalaisuuksien" saattelemana - trans/cis-jaottelun ohella siis "miehen" ja "naisen" sukupuoliroolien (sex/gender-jako) kritiikkiä on siis syytä jatkaa sen kuuluisan tosiasiallisen tasa-arvon tavoittelemiseksi :)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tempaus on niin tökerö, että riittävän moni kiinnostuu.

Niin kauan asiat ovat hyvin, kun puolueita ei ole vain kaksi. Tiedät, mitä tarkoitan ;)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Transihminen on transihminen, hänestä ei koskaan tule sellaista kuin jos olisi syntynyt haluamaansa sukupuoleen. Se on kauhea vääryys, mutta siitä pitää syyttää luontoa tai Jumalaa. Tässä nyt nähdään nykypäivän kummallinen asenne tosiasioihin. On asioita joita voidaan muuttaa, ja joita ei voida muuttaa. Nykypäivän infantiiliin mentaliteettiin kuuluu, että saadaan itkupotkuraivari kun ihminen ei pääsekään luonnon yläpuolelle. Et voi "oikeasti" vaihtaa sukupuoltasi vaikka kuinka söisit hormoneja ja leikkauttaisit ruumistasi - mitä jos keskittyisit niihin asioihin, joihin voit oikeasti vaikuttaa. Kamalin tragedia on tietysti se, jos jonkun ihmisen elämä ei ole mitään muuta kuin pakkomielteistä sukupuolena olemista, ja sitä pakkomielteisempää, kun luonto tulee vastaan. Ja kuinka turhaa!

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Vähän samalla tavalla kuin suulakihalkioinen on aina oikeasti suulakihalkioinen, ja siamilaiset kaksoset on loppuelämänsä oikeasti yhdessä, vaikka kuinka olisi leikelty normaalin näköiseksi. Vai?

Voi tätä olkiukkojen määrää. Kuka on missä väittänyt, että ihmisten lääketieteellistä taustaa oltaisiin kiistämässä? Tai kuka väittää, että vaikka kromosomit muuttuisivat? Fakta sen sijaan on, että tausta tai kromosomit eivät sanele sukupuolta, ainakaan lääketieteen, lainsäädännön tai arkielämän näkökulmasta.

Keskustelu näyttää etenevän tässäkin rimpsussa tätä rataa:

- Sukupuolta ei voi muuttaa.
- Joo, olet ihan oikeassa.
- Mutta ei se ole mahdollista!
- ¿Niinhän minä juuri sanoin.
- EIVOIEIVOIEIVOI

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tuula Komsin vastaus oli yhtä kliseinen kuin perusnuorten kampanja sanomineen.

Kyseessä ei ole sukupuolen "vaihtaminen" vaan ulkoisten ominaisuuksien korjaaminen vastaamaan yksilön pysyvää, varmaa kuvaa sukupuolestaan. Se on muutettavissa oleva "asia". Me cis-miehet ja cis-naiset olemme todella onnellisessa asemassa, sen kuin elämme ongelmitta siinä, mitä olemme saaneet.

Työni, ystäväpiirini ja seksuaali/sukupuolivähemmistöille suunnattuun vertaistukiryhmään osallistumisen perusteella voin väittää vastaan: sukupuolen korjaaminen ei ole turhaa, mutta kaikille se ei ole ainoa vaihtoehto. Huonoin vaihtoehto on itsetuhoisuus.

Palovuoren puheenvuoro ja tämä kampanja pysyvät keskustelussa pitkään, myös vertaistukiryhmissä. Ne antavat lisäpuhtia pyrkimyksiin tuoda asiaa yleiseen keskusteluun edesauttamaan mielipideilmaston muutosta.

Jarno Kääriäinen

Niin, transihminen ei muuta sukupuoltaan. Aivan oikein. Hormoneja syömällä ja leikkauttamalla jotkut saavat korjattua ruumiinsa sellaiseen suuntaan minkä tuntevat olevan oma itsensä. Sen voi tehdä, siihen on keinot. Joten mikä se ongelma tässä on? Kai sitä saa suuttua jos joku yrittää kieltää sen vaikka se on mahdollista?

Et taida tietää oikeasti kyseisestä tragediasta mitään. Infantiilina huutelet puskista asiasta ymmärtämättä siitä. Transihmiset ovat pienestä lapsesta asti tunteneet syntyneensä väärään ruumiiseen, transihminen tietää jo alle kouluikäisestä asti oikean sukupuolensa. Silloin varmasti infantiili viha on ihan luonnollistakin.

Transihmiset eivät myöskään ole mikään aikamme ilmiö. Transihmisiä on aina ollut, kaikissa kulttuureissa. Monissa kulttuureissa ilmiöön on suhtauduttu yleensä ihan luonnollisena asiana, ja heidät on hyväksytty sellaisina kun ovat. Tutustupa asiaan ennen kun alat huudella "varmoja mielipiteitäsi".

Aikamme ilmiö on pikemminkin se että aletaan vetää johtopäätöksiä ihmisistä kokonaisuutena jonkun kahden kromosomin pohjalta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #78

Taas itkupotkuraivaria pukkaa. En minä ollut kieltämässä hormonihoitoja enkä leikkauksia. Jos se jonkun elämänlaatua parantaa, siitä vaan. Mutta ei voi silti vaatia, että me muut rupeamme pelaamaan mitään hokkuspokkuspeliä: kyllä me tiedämme, että transnainen ei ole syntyjään nainen, ja vaikka kohtelemme häntä hänen toivomansa sukupuolen mukaan, tiedämme asian todellisen laidan kumminkin. Mutta tämäkin on sivuraide. Infantiilia on se, että joku todella pieni ihmisryhmä, joka on siellä "sukupuolten välissä" jotenkin voisi järkyttää sitä luonnon tosiasiaa, että nisäkkäinä me ihmiset olemme uroksia tai naaraita. Ihmisinä miehiä ja naisia, tyttöjä ja poikia. Aika monta itkupotkuraivaria pitää osoittaa tuonne luonnon suuntaan, että se suostuu muuttamaan sen systeemin. Yrittää toki saa, ja niin tehdäänkin, näköjään, aina vain ärhäkkäämmin, mutta turhaan, silti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #79

"Mutta ei voi silti vaatia, että me muut rupeamme pelaamaan mitään hokkuspokkuspeliä: kyllä me tiedämme, että transnainen ei ole syntyjään nainen, ja vaikka kohtelemme häntä hänen toivomansa sukupuolen mukaan, tiedämme asian todellisen laidan kumminkin."

Niin mistä tiedätte? Kysytkö asiaa kaikilta kohtaamiltasi ihmisiltä?

Jarno Kääriäinen Vastaus kommenttiin #79

Nyt en kyllä tajua enää mitä helvettiä höpiset. Kukahan tässä itkupotkuraivareita ottaa? Kukaan ei tässä "itkupotkuraivaroi" kuin sinä. Se että transihmisille vaaditaan samoja oikeuksia kuin muillekin ei ole mitään itkupotkuraivarointeja, se on ihan kohtuullista. Jos siihen viittaat, sillä en oikeasti tajua mihin sinä nyt viittaat. Mitä ihmettä luulet että halutaan?

Ruben Salonen Vastaus kommenttiin #79

Minusta on perin kummallista puhua itkupotkuraivareista, kun ihmiset ovat eri mieltä kanssasi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #134

Luovia kirjoittajiakin on syytä ymmärtää. Taas on opittu lisää lajitovereiden perimmäisistä ajatuksista mikä on aina hyödyllistä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #79

Tuula Komsi, puhut kuin emme olisi kielen alueella. Rehellisesti sanoen koen sen illuusion ettemme ole kielen alueella natsismina. Natsismi hyväksyy väkivallan. Natsismi luo teorioita 'luonollisista' olosuhteista kuten kansa ja sitten hyväksyy väkivallan 'kansan' etujen puolustamiseksi vieraita elementtejä vastaan.
Kun ollaan kielen alueella ei voi vedota normatiivisessa mielessä luonnon lakeihin.
Esim ihminen joka haluaa tanssia haluaa myös kumota painovoimaa. Ei ole meidän muiden asia löydä häntä tiiliskivellä päähän ja sanoa "pysy aloillasi- painovoima on sinunkin lakisi, älä yritä olla meidän muiden yläpuolella".

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kun 99% väestöstä pohtii omaa sukupuoli-identiteettiään, on se järkevää rakentaa suoraan perimän päälle."

Lääketieteellinen sukupuolenmääritys tehdään Suomessa pääsääntöisesti kahdella tavalla: 1) sukuelinten ulkonäön perusteella 2) henkilön oman ilmoituksen perusteella. Kromosomeja ei tutkita juuri keneltäkään, ymmärtääkseni edes kaikilta intersukupuolisiksi arvelluilta.

Jos perimä olisi määräävä tekijä, miksi sukupuolta Suomessa ei määritellä sen perusteella?

Tulkitsetko itse todellisessa elämässä kohtaamiesi henkilön sukupuolen heidän perimänsä perusteella, vai kenties yleisen habituksen tai henkilöpapereiden perusteella? Onko oma sukupuolesi selvitetty kromosomeista?

Miksi todeta, että sukupuolta on mahdotonta muuttaa, kun siitä keskustelun kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä?

Tiedotteessa mainitsemasi plastiikkakirurgia, jos viittasit sillä sukuelinkirurgiaan, vaikuttaa ihmisessä noin kämmenen kokoiseen alaan, joka yleensä on näkymättömissä. Sukupuolenkorjaushoidot läpikäyneen yleinen ulkonäkö määräytyy juurikin niiden kaipailemiesi geenien perusteella. Miksi tahdoit nostaa kirurgian esille?

Ja laajempana kysymyksenä: onko mielekästä jättää lainsäädännössä, mediassa tai opetuksessa huomiotta kaikki ne ihmisryhmät, joita on väestöstä vain prosentti? Vai missä raja kulkee? Onko seuraavaksi odotettavissa kampanja, jossa todetaan että Suomessa on ainoastaan suomen- ja ruotsinkielisiä?

Petri Muinonen

'Miksi todeta, että sukupuolta on mahdotonta muuttaa, kun siitä keskustelun kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä?'

Toisaalta:
Miksei todeta, kun välitön havainto on se, että tästä yksinkertaisesta todellisuudesta on Seta-propagandan ilmastossa vieraannuttu niin kauas, että nyt joku jo oikeasti loukkaantuu illuusioiden murtuessa?

Kumman paljon tämä 'samanmielisyys' aiheuttaa kuitenkin tarvetta olla eri mieltä PS-nuorten kanssa ja irtisanoutua heidän todellisuuteen palauttavasta havainnostaan, vai mitä Tenka?

Kommentoivat tahot ovat jo päästelleet sammakoita suustaan. Mm. Lukiolaisten liiton puolelta valitetaan odotuksista, joita nuoriin kohdistetaan - ehei, näitä odotuksia ei tietenkään kyseenalaisteta, vaan halutaan tarjoilla nuorille poikkeuksellisia identiteettejä, joihin sitten vedota, kun odotukset eivät täytykään.

Kyse on konfliktin ja kommunikaation välttämisestä. Ei ihme, että näissä piireissä myös itsemurhariski kasvaa, kun omia epäonnistumisia ja poikkeuksellisia valintoja selitellään jollain sukupuolilaatikoinnilla sen sijaan, että ykskantaan todettaisiin, että tällainen olen ja tällaisista asioista pidän, vaikkei se poikamaista/tyttömäistä olekaan. Jos näitä asioita ei uskala esim. vanhemmilleen todeta, niin kyllä vika on silloin kodin ilmapiirissä ja yhteydenpidossa. Ja voi kysyä onko jonkin sosiaalisen sukupuolen keksiminen oikea ratkaisu paeta tällaista todellisuutta?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Miksei todeta, kun välitön havainto on se, että tästä yksinkertaisesta todellisuudesta on Seta-propagandan ilmastossa vieraannuttu niin kauas, että nyt joku jo oikeasti loukkaantuu illuusioiden murtuessa?"

En ymmärrä. Eihän tässä keskustelussa ole loukkaannuttu vaan pikemminkin huvituttu ja ehkä turhauduttu ps-nuorten rakentamista olkinukeista. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #48

Fundamentalisteille on hirveää tottelemattomuutta jos ei ole heidän kanssa samoilla linjoilla ja hymistele heitä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #49

Olen huomannut saman teistä suvaitsevaisuusfundamentalisteista. Jos se, että ihmislajissa on kaksi sukupuolta kuten muillakin nisäkkäillä, on ongelma, ja sen sanominen, että luonnossa noin ylipäätään vallitsee tällainen "aikansa elänyt" sukupuolijärjestelmä, on jotenkin väärin, ollaan todella syvästi fundamentalistikulttuurimarxisteja. Siinä vaiheessa ulkoinen todellisuus on vain vastenmielinen haitta Ideologialle.

Ruben Salonen Vastaus kommenttiin #81

Kaikki meistä ovat varmaankin tyytyväisiä siihen, ettemme enää elä villinä luonnossa. Silti jotkut poimivat irtonaisia esimerkkejä luonnossa vallitsevasta tilasta perusteluikseen -- mutteivät kuitenkaan halua palata sinne takaisin luonnolliseen ihmisapinan elämään ilman esimerkiksi maanviljelyä.
Suosittelen muuten välttämään ilmaisua "kulttuurimarxismi", sillä sen ovat omineet hullut.

Jarno Kääriäinen Vastaus kommenttiin #150

Saanen olla erimieltä. Väitän että oltaisiin kaikki onnellisempia ja olisimme vähemmän sekopäisempiä jos emme olisi koskaan keksineet tulta...

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #49

"Fundamentalisteille on hirveää tottelemattomuutta jos ei ole heidän kanssa samoilla linjoilla ja hymistele heitä."

Ja sen fundamentalisti Lappalainen osoittaa kerta toisensa jälkeen kirjoituksillaan todeksi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kertoisiko varapuheenjohtaja tällaiselle vanhalle hölmölle,mitä käsite sukupuolineutraali tarkoittaa?

Jarno Kääriäinen

Se tarkoittaa ettei henkilön sukupuolta huomioida asiassa. Esimerkiksi sukupuolineutraali kasvatus tarkoittaisi sitä, että jos syntyy tyttö ja poika, niin tytölle ei osteta prinsessavaatteita ja opeteta tyttömäiseksi, eikä pojalle pelkkiä traktoreita leluiksi. Yksi räikeimmistä esimerkeistä itselle tulee mieleen oli kun lapsentarhassa tyttö halusi leikkiä "poikien leluilla" niin lastentarhanopettaja kielsi häntä ja vei "tyttöjen leluille" nukkejen luo. Sukupuolineutraali kasvatus ei siis hyväksyisi tuollaista kasvatusta.

Yleisesti voisi sanoa että siinä mennään siis lapsen persoonan ehdoilla, eikä ennalta päätettyjen roolien sillä että onko joku syntynyt tytöksi vai pojaksi.

En kyllä ymmärrä mitä ihmettä persunuoret sillä yrittävät tarkoittaa. Eikö se perinteinen sukupuolikasvatus juuri ole sitä että tyttöjen pitää tykätä tyttöjen jutuista ja poikien poikien? Siinähän juuri halutaan että kaikki tykkäävät samoista asioista...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jos tämä oli vastaus kommenttini numero kolme,niin minä kyllä tiedän.Olisin vaan tarkistanut ymmärtääkö blogisti sanan merkityksen..blogi antaa ymmärtää ettei näin ole.

Lyhyesti ja ytimekkäästi
sukupuolineutraali = sukupuolesta riippumaton..kummatkin sukupuolet tasapuolisesti huomioiva.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #28

Minulle sukupuolineutraali tarkoittaa itsessäni olevaa ominaisuutta, eli en samaistu kumpaankaan sukupuoleen/sukupuolirooleihin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Meidät kasvatettiin 70-luvulla aika sukupuolineutraalisti, kun saimme leikkiä niillä leluilla millä halusimme. Tulos: tytöt leikkivät nukeilla ja pojat autoilla. Minäkin leikin autoilla muutaman kerran. Kysymys kuuluu, olisiko nuket ja barbit pitänyt ottaa meiltä pois? Jos ei, niin mitä tässä oikein kohkataan? Tiettävästi persunuoret eivät myöskään ole kieltämässä poikia leikkimästä nukeilla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #83

Kampanjan femimistis-sukupuolineutraali olkinukke on se, että annetaan (teodennäköisesti ihan tarkoituksellisesti) ymmärtää, että feministien tänne kampeamassa maailmassa tytöt eivät muka saisi enää leikkiä nukeilla ja pojat traktoreilla. Nykyään Suomessa asiaan oikeasti perehtyneet puhuvat kuitenkin sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta, joka antaa tilaa ja kannustaa myös lasten perinteisiä sukupuolirooleja peesaamattomia preferenssejä.

Kampanjassa haluttaisiin julistaa pannaan myös sukupuolen tutkimus, koska se kertoo perinteiselle käsitykselle kiusallisia asioita sukupuolen moninaisuudesta ja monisyisyydestä. Mielenkiintoinen tapa keskustella sellainen pannaan julistaminen....!

Kun tähän liitetään persujen agressiivinen vastustus kaikkia järkeviä, mutta perinteisten ajatusmallien vastaisia uudistuksia, tulee edelleen selvemmin esiin kampanjan ummehtunut ilmanala:

- Avioliittolakia vastustettiin, koska kyse on "biologisen miehen ja naisen välinen liitto".

- Translakiuudistuksessa vastustetaan mm. sterilointipakon poistoa, vaikka asiasta on useaan kertaan huomautettu mm. YK:n kidutuksen vastaisen erityisraportoijan toimesta.

- Äitiyslain uudistuksessa vastustetaan kahden äidin oikeksia olla vanhempia.

Jarno Kääriäinen Vastaus kommenttiin #83

Kukaan olkiukkosi ei ole edelleenkään kieltämässä tai ottamassa keneltäkään pois mitään todellisuudessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En usko, että 99% väestöstä pohtii sukupuoli-identtiteetiään.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Lähinnä nämä "konservatiiviset" öyhöpopulistit näyttävät pohtivan muiden ihmisten sukupuoli-identiteettejä sekä -elimiä aivan jatkuvasti.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Sukupuoli-identiteettiäni pohtivana henkilönä arvioisin, että 99 % on ehdottomasti liikaa. Kyllä me olemme vähemmistö - ellei sitten ole niin, että useimmat eivät kehtaa myöntää.

Jarno Kääriäinen

Minä ainakin kehtaan- olen lihaasyövä, karvainen, isokokoinen heteromies. Lopputulos on se, että huomasin olevani täysin tyytyväinen siihen mitä olen, kaikeksi onneksi. Onneksi siksi, koska kaikki eivät ole niin onnekkaita kuin minä siinä miten keho sopii yhteen identiteettinsä kanssa. Tästä syystä minulla on myös suunnaton sympatia heitä kohtaan joilla asiat eivät ole yhtä onnekkaasti. Minkälainen ihminen kehuu sillä että noppa osuu kutoseen omalla kohdalla, ihan kuin se olisi mukamas oma ansio?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pieleen meni. Aika moni muukin kampanjanne on ollut aika tökerö (lipunpolttorituaali, peruttu Islam-pilapiirroskilpa) ja olisi aika ehkä tempaista ensi kerralla jollain oikeasti positiivisella ja rakentavalla.

Kromosomipuoleen ei ole paljonkaan tuijottaminen, genotyyppi ei ole sama kuin fenotyyppi.

Eli oikeasti hyviä tempauksia odotellessa hyvää alkavaa kevättä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"On kaikista perustelluin ratkaisu, että yhteiskunnassa määritellään kaksi sukupuolta: tyttö ja poika, tai nainen ja mies."

Taannoin arkistoharjoittelijana Vantaan kaupungilla törmäsin vanhoihin syntymätodistuslomakkeisiin, joissa oli ruksattavissa vaihtoehdot tyttö [ ], poika [ ] ja ei määriteltävissä [ ]. Ehkäpä tästä oppia ottaen voisimme hyväksyä virallisestikin vaihtoehdoiksi mies, nainen ja muu. Olisiko tämä nyt niin järisyttävä muutos?

Konservatiivit usein väittävät, että joku ("feministit") kiistäisi sukupuolen biologisuuden _kokonaan_. Sellaista ei tapahdu. Me tolkun ihmiset myönnämme, että sukupuoli on sekä biologinen että psykologinen ja kulttuurinen asia. Te siellä persujen ääripäässä yritätte kiistää tämän psykologisen ja kulttuurisen puolen olemassaolon kokonaan. Se tässä on se ongelma.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Stereotyyppiset sukupuoliroolit aiheuttavat paljon harmia niille jotka eivät muotteihin mahdu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse koen ainakin että viimeiset kahdeksan vuotta sukupuolittuminen on tiukentunut kuin ikään sillä olisi jokin kaupallinen hyöty mutta kyse voi olla taantuman vuoksi kärjistyneestä keskustelusta jota media ruokkii lisää. Ainakaan kahdeksan vuotta sitten keskustelu ei ollut vielä yhtä eeppistä ja aiheuttanut mielensä pahoittamista yhtä herkästi kuin nyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Stereotypioita ruokitaan ja hyödynnettään kaupallisesti. Eihän se ole mihinkään ktomosoomeihinkirjoitettu, että kaikki tytöt haluavat leikkiä prinsessoja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #20

Senpä huomaa hyvin nykyään esim tämän vuoden pääsiäiseksi Kinderin suklaamunia on pojille Kung fu Panda teemalla ja tytöille Disneyn Prinsessa teemalla kun vielä vuosissitten Kinderin munat olivat sukupuolineutraaleja. Taidan poikotoida Kinderiä ja ostaa Fazerin Mignon suklaamunia.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Perussuomalaisilla on kovasti näitä ongelmia, että yritetään viestittää sinne öyhökonservatiivisuuntaan, että "me ollaan teidän asialla". Mutta sitten kun joku näkee kannanotoissa ongelmakohtia tai on niistä jyrkästi eri mieltä, niin peruutetaan pari askelta, että eihän me nyt tuota tarkoitettu. Ja yleensä tämän päälle aletaan vielä syyttää "ajojahdista" - sitä odotellessa... Yrittäkää opetella tarkoittamaan mitä sanotte, tai sanomaan mitä tarkoitatte.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ne ihmiset,jotka joutuvat sitä identiteettiään miettimään,ovat murto-osa maailman tai maan ihmispopulasta.Ja heitähän tässä julkiörvellyksessa ei muistettu edes mainita.Persuille tyypillisessä jälkiselittelyssä sitten heidät rajattiin kokonaan ulkopuolelle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On kaksi perussukupuolta uros ja naaras, yksilöllisen tekee siitä skaala onko yksilö skaalassa enm,än feminiininen vai maskuliininen. Sukupuoli on oikeastaan summa joka määritelään henkisen sukupuolen (sukupuoli identiteetti), anatomisen sukupuolen, sosiaalisen sukupuolen ja biologisen sukupuolen mukaan. Lisä mausteen kirsikkana kakun päälle oman osuutensa antaa seksuaalisuus joka on kuitenkin eri asia kuin sukupuoli.

Korvaan "neutraali" on aina radikaali sana ja kuulostaa usein siltä kuin arvostettava erillaisuus olisikin jotenkin syrjivää tai rasistista, iitselle kun on opetettu että erillaisuutta tulee arvostaa ja kunnioittaa koska kaikki ihmiset ovat erillaisia. Olisi ehkä parempi puhua ihmisoikeudesta sukupuolenvapauteen joka olisi verrattavissa aatteen- ja uskonvapauteen. Loppusanoiksi laitankin että on tyttöjä ja poikia olivat kumpaa sukupuolta tahansa, mutta ei ole erikseen tyttöjen ja poikien juttuja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Soini sovitti lippiksiä hedelmille, perusnuoret painatti niitä tytöille ja pojille. Ette ole tainneet huomata, ettei lippisopilla oikein pärjää reaalimaailmassa?

Käyttäjän KristaRantanen kuva
Krista Rantanen

Mielenkiintoinen kampanja. Onhan sukupuoli todella tärkeä. Suomessakin syntyy muutama intersukupuolinen vauva, jonka vanhemmat päättää sukupuolen. Nykyään tulee entistä enemmän tutkimustietoa biologiasta, ettei sukupuoli ole niin yksinkertainen kromosoli juttu. Itse näkisin sukupuolen olevan enemmän oma valinta kuin vanhempien näissä rajatapauksissa. Itse olen sukupuoleltani nainen, olen sitä hyvin rohkeasti! On eri asia olla sukupuoliroolin takia se mikä on kuin se,että se tulisi vapaasta tahdosta. Jos persunuoret olisi tehnyt kampanjan, että olen itse omasta vapaasta tahdostani tyttö tai poika eikä siihen roolit minua pysäytä, sen olisin ymmärtänyt. Mutta tuo argumentointi on kuin sukupuolirooli oppikirjasta. Ei kannata taistella tuulimyllyjä vastaan, vaan tuoda vapautta. Onhan sukupuoli iloinen asia. Naiseus ja miehisyys ei katoa tästä maailmasta mihinkään.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

"1. Sukupuoltaan ei voi valita.
2. Sukupuoli ei ole ilmoitusasia.
3. Jokaisella on sukupuoli.
4. Sukupuolia on kaksi.
5. Sukupuolilla on eroja."

Kaikki 5 väitettä perustuvat helposti todennettaviin tosiasioihin.
Sukupuolielinten häiriö ei ole kolmas sukupuoli.

Se, että kohu nousee jostain näin tavallisesta asiasta, kertoo kampanjan tarpeellisuudesta. Sukupuolia on kaksi, kas kummaa.

Loistavat kampanjakuvat!
Hyvä Tiina ja tiimi!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos sukupuoli tosiaankaan ei näkyisi muuta kuin lippiksesta voisin jotenkin tuollaisen kampanjan ymmärtääkin.

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Sorrut Perussuomalaisten tapaan auttamatta Humen giljotiiniin: se, miten asiat ovat, ei voi päätellä, miten niiden pitäisi olla.

Koetapa vaihtaa käsite sukupuoli käsitteeseen uskonnollisuus ja katso, miten se toimii. Identiteetit eivät ole polarisoivia. Meitä on uskovaisia, ateisteja ja agnostikkoja, vai kuinka?

Miksi laeissa pitäisi määritellä se, millaisiksi ihmiset itsensä tuntevat ja kuinka heidän tulisi elää? Näin yritettiin Saksassa joskus, Amerikassakin ja nykyään Venäjällä. Näilläko siis mennään?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On se helppoa saada mediajulkisuutta ja paljon on näkyvissä mielensäpahoittamista. :)

Hauskaa seurata kun somemaailma on sekaisin yhdestä persunuorten ulostulosta, tuntuu ottavan koville joillekin.

Mulle on ihan sama mitä kukakin vehkeistään miettii, mutta että tällainen kirjoitus saa jotkut niin suremaan, pahastumaan ja itkemään, niin voi hyvänen aika.

Taitaa olla melko heikko itsetunto ihmisillä, jos tällaisesta täytyy kohkata.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minä taas ymmärrän hyvin että ihmisiä harmittaa moinen takaperoisuus maailmassa jossa on jo tietoa ja ymmärrystä. Oli se sitten mediajulksuuden toivossa tehtyä tai mitä tahansa.

Lokeroajattelun vuoksi ihmiset lähes pilasivat fantastisen Caster Semenyan urheilu-uran. Vaikka Caster on tyttö, hän ei mahtunut ihmisten mielikuviin tytöstä koska ei näyttänyt tytöltä. Minä näen lokeroimisen aika säälittävänä nykymaailmassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ikävä kyllä lokerointi on yksi ihmisen perustavoista hahmottaa maailmaa, lokeroimmehan me eläimet, kasvit, kivet, rakennukset, tavarat ja taivaankappaleetkin. Sekin on lokerointia että kirjat ovat kirjastossa järjestetty tekijän sukunimen mukaiseen aakkosjärjestykseen eivätkä ole sikin sokin satunnaisessa paikassa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No tuota, tuo Semenyan tapaus on kuitenkin hiukan monimutkaisempi. Niin kauan kuin urheilussa on miesten ja naisten sarjat, lienee paikallaan pitää jonkinlainen raja, ketkä saavat siellä naisten sarjassa kilpailla. Kun nyt kuitenkin kaikesta "tiedosta ja ymmärryksestä" huolimatta fyysinen suorituskyky , tai sen potentiaali, on miehillä tuntuvasti naisia parempi, olisi kohtuullisen epäreilua päästää ihan vain ilmoitusasialla keräilemään voittoja naisten sarjaan. Kilpaurheilussa taas liikkuu niin isot rahat, että houkutus "väärään sarjaan" ilmoittautumisesta olisi melkoinen.

Toki tästäkin ongelmasta päästään, kunhan siirrytään urheilussa pelkkään yleiseen sarjaan. Sitten voisikin keskittyä jännittämään, kuinka monta sekuntia menisi ennen kuin naisille vaadittaisiin tasoitusta tasa-arvon nimissä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #31

Semenya oli perheessä tytöksi todettu, tyttönä kasvatettu ja tyttönä hän eli, vaikka hänessä oli kummankin sukupuolen piirteitä. Siis luonnollinen kilpasarja on naiset niin kauan kuin kolmatta vaihtoehtoa ei ole. Mitään tieteellistä testauskeinoa ei ole häntä mieheksi muuttaa, vaikka hän näyttää mieheltä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #35

Ja mihinkäs ajattelit vetää (urheilussa) sen rajan, koska joku on tyttö ja koska poika? Joko sellaista ei ole lainkaan -> yleinen sarja, joka käytännössä vie naisilta mahdollisuuden kilpaurheiluun.

Jos naisten ja miesten sarjat halutaan säilyttää, pitää olla jonkinlainen kriteeristö, jolla määritellä kuka kuuluu mihinkin sarjaan. Tällöin päädytään väistämättä tilanteeseen, jossa joku kokee vääryyttä, kun oma käsitys sukupuolesta ei vastaakaan tulkintaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #35

Etkö pidä epäreiluna, jos kiveksettömät naiset joutuvat kilpailemaan samassa sarjassa kiveksellisten kanssa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #62

Olli ja Tomi, Semenya ei ole mikään huijari joka on yrittänyt pelata itselleen parempaa sarjaa tai vetää jotain hormoneja pärjätäkseen paremmin. Hänellä on luonnostaan (ilmeisesti pienet sisäiset kivekset joista erittyy testosteronia sen verran että miehisiä piirteitä ilmenee.) Näillä speksein ei kuitenkaan oikea sarja olisi miesten, joten naisten sarja on edelleen luonnollisin hänelle, ja mitkään testit eivät ole tätä oikeutta häneltä ole pystyneet epäämään vaikka jossain vaiheessa vaino oli kova. Tässä vaaditaan toki hieman avarakatseisuutta, mutta olisi ollut aivan järjetöntä pilata loistava urheilija näillä keinoin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #74

Petra, Semenya ei varmaan itse ole huijari, mutta varsin arveluttavasti menetteli Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto, joka ilmoitti hänet MM-kisoihin tiedetyistä ongelmista huolimatta ja muistaakseni vastoin joukkueen lääkärin suositusta.

En usko, että Semenyaa kukaan "vainosi", vaan tärkein kysymys koski muiden naisten sarjaan osallistuvien naisten oikeusturvaa. Jostain syystä sinä et tunnu ottavan tätä näkökulmaa huomioon vaan katsot asiaa yksinomaan Semenyan yksilön kannalta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #91

Nimenomaan, kyse on koko naisurheilun merkityksestä. Jos sukupuoli rupeaa olemaan "ilmoitusasia", naisten sarjat voidaan lopettaa. ja feministit ovat tyytyväisiä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #91

Jos nyt et kuitenkaan lähtisi olettamaan hatusta mitä minä otan huomioon ja mitä en. Kyseessä on ns. pulinat pois- tapaus - estettä naisten sarjaan ei yksinkertaisesti ole Semenyan poikkeusellisuudesta huolimatta. En ole sanonut etteikö asiaa olisi saanut tarkistaa. Asian tarkistaminen ei kuitenkaan tahtonut riittää vaan Semenyaan todellakin kohdistui täysin kohtuutonta kyyläystä pitkään.

En ole muuten törmännyt siihen että muut naisjuoksijat tai heidän edustajansa olisivat protestoineet Casterin osallistumista yhtään mihinkään. Ainakin mitä tiedän, heille se on ihan fine.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #112

Petra, en olettanut mitään "hatusta", vaan minun nähdäkseni kommenteistasi ei käy mitenkään ilmi, että miettisit asian reiluutta muiden naisjuoksijoiden kannalta.

Toisin kuin sinä, minä kyllä muistan, että joku Semenyalle hävinneistä juoksijoista protestoi tilannetta. Mutta moni ei varmaan halunnut nostaa asiasta meteliä, koska tarkkaa tietoa Semenyan sukupuoliominaisuuksista ei ollut saatavilla (eikä ole vieläkään), jolloin protestointi olisi helposti vaikuttanut asiattomalta ja epäurheilijamaiselta.

Siihen, että Semenyaan kohdistui "kyyläystä", oli syypää Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto, joka kultaa havitellessaan ilmoitti hänet MM-kisoihin epäselvyyksistä huolimatta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #74

Itse olen tottunut siihen että siinä missä mies voi näyttää feminiiniseltä niin nainen voi näyttää maskuliiniseltä siksi en paljoa silloin Semenyaan kiinnittänyt huomiota mutta jos tämä kerran on mies maskuliinisten piirteiden vuoksi niin sitten on myös jutta gustafsberg.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #31

Opahan sitä kuullut ehdotettuksi että pikatienä luovutaan kokonaan urheilulajeista joissa on jako naisten ja miesten sarjaan mutta se lienee turha ääripää vatimus, itse en heti sulattaisi esim jalkapallosta luopumista sukupuolineutraaliuden nimissä. Lievempi suunta on siirtyminen yleisiin sarjoihin vaikka se viekin aikaa mutta onko jaosta miesten ja naisten sarjoishin oikeastaan mitään haittaa loppujen lopuksi.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #31

Kovasti ihmettelen tätä kommentointia. Tomilla on ensimmäinen järkevä kommentti. Kun asioita tarpeeksi väänneellään ollaan tilanteessa, jossa kaikki ovat yleisessä sarjassa iloisesti sekaisin. Vai pitäisikö jokaiselle olla oma kaikista muista riippumaton sarjansa?
- Siis miten tällaisesta voi vääntää ongelmaa? Sukupuoli on kai pääasiassa määritelty syntyessä ja jos oma mieli sen jälkeen muuttuu, eikö se ole yksityisasia.
- Lomakkeissa kysytään biologista sukupuolta. Mies/nainen - onko tämä kysymys todellakin ongelma?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #52

Ongelmaa tässä on vääntämässä persunuoret. Kampanja on ahdistava.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #99

Konservatiivinen asenne totuus ,!! Hah hah. Silloin myös nainen vaietkoon seurakunnassa on totuus. Voi olla sinun totuutesi mutta älä mun lapsenlapsille ala lippalakkejasi sovittamaan.

Jarno Kääriäinen

Sitä on helppo viisastella kun ei tiedä millaista kärsimystä ja sontaa transsukupuoliset joutuvat nytkin kestämään. Asialle yritetty saada parannusta, niin suomen hallituspuolueen poliittinen järjestö heittää täysin avutonta provoa vähätellen heitä kaikkia.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ratkeaako se pilkka sillä, että jostain ylhäältä käsin julistetaan: "sukupuolia ei ole" tai "sukupuolia on ääretön määrä". Tämä ei vastaa ihmisten elämänkokemusta ja tietoa luonnosta, jossa ihminen on laji muiden joukossa. Transsukupuolinen erottuu poikkeavana (esim. pitsihörhelöihin pukeutunut möreä-ääninen mies) ja saa siksi osakseen kulmakarvojen kohottelua, ja ehkä pahempaakin. Mutta luuletteko että juuri ne huonoimmin käyttäytyvät transihmisten pilkkaajat lopettaisivat pilkkansa, jos heille pienestä pitäen koulussa hoettaisiin lausetta "sukupuolia ei ole". Minä pikemminkin luulen, että jos kouluissa alettaisiin opettaa jotain sellaista, joka niin voimakkaasti sotii ihmisten arkihavaintoa vastaan, kukaan ei sen jälkeen luottaisi enää m i h i n k ä ä n mitä koulussa opetetaan. Voisi tietysti olla hyväkin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #90

"Transsukupuolinen erottuu poikkeavana (esim. pitsihörhelöihin pukeutunut möreä-ääninen mies)"

Tarkoitatko esimerkiksi tällaista?

https://www.youtube.com/watch?v=UK75UB7BPeg

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #101

On muuten todella kaunis nainen!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #90

Ketkä väittävät, että sukupuolia ei ole?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #90

Se vaan on niin ettei missään yhteydessä yleensä toitoteta että sukupuolia ei ole.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #90

Tuula Komsin harrastamalla hieman paremmalla pilkallako huonoimmin käyttäytyvät transihmisten pilkkaajat lopettaisivat? Moiseen epärealistiseen optimismiin törmää harvoin.

Sanna Kettunen

Suomessa syntyy vuosittain lapsia joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään. Pelkkien kromosomien tuijottaminen on rajua yksinkertaistamista ihan genetiikankin näkökulmasta, sillä eiväthän ne kromosomit yksinään mitään tee. (Esim. SRY -geeni ei välttämättä aina sijaitse Y-kromosomissa). Väärin merkityn sukupuolen muuttaminen myöhemmin on vaikeaa, ja pahimmillaan lasten sukuelimiä myös leikellään tämän arvauksen pohjalta muistuttamaan oletettua sukupuolta. Kyllä tässä on ainakin mun mielestä ihan tarpeeksi monta syytä "kolmannen sukupuolen" käyttöönottoon!

Ja vaikka tämä voi tuntua saivartelulta lillukanvarsiin takertumiselta, näillä asioilla on oikeasti suuri merkitys. Meillä cis-heteroilla on asiat erinomaisesti eikä meidän juuri tarvitse sukupuoltamme miettiä, joten tällaiset kampanjat ja huonot sanavalinnat iskee kipeimmin nimenomaan vähemmistöihin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko oikein, että vanhemmat joutuvat valitsemaan lapsen sukupuolen?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ei ole.

Ainoa oikea hoitokäytäntö on odottaa kosmeettisen kirurgian kanssa niin kauan, kunnes lapsi itse tahtonsa ilmaisee. Näin toimitaan Oulussa, Helsinki on tässä asiassa jälkijunassa.

Samasta syystä olisi suotavaa, että myös juridinen sukupuoli voitaisiin jättää auki siihen asti.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jos transsukupuolisuus on lähtökohtaisesti jonkinlaista "huuhaata" perussuomalaisille, eli seurausta sosiaalisesta konstruktionismista tai esim. "kulttuurimarxismista" yms. hapatuksesta, ollaan aika jännittävillä vesillä. Ovatko perussuomalaiset samaan hengenvetoon hylkäämässä muitakin vastaavia selitysmalleja jotka perustuvat yhteiskuntatieteisiin? Jos perussuomalaisten ainoa paradigma on tästä lähtien biologia ja luonnontieteet, lähestyvät he ajattelussaan itse asiassa joitain äärimmäisemmän sortin vihervasemmistolaisia. Tai no, ehkä (ääri)liberaalivihreitä enemmänkin.

Otan esimerkiksi suhtautumisen kauneusleikkauksiin. Monet liberaalit korostavat kauneusleikkausten kohdalla valinnan vapautta jolloin ilmiötä lähestytään juurikin siitä näkökulmasta, että "ihminen saa tehdä itse itselleen mitä haluaa kunhan ei vahingoita muita". Näin kauneusleikkausten yleistyminen voi muuttua ikään kuin ongelmattomaksi, koska se nähdään vain valinnan vapautena eikä etenkään selkeästi osoitettavaa (luonnontieteellisesti todettavaa) haittaa kenellekään seuraa. Kauneusleikkauksien yleistyminen voi kuitenkin muuttaa yhteiskuntaa. Mitä enemmän sitä tehdään, sitä useampi ihminen kokee olevansa "ruma" ehkäpä ihan turhaan. Leikkaukset ovat myös businestä ja tuo voi olla siksi joidenkin tavoitekin. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa riittävän varakkaat vanhemmat saattavat kustantaa alaikäiselle tyttärelleen silikonirinnat. Suomessakin on keskusteltu siitä, kuinka opettajien ulkonäköpaineet ovat kasvaneet ja yhä useampi päätyy tästä syystä"korjaamaan" ulkonäköään kauneusleikkauksella. Kuinka perussuomalaiset nuoret aikovat arvostella tätä ilmiötä jos paradigma on tuo mikä tässä tyttö-poika-kampanjassa annetaan ymmärtää olevan? Jos kaikki palautuu vain ja ainoastaan biologiaan ja vastaaviin fyysisiin ominaisuuksiin, silloinhan kauneusleikkauksiin voitaisiin suhtautua vähintään neutraalisti.

Otan tuon esimerkiksi siksi, että Perussuomalaiset (pääpuolueena) ovat aikaisemmin mielikuvamarkkinoineet itseään nimenomaan "tavallisten" ihmisten puolueena, sellaisten suomalaisten puolueena joilla saattaa olla esimerkiksi pottunenä. Juuri siksi on aika mielenkiintoista jos persunuorilla paradigma on kuitenkin tämä, että nenän korjaaminen on ihan "no problem", kunhan syntymälahjana saatuun sukupuoleen ei kirurgisin toimenpitein kajota. Jos yhteiskuntatieteet on tarkoitus tällä tavoin hylätä "huuhaana" kuten monet persunuoret antavat ymmärtää, haluaisin tietää millä tavoin kauneusleikkausten kaltaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä on tarkoitus lähestyä. Vai onko kenties niin, että ette ole oikein ajatelleet tätä ulostuloanne kovinkaan pitkälle? No, ei olisi ensimmäinen kerta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös transsukupuolisuus ole että muutetaan kirurkisella toimeenpiteellä anatominen sukupuoli vastaamaan henkistä sukupuolta eli sukupuoli identiteettiä. Tällöin miehestä tulee nainen ja naisesta tulee mies, transsukupuolisilla on kuitenkin vielä saada juridinen sukupuoli vastaamaan identiteettiä eli hyväksyntää.

Hannu Korpilampi

Yhteiskunta"tiede" on harhaanjohtavasti nimetty.

Osuvampi olisi vaikkapa yhteiskuntamielipiteily, yhteiskuntaharrastelu tai yhteiskuntapohdiskelu.

Harvoin yhteiskuntatieteen saralla ollaan mitään mielipiteiden vaihtoa tieteellisempää tehty.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Olet siis valmis heittämään romukoppaan vaikkapa kauneusleikkausten vaikutuksen tutkimisen yhteiskunnassa? Kuinka suhtaudut esimerkiksi vammaistutkimukseen? Vai olisiko sinulla ehdottaa jokin 100% luonnontieteellinen, siis ihan "oikeasti tieteellinen" metodi näiden asioiden tutkimiseen? Jos on, olen pelkkänä korvana.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #86

Kyllähän sitä voidaan kaikenlaisia galluppeja tehdä ilman luonnontieteitäkin.

Yhteiskuntatieteellinen kuuluu mielipidetieteisiin, kuten esimerkiksi sosiologia tai sukupuolentutkimus. Sanoisin näitä kaikkia cargo-cult -tieteeksi. Eli tieteen hengen noudattamisen sijaan noudatetaan vain prosesseja, joiden tarkoitus jää ymmärtämättä.

Aivan kuten tieteessä, myös tuossa cargo-cult -tieteessä kirjoitetaan papereita, joissa viitataan toisiin papereihin. Mutta paperit ovat lähinnä mihinkään konkreettiseen perustumatonta mielipidekirjoittelua, joissa viitataan toisiin mielipidekirjoituksen tasoisiin papereihin.

Paperi Y: "Vihreä on minusta kiva väri, koska se on niin keväinen ja sointuu silmieni kanssa."
Paperi A: "Alalla korkeasti arvostettu herra X kirjoitti paperissaan Y että vihreä on kiva väri."
Paperi B: "Vihreä on tunnetusti kiva väri (Y, A)."
Paperi C: "Vihreys on laajasti tunnustettu kivaksi (Y, A, B)."
Paperi D: "Laajan tiedeyhteisön konsensuksen mukaan vihreä on kiva väri (Y, A, B, C)."

Mielipiteestä ei tule tiedettä vaikka sitä toisteltaisiin kuinka paljon.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #122

On toki olemassa huonoa, huonosti tehtyä yhteiskuntatiedettä. Tai vaikkapa huonoa sukupuolentutkimusta. Sitä ei tässä ei kukaan ole kiistänyt. On kuitenkin aikamoinen hyppäys tehdä tuosta sellainen johtopäätös, että KAIKKI yhteiskuntatiede on tarpeetonta sontaa. Juuri sellaista näkemystä sinä olet tässä edustanut. Olet ilmeisesti haalinut käsiisi vain ja ainoastaan sellaiset tutkimukset jotka sopivat valmiiksi muodostamaasi mielipiteeseesi ko. tieteenaloista. Ironista, sillä silloinhan olet ihan samanlainen kuin nämä joita kritisoit.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tiede on itseasiassa tulkintaa tutkitusta havainnosta ja monesti tulosten analysointiin ihminen käyttää mielikuvitustaan luodakseen tarinan jotta looginen olisi selkeämpää.

Ely Vihavainen

Olisipa genetiikka niin yksinkertaista että fenotyyppi riippuisi vain kahdesta-kolmesta sukupuolikromosomista. Vaan kun ei ole, se että saa tietyt sukupuolikromosomit ei muuta perimää täydellisesti vastaamaan tiettyä sukupuolta, vaikka olisikin kyse vaan XY- tai XX-kromosomeista. Tutustuisit paremmin genetiikkaan ennen kun päätät mihin uskot.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Löysitte sitten pienen marginaaliryhmän kiusattavaksenne. Ei kannata huolestua: kannatuksenne on jo aikaa sitten pudonnut marginaaliin, voivat transsukupuoliset olla ihan rauhassa. Kaipa te keksitte vielä muitakin ryhmiä, joilta viedä kansalaisoikeudet.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mutta tämä itseään kohottava marginaaliryhmä osaa pitää ääntä! Minun neuvo on: Pärjätkää niin kuin tähänkin asti!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kyllä tässä kulttuurimarxistien luonnonvastaisessa höpinässä on eniten kyse siitä, että pieni vähemmistö kiusaa suurta enemmistöä, joille kyllä riittää nämä nykyiset kaksi sukupuolta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Minua kiinnostaisi tietää miten tuo kiusaaminen tapahtuu. Olisiko esimerkkejä antaa? Linkkejä tai vaikka ihan omakohtaisia kokemuksia?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuula Komsi,
millä tavalla sinua kiusaa se, että transsukupuolisiin suhtaudutaan kunnioittavasti ja arvostavasti, yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä? En usko, että olemme pieni vähemmistö.

Mikä tekee transsukupuolisuudesta kulttuurimarxistista luonnonvastaisuutta?

Mikä on tarkoittamasi "pieni vähemmistö" entä se "suuri enemmistö"?

Keitä ovat nämä ihmiset (suuri enemmistö, kuten väität), joille on tärkeää, että että syntymäsukupuolen tulisi olla pysyvä ja että sen pitäisi määrittää ihmisen identiteetti koko elämän ajan?

Itse uskon, ettei suurella enemmistöllä ole kantaa käsiteltävään asiaan.

EDIT: Miten suuri enemmistö tai Tuula Komsi (päätä itse) suhtautuu intersukupuolisiin?

Arto Jaaskelainen

Hyvä Persunuoret !

Eivät ole Vihreät onnistuneet vielä koko maan aivopesussa sukupuolettomaksi vaikka hallitsevat mediaa omanmielisen toimittajakunnan kautta ja tunkevat kätevästi propagandaansa opetusmateriaalien joukkoonkin.

Tuossa alkumaistiaiset tästä teemasta:

http://artojaaskelainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toivoisi että muutkin puoluet hieman heräisivät miettimään asioita itsenäisesti eikä median perässä juosten ja mölyä säikkyen. Mölytköön vihermedia rauhassa omaa "valistustaan" kansalle.

---------------------------------------------------

PS.

Juttu olikin oikea "Vihermagneetti", heti löytyi tietty poliittinen porukka joka haluaa vaientaa toisia... no kyllähän te tiedätte.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yllättäen Persunuorten transsukupuolisia syrjimään ilmaantui myös Jaaskelainen ja Lehtonen.

Biologian perusteet eivät löydy Raamatusta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jeesus hengaili aikansa syrjittyjen kuten mm. prostituoitujen kanssa. On helppo kuvitella, että yhteiskunnassa jossa transsukupuoliset ovat jonkinlaisia yhteiskunnan hylkyiöitä, olisi Jeesus heidänkin puolellaan. Tämä näkökulma näyttää joiltain konservatiivikristityiltä unohtuvan. Mutta taipuuhan tuokin kirja aivan kuten mikä tahansa uskonnollinen merkkiteos oman maailmankuvan muotoiseksi jos vain tarpeeksi viitsii väännellä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #87

Ööö, ei tässä kukaan persuinkaan persu ole esittämässä, että transporukan kanssa hengailu olisi väärin. Ja se, että Jeesus varmasti rakasti heitä yhtä paljon kuin muita, ei tarkoita, että tässä elämässä hän ei olisi ollut sitä mieltä, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sitten se tuonpuoleinen elämä, siellä hän kyllä sanoi, ettei ole miestä eikä naista vaan ollaan kuin enkelit taivaassa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mistä lähtien biologia on tälle "sukupuoli on ilmoitusasia" -porukalle mitään merkinnyt?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #93

Biologia on tietenkin erittäin tärkeä sukupuolen osatekijä. Suosittelen myös Tuula Komsia perehtymään siihen.

"Tavallisesti ulkoiset sukupuoliominaisuudet, sukurauhaset, sukupuolelle tyypillinen käyttäytyminen ja sukupuoli-identiteetti vastaavat toisiaan X ja Y-kromosomien ennustamalla tavalla. Transsukupuolisen identiteetin on esitetty selittyvän sillä, että kehitys poikkeaisi tästä linjasta aivojen osalta (1). Hypoteesiin sopien transsukupuolisten harmaan aineen tilavuus ja valkean aineen ominaisuuksia heijastavat diffuusiokuvantamistulokset näyttävät asettuvan verrokkimiesten ja verrokkinaisten välimaastoon, samoin kuin neuropsykologiset ja aivotoiminnalliset löydökset (1, 2, 3). Solutasolla tiettyjen hypotalamuksen seudun tumakkeiden (esim. bed nucleus of stria terminalis) on transsukupuolisilla havaittu paremmin vastaavan koettua sukupuolta kuin ulkoisten sukupuoliominaisuuksien mukaista sukupuolta. Hypotalamuksessa on korostuneesti miesten ja naisten välisiä eroja estrogeeni- ja androgeenireseptorien tiheydessä. Lisäksi sikiökautiseen testosteronialtistukseen liitettyjä piirteitä esiintyy vähemmän miehestä naiseksi -transsukupuolisilla kuin miesverrokeilla (4)."

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_au...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #93

Biologian tai fysiikan tai muiden luonnontieteiden kuten astronomian ja metererologian kuten myös kaikkien yhteiskuntatieteiden suurin vihollinen on äärikansallismieliset ja sss-hallitus.

Timo Lehtonen

Kai Niemeläinen kirjoitti 26.2.2016 11:15: ”Yllättäen Persunuorten transsukupuolisia syrjimään ilmaantui myös Jaaskelainen ja Lehtonen.”

Kai Niemeläisellä on todistamistaakka asiassa: osoita todeksi väitteesi, jonka mukaan mielestäsi syrjin Persunuorten transsukupuolisia.

Tiedoksi: En syrji, enkä ole syrjinyt Persunuorten transsukupuolisia, enkä muitakaan transsukupuolisia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #94

Korjaan lausettani: "...Persunuorten kanssa transsukupuolisia syrjimään..."

Väität, ettet syrji transsukupuolisia. Kerro minulle, miksi haluat koulun opettavan, että on olemassa vain kaksi sukupuolista identiteettiä. Miksi koulu ei voisi opettaa, että on olemassa ihmisiä, joilla on kaksi sukupuolta kehossaan (intersukupuolisuus), samoin kuin on olemassa ihmisiä, jotka ovat sukupuoleltaan miehiä tai naisia, mutta identiteetiltaan toista sukupuolta (transseksuaalisuus)?

Olet lähettänyt, kirjoittanut nimesi alle kirjeeseen, jossa velvoitat Opetushallitusta korjaamaan opasta muötoon, jossa transsukupuolisia ja heidän oikeuksiaan syrjitään. Etkö pidä toimintaasi syrjintänä?

Minä pidän!

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #109

Kai Niemeläinen kirjoitti 26.2.2016 12:59:
”Kerro minulle, miksi haluat koulun opettavan, että on olemassa vain kaksi sukupuolista identiteettiä.”
-En ole missään yhteydessä todennut, että ”on olemassa vain kaksi sukupuolista identiteettiä.”

”Miksi koulu ei voisi opettaa, että on olemassa ihmisiä, joilla on kaksi sukupuolta kehossaan (intersukupuolisuus),…”
-Jos henkilö on ns. intersukupuolinen, se ei tarkoita, että hänellä on kaksi sukupuolta kehossaan!

”…jossa velvoitat Opetushallitusta korjaamaan opasta…”
-En minä ole velvoittanut Opetushallitusta mihinkään, enhän edes pystyisi siihen!
Se, että olen kirjoittanut nimeni Opetushallitukselle osoitettuun kirjelmään, ei ole syrjintää. Et näköjään ymmärrä mikä on syrjintää ja mikä ei.

Syrjintä: ihmisten epäoikeudenmukainen kohtelu johtuen sukupuolesta, alkuperästä, etnisestä taustasta, ihonväristä, sosiaaliluokasta, uskonnosta, poliittisesta suuntautumisesta, perhe- tai aviotilanteesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä tai vammaisuudesta. Epäoikeudenmukainen kohtelu voi tapahtua tarkoituksellisesti tai tarkoituksettomasti.
Lähde: Demokratiasanasto (2015)

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jos sukupuoli määriteltäisiin pelkästään X- ja Y-kromosomien yhdistelmien perusteella, sukupuolia pitäisi todella olla lukemattomia, kuten mahdollisia yhdistelmiäkin, XY, XX, XXX, XXY, jne. Koska muut kuin XX ja XY ovat harvinaisehkoja ja testejä tehdään aniharvoin, on tyydytty likiarvoon, eli puhutaan kahdesta sukupuolesta.

Ja ei, sukupuoltaan ei voi valita. Tätä on yritetty lukemattomia kertoja, kun sukupuoli-identiteetti on ristiriidassa ulkoisten sukupuolielimien kanssa ja ristiriita on pyritty psykologian keinoin häivyttämään tässä koskaan onnistumatta. Ihmisellä on tunne omasta sukupuolestaan, ja sitä ei voi muuttaa. Tämä tunne syntyy aivoissa ja on puhdasta biologiaa sekin, vaikka tietomme aivojen rakenteesta eivät vielä riitä selittämään sen syntymekanismia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nais kromosomi on XX pari ja mies kromosomi on Xy pari, näistä sukupuolikromosomi y altistaa herkemmin kromosomihäiriöille jolloin miehellä voi olla ylimääräinen X-kromosomi (XXy) tai ylimääräinen y-kromosomi (Xyy), kummassakin kromosomihäisiön tapauksessa mies on lisääntymiskyvytön ja aseksuaali. Naisia joilla on ylimääräinen X-kromosomi (XXX) harvinaisempi, silti siitäkin seuraa samat lisääntymiskyvyttömyys ja aseksuaalisuus. Joskus saattaa myös syntyä kromosomipari yy, mutta tällöin yksilö ei ole elinkelpoinen ja raskaus keskeytyy enenaikaisesti koplikaatioon.

Timo Lehtonen

Kannattaa syventyä asiaan lukemalla seuraavat jutut:
1. Sukupuoli-sanaa käytetään väärin http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2078...
2. Aito avioliitto ry:n kirjelmä Opetushallitukselle: "Sukupuoli-sanan merkitystä ei voi muuttaa ajatukselliseksi"
http://aitoavioliitto.fi/tiedotteita/aito-avioliit...
http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetus...

Timo Lehtonen

Jos olet ko. kirjelmässä
http://aitoavioliitto.fi/tiedotteita/aito-avioliit...
tai sen liitteessä
http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetus...
esitetystä jostain asiasta eri mieltä, niin pyydän kertomaan mistä asiasta ja mihin tosiasiaan perustuen olet eri mieltä.

Mitkä ovat sukupuoli-käsitteen määrittämisen sellaiset kriteerit, joihin perustuen sukupuolia voisi olla useampi kuin kaksi ja mihin perustuen jonkin henkilön kohdalla ne kriteerit voisivat täyttyä?
Jos sukupuolia olisi useampi kuin kaksi, niin silloin niitä olisi vähintään kolme, eli pitäisi olla olemassa ”kolmas sukupuoli”.

Vaikka on olemassa intersukupuolisia ihmisiä, se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä
esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen erimieltä kirjelmänne monista kohdista. Opetushallituksen opas on jokaisessa kohdassaan kirjoitettu vaatimuksiinne nähden avarakatseisemmaksi ja syrjimättömään muotoon.

Erityisesti olen eri mieltä loppulauseenne päälauseen kanssa: "Sen myötä lapset tulevat saamaan väärää tietoa käsitteen ”sukupuoli” merkityksestä, ellei oppaassa nyt olevaa virheellistä tietoa korjata oikeaksi."

Sinulle ja minulle on opetettu väärää kuvaa, että olisi olemassa vain kaksi sukupuolta. Meille on myös uskoteltu, että vain näiden kahden sukupuolen tulee olla seksuaalisessa mielessä kiinnostuneita vain vastakkaisesta sukupuolesta. Meistä on kasvanut, väärän kasvatuksen tuloksena, ahdasmielisiä ja kapeakatseisia aikuisia.

On onni, että Opetushallitus luo polkua, jossa sukupuolten välinen tasa-arvoisuus hyväksytään laajemmaksi, miehen ja naisen välistä rajanvetoa madalletaan.

On tärkeää, että koulu ja oppilasterveydenhuolto tarjoaa apua ja tukea lapsille, joille sukupuoli-identiteetissa on ongelmakohtia. Oppilastoverien suvaitsevaisuus on tärkeä osa kasvamista tällaiselle nuorelle.

Vielä hienompaa olisi, että yhteiskunnasta kehittyisi suvaitsevainen ja ymmärtäväinen. Sellainen, jossa kenenkään ei tarvitsisi kirjoittaa esittämiäsi kirjelmiä kenellekään.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #103

Kai Niemeläinen, mitkä ovat sukupuoli-käsitteen määrittämisen sellaiset kriteerit, joihin perustuen sukupuolia voisi olla useampi kuin kaksi ja mihin perustuen jonkin henkilön kohdalla ne kriteerit voisivat täyttyä?

Käyttäjän hannutkeranen kuva
Hannu Keränen

Järkevä kampanjan aihe olisi voinut olla vaikka opintotuen leikkausten vastustaminen, mutta ei, tärkeintä on yrittää luotsata meidät takaisin 1950-luvulle. Ja nuoret ihmiset vielä. Hävetkää!
Ei se kannatus siitä nouse, vaikka mitä eläkeväestöön vetoavia marakattitemppuja tekisitte. PS on älyvapaiden lilliputtipuolue.

Petri Muinonen

Hienoa, että on myös itsenäiseen ajatteluun kykeneviä nuoria eikä vain noita keski-ikäisiä median ja poliittisen korrektiuden uhreja. Koululaitos ja eritoten vanhemmat ovat onnistuneet kasvatuksessa hyvin

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tulevaisuutta ajatellen on olennaisen tärkeää, että transihmiset ovat näkyvämmin esillä ihmisten arjessa.

Muistikuva kahden vuoden taakse oman taitoluisteluseurani kevätnäytöksessä tuo esiin hetken, kun 5-vuotias Peppi teki loistavan sukupuolimäärityksen edessäni: miesnainen! Halli kaikui ja tytöllä oli suupielet korvissa. Siinä saivat totuuden kuulla kaikki näytöstä valmistelevat seuran jäsenet.

Kun nuoret näin tottuvat miesnaisiin ja muihin elämän normaaleihin ilmiöihin, heidän ei tarvitse parikymppisinä vetää lippalakkeja päähänsä ja alkaa osoitella kanssaihmisiä, että "nyt se miun lamppu syttyi: sukupuolia on kaksi!!"

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Linjakas ulostulo persunuorilta. Monimutkaiseen asiaan naaivin yksinkertainen tieteellisen tiedon vastainen ratkaisu, joka vetoaa yksinkertaisen ihmisen alhaisiin tunteisiin. Populismia parhaimmillaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Alhaisiin tunteisiin vetoavilla on sadistisia piirteitä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Toivoa sopii, että ps-nuoret kuuntelevat vanhempia ja viisaampia puoluetovereitaan. :)

"Vuosi sitten mua pyydettiin tällaiseen kansalaisinfon järjestämään paneeliin, jossa asiaa käsiteltiin. Tämän lain sisältö avautui mulle siellä. Havahduin silloin siihen että voiks tää olla edes mahdollista, että näin vanhoillisia ja tavallaan sitä henkilön yksityisyyttä loukkaavia lakipykäliä voi olla. Mää luulin että tämmöset inkvisiittorihommat olisi ohi jo tänä päivänä. Olin ihan pöyristynyt!”
(Kike Elomaa, ps)

http://ainolehti.fi/aino/olisiko-aika-vaihtaa-puol...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Elomaalla onkin avoin katse jossa inhimmillisyyttä ja lämpöä. Jos hän olisi muussa puolueessa saisi päivittäin kuulla olevansa suvakkihuora.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan niinku tyhmänä kysyisin, et kuinka paljon Suomessa on näitä transsukupuolisia ihmisiä, onko siitä tietoa.

Eli kuinka suuri osa väestöstä ei oikeen tiedä sukupuoltaan?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Sikäli väärin muotoiltu kysymys, että transsukupuolisethan (ja muunsukupuoliset) nimenomaan tietävät sukupuolensa. :) Jos ei tiedä tai vaikuttaa asiassa epävarmalta, ei ainakaan saa diagnoosia ja hoitoja.

Mutta turvallisen epämääräinen vastaus, että nelinumeroinen määrä.

"Epävirallisen arvion mukaan asetuksen voimassaoloaikana [vuoden 2003 jälkeen, sitaatti vuodelta 2015] sukupuoli-identiteettitutkimuksiin on maassamme lähetetty noin 1 000 ihmistä. Uusien lähetteiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Kliinisen tuntuman mukaan tutkituista noin 75 %:lle asetetaan transsukupuolisuusdiagnoosi tai muu epätyypillisen sukupuoli-identiteetin diagnoosi, yleensä vähintään puoli vuotta kestäneen polikliinisen tutkimusjakson jälkeen."

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mitenkähän lienee? Lähes ainoa tuntemani tapaus tuli katumapäälle saamiensa "hoitojen" jälkeen, ja vaihtoi naisesta "mieheksi" ja takaisin. Vaikuttaisi, että alalla on myös selvää puoskarointia. Yleensäkään en oikein ymmärrä, miten lääkärin etiikkaan sopii terveen kudoksen silpominen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #61

Osaatko yksilöidä, tapahtuuko puoskarointia Tampereen yliopistollisessa sairaalassa vai HUSissa? Diagnooseja ei muualta saa.

"Hoitojen avulla suurin osa tulee tyytyväiseksi sukupuoleensa eikä koe muita ihmisiä enempää sukupuoliristiriitaa (8). Lukuisten tutkimusten mukaan sukupuolen korjaus parantaa yleensä myös psyykkistä hyvinvointia, toimintakykyä ja helpottaa sosiaalisia suhteita (8, 9, 10, 11). Se, että voi elää oikeaksi koetussa roolissa ja tulee kohdatuksi sen mukaisesti, lisää itsevarmuutta ja aitouden tunnetta ihmissuhteissa. Kehon muuttuessa itselle mieluisaan suuntaan monet alkavat huolehtia itsestään aiempaa paremmin (6). - -

Vaikka tietoisuus sukupuolen moninaisuudesta on lisääntynyt, transsukupuoliset voivat edelleen joutua syrjityiksi ja kiusatuiksi. Hoitoprosessin jälkeistä elämäntyytyväisyyttä on todettu heikentävän sekä syrjinnän pelko että syrjintä, halventavien termien käyttäminen ja kielteiset mielipiteet sukupuolivähemmistöistä. Osa menettää myös läheisiä ihmissuhteita (6).

Kaikista riskeistä huolimatta katuminen on harvinaista (7). Lisäksi on huomioitava, että tyytyväisyys tai tyytymättömyys hoitoihin ei suoraan korreloi sen kanssa, onko ihminen tyytyväinen siihen, että kuuluu virallisesti oikeaksi kokemaansa sukupuoleen. Länsi-Saksassa kirjattiin vuosien 1981-1990 aikana 1 422 anomusta virallisen sukupuolen muuttamiseksi; vain 0,4 % niistä koski sukupuolen muuttamista takaisin entiseen (14). Ruotsissa vastaava luku oli 3,8 % vuosien 1972-1992 välisenä aikana (15)."

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_au...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #63

En osaa yksilöidä. Kyseessä ei ole niin läheinen tuttava, että tietäisin asian yksityiskohdista. Tapaus vaikuttaa kuitenkin traagiselta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #64

Syöpähoitoihin lähtemistä kadutaan muistaakseni enemmän kuin korjaushoitoja. Tätä ei kuitenkaan tavallisesti pidetä perusteluna sille, että syöpää ei pitäisi hoitaa.

Mitä taas termiin "silpominen" tulee, niin sillä haluttaneen luoda mielikuva siitä, että sukuelinkirurgian jälkeen paikat olisivat jotenkin pilalla. Vaikka, ellei tule komplikaatioita, nehän toimivat aivan hyvin esim. seksin ja virtsaamisen suhteen. Lisääntymiskyky tosin menee, mutta lisääntymiskyvyttömyysvaatimushan onkin kirjattu lakiin "perinteisten arvojen" kannattajien toiveesta.

Muistetaanpa myös, että kirurgia ei ole mikään keskeinen osa hoitoja, ja moni ei sitä tarvitse.

Lisäys:

Se genderideologia, jota esimerkiksi ps-nuoret tässä kampanjassaan edustavat, lisää mainitsemiesi traagisten kohtaloiden riskiä. Etenkin aiemmin sp-korjaushoitoja on annettu tiukan binääriseen ajatteluun perustuen - esimerkiksi edellyttämällä, että ihmisen on oltava identiteetiltään yksiselitteisesti nainen tai mies eikä mitään siltä väliltä, tai että hänelle on tehtävä sukuelinkirurgia ennen kuin sukupuoli voidaan juridisesti vahvistaa.

Tällainen normiin sullominen ei ole hyväksi. Onkin todettu paremmaksi, että hoitojen tarve katsotaan yksilöllisesti. Näin vältytään turhilta operaatioilta, jotka saattavat huonontaa hoidettavan elämänlaatua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #64

Persunuorien kampanja on voimakkaan yleiskonservatiivinen. Seksuaalisuus on nuorille ihmisille mullistavaa ja kaikille voimakasta. Sen ohjaaminen konservatiivisiin uomiin satuttaa kaikkia ei vain niitä joita sen on tarkoitettu erityisesti ulkoistaa etnonationalistisesta yhtenäiskulttuurista.
Kun painotetaan voimakkaasti tyttöyttä ja poikuutta mukana seuraa miljoona inhoittavaa stereotypiaa jotka vaan pilaavat elämää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #66

"Kun painotetaan voimakkaasti tyttöyttä ja poikuutta mukana seuraa miljoona inhoittavaa stereotypiaa jotka vaan pilaavat elämää."

Eikö ole hiukan hassua, että tässä kysymyksessä jaon mies-nainen korostaminen on inhottavia stereotypioita, mutta kun samaa tehdään jonkinlaisella edunvalvontamotiivilla, se muuttuukin hyväksyttäväksi? Parhaimmillaan samat henkilöt, jotka nyt meuhkaavat sukupuolten moninaisuudesta, käyttävät toisissa yhteyksissä tiukkaa mies-nainen -jakoa?

Että mites argumentit naisten ja miesten välisistä palkkaeroista pitäisi ottaa?

Entä sukupuolikiintiöt miehille ja naisille?

Entä erilaiset pääsyvaatimukset sukupuolen perusteella?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #68

Tämä kampanja on normeihin liittyvä eikä etuihin. Pojat ja tytöt ahdetaan normihäkkeihin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #69

Ja kas, pystyt noin lyhyellä kommentilla alleviivaamaan sitä epäloogista kaksoisstandardia, joka keskustelua sekoittaa.

"normihäkkeihin" ahtaminen pahapaha, "normihäkkien" käyttö edunvalvonnassa hyvä. Sillälailla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #70

Olkiukko mikä olkiukko. Tyypillinen sellainen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #68

"Parhaimmillaan samat henkilöt, jotka nyt meuhkaavat sukupuolten moninaisuudesta, käyttävät toisissa yhteyksissä tiukkaa mies-nainen -jakoa?"

Miten niin tiukkaa?

On totaalisen kuviteltu uhkakuva, että sukupuolen moninaisuudesta kartalla olevat haluaisivat kiistää miesten ja naisten olemassaolon.

Joku saattaa kritisoida lelujen lokerointia kaupassa tyttöjen ja poikien leluihin, mutta minun on hyvin vaikea nähdä, miten kukaan voi tämän perusteella tosissaan väittää, että nyt ei enää saa puhua tytöistä ja pojista, yhyy.

Vanha kunnon apartheid-vertaus: jos joku kannattaa sitä, että mustat ja valkoiset saavat avioitua keskenään tai käyttää samoja vessoja, se ei merkitse, että hän olisi kiistämässä etnisten ryhmien olemassaolon.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #72

Vertauksesi menee hiukan ohi maalin, koska aiemmin luettelemani esimerkit eivät olet tuollaisia "kaikille samat oikeudet" -tyyppisiä, vaan juuri sellaisia joissa (erityis)oikeudet riippuvat kuulumisesta johonkin normitettuun ryhmään.

Nuo etniset ryhmät voisi kääntää esimerkkiäni paremmin vastaavaan muotoon vaikkapa vaatimalla, että "mustilla" pitää olla 40% kiintiö johonkin. Nojoo, mitenkäs tämä sitten objektiivisesti mitataan? Molemmat vanhemmat mustia? Toinen vanhemmista riittää? 1/4 isovanhemmista? 1/8 esi-isistä jne. jne.

Vai olisiko sittenkin parempi (ja tässä yhteydessä loogisempaa) keskittyä vaatimaan samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia kaikille, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisestä ryhmästä jne. riippumatta?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #85

"Nuo etniset ryhmät voisi kääntää esimerkkiäni paremmin vastaavaan muotoon vaikkapa vaatimalla, että 'mustilla' pitää olla 40% kiintiö johonkin."

Kyllähän sellaisia kiintiöitä onkin, mielikuvani on että joissain maissa esimerkiksi poliisiin tai opettajiksi pyritään saamaan eri etnisten ryhmien edustajia. Suomen yliopistoissa on joissain oppiaineissa saamelaiskiintiöitä, jne.

Mitä määrittelyyn tulee, niin tavallisesti sen hoitaa kyseinen ryhmä itse, kuten sukupuolenkin kohdalla - ei välttämättä kaikissa tapauksissa aivan samanlaisilla kriteereillä.

Tällaisia käytäntöjä saa kaikin mokomin vastustaa. Mutta on harhaanjohtavaa väittää, että käytäntöjen puolustaminen olisi automaattisesti ristiriidassa moninaisuuden myöntämisen kanssa.

Minna Hänninen

Sukupuolineutraalisuus on luonnollinen ilmiö, joka on jonkinasteisena meissä kaikissa. Sille ei myöskään voi mitään, tai ainakaan minä en mahda sille mitään, että en samaistu kumpaankaan sukupuoleen/sukupuolirooleihin. Fyysisesti olen nainen ja sellaisena haluan pysyä. En myöskään kiellä sukupuolten eroja tai ole laittamassa kaikkia samaan muottiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siis n.1000-2000 ihmistä.

Mitenkään väheksymättä ongelmia, melko suuren haloon on saanut tämä keskustelu aikaan verrattuna siihen määrään mitä näitä transsukupuolisia on.

Hyvät ovat heidän asiansa ajajat, kun ovat tällaisen suuren metelin saaneet aikaan, onnea siitä.

Pitäisi noille leipäjonoissa värjötteleville ihmisille saada yhtä tehokas koneisto taakse, saataisiin vähän uusia lakialoitteita heidänkin asiansa hoitamiseksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Hyvät ovat heidän asiansa ajajat, kun ovat tällaisen suuren metelin saaneet aikaan, onnea siitä."

Tuota, nythän keskustelun ovat aloittaneet mun nähdäkseni asian vastustajat. Motiiveja ihmettelen kyllä minäkin.

Timo Lehtonen

"Pitäisi noille leipäjonoissa värjötteleville ihmisille saada yhtä tehokas koneisto taakse, saataisiin vähän uusia lakialoitteita heidänkin asiansa hoitamiseksi."

Juuri noin!

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

" "Pitäisi noille leipäjonoissa värjötteleville ihmisille saada yhtä tehokas koneisto taakse, saataisiin vähän uusia lakialoitteita heidänkin asiansa hoitamiseksi."

Juuri noin!"

Sensijaan että koitatte kampittaa tasa-arvotyötä tekeviä tahoja, niin mitä jos menisitte ajamaan noiden leipäjonossa värjöttelevien asiaa. Yhden auttaminen ei ole toiselta pois.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #110

Olen minäkin tehnyt omat johtopäätökseni persunuorten arvoista. Heitä kiinnostaa todellakin enemmän transsukupuolisten kokemuksen täydellinen kiistäminen ja ylipäätään sukupuolesta vouhkaaminen samaan aikaan kun oma emopuolue on mm. leikkaamassa opintotukia. Jälkimmäisestä en ole kuullut persunuorilta yhden yhtäkään selkeää kannanottoa (esim. blogikirjoitusta täällä Uudessa Suomessa), mutta tämä "huoli" sukupuolineutraaliudesta näyttää olevan asialistalla aika korkealla.

Tietysti on totta, että tällainen asioiden rinnastaminen tyyliin opintotuen leikkaus vs. sukupuolikysymykset on keinotekoinen. Mutta sovellankin tässä persujen ihan omaa vastakkainasettelutyökalua. Ihan yhtä lailla he tykkäävät tehdä vastakkainasettelun esim. vaihtamattomissa vaipoissa pyörivät kärsivät vanhukset vs. hyysätyt maahanmuuttajat. He siis katsovat, että on väärä arvovalinta syytää rahaa maahanmuuttajien hyysäykseen jos kantasuomalaisten kärsimysreservi on vielä hoitamatta pois. Ok, samalla logiikalla katson, että opintotuen leikkaukset ja opiskelijoiden asemaan kajoaminen on tärkeämpi asia kuin tyttö-poika lippisten kanssa pelaaminen ja siinä sivussa transsukupuolisten ihmisten kokemuksen kuvottava vähättely. No, arvonsa itse kullakin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Petteri, voisitko siis olla väheksymättä ongelmaa.

Leipäjonoissa värjötteleviä ihmisiä ei vainota poliittisten nuorisojärjestöjen toimesta. Yhtään kampanjaa leipäjonoissa värjötteleviä vastaan ei nähdäkseni ole esiintynyt.

Kerro toki, jos sellaisia ilmenee. Kyllä tämä sama porukka heidänkin asiaansa ajaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin se menee, leipäjonoissa olevia ihmisiä vainoaa koko Suomalainen järjestelmä :)

No minä nyt en kauhean huolissani olisi jos yhdet persunuoret jotain julkaisevat, kauhea haloo aivan mitättömästä ja tarkoitushakuisesta julkaisusta.

Koville tuntuu silti ottaneen monella, eipä tainneet persunuoret ikinä uskoa, että heillä on näin paljon vaikutusvaltaa. :)

Kauhee nillitys ja mielensäpahoittaminen jatkuu, on se kauheea, että on niin sivistymättömiä ihmisiä Suomessa, että kehtaavat esittää, että on vain kaksi sukupuolta, olen järkyttynyt.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #107

Petteri, edelleen jatkat ongelman vähättelyä. Hetki sitten kirjoitit: "Mitenkään vähättelemättä ongelmaa.."

En minäkään Persunuorten kirjoittelusta huolissani ole. Kirjoitin jo aiemmin, ettei marginaaliin pudonneen Perussuomalaisten kannatuksen voimin suuria muutoksia rakennella.

Itse toivoisin (kuten uskon sinunkin, Petteri, toivovan), että Perussuomalaiset lopettaisivat nykertelyn näissä pienissä marginaaliasioissa (maahanmuutto, aito avioliitto ja transsukupuoliset) ja keskittyisivät oikeisiin asioihin.

Leipäjonoissa värjöttelee edelleen liian monta ihmistä.

Hannu Korpilampi

Meillä on kaikenlaisia identiteettejä. Joku kokee identiteettinsä olevan sokea ja tekee kaikkensa näkökykynsä tuhoamiseksi – jopa kaataa viemärinpuhdistusainetta silmiinsä: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3256029/...

Toinen haluaa katkaista terveen raajansa, koska kokee identiteettinsä olevan henkilö, jolta on raaja amputoitu: https://www.vice.com/en_uk/read/talking-to-a-guy-w...

https://en.wikipedia.org/wiki/Apotemnophilia

Kyseessä oleva vika ei sijaitse ruumissa, vaan ihmisen mielessä. Ympäröivän yhteiskunnan tehtävä ei ole kannustaa vääristyneen ruumiinkuvan omaavia ihmisiä "toteuttamaan itseään", vaan pyrkiä hoitamaan heitä ja tarpeen mukaan suojella heitä jopa itseltään.

Meillä on kaksi sukupuolta: mies ja nainen, joiden lisäksi on sukupuoleltaan kehityshäiriöiden vuoksi määrittelemättömät yksilöt, jotka aikuiseksi kasvaessaan voivat päättää itse kumpaan sukupuoleen haluavat kuulua. Nämä kaikki "kymmenet sukupuolet" eivät ole kuin erilaisuuden tavoittelua ja/tai mielenterveyshäiriö.

Ruben Salonen

Dailymailin uutisoimaa sokeuttamistapausta ei tapahtunut, vaan se oli huijaus. Suosittelen tarkistamaan muista lähteistä kaiken, mitä dailymailista lukee.

Vicen jutun lähteenä taas on satunnainen internet-käyttäjä, joten en pahemmin luottaisi siihenkään.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ympäröivän yhteiskunnan tehtävä ei ole kannustaa vääristyneen ruumiinkuvan omaavia ihmisiä 'toteuttamaan itseään', vaan pyrkiä hoitamaan heitä ja tarpeen mukaan suojella heitä jopa itseltään."

Lause kuulostaa ristiriitaiselta. Yhteiskunnassammehan on tosiaan nähty hyväksi hoitaa transsukupuolisia; hoidot suojelevat mm. itsetuhoisuudelta ja syrjäytymiseltä.

En ole perehtynyt siihen, miten noita muita mainitsemiasi tiloja on parasta hoitaa. Mutta sukupuolenkorjaushoitoja tehdään, koska ne toimivat. Raa'an taloudellisestikin ajatellen kyseessä on harvinaisen hyvä sijoitus yhteiskunnalle: työkyvyltään alentuneista tulee usein kunnon veronmaksajia. Lääketieteellistä tutkimustietoa hoidoista ja niiden toimivuudesta löydät linkeistä tuolta ylempää.

Hannu Korpilampi

Transssukupuolinen ei ole "kolmas sukupuoli", vaan ihminen joka on syntynyt yhteen sukupuoleen ja sitten haluaa leikellä itsensä näyttämään toiselta sukupuolelta. Kolikossa on kaksi puolta: kruuna ja klaava. "Kolikon kääntäminen" ei ole kolmas puoli.

Mitä onnellisuuteen tulee, samalla tavalla tuo itsensä sokeuttanut nainen on nyt onnellinen. Ja jalkansa polven alta katkaissut on nyt onnellinen.

Hormooni-kehonrakentaja on onnellinen kun on turvottanut itsensä lihaspalloksi, surkastuttanut kiveksensä ja sekoittanut päänsä.

Anorektikko on onnellinen kun on näännyttänyt itsensä hengiltä.

Itsemurhaa hautova on onnellinen kun on lopettanut elämänsä.

Missä pisteessä yhteiskunnan pitää lakata myöntymästä kaikkiin mielenvikaisten kotkotuksiin ja alkaa kohdella heitä niinä mielenvikaisina kuin he ovat?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Transssukupuolinen ei ole 'kolmas sukupuoli'"

Totta. Transsukupuoliset ovat jo määritelmällisesti miehiä tai naisia. "Kolmas sukupuoli" on mielestäni aika ongelmallinen ja haitallinenkin käsite.

Sukupuolenkorjaushoitoihin ei pääse, jos on vähänkin vakavampia mielenterveysongelmia. Jos katsot, että asiaan perehtyneet psykiatrit, psykologit ja muut asiantuntijat eivät edes yleisesti ottaen pysty arvioimaan ihmisen mielenterveyttä, niin voi voi.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #105

Edellä mainitsemassani tapauksessa naisen sokeuttamiseen osallistui nimenomaan psykologi, joka koki auttavansa potilastaan. Kyseinen psykologi oli se joka kaatoi viemärinpuhdistusainetta naisen silmiin, mikä tuhosi hänen toisen silmämunansa kokonaan ja vei näön toisesta.

Hän oli asiaan perehtynyt asiantuntija.

Ei titteli, "asiantuntijuus" tai hyvät tarkoitusperät tarkoita että ihminen pelaisi täydellä pakalla ja kykenisi arvioimaan tekojensa eettisiä vaikutuksia. Mitä laajemmin ryhdymme normalisoimaan tuonkaltaisten selkeiden mielenterveysongelmien aiheuttamia haluja, sitä useampi psykiatri tulee moisia toimenpiteitä suosittelemaan.

Vääristynyt ruumiinkuva voi johtua monesta asiasta. Tuon naisen tapaisten tapausten taustalta löytyy halua olla uhri, säälitty ihminen, jolta ei enää vaadita asioita. Tuokin nainen halusi olla sokea, koska koki että häntä ei hyväksytä, eikä kohdella kuten hän haluaa, sellaisena kuin on. Tällaisissa tapauksissa kannattaisi pyrkiä pikemminkin purkamaan sitä taustalla olevaa traumaa ja eheyttää itse mieltä, sen sijaan että annetaan periksi ja lähdetään tekemään peruuttamattomia muutoksia ihmisen fyysiseen olemukseen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #138

Ja tällainen sokeuttaminen on siis terapiana kaikkialla maailmassa, kun se on todettu toimivaksi ja potilasta auttavaksi keinoksi kymmenissätuhansissa tapauksissa ja sadoissa vertaisarvioiduissa tutkimuksissa, kuten sp-korjaushoidotkin? Aika rajua, mutta hyvä jos se toimii.

Totta kai psykiatrit ovat perillä siitä, että esimerkiksi seksuaalisesta pahoinpitelystä aiheutunut trauma voi saada ihmisen inhoamaan sukupuolituntomerkkejään ja jopa hakeutumaan korjaushoitoihin. Olemme aivan samaa mieltä siitä, että sellaisessa tapauksessa korjaushoidot ovat väärä ratkaisu.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tiedoksi vain, että transsukupuolisia (siis heitä, jotka kokevat syntyneensä väärään ruumiseen) yritettiin "hoitaa" todella kauan länsimaissa mielenterveysongelmaisina. Ei toiminut – seurauksena mm. entistä suurempia mielenterveysongelmia ja itsemurhia. Sitten kun jossain vaiheessa päätettiin kokeilla sukupuolen korjaamista esimerkiksi hormonien ja leikkausten avulla, saatiinkin ensimmäisiä hyviä tuloksia. Transsukupuolisten elämä siis lähti paranemaan tavalla mikä ei onnistunut kun heitä kohdeltiin mielenterveyspotilaina. Esimerkiksi mies naisen ruumiissa alkoi kokemaan elämänsä mielekkäämmäksi kun tämän ruumis alkoi vastata sitä kokemusta mikä hänellä itsellään on ollut lapsesta asti omasta sukupuolestaan.

Oletko nyt siis vakavissasi sitä mieltä, että transsukupuolisuus onkin nyt siis uudelleen mielenterveyden ongelma ja meidän täytyy palauttaa transsukupuoliset mielisairaaloihin? Olisiko sinulle esittää jotain ihan tieteellisiä tutkimustuloksia yms. lähteitä joiden mukaan transsukupuolisten elämä tosiaan lähtisi parempaan suuntaan palauttamalla heidät mielisairaalaan lääkittäviksi? Todistustaakka on sinulla juuri siksi, että tämänhetkisen tiedon valossa tuo toimintatapa tuottaa vain suunnatonta kärsimystä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kolikossa on kaksi isoa kylkeä, kruuna ja klaava.

Aivan kuin sukupuolisuudessakin, kolikossa on kahden ison kyljen välissä kapea "kylki".

Aseta kolikko pöydälle pystyyn ja pöyrittele tällä kolmennella, juuri löytämälläsi, kyljellä. Huomaat, että on rajoittamaton määrä (ääretön määrä) erilaisia asentoja, joihin kolikko voi tuolla kolmannella kyljellään jäädä.

Kolikkoa parempaa esimerkkiä sukupuolisuutta selittämään ei kukaan olisi voinut kehittää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko oikeasti tämä aihe yksi Suomen kuumimmista kysymyksistä?

Jos näin on, ei meillä Suomalaisilla ole mitään hätää. :)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei tämä asia, Petteri, millään tasolla kuuma kysymys ole. Yksi hoidettavista asioista kuitenkin.

Perussuomalaisnuorten toiminta näyttää olevan lillukanvarsissa. Vastustetaan kaikkea, ihan varmuuden vuoksi. Ihan kuin ei olisi oikeita ongelmia hoidettaviksi.

http://tiinapalovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ymmärrä mihin tällä lippiskampanjalla pyritään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Saisikohan tuosta lippiksestä version: "Tyttö?"
- Sellaisen voisin ottaa! :)

"Poika?" voisi sekin olla vaihtoehto...

Kun en ole käynyt testauttamassa geenejäni, en mitenkään voi olla varma. En edes Perussuomaisnuorten mielestä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sillä pyritään korostamaan sukupuoliessentialismia mikä on yksi äärikansallismielisen ideologian kulmakivistä. Ideologistit puuhastelevat vaan ja sitten tapansa mukaan samalla yrittävät lyödä jotain viharyhmäänsä kuten feministejä (tällä kertaa) tai vähemmistöjä (myös tällä kertaa) tai "kulttuurimarksilaisia" (jotain marssilaisia joita ei ole ollut välillä olemassa mutta oli kolmannessa valtakunnassakin) tai vihreitä "ituhippejä" tai vasemmistolaisia.
Kansallismielisyys on rasittavaa puuhastelua joka vie ihmisten energiaa ja luo falskeja mielikuvia ja rohkaiseen hierarkisia nokitusjärjestelmiä.

Käyttäjän lassinuutinen kuva
Lassi Nuutinen

Mistä tässä kampanjassa on sitten kysymys? Ei avaudu enää mullekaan. Aika turha juttu kokonaisuudessaan.

Käyttäjän lassinuutinen kuva
Lassi Nuutinen

Jos tätä biologialla on tarkoitus perustella, niin joudutte tulemaan enemmän vastaan kuin intersukupuolisten osalta, jolloin olette ainoastaan onnistuneet samaan mölyä aikaiseksi, ei mitään muuta.

esim. http://www.tiede.fi/blogit/kaiken_takana_on_loinen...

Jos tarkoitus on perustella tieteellisesti, täytyy ottaa huomioon myös muita näkökulmia kuin biologian näkökulma, esim. psykologinen näkökulma siihen mitä on sukupuolisuus.

Minna Hänninen

Tässä kampanjan tarkoitus blogin mukaan. Kokemukseni mukaan sukupuolineutraalisuus on luonnollinen ominaisuuteni, jolle en voi mitään. Sille toki voin, etten laita kaikkia samaan muottiin tai kiellä sukupuolten välisiä eroja :)

"Perussuomalaiset Nuoret julkisti tänään kampanjansa, jolla on tarkoitus vastustaa sukupuolineutraaliuden mukanaan tuomia lieveilmiöitä samaan muottiin laittamisesta, sukupuolten välisten erojen kieltämisestä - ja toisaalta kannustaa jokaista olemaan omaa sukupuoltaan omalla tavallaan."

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Mitä ihmettä persunuoret? Olen kyllä pettynyt teihin. Olen pitänyt Tiina Palovuorta ja Sebastian Tynkkystä avarakatseisina järki-ihmisinä, mutta nyt täytyy miettiä uudelleen.

Nämä navanalusasiat saisi jättää kristillisdemokraateille. Teillä olisi varmaan tärkeämpiäkin asioita missä profiloitua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tiina Palovuori ei osallistu keskusteluun. Sekin lisää tunnetta että tarkoitus on provosoida ja kiusata ja sitten sivusta sadistisesti seurata kun vanhat lahkolaispapat ja hehkuvaposkiset fundamentalistit keskustelee ihmisten kanssa joita kiusaa persunuorten provokaatio. Pahiksia ja konservatiivisia jääriä pitää imarrella on populistisen fasismin sääntö numero yksi.
Tiina Palovuori ei välitä siitä että järjestönsä on ristiriitaisia pseudoväitteitä heittelevä puuhasteluareena. Tiina Palovuori ei uskokaan rationaaliseen politiikkaan vaan haluaa sekasortoa ja kiehuntaa kuten Laura Huhtasaari tai James Hirvisaari. Trumpin pitkä varjo samentaa suomalaisten mieltä Tiina Palovuoren avustuksella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Laura Huhtasaaren mielestä on oikein, että vanhemmat valitsevat lapsen sukupuolen epäselvissä tapauksissa.

Hannu Korpilampi

Lueskelin muuten noista "kymmenistä eri sukupuolista".

Jos määrittelyä jatkaisi pidemmälle, eri sukupuoliksi voitaisiin nimetä tissimies, pyllymies ja tissi-pyllymies, riippuen siitä kummasta naisten osasta enemmän pitää. Tummahiuksinen ja blondi voisivat olla myös sukupuolia. Vasenkätisenä olisin sukupuoleltani leftogender, mutta koska olen mielipiteiltäni oikeistolainen, olen sitten ehkä rightoleftogender.

Ihan vitsejähän nämä ovat:

cosmicgender "A gender so vast and complex that you are only able to process a small bit of it at a time. like viewing the night sky through a telescope you cannot hope to see all of it at once however you may gain more knowledge about parts of it the longer you focus on one part. may contain any number of sub genders within it that may present themselves to you. it is infinite in its possibility. name from the vast reaches of space filled with things we cannot begin to imagine."

cyclogender "A gender identity that changes with one's menstrual cycle."

horogender "Your feelings of gender changing over time, but your core feelings remaining. For example, you feel masculine, but at different points at different times. Can be used like horomasculine, horofeminine, horoboy, horogirl etc"

traumatagender, Traumatgender, Trautgender, or Trauatgender. "A gender that varies; it can change a lot, it could be unknown, it could just be there, it could be nonexistent, etc. Whatever it is, it was based from intense trauma. Should only be used by those who have experienced or are going through what they consider intense trauma."

Arto Jaaskelainen

Mielenkiintoista että heti kun sanoo totuuden että oikeasti on vain kaksi sukupuolta, ilmestyy tietty poliittinen porukka joka käy sättimään että "sinä syrjit" tai jotain muuta Vihervasureille tyypillistä henkilöön kiinni käyvää leimaamista jolla yritetään vaientaa.

Sukupuolia on kaksi, se pätee aina.
Siinäkin erittäin harvinaisessa tilanteessa että esiintyy jokin rakenteellinen poikkeama jonka vuoksi sukupuoli ei selkeästi ilmene heti syntymän jälkeen.
Ei tuon johdosta mitään kolmatta sukupuolta tarvita eikä ole.

Jos taas puhutaan identiteetistä eli "miltä minusta tuntuu" niin ollaan kokonaan muulla alueella kuin biologiassa.

Oma lukunsa on sitten genderismi, poliittinen propaganda sukupuolten häivyttämisestä tyyliin tyttöjä ei saa kutsua tytöiksi eikä poikia pojiksi:

http://artojaaskelainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Miksi tämmöistä poliittista tavaraa sitten saadaan niin laajasti esille ? Vihreiden kapasiteetti rummuttaa omia asioitaan median kautta on tunnettu juttu mutta sen lisäksi sukupuolivähemmistöjen poliittinen lobbausjärjestö SETA saa suuria avustuksia raha-automaattiyhdistykseltä (RAY) nimikkeellä "tasa-arvo". Avustus on poliittinen päätös ja rahaa annettiin tälle vuodelle 792.000 euroa. Rahaa löytyy genderismin ja homouden tyrkytykseen, samaan aikaan sokeiden työpaikan SOKEVA:n avustuksia leikattiin:

http://avustukset.ray.fi/fi-fi/kaikki-avustuskohte...

Homoporukka ui rahassa eikä suinkaan ole mikään syrjitty ryhmä.

Totuus voi olla hyvin erilainen kuin valtamediat meille esittävät.

Suomen valtion rahoista on maksettu miljoonia euroja Ulkoministeriön kautta erilaisiin vähemmistölobbausasioihin. Kelpaa siinä tyrkyttää homoutta ja genderismiä muuallakin. Rahaa riittää valtiolla näihin. Vain yksi esimerkki UM: n sivuilta (näitä on useita):

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

-----------------------------------------------------------------
Hyvä Persunuoret että tuotte reilusti totuuksia esiin !
-----------------------------------------------------------------

Timo Lehtonen

Intersukupuolinen - sukupuolen kehityksen häiriö.

Termiä "intersex" pidetään nykyisin halventavana ja ahdistavana, koska se leimaa lapsen synnynnäisen sairautensa perusteella, on epätarkka ilmaus ja lisäksi sekoitetaan helposti transseksuaalisuuteen. Sen tilalle onkin vakiintumassa kansainvälisesti hyväksytty nimitys disorder of sex development, (DSD) eli sukupuolen kehityksen häiriö.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf

ICD 10 tautiluokitus
Q56 - Epäselvä sukupuoli ja valekaksineuvoisuus
Q56.0 - Muualla luokittamaton kaksineuvoisuus
Q56.1 - Muualla luokittamaton miespuolinen valekaksineuvoisuus
Q56.2 - Muualla luokittamaton naispuolinen valekaksineuvoisuus
Q56.3 - Määrittämätön valekaksineuvoisuus
Q56.4 - Määrittämätön epäselvä sukupuoli
http://icd-codes.info/fi/XVII/Q50-Q56/Q56/
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80324...

ICD 10: Indeterminate sex and pseudohermaphroditism Q56 http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/Q00-Q99/Q50...

"sukupuolen kehityksen häiriö"
https://www.google.fi/search?q=%22sukupuolen+kehit...

disorder of sex development
https://www.google.fi/search?q=disorder+of+sex+dev...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ja tästä voi tehdä johtopäätöksen, että....??? Se, että jokin asia on tautiluokituksessa, tarkoittaa, että se voi kaivata lääketieteellistä hoitoa - aivan kuten raskaus voi sitä tarvita. Onko asia epänormaalia vai osa ihmisyyden laajempaa spektriä, siihen luokitus ei varsinaisesti ota kantaa.

ICD-luokitus on kaiken kaikkiaan muutosten alla ja lähiaikoina tullaan julkaisemaan uusi ICD 11 -luokitus. Siinä tullaan siirtämään mm. transsukupuolisuus pois leimaavasta mielenterveyteen liittyvistä tautiluokasta - lobotomian jälkeen se lienee ollut ainoa sellaiseksi luokka, jossa mielen ongelma ratkaistaan kirurgisesti. Asiaa ennakoi myös maailman lääkärien yhdistyksen kannanotto, jossa vaaditaan oikeutta määrittellä oma sukupuolensa :

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2015102020537536_ul...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ihanaa, että lopulta otat asioista selvää.

Tässä lisää luettavaa:
http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/sukup...

Timo Lehtonen

Aiheeseen liittyvää: Kas kummaa, sukupuolia on kaksi! (Osa 2)
Susanna Koivula 26.2.2016 klo 19:44
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Usko, toivo ja diskriminaatio....? Kannattaa ottaa tietämättömien persunuorten käsittämättömien aivoflatusten tueksi äärikristillinen ihmisvihaaja(...koska Jumala...)!

Näin tautologiat elävät omaa omituista elämäänsä vailla kosketusta tieteen tunnustamiin tosiasioihin.

Nyt sitten vaan kampanja kaiken maailman dosentteja vastaan, ties vaikka pääministerikin saataisiin mukaan!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Fasismiin kuuluu valistusfilosofian sivuuttaminen joka korvataan pseudokristillisella opilla ja huuhaalla.

Timo Lehtonen

Anukatariina Solonen, näytät olevan sitä mieltä, että Susanna Koivula on mielestäsi "äärikristillinen ihmisvihaaja".
Tuo kommenttisi on asiaton!
Kommentoinnin ohjeista:
"Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi."
"Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #157

Onko äärikristillinen joku uskonto?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #159

No miksi linkkasit tuon "Älä esitä......"?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #157

Susanna Koivula suhtautuu transihmisiin sitaatin mukaisesti: "Pelkäänpä, että jos ajatus sukupuolen omavaltaisesta määrittämisestä valtavirtaistuu, tapaamme yhä useampia sukupuoli-identiteetistään epävarmoja ja ahdistuneita ihmisiä."

Hän siis väittää, että sukupuolen määrittäminen on omavaltaista, mikä sanamuotona tarkoittaa käytännössä mielivaltaista, jostain objektiivisesta faktasta piittaamatonta. Lisäksi hän käyttää tuossa kaltevan pinnan argumentaatiota, joka antaa ymmärtää, että tällainen käytös innostaa yhä enemmän ihmisiä vailla todellisia perusteita ahdistumaan ja määrittelemään omaa sukupuoli-identiteettiään - jälleen täysin vailla jotain mystistä objektiivista faktaa ko. henkilön sukuopuolesta.

Tämä nonsoleeraa täysin sen faktan, että kukaan tuskin ihan huvikseen lähtee seikkailulle sukupuoli-identiteetin jänskään maailmaan. Päin vastoin, moni ei sitä ulkoisesta painostuksesta johtuen uskalla tehdä silloinkaan, kun todellinen identiteetti sitä vaatisi. Tämä ristiriita ajaa ihna tutkitusti monet mielenterveydellisiin ongelmiin ja jopa itsemurhiin hälyttävän korkealla prosentilla. Tämän asian ohittaminen Koivulan kevyillä heitoilla saa minut kutsumaan häntä ihmisvihaajaksi. jonka politiikka on monille hengenvaarallinen.

Onko hän sitä ymmärtämättömyyttään vai harkiten, siihen en osaa ottaa kantaa.

Timo Lehtonen

Ihmisiä on henkilön kehosta todennettavissa olevien ominaisuuksien (seikkojen, piirteiden) suhteen erilaisia.

Osa ihmisistä on
• ruskeasilmäisiä ja osa sinisilmäisiä -> silmien väri
• vaaleatukkaisia ja osa tummatukkaisia -> hiusten väri
• vaaleaihoisia ja osa tummaihoisia -> ihon väri
• laihoja ja osa lihavia -> paino
• lyhyitä ja osa pitkiä -> pituus
• oikeakätisiä ja osa vasenkätisiä -> kätisyys
• hedelmöittäviä ja osa hedelmöityviä -> sukupuoli

Henkilön sukupuoli määräytyy sen mukaan, onko henkilö lisääntymiseen liittyvien piirteiden suhteen hedelmöittävä vai hedelmöityvä.

Ihmisiä on sukupuoli-käsitteeseen liittyvien piirteiden (ominaisuuksien) suhteen kahdenlaisia: miessukupuolta (mies ja poika) ja naissukupuolta (nainen ja tyttö) olevia.

Ihmisen sukupuolen määräytyminen perustuu lisääntymiseen liittyviin piirteisiin (ominaisuuksiin), jotka ovat todennettavissa henkilön kehosta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Puhut tuossa käytännössä eräänlaisesta funktionaalisesta sukupuolesta, jolla on tietysti merkitystä lajin säilymisessä. Ihmisen sukupuoli on kuitenkin paaaaljon monisyisempi asia, kun siihen liitetään kokemuksellinen ja sosiaalinen ulottuvuus.

Sen lisäksi myös biologian puolella on suuri vaihtelualue selkeän geneettisen vaihtelun (-> intersukupuolisuus) ja nykytiedon mukaan suurelta osin geneettisten altisteiden ja ympäristötekijöiden laukaisevien tekijöiden yhteisvaikutuksen (->transsukupuolisuus, ehkä myös muutkin transidentiteetit) takia.

Tämän tiedon valossa väitteesi, että sukupuoli määrittyy vain sen perusteella, onko henkilö lisääntymiseen liittyvien piirteiden suhteen hedelmöittävä vai hedelmöittyvä, on yksinkertaisesti nollan arvoinen.

Timo Lehtonen

Anukatariina Solonen, pyydän sinua määrittelemään mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”.
Määritelmä: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #168

Lyhyt vastaus pyyntöösi: Ei ole lyhyttä ja tarkkaa kielellistä kuvausta sukupuolesta.

Hieman pidempi, joka kuvaa asian moninaisuutta, on mm. seuraavassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuoli

Toivon mukaan hahmotat siinä mm. sukupuolen psyykkisten eroavaisuuksien olevan keskimääräisiä siten, että joku yksittäinen nainen voi olla paljon dominoivampi kuin joku yksittäinen mies.

Ennen kaikkea tässä käsillä olevassa keskustelussa, jossa poikien pitää antaa olla poikia ja tyttöjen tyttöjä, ei oteta tätä kaikkea ilmiön moninaisuutta huomioon. Samalla vaade asettuu taakaksi kaikille sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevia ja kokevia kohtaan. Kun siihen vielä liitetään lainsäädännöllisten, yksilön valinnanvapauteen liittyvien rajoitusten vaade, ollaan todella vaarallisilla vesillä.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #172

"sukupuolen psyykkisten eroavaisuuksien"
Ei sukupuolilla ole psyykkisiä eroavaisuuksia, ihmisillä voi olla.

"...yksittäinen nainen voi olla paljon dominoivampi kuin joku yksittäinen mies."
"...ei oteta tätä kaikkea ilmiön moninaisuutta huomioon..."

=>Kirjoitat näköjään jostain aivan muusta asiasta kuin käsitteestä "sukupuoli".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #175

"Ei sukupuolilla ole psyykkisiä eroavaisuuksia, ihmisillä voi olla."

Lehtonen, perustele tämän väitteesi tarkemmin. Miehen ja naisen psyykkisten eroavaisuuksien poispuhuminen ei ole yhdellä lauseella selvää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #168

Lyhyt, tarkka, tieteellinen ja kielellinen kuvaus sanasta sukupuoli ja sukupuolen määrittämisestä:

"Ihmisen biologisen sukupuolen voi määrittää ainakin kahdella tavalla. Mikäli määritys tehdään kromosomeista, useimmat meistä voidaan jakaa kahteen ryhmään. Jos kromosomeja on kaksi samanlaista (XX), kyse on naisesta, ja mikäli kromosomit ovat eri paria (XY), kyseessä on mies. XX-naisilla toinen X-kromosomi lakkaa yleensä toimimasta jo sikiöaikana, mutta miehen ainoa X-kromosomi pysyy aktiivisena.

Tätä on käytetty hyväksi muun muassa urheilussa: urheilijan suun limakalvolta otetaan näyte, josta tutkitaan toimimattomien X-kromosomien määrä verrattuna toimiviin. Käytännössä X-kromosomit käyttäytyvät kuitenkin hyvin eri tavalla eri kudoksissa. Kromosomeja voi myös puuttua tai olla liikaa. Esimerkiksi tyypit X0 (toinen sukupuolikromosomi puuttuu), XXY ja XYY ovat varsin yleisiä.

Sukupuolen määrittämisen kromosomien perusteella tekee vieläkin haastavammaksi se, että toimimaton X-kromosomi voi jossain elämänvaiheessa alkaa uudestaan toimia. Tavallaan sukupuoli voi siis muuttua elämän aikana.

Nykyään tiedetään myös, että XX-tyyppisellä ihmisellä, jonka siis pitäisi olla nainen, voi olla täysin toimivat miehen sukuelimet ja päinvastoin. Tästä pääsemmekin yritykseen määritellä sukupuoli ulkoisten tunnusmerkkien mukaan.

Ulkoisten piirteiden mukaan suurin osa meistä on syntyessään määritelty tytöksi tai pojaksi. Osalla sukupuolen tunnistus sukuelimistä on kuitenkin mahdotonta, sillä vauvalla voi olla tunnusomaisia piirteitä molemmista sukupuolista.

Joskus vauva voi näyttää selvästi tytöltä, mutta myöhemmin elämässä selviääkin, että hänellä on myös esimerkiksi kivekset. Joskus lapsi voi elää tyytyväisenä tyttönä tai poikana koko elämänsä, vaikka tarkempi tutkimus paljastaisi hänen olevan enemmän toista sukupuolta.

Toisinaan lapsi varttuessaan tuntee voimakkaasti kuuluvansa toiseen sukupuoleen. Joskus tutkimus osoittaakin, että hänellä on enemmän toisen sukupuolen ulkoisia piirteitä tai kromosomeja.

Voi kuitenkin olla, että sekä kromosomaaliset että ulkoiset tunnusmerkit määrittelevät henkilön pojaksi mutta hän tuntee silti olevansa tyttö (tai päinvastoin). Joskus ihminen tuntee sukupuolista vetoa samaa sukupuolta olevaa kohtaan.

Sitä, miksi näin on, ei vielä täysin tiedetä. Sekä biologian että lääketieteen asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee kuitenkin suuri yksimielisyys siitä, että homoseksuaalisuus on synnynnäinen ja ainakin osittain perinnöllinen ominaisuus.

Biologisen sukupuolen lisäksi ihmisillä puhutaankin sosiaalisesta tai psykologisesta sukupuolesta, joka viittaa yksilön ja kulttuurin tulkintaan sukupuolesta. Tunne omasta sukupuolesta on paljon laajempi käsite kuin pelkkä seksuaalisuus – ja myös kiistaton ihmisoikeus."

Johanna Mappes
Mikko Hurme
Mappes on evoluutioekologian akatemiaprofessori Jyväskylän yliopistossa. Hurme on lääkäri ja immunologian professori Tampereen yliopistossa.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1364449978317

Arto Jaaskelainen

Anukatariina Solonen,

Lainaus:"Ihmisen sukupuoli on kuitenkin paaaaljon monisyisempi asia, kun siihen liitetään kokemuksellinen ja sosiaalinen ulottuvuus. "

Tuohan on täyttä hölynpölyä. Sukupuoli on sukupuoli.

Ei siihen "liitetä" mitään.
Kokemus sijaitsee jossain muussa kuin sukupuolessa.
Ja sosiaalisetkin ovat jossain muualla kuin sukupuolessa.

Täyttä sekoilua koko ideasi.

Sukupuolia on tasan kaksi.
Sukupuoli on se mikä on saatu syntymän yhteydessä.
Se erittäin harvinainen tilanne että esiintyy jokin rakenteellinen ongelma minkä vuoksi sukupuolta ei pystytä välittömästi tunnistamaan ei tarkoita että olisi jokin kolmas sukupuoli vaan tilanne on ratkaisematon kunnes toisin todetaan.

Jos ihminen kokee jotain niin se on kokemus, ei mikään sukupuoli.
Nyt koen olevani väsynyt, aamulla varmaan koen olevani pirteä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #169

Arto Jääskeläinen,

Viitaten tuossa yllä olevaan vastaukseeni sukupuoli-käsitteen määrittelystä totean ykskantaan, että olet väärässä:

Sukupuolella on monta ja monivivahteista ulottuvuutta ja kokemus on olennainen osa sitä. Se, että et tällaista ymmärrä ja on mielestäsi sekoilua, ei tee asiaa olemattomaksi.

Väittämäsi antaa myös lisämotivaatiota tässä ketjussa puheena olleelle sukupuolentutkimukselle, töitä nälyy piisaavan Suomen kansan sivistämisessä!

Myös väitteesi, että rakenteellisen ongelman takia aluksi määrittelmättä jätetty sukupuoli selviää aina lopulta mieheksi tai naiseksi, on väärä ja samalla äärimmäisen loukkaava niitä henkilöitä kohtaan, joilla tällaista kirkastumista ei tule. Muotoilusi "kunnes toisin todetaan" edustaa lisäksi rakenteellista henkistä väkivaltaa näitä henkilöitä kohtaan.

"Kunnes todetaan" -tyyppinen määrittely on väkivaltaista myös silloin, kun se koskee niitä epätyypillisesti sukupuolensa kokevia, joilla ei ole havaittavaa rakenteellista ongelmaa.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #174

Anukatariina Solonen,

voisitko ystävällisesti kirjoittaa asiasta sen sijaan että yrität vaientaa käymällä kiinni minuun henkilönä leimaten heti "olet loukkaava, henkisesti väkivaltainen, sivistymätön,...".

Nuo vaiennuskeinot solvaamalla ovat ominaista Vihervasureille, liki sama kuin kansanomaisesti suvakit. Poliittisen kielenkäyttönne "sivistys" tarkoittaa yleiskielessä samaa kuin aivopesu.
------------------------------------------------------

Asiaan,

1) Sukupuolella on tasan kaksi ulottuvuutta.

2) Kokemuksilla on rajoittamaton määrä ulottuvuuksia.

Jos yhdistät nämä kaksi niin tullaan rajoittamattomaan määrään yhdistelmiä.
Tämä yhdistelmä ei kuitenkaan määritä sukupuolta vaan tuottaa uuden käsitteen.
Kyseisen käsitteen käyttökelpoisuus käytännössä on nolla juuri sen takia että kokemuksia tai tuntemuksia voi olla liki rajaton määrä erilaisia.

Esiintyy hyvin usein tilanteita että se omakuva ei ole sama kuin todellisuus.
Joku näkee itsensä lihavana ja laihduttaa vaikka on jo tikunlaiha kunnes on sairaalassa.
Terveydenhuollossa pitää päätösten perustua objektiiviseen arviointiin.
Ei potilas voi arvioida yksinään itse mitä lääkkeitä tai hoitoa hän tarvitsee.

Ymmärrätkö että ideasi yksinomaisesta itsearvioinnista on järjetön ?

Jokaisella on oikeus tuntea mitä tahansa, ei sitä kukaan kiellä.
Tuntemuksen käytännön merkitys pitää ulkopuolisen arvioida.
Ratkaisujen täytyy perustua pysyviin asioihin ja kunkin asian täytyy olla todennettavissa.

Tuntemukset eivät kuitenkaan muuta sitä totuutta että valintavaihtoehtosi ovat joko nainen tai mies jos haluat että lääketieteellisin toimenpitein asiaa johonkin suuntaan säädellään. Ne kaksi vaihtoehtoa ovat tasan kaikki.

Jos viittaat häiriöihin perimässä niin ne ovat poikkeamia, ei pääsääntö.

Poliittisella ideologialla kuten genderismi ei pitäisi puuttua lääketieteellisiin asioihin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #178

Arto Jaaskelainen, sekoitat nyt kaksi asiaa, henkilöön käymisen ja lauseiden sisältämän loukkaavuuden/väkivallan riippumatta kuka sen sanoo.

Puhun väitteistäsi ja muotoiluistasi, jotka edustavat muittenkin kuin Sinun mielipidettä, mutta jotka asiasisällöltään tuottavat kipua ja kärsimystä niissä, joita vastaan niitä käytetään. Voit kuvitella tilannetta, jossa itsellesi jostain käsittämättömästä syystä ympäristösi vaatisi Sinua alinomaa kertomaan lopulta, oletko nainen vai joku muu ilman mahdollisuutta, että voisit ilmaista olevasi mies.

"Jokaisella on oikeus tuntea mitä tahansa, ei sitä kukaan kiellä.
Tuntemuksen käytännön merkitys pitää ulkopuolisen arvioida."

Asia vain on useimmiten niin, että ihminen on itse oman identiteetin paras asiantuntija. Sukupuoli ei myöskään ole lääketieteellinen asia, vaikka lääketiede on sen yrittänyt portinvartijan roolissa omia. Tästä kaikuna käytät sanaa "häiriö" sen sijaan, että voitaisiin käyttää sanaa moninaisuus tai variaatio. Ja tässä mielessä lääketieteelle jää ainoiksi järkeviksi asioiksi mahdollisten poissulkevien syiden arviointi (esim. persoonallisuuden jakautuminen) ja sen jälkeen tarpeellisten operaatioiden suorittaminen - samaan tapaan kuin raskaus on sairauden sijasta lääketietellistä toimenpidettä mahdollisesti vaativa tila.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #169

Jaaskelainen, käsityksesi mukaan ihminen on eläin, nisäkäs. Jokaisen ihmisen tulee väittämäsi mukaan olla joko uros tai naaras. Sukupuolen määrittäminen on silti vaikeaa:
http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/sukup...

Sukupuoli ei ole siis biologinen lainalaisuus, geneettinen lainalaisuus eikä sosiaalinen lainalaisuus.
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1364449978317

Kaikille on selvää, ettei sukupuoli ole mikään vakio. Poikkeamien määrä on vähäinen mutta se on olemassa. Poikkeamia tavataan kaikissa eläinryhmissä.

Kun keskustelemme ihmisestä sosiaalisena olentona, kyse ei enää ole tieteellisestä todistelusta. Kyse on suvaitsevaisuudesta ja ihmisarvosta. Tieteelliseen todisteluun vetoaminen on turhaa, kun keskustelemme arvoistamme.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olkoon, että käsityksemme mukaan jokaisen ihmisten tulee olla joko uroksia tai naaraita, määrittäminen on vaikeaa:
http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/sukup...

Sukupuoli ei ole siis biologinen lainalaisuus, geneettinen lainalaisuus eikä sosiaalinen lainalaisuus. Miksei ihminen saisi itse valita sukupuoltaan?

Timo Lehtonen

Tuossa linkatussa jutussa "Sukupuolten biologia on monimutkainen juttu" on kuvaavaa, että otsikon yläpuolella lukee "Tarinoita tieteestä" - siis tarinoita!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #166

"Tarinoita tieteestä" on Suomen kuvalehden blogisteille varattu palsta. Blogistit kirjoittavat tieteen näkökohdista erilaisista asioista, kaunokirjalliseen ja ymmärrettävään muotoon kirjoitettuna.

Biologi, tohtori Tiina Raevaara perustelee kirjoituksessaan, miksi sukupuoli ei ole helposti pääteltävissä ja kertoo mielipiteenään oman kantansa sukupuolineutraaliin avioliittoon.

Voit toki jättää Raevaaran mielipiteen omaan arvoonsa. Tieteellistä osuutta et voi pelkän otsikon perusteella kumota.

Jos otsikko oli sinulle liikaa, voinet lukea sitten seuraavan:
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1364449978317

Arto Jaaskelainen

Lainaus:"Miksei ihminen saisi itse valita sukupuoltaan?"
-----------------------

Sukupuolella on oikeudellisia ja käytännön elämän vaikutuksia.
Sen täytyy olla pysyvä ja todennettavissa.

Tämä saattaa selventää:
http://tiinapalovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #179

"Lainaus:"Miksei ihminen saisi itse valita sukupuoltaan?" "

Sukupuolen "valinta" on varmasti huono muotoilu, kukaan ei valitse sukupuoltaan. Kyse on oikeaksi koetun sukupuolen juridinen tai muu ilmaisu."

"Sukupuolella on oikeudellisia ja käytännön elämän vaikutuksia."

On totta, että sukupuolella on oikeudellisia vaikutuksia. Kukaan tuskin kuitenkaan esim. armeijaa pakoillakseen ilmoittaisi olevansa nainen - siitä kun on tässä reaalimaailmassa muitakin sosiaalisia seuraamuksia, jotka aika harva pakoilija vastaanottaisi ilman, että identiteetti muutenkin olisi feminiini.

Toisaalta on paljon asioita, joiden liittäminen juridiseen sukupuoleen on täysin tarpeetonta. Tästä poikkeuksia ovat lähinnä eräät lääketieteelliset seikat, joiden arviointiin voidaan käyttää muutakin kuin muillekin tahoille esitettävää henkilötunnuksen loppuosaa ...sekä tänä päivänä valitettavasti edelleen tarpeelliset ns. positiivisen syrjinnän toimet, kuten naiskiintiöt.

"Sen täytyy olla pysyvä ja todennettavissa."

Todentaminen on harvinaisen helppoa: Ihminen on tavallisimmin oman itsensä tuntemusten paras asiantuntija ja asia harvoin selkenee sen enempää minkään auktoriteetin arvioinnilla. Jos ihminen on asiasta epävarma, hän voi toki saada asiantuntija-apua ongelmansa ratkaisuun, mikä on taas ihan eri asia. Pysyvyys on taas asia, jota ei voida asettaa kriteeriksi. Hyvin monet näet havahtuvat kokemukseensa elämänsä myöhemmässä vaiheessa, mikä ei missään tapauksessa saa nonsoleerata kokemusta.

En kaiken kaikkiaan ymmärrä, mitä pelkäät asettaessasi näitä kriteerejä toisille ihmisille, joiden nahoissa et joudu itse elämään.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #188

"Sen täytyy olla pysyvä ja todennettavissa."
Henkilön sukupuoli on asia, joka on todennettavissa vain henkilön kehosta, ei henkilön mielipiteestä eikä itsensä ilmaisusta.
Henkilön sukupuoli-identiteetti määräytyy henkilön korvien välissä, ei sukupuoli.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #179

Väität: Sukupuolen täytyy olla pysyvä.
Perustele.
Miksi sukupuolen tulee olla pysyvä?

Miten pysyvyys taataan, kun sukupuolta voi vaihtaa?

Miten pysyvyys taataan, kun sukupuoli voi myös itsestään vaihtua?
"Sukupuolen määrittämisen kromosomien perusteella tekee vieläkin haastavammaksi se, että toimimaton X-kromosomi voi jossain elämänvaiheessa alkaa uudestaan toimia. Tavallaan sukupuoli voi siis muuttua elämän aikana."
- Johanna Mappes ja Mikko Hurme (*
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1364449978317

Väität: Sukupuolen täytyy olla todennettavissa.
Perustele.
Miksi sukupuolen tulee olla todennettavissa?
Kuka toteaa sukupuolen?

Miten sukupuolen tulee olla todennettavissa:
- Poika/tyttö-lippikset pakollisiksi?
- Geneettisellä tutkimuksella?
- Silmämääräisellä arvioinnilla?
Mikään edellä mainituista arviointimenetelmistä ei riitä Mappeksen ja Hurmeen mukaan arvioinnin perusteeksi. Sinulla lienee asiaan parempia, luotettavia menetelmiä.

Lisäksi itseäni kiinnostaa, miten ajattelet seuraavissa tilanteissa toimittavan:
Kenen toimesta sukupuoli toteaminen tehdään, jos sukupuolta on vaihdettu/tai se on vaihtunut?

Miten toimitaan, jos toteaminen on tehty väärin perustein tai virheellisesti?

Kenen tehtävä on määrittää henkilön "oikea" sukupuoli?
Miten toimitaan, kun lapsella on vagina ja kivekset?
Entä kun kivekset havaitaan täysikäisellä henkilöllä, joka on aiemmin määritetty naiseksi?

*) Mappes on evoluutioekologian akatemiaprofessori Jyväskylän yliopistossa. Hurme on lääkäri ja immunologian professori Tampereen yliopistossa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jos sukupuoli määritellään hegelmöitymisen/hedelmöittämisen kautta, niin mitenkäs henkilöt, jotka eivät luonnollisista syistä tee kumpaakaan? Esimerkiksi henkilöt, jolla on ylimääräisiä kromosomeja. Muitakin syitä lienee. He olisivat tällöin se kolmas sukupuoli. Mukavaa, että se löytyi näin helposti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäisin vielä edelliseen #165'een että myös niiden jotka ovat sukupuoli-identitoteetiltään kaikin puolin 'streittejä' pitäisi saada olla ilman pakottavia lippalakkeja. Vaade sukupuoliessentiaalisen normin mukaisesta profiloitumisesta on turhaa hömppää jota ei pitäisi julkisin varoin ängetä nuorille.

Arto Jaaskelainen

Julkisin varoin pitää tukea normaalia sukupuolikäsitystä kuten Persunuoret tekevät.

Poikkeamat ovat poikkeamia.

Ei poikkeamien perusteella pidä yrittää hämmentää, sekoittaa ja aivopestä nuoria kuten genderismillä pyritään tekemään.

Hienoa että Persunuoret tuovat esiin normaalia sukupuolikäsitystä jota ei ole vääristetty genderismin poliittisella propagandalla.

Ollaan reilusti tyttöjä ja poikia !

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Normaaliuden käsitettä voi käyttää ihmisten alistamiseen. Nuorilla ihmisillä on tarpeeksi ongelmia ja elämänsisältöä omassa elämänvaiheessaan ilman että heihin kohdistetaan kansallismielisiä ihanteita tai sinun ihanteitasi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Arto Jääskeläinen:

Pelkäät siis, että ihmiset alkavat asettaa oman sukupuolensa kyseenalaiseksi sen takia, että he kuulevat sukupuolen moninaisuudesta...?

Jos tämä on pääpelkosi, voin lohduttaa, että näin ei tule käymään. Sukupuolikokemukset ovat erittäin syvällä kussakin ihmisessä. Jos olet siinä suhteessa "normaali", et huomaa asiaa, koska se on sinulle niin itsestään selvä. Jos taas kokemuksesi on epätyypillinen, huomaat sen varmasti ja silloin tämä kaikki puheena ollut asia voi olla elämän ja kuoleman kysymys: Transnuorten itsemurhaprosentit maailmalla tehdyissä tutkimuksissa ovat hälyttävällä tasolla.

Jos taas pelkosi on se, että Pekka ei osaa olla riittävän "normaalin" kovis ja Liisa riittävän "normaalin" empaattinen, voi pelko toki olla perusteltukin. Toinen asia taas on, onko tuon pelon taustalla oleva arvorakennelma mitenkään perusteltavissa 2000-luvulla.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #189

Anukatariina Solonen, mihin perustuen oletat Arto Jääskeläisen pelkäävän jotain?
Kun Arto kirjoittaa tosiasioista niin kuin asiat oikeasti ovat, ei se osoita Arton pelkäävän.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #194

Timo Lehtonen, siihen, että hän maalailee kauhukuvia siitä, miten genderismin propaganda sekoittaa nuorten päät. Lisäksi hänen maailmassaan vihervasurit ovat valloittaneet kaikki mediat erästä luotettavaa laitapuolta lukuun ottamatta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Näin jälkeenpäin ajateltuna oli kauheaa, ettei 50-70-luvuilla ollut saatavissa mitään tietoa transsukupuolisuudesta. Siitä oli paljon harmia niin transsukupuoliselle itselleen kuin myös häntä lähellä oleville ihmisille. Mitä jos vielä nykyäänkin kiusattaisiin ihmisiä pakottamalla heidät oikeakätisiksi? Onko vasenkätisyys lisääntynyt, kun tiedetään, että se on luonnollista eikä siitä ole mitään haittaa? Ovatko nyt kaikki vasenkätisiä? Ei, edelleen vain ne, jotka ovat syntyneet vasenkätisiksi. Sanotaan, ettei sukupuoltaan voi valita. Olen täysin samaa mieltä: ihminen on sitä sukupuolta, miksi itsensä tuntee. Häntä voidaan auttaa elämään siinä sukupuolessa ja se on oikein, kuten on myös oikein antaa ihmisen olla vasen- tai oikeakätinen, miksi hän on syntynyt.

Arto Jaaskelainen

Hyvä Tiina Palovuori !

Kampanjasi on kiva ja tottakai poliittiset vastustajat parkuvat ja yrittävät vaientaa solvaamalla. Tätä Viherporukkaa on paljon mediassa ja he käyttävät tietysti sellaisia asiantuntijoita jotka antavat poliittisesti toivottuja lausuntoja. Oli sitten kyseessä professori tai kuka tahansa. Politisoituneita professoreja löytyy, puutetta ei ole.
Hesari on kannanotoiltaan Vihervasureiden lehti ja YLEn toimittajat pitkälle samaa väriä, näkyy heti mille puolelle menevät. Aivopesuhyökkäys tuli heti. :)

Tsemppiä !

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tämä kai tarkoittaa, että jos et ole samaa mieltä Päivi Räsäsen tai Sebastian Tynkkysen porukoiden kanssa, olet vinoon katsova aivopesty vihervasuri...?

Voisikohan tuossa ajattelussa olla pikkuisen taittovikaa: Translakia vaativat uudistamaan mm. Keskustan naiset ja monet Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat. Tiedemiesten laittaminen aivopestyjen joukkoon vaikuttaa jo (...miten sen nyt kauniisti sanoisi...) kaukaa haetulta.

Vihervasureitapa hyvinkin....

Vihevasureita lienevät myös Maailman lääkäriliiton jäsenet:

"Transsukupuolisuus ei ole sairaus tai häiriö, linjaa yli sataa maata ja kymmentä miljoonaa lääkäriä edustava Maailman lääkäriliitto.

Liiton mukaan jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa.

Lääkäriliitto on ottanut käyttöön linjauksen, jonka perusteella transsukupuolisten valintoja ja päätöksiä tulee kunnioittaa.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/maail... "

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lahkot menevät oudoille teille jos kiistävät lääkäreiden lausunnot.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Transsukupuoliset ovat vähemmistö, ja vähemmistöjä ei saa syrjiä. Paitsi perussuomalaiset, jotka ovat sitä mieltä, että vähemmistöjä saa syrjiä.

Minna Hänninen

Kampanja vastustaa myös sukupuolineutraalisuuden tuomia lieveilmiöitä. Kuinka paljon on jonkinasteisia sukupuolineutraaleja ja tiedostavatko he, että kampanja on heitä vastaan. Vaikka ite olen toitottanut pari päivää, etten kiellä sukupuolten eroja ja en laita kaikkia samaan muottiin, niin vaikutan kuitenkin sukupuolineutraalina henkilönä valinnoillani siihen, millainen yhteiskunnasta muodostuu. Sori vaan, persut ;)

Timo Lehtonen

"...sukupuolineutraalina henkilönä..."
Määrittele mitä tarkoitat käsitteellä "sukupuolineutraali henkilö".

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #187

En samaistu kumpaankaan sukupuoleen/sukupuolirooleihin.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #191

Minna Hänninen,
Nimestä päätellen olet tyttö. Ei se muuta sukupuoltasi automaattisesti että et halua olla tyttö. Eikä sekään että kapinoit sukupuolirooleja vastaan.
Onko tuolla tuntemuksellasi pidempikin historia (ei tietenkään tarvitse kertoa yksityiseksi kokemiasia asioita täällä) ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #199
Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #199

Arto, olen fyysisesti nainen, tai ainakin näin olettaisin :) Se ei ole tärkeää minulle. Otin kantaa tähän sukupuolineutraalisuuteen, jonka vaikutuksia persut vastustavat. Saavat kyllä ihan vapaasti vastustaa, mutta he vastustavat samalla ihmisten luontaisia ominaisuuksia, mikä on mielestäni turhaa.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #204

"...he vastustavat samalla ihmisten luontaisia ominaisuuksia..."
Tuo on kerrassaan ihmeellinen väite!
Mihin tekstiin/tosiasiaan tuo väitteesi perustuu?

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #205

Eikö sukupuolineutraalisuus siis mielestäsi ole ihmisen luontainen ominaisuus? Vaikka sitä ilmenisi vain vähän?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #206

Minna Hänninen kirjoitti 26.2.2016 09:51: ”Sukupuolineutraalisuus on luonnollinen ilmiö, joka on jonkinasteisena meissä kaikissa.”
Minna Hänninen kirjoitti 27.2.2016 21:53: ”Eikö sukupuolineutraalisuus siis mielestäsi ole ihmisen luontainen ominaisuus?

Jos määrittelisit yksiselitteisesti mitä tarkoitat käsitteellä ”sukupuolineutraalisuus”, niin kysymykseesi voisi ottaa kantaa.

Käsittääkseni tarkoittamasi ”sukupuolineutraalisuus” on jotain sellaista mitä henkilö ajattelee päässään (kuvittelee) itsestään.

Se asia, mitä henkilö ajattelee (kuvittelee olevansa), ei ole ihmisen luontainen ominaisuus.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #208

Minulle sukupuolineutraalisuus tarkoittaa sitä, etten samaistu sukupuoliin/sukupuolirooleihin. Se on kokemista, ei ajattelua. Itse asiassa en samaistu moneen muuhunkaan asiaan, kuten esim. elokuviin tai tv-sarjoihin. Enhän niistäkään ajattele/kuvittele niin, vaan kokemus tulee kuin manulle illallinen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #199

Nimen perusteella Arto on poika! Mieheksi on vielä matkaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #187

Kysymys on muillekin mielenkiintoinen. Jos pitää kahta sukupuolta keskeisenä fundamenttina eriytyy kristillisestä traditiosta joka on paljolti kirjoitettua ja siten ulkopuolella ruumiillisen ja siis sukupuolisen kiinnityspinnan. Kirjoitus on sukupuolineutraalia.
Henkilön voisi sanoa olevan spn silloin kun ympäristö ei sijoita eikä pysty sijoittamaan häntä sukupuoliseen kategoriaan. Sellaisia tilanteita on kaikilla jatkuvasti. Demokratia myös edellyttää että ihmisiä ei sijoitella suotta ryhmiin sukupuolen ja monen muun ominaisuuden perusteella.

Käyttäjän AlexKransman kuva
Alex Kransman

Kai Tiina Palovuori tietää, että hänen profiilikuvassaan oleva knalli on miesten päähine? Nyt taitaa olla sukupuoli-identiteetit sekaisin.

Timo Lehtonen

Ihmisiä on lisääntymistä (lapsen saamista) ajatellen lähtökohtaisesti ominaisuuksiltaan kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies) ja hedelmöityviä (nainen).

Lähtökohtaisesti poikalapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöittäväksi (mies) ja tyttölapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöityväksi (nainen).
Myös lisääntymiskyvytön aikuinen henkilö on joko mies tai nainen.
Jos aikuinen henkilö on lisääntymiskyvytön, niin jossain hänen lisääntymistä koskevassa ominaisuudessa on jokin vika.

Ihmiset jaetaan lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien perusteella kahteen eri ryhmään: miehiin ja naisiin. Tuon kahden eri ryhmään jakamisen luokittelun perusteena käytetään käsitettä ”sukupuoli”.

Sukupuoli-käsitteen vapaamuotoinen määritelmä: Ihmisen sukupuolella tarkoitetaan lisääntymiseen liittyvää ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi henkilöiksi. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

Kielitoimiston sanakirjassa (kielitoimistonsanakirja.fi) sukupuoli-sanan merkitys on kuvattu seuraavasti: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.”

Suomen kielessä sana (Kielitoimiston sanakirja)
1 ”mies” tarkoittaa täysikasvuista miessukupuolta olevaa ihmistä ja sanalla ”nainen” tarkoitetaan täysikasvuista naissukupuolta olevaa ihmistä;
2 ”poika” tarkoittaa miespuolista henkilöä syntymästä murrosikään, poikalapsi ja sanalla ”tyttö” tarkoitetaan naispuolista henkilöä syntymästä murrosikään, tyttölapsi;

Sanan ”sukupuoli” merkitystä ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta on ilmeistä, että sanalla tarkoitetaan säädöksissä nimenomaan ihmisen sellaista lisääntymiseen liittyvää ominaisuutta, jonka perusteella ihmisiä on olemassa kahta eri sukupuolta (mies ja nainen).

Lainsäätäjä tunnustaa, että on olemassa erikseen miehiä ja naisia: monissa säädöksissä esiintyy sana mies (https://goo.gl/I0nelW) ja nainen (https://goo.gl/oi7JLt).

Sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty tasa-arvolaissa, eikä muussakaan säädöksessä, vaikka tuo käsite esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Katso https://goo.gl/LgS9qh.

Koska sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Sana sukupuoli muodostuu kahdesta eri sanasta: suku ja puoli.
Sanan ”suku” voidaan ajatella viittaavan lisääntymiseen ja sanan ”puoli” voidaan ajatella viittavan siihen, että mies ja nainen ovat kumpikin puolet kahdesta ihmisestä. Ihmisen luonnolliseen lisääntymisen tarvitaan kaksi ihmistä, mies ja nainen.

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on hänen syntyessään, ei sitä kukaan voi itse muuksi muuttaa, vaikka sitä kuinka haluaisi.
Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään.

Sukupuoli-käsitteessä ei ole kyse henkilön omasta sukupuoltaan koskevasta kokemuksesta, eikä henkilön harjoittamasta sukupuolen ilmaisusta.

Ihmisen oma kokemus sukupuolestaan ei muuta hänen tosiasiallista synnynnäistä sukupuoltaan toiseksi.

Henkilön sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eivät kumpikaan määritä millään tavalla sitä, mikä on henkilön tosiasiallinen sukupuoli (mies tai nainen).

Hyvin pieni vähemmistö ihmisistä on intersukupuolisia (sukupuolen kehityksen häiriö http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf).
Intersukupuoliset henkilöt eivät ole syntyessään fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti naisia/tyttöjä eikä miehiä/poikia. Myös intersukupuolisille lapsille määritetään syntymän yhteydessä tutkimusten jälkeen sukupuoli (mies tai nainen).

Vaikka on olemassa intersukupuolisia ihmisiä, se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteen ”sukupuoli” merkityksen kuvaukseen sisällytetään sellaista asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä lisääntymistä koskevien ihmisen ominaisuuksien kanssa, niin silloin ei ole kyse käsitteestä ”sukupuoli”.

Jos jollain käsitteellä halutaan tarkoitettavan tosiasiallisen sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä tai yksilön sukupuoli-identiteettiä, niin silloin on kyseessä jokin aivan muu asia kuin käsite ”sukupuoli”.

Käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti” tarkoittavat eri asioita. ”Sukupuoli-identiteetti” ei ole osa käsitettä ”sukupuoli”.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Arto Jääskeläinen siis konservatiivisten tapaan kutsuu kanssakeskustelijaa tytöksi mikä lehtospediassa tarkoittaa alle murrosikäistä naospuolista henkilöä. Katso #199

Arto Jaaskelainen

Lainaus:"Arto Jääskeläinen siis konservatiivisten tapaan kutsuu kanssakeskustelijaa tytöksi mikä lehtospediassa tarkoittaa alle murrosikäistä naospuolista henkilöä. Katso #199"

Anteeksi puhutteluvirheeni.
Olen kyllä joskus tituleerannut tytöksi eläkeikäistä (tuttua) henkilöä, ei hän siitä loukkaantunut vaan reaktio oli aivan vastakkainen.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään."

Siis sukupuoli on sitä, mitä väestötietojärjestelmään on merkitty. Minun kohdallani väestötietojärjestelmässä lukee nyt nainen, sitä ei siis voi kukaan eikä mikään muuksi muuttaa. Hyvä näin.

Timo Lehtonen

Jaana Holmström kirjoitti 27.2.2016 22:11: "Siis sukupuoli on sitä, mitä väestötietojärjestelmään on merkitty. Minun kohdallani väestötietojärjestelmässä lukee nyt nainen, sitä ei siis voi kukaan eikä mikään muuksi muuttaa. Hyvä näin.”

Lain mukaan väestötietojärjestelmään merkitty sukupuolitietosi on mahdollista muuttaa, mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään.

Kirjoitin: "Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eli persunuorten lippikset ovat turhia kun ei tiedä mitä niiden lasten ja sen partalapsen osalta on väestötietojärjestelmään merkitty. Voivat jopa olla ihaan metsään menneitä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Jospa onkin niin, että sanakirjat, perinteinen lääketieteellinen käsitys ja Timo Lehtonen ajatteluineen ovatkin kaikki väärässä....?

Voidaan puhua yleisimmästä biologisesta sukupuolijaottelusta, jota myös yleisimmin noudattelevat sosiaalinen ja kokemuksellinen sukupuoli. Tämän lisäksi vain on poikkeamia kaikilla näillä tasoilla. Tästä taas seuraa esim. se, että epätyypillisesti sukupuoltaan kokevan ihmisen ei aina anneta elää sellaisessa juridisessa ja/tai sosiaalisessa sukupuolessa, mitä hän itse kokee olevansa. Tämä tuottaa merkittävän määrän ahdistusta ja runsaasti itsemurhia - aika kova hinta siitä, että Timo Lehtonen saa pidettyä maailmansa koossa!!

En tiedä, minkälainen suodatin Timo Lehtosella on tiedon vastaanottamisessa, mutta jospa toinen kerta onnistuisi viemään perille sanoman, mitä tällä hetkellä ollaan asiasta mieltä lääketieteen korkeimmalla ja vaikutusvaltaisimmalla tasolla:

"Transsukupuolisuus ei ole sairaus tai häiriö, linjaa yli sataa maata ja kymmentä miljoonaa lääkäriä edustava Maailman lääkäriliitto.
Liiton mukaan jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa.
Lääkäriliitto on ottanut käyttöön linjauksen, jonka perusteella transsukupuolisten valintoja ja päätöksiä tulee kunnioittaa.
Lähes 60 kansallista lääkäriliittoa myös sitoutuvat hylkäämään kaikenlaiset pakkohoidot ja käyttäytymisen muokkaamiseen tähtäävät toimet.
"

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/maail...

Mikä lakiin tulee, monessa maassa on otettu käyttöön kolmas sukupuoli ennen kaikkea inter- mutta myös ns. muunsukupuolisia varten. Asian hoitaminen ei ole edes kovin vaikeaa, koodimuutos henkilötunnuksiin ja pieni nuijankopautus ja maan parlamentissa riittää.

Sanakirjat taas seuraavat kielen kehitystä ja sanojen merkitys päivitetään sen mukaan, kun sanojen merkitykset muuttuvat. Pävitys vain laahaa monesti jäljessä, joten sieltä on ihan turhaa etsiä selkänojaa omille vanhentuneille käsityksilleen - ellei sitten halua tahallaan harata vastaan asioiden ja käsitteiden ymmärryksen kehitystä.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #213

Anukatariina Solonen kirjoitti 27.2.2016 23:03:
"Transsukupuolisuus ei ole sairaus tai häiriö, linjaa yli sataa maata ja kymmentä miljoonaa lääkäriä edustava Maailman lääkäriliitto.
Liiton mukaan jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa.
Lääkäriliitto on ottanut käyttöön linjauksen, jonka perusteella transsukupuolisten valintoja ja päätöksiä tulee kunnioittaa.
Lähes 60 kansallista lääkäriliittoa myös sitoutuvat hylkäämään kaikenlaiset pakkohoidot ja käyttäytymisen muokkaamiseen tähtäävät toimet."

Anukatariina Soloselle ja muille tiedoksi:
Ei tuossa edellä kirjoitetussa tekstissä ole käsittääkseni kirjoittamani tekstin kanssa mitään ristiriitaa muussa kuin ehkä tässä: "...jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa".
Tuossa saattaa olla kyse siitä, että tarkoitamme ehkä eri asiaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #214

"Ei tuossa edellä kirjoitetussa tekstissä ole käsittääkseni kirjoittamani tekstin kanssa mitään ristiriitaa muussa kuin ehkä tässä: "...jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa".
Tuossa saattaa olla kyse siitä, että tarkoitamme ehkä eri asiaa."

Niin, tässä on siis lääketieteen auktoriteetit vastakkain: Timo Lehtonen vs. kymmenen miljoonan lääkärin yhteen tiivistetty, tieteelliseen tutkimukseen perustuva kanta. Ja tämä kohta on juuri asian ydin, josta seuraa kaikki muu lääkäriliiton julistuksessa. Suomessa lopussa mainittu käyttäytymisen muokkaus ei toki ole ollut ajankohtainen aihe vuosikymmeniin.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #231

Anukatariina Solonen kirjoitti 28.2.2016 17:52: "Niin, tässä on siis lääketieteen auktoriteetit vastakkain: Timo Lehtonen vs. kymmenen miljoonan lääkärin yhteen tiivistetty, tieteelliseen tutkimukseen perustuva kanta."

Edellä oleva ei osoita sitä, että minun kantani olisi vastakkainen tarkoittamiesi lääkäreiden kanssa. Noin siksi, etten tiedä minkälaisin ehdoin lääkärit hyväksyvät sen, että henkilön pitäisi saada itse määrittää mikä on hänen sukupuolensa.

Tuskin tarkoittamasi lääkärit hyväksyvät esim. sellaista, että kuka tahansa saisi milloin tahansa ilmoittaa esim. maistraattiin sukupuolekseen juuri sen mitä milloinkin haluaa ja että henkilön sukupuolitieto muutettaisiin väestötietojärjestelmässä tuon ilmoituksen perusteella.
Jos nuorimies ei halua mennä armeijan kutsuntoihin, niin pitäisikö hänellä olla mahdollisuus ilmoittaa olevansa "virallisesti" tyttö, jolloin hänelle ei lähetettäisi kutsua kutsuntoihin?
Mitkä kriteerit ovat taustalla ko. lääkäreiden asiaa koskevassa lausunnossa?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #232

Mies tuskin haluaa muuttaa juridista sukupuoltaan armeijaa vältelläkseen.... Armeijaiän vuosien ohittaminen transnaisen sosiaalisessa asemassa vasten oman identiteetin tukemaa tahtoa lienee suurimmalle osalle aika paljon isompi koettelemus kuin intti itsessään.

Esittelemäsi uhkakuva siis tuskin perustuu millään tavoin todennäköiseen skenaarioon.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #234

Anukatariina Solonen, vastaisitko kysymykseen: Mitkä kriteerit ovat taustalla ko. lääkäreiden asiaa koskevassa lausunnossa?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #235

Taustalla on uusimman tutkimuksen tulokset, jotka antavat pontta sille, että uudistettavassa tautiluokituksessa ICD 11 sukupuoliristiriitaan liittyvät diagnoosit siirretään pois stigmatisoivasta psykiatristen tautien pääluokasta sellaiseen tilan kuvaukseen, joka muistuttaa ennemminkin raskauden sijoittelua tautiluokituksessa: Lääketieteellistä toimenpidettä (mahdollisesti) vaativa tila. Aiemman diskriminoivan ja kontrolloivan sävyn sijasta uusi tautiluokitus korostaa myös haavoittuvassa asemassa olevan väestönosan tarpeiden ja ihmisoikeuksien toteutumisen tukemista. Näin lyhyesti.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23244612

Lääkärit siis katsovat, että transsukupuoliset ovat pääsääntöisesti selväpäisiä ihmisiä, jotka osaavat määritellä identiteettinsä ihan itse ja että järjestelmän on heitä tässä tuettava.

Toinen merkittävä asia on lääketieteellisen ja juridisen prosessin erottaminen toisistaan: Modernissa ajattelussa transdiagnoosia tarvitaan lääketieteelliseen toimenpiteeseen, mutta ei juridisen sukupuolen korjaamiseen oikealle tolalle.

Tämän kannalta johdonmukaista oli esimerkiksi myös se, että transvestismi poistettiin kokonaan tautiluokituksesta Suomessa vuonna 2011, koska oivallettiin, että diagnoosi ei auta ketään eikä sen perusteella anneta minkään valtakunnan hoitoja - ei edes hamekangasrahoja :D

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #213

Ei maailman lääkäriliitto sano missään että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.
Kokemuksia voi ihmisillä olla monenlaisia, ne ovat mielessä, eihän tuota ole kukaan kiistänyt. Jos puhutaan että joku kokee että hänen sukupuolensa eri kuin mitä sen pitäisi olla niin kyseessä on transseksuaalisuus. Tällöin pitää puhua sukupuoli-identiteetistä joka on eri asia kuin sukupuoli.

Sukupuolia on edelleen kaksi, ei maailmassa ole mikään siinä muuttunut.

Tuo oikeus määrätä oma sukupuolensa koskee transseksuaalien tapausta mutta tilanteeseen pitää silti soveltaa normaaleja arviointimenetelmiä, tuo oikeus ei voi mitenkään ylittää sitä eikä se tarkoita sitä.

Asia on tarkasti niin kuin olen aiemmin jo kertonut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #216

Kaikki joukot voidaan jakaa kahteen ryhmään ja varustaa nimilapuilla. Se ei kuitenkaan voi olla peruste olla näkemättä toisia tapoja jakaa joukko.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Miksi sukupuolia ei voi olla enemmän kuin kaksi? Mikä siinä ajatuksessa on niin kauheaa?

Jos sukupuoli määritellään X ja Y-kromosomien yhdistelmänä, niin tiedämme, että yhdistelmiä on muitakin kuin XY ja XX. Jos sukupuoli taas määritellään hedelmöittyvä/hedelmöittävä -periaatteella, tiedämme, että on sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta tee kumpaakaan. Jos taas sukupuoli määritellään, kuten se syntymän yhteydessä tehdään, eli ulkoisten sukupuolielimien perusteella, tiedämme, että osalla lapsista tämä ei vain onnistu ja sukupuoli jätetään määrittämättä.

Olisi tietenkin siistiä, jos arkielämän havainto kahdesta muuttumattomasta sukupuolesta pitäisi paikkansa, mutta luonto ei vain suostu olemaan sitä, mikä meidän mielestämme tässä ja nyt on siistiä. Luonnossa kaikki muuttuu ja kehittyy, onpa olemassa kalojakin, jotka tarvittaessa muuttavat sukupuoltaan, ihan vain omalla ilmoituksella.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Heh. Kylläpäs tämä perusnuorten kampanja osuikin asian ytimeen. Hirmuinen hulabaloo siitä, että Sebastian on poika, ja Tiina tyttö.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Niin Sebastian kuin Tiinakin saavat olla ihan omalla ilmoituksellaan mitä sukupuolta haluavat. Tässä on keskusteltu siitä, että on koettu tällä kampanjalla pyrittävän kiistämään muilta oikeus tarvittaessa korjata sukupuolensa tai olla jotain muuta sukupuolta kuin mies tai nainen.

Merkittäväksi kampanjan tekee, että se on lähtöisin hallituspuolueen nuorisojärjestöstä.

Jarno Kääriäinen

Ihan söpöt tissit ja kasvot. Kyllä niitä kattoisi kun tunkee munaa pilluun. Luonnonlakien pohjaltahan muulla ei ole väliä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

http://yle.fi/uutiset/ps-nuorten_kampanjakasvo_kom...
On persuilua syyttää sanamuotoilua kun ajattelu on vastavalistuksen hämärää agitointia.

Minna Hänninen

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000112611...
Tynkkysellä selkeä viesti: "Kampanja vastustaa sukupuolineutraalista yhteiskuntaa."
Jos olisin tämän ensimmäisenä nähnyt, niin asia olisi ollut meikäläiselle heti selvä. Vasta kun luin tämän Palovuoren blogin, niin tajusin, mistä on kyse. Sana sukupuolineutraalisuus saa aina lampun syttymään päässäni :) Näin kävi myös silloin, kun aikoinaan toiset keskustelivat tasa-arvoisesta ja toiset sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Minna Hänninen

"Sukupuolineutraalin yhteiskunnan idea lähtee siitä valheesta, että sukupuolten välillä ei olisi eroja ja että tyttöjen ja poikien pitäisi olla kiinnostuneita samoista asioista."

Näin lukee persunuorten kampanjatiedotteessa ja tästäkin olisin tajunnut kampanjan idean jos vaan olisin sen hoksannut lukea :) Mutta tässä väittämässä on se valhe, että yhteiskunnalla, eli meikäläisellä ei ole tälläisiä vaatimuksia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #230

Kampanja on osoittautunut erittäin aiheelliseksi.
Eikä se loukkaa ketään.
Totuuden sanomisen asiallisesti ei yleensäkään pitäisi loukata ketään.
Vastahyökkäys tätä kampanjaa kohtaan on perusteeton. Kampanjan asiasisältö on ok.

Kysynkin nyt hieman toisella tavalla:

Kun sukupuolia on tasan kaksi niin miksi pitäisi jotenkin keinotekoisesti erotella "kolmanneksi sukupuoleksi" tuosta ihmiset joilla on on joko jokin elimellinen poikkeama tai ihmiset jotka kokevat että identiteetti on ristissä sukupuolen kanssa (transsukupuoliset) ?
Kuvittele itseäsi tuohon tilanteeseen. Haluaisitko saada luokittelun jokin "kolmas sukupuoli" jota ei oikeasti esiinny ? Tuohan vasta olisi varsinaista erottelua.
Tämmöisten asioiden valjastaminen poliittisiin tarkoituksiin on mautonta.

Puhutaan asioista rehellisesti mutta kohteliaasti.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #237

Kampanja on siitä hyvä, että se on herättänyt keskustelua, mutta siinä on sekoitettu kaksi asiaa, eli biologia ja sukupuolineutraalisuus. Liittyvätkö nämä jotenkin toisiinsa, on minulle arvoitus, koska minua ei ole tutkittu. Onko tulevaisuuden ihminen fyysisesti ja henkisesti sukupuoleton, vai mihin kehitys johtaa...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #237

Arto Jääskeläinen

Kysymyksesi on loogisesti muotoa:

"Koska kaksi plus kolme on neljä, miten joku voi väittää, että viisi plus viisi olisi muka kymmenen."

Olet toisin sanoen juuttunut virheelliseen premissiin kahdesta sukupuolesta, mikä ei vastaa ympäröivää todellisuutta. Sillä perusteella ei synny mielekästä keskustelua.

Jos sukupuoli olisi biologinen määritelmä, kahden sukupuolen ulkopuolelle jää joukko yksilöitä niin ihmisen kuin monen muunkin eläimen kohdalla.

Sukupuoli psyykkisenä kokemuksena venyy ja paukkuu moneen suuntaan.

Sosiaalinen sukupuoli on normien sanelema, mutta aina tietyllä tavalla yhteiskunnassa vallitseva "sopimus". Siinä luku kaksi esiintyy vain umpimielisimmässä ajattelussa. Kaksi toki ovat ne tavallisimmat, mikä kuuluu myös Suomen kielen "sukupuoli"-sanassa. Englannin gender- tai Ruotsin kön-sanassa tätä ei ilmene.

Juridisia sukupuolia on Suomessa kaksi, se on kiistämätön fakta - mutta jälleen vain sopimus ja kaiku vanhahtavasta ajattelusta. Maailmassa kehittyneimmissä lainsäädännöissä on juridisia sukupuolia kolme, "muu" miehen ja naisen lisäksi.

Transsukupuoliset identifioivat aika usein itsensä "siihen toiseen" sukupuoleen, mitä kätilö on heidän arvannut olevan. He eivät näissä tapauksissa kaipaa kolmatta sukupuolta. Tarve sille on ennen kaikkea ns. muunsukupuolisilla, joille kumpikin perinteinen sukupuoli voi olla ahdistava pakkopaita. Myös intersukupuolisille kolmas sukupuoli voi olla järkevä vaihtoehto, jos he eivät koe olla henkisesti miehiä eivätkä naisia. Molemmille näille ryhmille kahden juridisen sukupuolen järjestelmä on diskriminoiva ja suhtautuminen heihin tässä kehikossa myös loukkaava - vaikka Arto Jääskeläinen haluaisikin toisin todistaa.

Ihan toinen kysymys on, miksi sukupuoli pitäisi edes olla juridinen entiteetti. Sen poistaminen poistaisi ongelman, joka voisi syntyä kolmannen sukupuolen leimaavasta vaikutuksesta persupitoisessa reaalimaailmassa. Toisaalta sama persupitoinen reaalimaailma vaatinee vielä kotvan sukupuolten tasa-arvoa turvaamaan rakenteita, joissa heikommilla osapuolilla on juridinen tuki. Se tuki voitaisiin toki hoitaa vaikkapa lääketieteelliseen eikä juridiseen sukupuoleen perustuvana: Kutsunnat jne.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #240

Anukatariina Solonen kirjoitti 29.2.2016 23:18: "Sukupuoli psyykkisenä kokemuksena venyy ja paukkuu moneen suuntaan."

Joko et oikeasti ymmärrä sukupuoli-sanan tosiasiallista merkitystä tai sitten et halua tunnustaa totuutta asiassa.

Käsittääkseni sekoitat teksteissäsi keskenään käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti”. Niin tekee moni muukin.
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #241

Kuitenkin kehuit persnuorien lakkitempausta teksteineen joka yhdistelee samoja asioita ihan yhtä paljon. Olet vaan konservatiivisen alistavan vallan kannattaja ja kaikki pitkät litaniasi ovat vaan keino pitää yllä sukupuolihierarkioita ja muita hierarkiota eivätkä tähtää mihinkään vuorovaikutukseen altistumiselle.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #242

Sini Lappalainen kirjoitti 1.3.2016 12:40: "Kuitenkin kehuit persnuorien lakkitempausta teksteineen joka yhdistelee samoja asioita ihan yhtä paljon."

Ai, olenko kehunut? Missä tekstissäni olen kehunut? Mitä samoja asioita lakkitempaus yhdistelee? Ihan yhtä paljon... kuin mikä?
Miksi sinä, kuten moni muukin, kohdistat tekstisi sanoman toiseen kirjoittajaan ihmisenä "Olet vaan konservatiivisen alistavan vallan kannattaja..."?
Mitä tarkoitat konservatiivisella alistavalla vallalla?
Tiedoksi: En kannata alistavaa valtaa!

"kaikki pitkät litaniasi ovat vaan keino pitää yllä sukupuolihierarkioita ja muita hierarkiota"
Ei tekstini ole keino pitää yllä sukupuolihierarkioita, koska kirjoitan asiatekstiä siitä mikä on totuus asiassa - ei totuuden kertominen ole keino.
Mitä tarkoitat muilla hierarkoilla?

Oliskos sinulla jotain blogin aihetta koskevaa kerrottavaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #243

Esmex tässä tuet persnuorien linjaa (josta jopa Tiina Palovuori on sittemmin irtautunut.
#200 ....."Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on hänen syntyessään, ei sitä kukaan voi itse muuksi muuttaa, vaikka sitä kuinka haluaisi.
Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään."...
Tuohan on juuri sitä autoritääristä lakittamista joka alistaa niitä ihmisiä jotka taistelevat muunsukupuolisna konservatiivisia alistavia arvoja päälle tunkevassa yhteiskunnassa.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #247

Sini Lappalainen kirjoitti 1.3.2016 15:47: "...tässä tuet persnuorien linjaa (josta jopa Tiina Palovuori on sittemmin irtautunut."

Mikä on se linja, josta Tiina Palovuori on sittemmin irtautunut ja millä tavalla hän on irtautunut ko. linjasta? Mistä löytyy näyttöä?

On outoa jos koet niin, että totuuden esittäminen on "autoritääristä lakittamista joka alistaa...".
Kyllä jokaisen tulee hyväksyä, sallia ja sietää totuuden esittäminen ilman, että syyllistää totuuden esittäjää asian esille tuomisesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #248

Olihan se uuden suomen uutissivulla missä Tiina Palovuori ei enää hyväksynyt omia sanamuotojaan.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #249

"...Tiina Palovuori on sittemmin irtautunut..."
Sini Lappalainen, tarkoitatko tätä juttua?
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/174622-tytot-ja-po...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #250

Niin. Tiina P. myöntää että ihmisten ahtaminen sukupuolihäkkeihin on loukkaavaa. Identiteetti on laaja ekspansiivinen lahja jopa jumalallinen. Kun natsit (ja kommunistit ja fundamentalistit) pakottaa naiset synnyttäjiksi mikä on sukupuolikarsinoimisen ääripää se on rajoittavaa ja ahdistavaa. Kuten inttäminen asiasta, esim sinun inttämisesi.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #240

Anukatariina Soloselle & muille: Jos sukupuolia olisi esimerkiksi seitsemän miljardia, niin silloin parisuhteen solmiminen samaa sukupuolta olevan toisen henkilön kanssa ei käytännössä onnistuisi.

Jos sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi, niin millä sanat ”mies” ja ”nainen” korvaavalla sanalla kutsuttaisiin sellaisia henkilöitä, jotka eivät olisi miehiä eivätkä naisia?

Ehkä lamppu syttyy vihdoinkin ja huomaat, että sukupuolia on ihan oikeasti vain tasan kaksi ja kaikki muut tulkinnat ko. lukumääräasian suhteet ovat hömpsön pömsön -sarjaan luettavia satuja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #244

Kaksi ihmistä voi solmia avioliiton ensi vuoden maaliskuusta alkaen ilman, että heidän sukupuolellaan on merkitystä liiton syntymiselle.

Jos sovitaan, että sukupuolia on kaksi ja että jokainen voi ilmoittaa kumpaa sukupuolta edustaa, hyväksyn lauselmasi.

En hyväksy jakamaasi käsitystä, että sukupuolen tulee olla todennettavissa enkä varsinkaan sitä, että sen pitäisi olla pysyvä.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #245

Kai Niemeläinen kirjoitti 1.3.2016 14:11: "En hyväksy jakamaasi käsitystä, että sukupuolen tulee olla todennettavissa enkä varsinkaan sitä, että sen pitäisi olla pysyvä."

Kerro mihin perustuen et hyväksy sitä, että sukupuolen tulee olla todennettavissa. Miksi se ei saisi olla sitä?

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on henkilön syntyessä - se ei voi muuttua vaikka henkilölle tehtäisiin ns. "sukupuolen korjaus".
Korjaamisella tarkoitetaan yleisesti jonkin rikkimenneen palauttamista ennalleen. Korjaamisella ei toimenpiteenä yleisesti muuteta mitään toiseksi. Kun henkilö on syntynyt miessukupuolta olevaksi ja hänen sukupuoltaan korjataan, niin eikös se silloin tarkoita luonnollisesti sitä, että henkilö on korjaamisen jälkeen edelleen miessukupuolta oleva.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #246

Timo Lehtonen kirjoitti:

"Korjaamisella tarkoitetaan yleisesti jonkin rikkimenneen palauttamista ennalleen. Korjaamisella ei toimenpiteenä yleisesti muuteta mitään toiseksi. "

Premissisi on taas väärä. Ihminen vain voi olla alun perin ei-ehjä. Jollakin on kitalakihalkio, jollakin totaalisen vääränlainen kroppa. Molemmat korjataan siten, että ihminen voi elää sen jälkeen kehon kannalta täysipainoista elämää.

Sukupuolen korjausta on yritetty historian saatossa toiseenkin suuntaan. Tulokset ovat olleet murskaavan huonot ja johtaneet mielen lopulliseen hajoamiseen ja hyvin usein itsemurhaan. Kehon korjaus vastaamaan identiteettiä taas on inhimillisen aspektin lisäksi kustannustehokas, koska se saa monet itsensä kanssa kipuilleet henkisesti jaloilleen ja sen myötä myös tuottaviksi kansalaisiksi.

"Kerro mihin perustuen et hyväksy sitä, että sukupuolen tulee olla todennettavissa. Miksi se ei saisi olla sitä?"

Siksi, että sukupuoli on niin komplisoitu käsite, että sen todentaminen on käytännössä vain arvailua tapauksissa, joissa ihmisten joko bioloigia, anatomia tai mielen rakenne ei vastaa selkeästi jompaa kumpaa perinteistä sukupuolta.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #252

Anukatariina Solonen kirjoitti 1.3.2016 17:57: "Premissisi on taas väärä."
->Oletko sitä mieltä, ettei korjaamisella tarkoiteta yleisesti jonkin rikkimenneen palauttamista ennalleen?

korjata: tehdä jk rikkinäinen, viallinen t. epäkuntoinen ehjäksi,
http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?L...

Jos kolmijalkaisesta tuolista tehdään nelijalkainen, niin silloin tuoli muutetaan toisenlaiseksi. Tuohon toimenpiteeseen ei korjaus-sana ole soveltuva.

Jos nelijalkaisen tuolin rikki mennyt jalka korvataan uudella jalalla, niin silloin voidaan puhua tuolin korjaamisesta, mutta ei muuttamisesta.

Kirjoitit: "Kehon korjaus vastaamaan identiteettiä..."
Tuossa olisi korjaus-sanan sijasta mielekkäämpää käyttää muuttaa-sanaa
-> "Kehon muuttaminen vastaamaan identiteettiä..."

Muuttaa: tehdä jk toiseksi t. toisenlaiseksi kuin se on ollut.
http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?L...

Sari Tanus (lääkäri) kertoi eduskunnassa mm. seuraavaa:
"Transihmisistä sanoisin sen verran, puhun nimenomaan, että transihmiset vaihtavat sukupuolta. Ja sen takia puhun vaihtamisesta, koska se voi pitää sisällään sen, että joku mieltää sen korjaamiseksi ja joku vaihtamiseksi siinä mielessä, että meillähän on varsin paljon — mikä määrä on Suomessa, mikä määrä on maailmalla, en osaa tarkkaan sanoa — ihmisiä, jotka ovat vaihtaneet sukupuolta, eläneet siinä muutaman vuoden ja haluavat vaihtaa takaisin, koska se ei ole ollut se ratkaisu ongelmiin."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #253

Et siis ole vielä havainnut, että tuolin ja ihmisen korjaamisessa on vissi ero...?

Jos kitalakihalkio tai joku vastaava synnynnäinen defekti korjataan, ei ihmistä palauteta ennalleen, vaan korjataan toimintakykyisemmäksi. Myös auto merkkiä deluxe, jossa on sen toiminnan kannalta suunnittelu- tai valmistusvirhe, kuten toimimattomat jarrut, korjataan eikä sanota esimerkiksi, että korjauksen jälkeen syntyi uusi malli deluxe mark 2.

Ihmisyydessä ja sen kokemisessa psyyke (tietoisuus, identiteetti yms.) on olennainen asia. Se ei muutu toiseksi siitä, että esimerkiksi molemmat jalat amputoidaan. Se ei muutu olennaisesti edes silloin, kun ihmiselle asennetaan keino tai siirre-elimiä - aivoja ei olla vielä siirretty, mikä saattaisi muuttaa tuon tilanteen. Kun ihmisen sukupuoli korjataan, silloinkin psyyke pysyy samana.

Toivottavasti näistä esimerkeistä vihdoin näet, että olet taas juuttunut paikkansa pitämättömään premissiin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #253

Sari Tanuksesta sen verran, että myös toinen lääkäri Päivi Räsänen on laskenut paljon läpiä päähän näissä vähemmistöasioissa. Asian tekee vakavaksi se, että ihmiset sellaista auktoriteettipuhetta helposti uskovat - Timo Lehtonen tässä esimerkkinä.

Sukupuolen korjauksiin on mennyt väärillä perusteilla erittäin pieni joukko ihmisiä, ja heistäkin suurin osa on tehnyt niin kauan sitten, kun asiasta oli liian vähän tietoa ja jotkut ovat virheellisesti luullleet ratkaisevansa jonkun muun asian tällä menettelyllä. Suomessa katumusprosentti on alhaisempi kuin syöpähoitojaan katuvien.

Ei mulla tästä muuta.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #255

Anukatariina Solonen kirjoitti 1.3.2016 19:19: ”Jos kitalakihalkio tai joku vastaava synnynnäinen defekti korjataan, ei ihmistä palauteta ennalleen, vaan korjataan toimintakykyisemmäksi.”

Lue myös: http://tiinapalovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212...

Tuossa tapauksessa henkilössä on kehosta todennettavissa ole virhe (kitalakihalkio), joka voidaan korjata (tehdä korjaava toimenpide), jotta henkilö olisi asiaa koskien ominaisuuksiltaan mahdollisimman ”normaali”.

Jos henkilö, joka on kehosta todennettavissa olevilta ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti mies (miessukupuolta oleva), kokee voimakasta tunnetta kuulumisesta vastakkaiseen sukupuoleen, niin kyseessä on sukupuoli-identiteetin häiriö. Transsukupuolisuus on sukupuoli-identiteetin häiriö (tautiluokitus ICD-10). Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan (laki 609/1986).

Diagnostiset kriteerit ICD-10, F64.0 (transsukupuolisuus): ”Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli….”.
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden...

Huomaathan, että tuossa (kyseessä on diagnostiset kriteerit) lukee ”…hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi…” eikä siinä lue ”…hoitoa oman ruumiin korjaamiseksi…”.

Ajattelen todellisuuden olevan asiassa tällaisen: Jos henkilö saa kirurgista ja hormonaalista hoitoa ”sukupuolen korjaamiseksi”, niin kyse on henkilön kehon muuttamisesta mahdollisimman samankaltaiseksi kuin on tyypillisesti vastakkaisen sukupuolen edustaman henkilöiden keho.

Tuollainen henkilön kehon muuttaminen (”sukupuolen korjaamiseksi”) ei kuitenkaan muuta henkilön tosiasiallista sukupuolta toiseksi.
Jokaisen henkilön tosiasiallinen sukupuoli pysyy samana kehdosta hautaan.

Sukupuolen korjausprosessin läpi käynyt henkilö voi saada muutetuksi väestötietojärjestelmään itseään koskevan sukupuolitiedon toiseksi kuin mitä se on ollut. Väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolitiedon muuttaminen toiseksi ei kuitenkaan muuta henkilön tosiasiallista sukupuolta.

Näyttää ilmeiseltä, että sekoitat edelleen keskenään käsitteiden ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti” merkityksen, tai et jostain syytä halua myöntää sitä mikä ero niillä on.

Kirjoitit: ”Sari Tanuksesta sen verran, että myös toinen lääkäri Päivi Räsänen on laskenut paljon läpiä päähän näissä vähemmistöasioissa. Asian tekee vakavaksi se, että ihmiset sellaista auktoriteettipuhetta helposti uskovat - Timo Lehtonen tässä esimerkkinä.”
->Mainitse Sari Tanuksesta ja Päivi Räsäsestä kummastakin yksi esimerkki, jossa he ovat mielestäsi laskeneet läpiä päähän vähemmistöasioissa.

Kirjoitit: ”Toivottavasti näistä esimerkeistä vihdoin näet, että olet taas juuttunut paikkansa pitämättömään premissiin.”
->Näytä toteen yksi esimerkki tekstistäni, jonka sanoma ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #246

Siksi ettei sukupuolen tarvitse olla kenenkään todennettavissa. Henkilö voi ilmoittaa sukupuolen ja sen pitää riittää. Ei minun tarvitse kenellekään esitellä alapäätäni tai geenitestien tuloksia.

Sukupuoli vaihdetaan, kun sukupuoli vaihdetaan oikeaksi. Ei se muuttumatta syntymästä säily. Sosiaaliturvatunnus vaihdetaan tässä yhteydessä toisen sukupuolen tunnukseksi.

Miksi transseksuaalien oikeuksien polkeminen on sinulle merkittävä asia? Miten sinun elämääsi vaikuttaa, jos pieni ihmisryhmä vaihtaakin sukupuoltaan? Mistä saat oikeuden olla kaikkien meidän - niiden jotka ovat transseksuaaleja ja meidän, jotka hyväksymme heidät joukkoomme tasavertaisina ihmisinä - yläpuolella?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #283

Kai Niemeläinen kirjoitti 3.3.2016 22:56: "Miksi transseksuaalien oikeuksien polkeminen on sinulle merkittävä asia? Miten sinun elämääsi vaikuttaa, jos pieni ihmisryhmä vaihtaakin sukupuoltaan? Mistä saat oikeuden olla kaikkien meidän - niiden jotka ovat transseksuaaleja ja meidän, jotka hyväksymme heidät joukkoomme tasavertaisina ihmisinä - yläpuolella?"

Kuvittelet näköjään asioita todeksi...
Toivon, ettet pidä totena sitä, mitä kuvittelet todeksi.

Kuvittelet näköjään minusta jostain syytä sellaista mitä en ole, enkä ole edes todennut. Älä kuvittele asioita todeksi.

En edes hyväksy kenenkään asioiden polkemista.
En ole, enkä voi olla keidenkään ihmisten yläpuolella!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #286

Hyvä,
miksi sitten intät koko ajan, ettei transsukupuolisen sukupuoli saisi muuttua?

Kun mies muuttaa sukupuolensa naiseksi, Väestörekisterikeskus tuottaa henkilölle uuden sosiaaliturvatunnuksen: naisen tunnuksen ja henkilön tietoihin korjataan uusi sukupuoli. Sukupuoli on vaihtunut. Sinä puolestasi olet inttänyt monen kommentin ajan, ettei sukupuoli voisi muuttua.

Transseksuaalin muutosprosessi on pitkä ja sisältää monia ihmisarvoa loukkaavia yksityiskohtia. Transseksuaalin on sukupuolen vaihtuessa suostuttava sterilointiin/kastrointiin. Näin vaikka sukupuolen vaihtajalla olisi toimivat lisääntymiselimet uudessa sukupuolessaan, sukupuolimääritysvirheen vuoksi.

Sukupuolen vaihtoprosessi kestää vuosia, lopputuotteena on muuttunut sukupuoli. Identiteetti vaihtuu vuosia ennen kuin sukupuolen voi järjestelmissä vaihtaa. Olisi tärkeää saada identiteetti vaihdetuksi henkilön oman kokemuksen mukaan.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #289

Kai Niemeläinen kirjoitti 4.3.2016 12:30: "Sinä puolestasi olet inttänyt monen kommentin ajan, ettei sukupuoli voisi muuttua."

Henkilön sukupuolitieto väestötietojärjestelmässä voidaan muuttaa, mutta henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on henkilön syntyessä - se ei voi muuttua vaikka henkilölle tehtäisiin ns. "sukupuolen korjaus".
http://tiinapalovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #292

"Henkilön sukupuolitieto väestötietojärjestelmässä voidaan muuttaa, mutta henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on henkilön syntyessä - se ei voi muuttua vaikka henkilölle tehtäisiin ns. "sukupuolen korjaus"."

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli korjataan. Tosiasiallinen sukupuoli selviää väestötietojärjestelmässä. Uskomatonta, miten sinä jaksat jauhaa selvää asiaa!

No, jätän sinut käsityksinesi. Tästä vänkäämisestä ole muuta hyötyä, kuin se, että kaikille selviää sinun ahdasmielinen maailmankatsomuksesi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #289

Pari huomautusta termeistä:

- Laki puhuu transseksuaalista, mikä on tämän päivän käytössä vanhentunut, virheellinen ja monia loukkaavakin ilmaisu. Kyse on sukupuolesta, ei seksuaalisuudesta. Oikea nykytermi on transsukupuolinen.

- Myös puhe sukupuolen vaihdoksesta koetaan yleisesti loukkaavaksi asianosaisten keskuudessa. Juridinen sukupuoli vaihdetaan, mutta kehon sukupuoli korjataan: Se ei yleensä ole koskaan ollutkaan se, mikä henkilötunnuksessa on kirjattu ja korjataan vastaamaan ihmisen kokemusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #295

Olet Anukateriina oikeassa. Yritän opetella puhumaan termeillä, jotka eivät asianosaisia loukkaisi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Räsänen kirjoitti vuonna 2004

” – – tieteellinen todistusaineisto osoittaa vastaansanomattomasti, että homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen häiriö."

Tämä oli jo kirjoitusvaiheessa kaiken sen aikaisen lääketieteellisen tiedon vastainen väittämä, samoin kuin puoskarihoitoja tukeva jatko:

"Seksuaalisen identiteetin eheytyminen kohti normaalia heteroseksuaalista tunne-elämää on mahdollista, jos ihminen on itse motivoitunut ja halukas hoitoon."

Nämä vain malliksi paljon muitakin lääkärisammakoita hän on ennättänyt suustansa päästää.

Tanuksen lääkärille totaalisesti sopimaton ajattelu ja kielenkäyttö näkyvät hänen tietoisesta ja toistuvasta sananvalinnastaan "sukupuolen vaihtaminen". Juridinen sukupuoli vaihdetaan, koska se on ollut alun perin väärä. Sen sijaan ihmisen mentaalinen sukupuoli pysyy samana kirurgisessa ja hormonaalisessa hoidossa. Sen gynekologi tietää, mutta ei halua tunnustaa.

Luettelet tuossa ICD-10-kriteerejä, joita Tanus ei ilmeisesti edes aio tunnustaa. Siinä on kuvattu transsukupuolisuus vanhalla ja diskriminoivalla tavalla mielenterveyden tautiluokassa. Siinä ei kerrota hoitokäytännöistä, jotka ovat eri dokumenteissa, usein kansallisissa. Ja jos käytit silmiäsi muuhun kuin oman totuutesi valikoivaan todisteluun, huomasit itse linkkaamassasi HUS-poliklinikkainfossa käytetyn juuri sukupuolen korjaus - sanaa.

Nyt eletään aikaa, jossa lääkärien kriittinen massa on edennyt ko. vanhentuneen dokumentin maailmasta, mihin viittaa Maailman lääkäriliiton julistus ja lähiaikoina julkaistavaa uudistettu ICD-11 tautiluokitus.

Kirjoitit:

"Väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolitiedon muuttaminen toiseksi ei kuitenkaan muuta henkilön tosiasiallista sukupuolta."

Niin juuri ei muutakaan. Sen sijaan tiedon muuttaminen toiseksi muuttaa sen tiedon vastaamaan ihmisen tosiasiallista sukupuolta. ...äläkä ala taas vänkäämään siitä todennettavasta tms. sukupuolesta, ihmisen sukupuolta et Sinä voi pirttipöytäpsykologialla ulkopuolelta määrittää.

"Näytä toteen yksi esimerkki tekstistäni, jonka sanoma ei pidä paikkaansa."

Näyttää ilmeisen toivottamalta sitä Sinulle näyttää, koska joko et ymmärrä tai tunnusta omien väittämiesi kumoamista, vaan näyt palaavan aina lähtöruutuun, niin kuin mitään argumentaatiota ei oltaisi siinä välissä harrastettukaan.

"Näyttää ilmeiseltä, että sekoitat edelleen keskenään käsitteiden ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti” merkityksen, tai et jostain syytä halua myöntää sitä mikä ero niillä on."

Todiste edellisestä, tämä on käyty keskustelussa jo aika sitten, mutta et ole siihen kyennyt vastaamaan muuten kuin palaamalla vanhaan mantraasi. Käytät sukupuolesta konservatiivista ja yksikantaista määritelmää, joka ei vastaa elävän elämän tilannetta. Katso esim. kommenttia numero 240. Vastaat siihen toki mutta tuomatta mitään uutta argumenttia kehiin. Toistan vielä: On olemassa eritasoisia sukupuolen ominaisuuksia, joista osa on biologis-anatomis-hormonaalisia, osa lisääntymis-evolutiivisia, osa sosiaalis-kulttuuurisia, osa psykologisia. Ja mikään niistä ei yksin tyhjennä sukupuolikäsitettä ja kaikki vuotavat siten, että jossakin yksilössä ominaisuudet eivät vastaa konservatiivista odotusta kaksijakoisesta sukupuolimääritelmästä. Siksi vielä kerran: Ei ole sellaista "sukupuolta", jonka varaan yrität argumentaatiotasi rakentaa ja muiden argumentteja kaataa.

Timo Lehtonen

Anukatariina Solonen, kirjoittamasi (1.3.2016 22:21) seuraavan tekstin sanoma ei pidä paikkaansa: ”…tiedon muuttaminen toiseksi muuttaa sen tiedon vastaamaan ihmisen tosiasiallista sukupuolta…”.

Jos henkilö, joka on syntyessään kehosta todennettavissa olevilta ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti miessukupuolta oleva (poika/mies), niin tieto siitä, että hänen sukupuolitietonsa on muutettu väestötietojärjestelmässä miehestä naiseksi, ei osoita todeksi sitä, että kyseisen henkilö tosiasiallinen sukupuoli olisi muuttunut miessukupuolta olevasta (poika/mies) naissukupuolta olevaksi (tyttö/nainen). Ainoastaan kyseistä henkilöä koskeva sukupuolitieto väestötietojärjestelmässä on muutettu toiseksi kuin se on ollut aikaisemmin.

Jokaisen henkilön tosiasiallinen sukupuoli pysyy samana kehdosta hautaan riippumatta siitä minkälaista kirurgista ja hormonaalista hoitoa henkilö saa / on saanut.

Anukatariina Solonen kirjoitti 1.3.2016 22:21:
”Todiste edellisestä, tämä on käyty keskustelussa jo aika sitten, mutta et ole siihen kyennyt vastaamaan muuten kuin palaamalla vanhaan mantraasi.”
”Käytät sukupuolesta konservatiivista ja yksikantaista määritelmää, joka ei vastaa elävän elämän tilannetta.”

Mikä on se mantra, jota tarkoitat tuossa?
Kerro minkälainen on se konservatiivinen ja yksikantainen määritelmä, jota tarkoitat tuossa ja kerro mihin perustuen se ei ole mielestäsi tosi enää tänä päivänä.

Ota huomioon, että ihmisen sukupuolen määrittävät tekijät eivät ole aikojen saatossa muuttuneet mihinkään, vaikka sateenkaariväki kuinka on yrittänyt ja yrittää muuttaa asiaa koskevaa totuutta muuksi kuin mitä se oikeasti on ollut ja on edelleen.

Anukatariina Solonen kirjoitti 1.3.2016 22:21: ”On olemassa eritasoisia sukupuolen ominaisuuksia, joista osa on biologis-anatomis-hormonaalisia, osa lisääntymis-evolutiivisia, osa sosiaalis-kulttuuurisia, osa psykologisia. Ja mikään niistä ei yksin tyhjennä sukupuolikäsitettä ja kaikki vuotavat siten, että jossakin yksilössä ominaisuudet eivät vastaa konservatiivista odotusta kaksijakoisesta sukupuolimääritelmästä.”

Tuon tekstisi sanoma on hömpsön pömpsön -sarjaan kuuluvaa satua!

Ei ihmisen sukupuolella ole ominaisuuksia! Sukupuoli on käsite, jolla ei ole ominaisuuksia! Ei millään käsitteellä ole ominaisuuksia!
Et näytä ymmärtävän mistä suomen kielen sukupuoli-sanan merkityksessä on oikeasti kyse.
Suomen kielen sukupuoli-sanan merkityksen virallinen kuvaus on seuraava: eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.
Lähde: http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?L...

Anukatariina Solonen kirjoitti 1.3.2016 22:21: "Tanuksen lääkärille totaalisesti sopimaton ajattelu ja kielenkäyttö näkyvät hänen tietoisesta ja toistuvasta sananvalinnastaan "sukupuolen vaihtaminen". Juridinen sukupuoli vaihdetaan, koska se on ollut alun perin väärä. Sen sijaan ihmisen mentaalinen sukupuoli pysyy samana kirurgisessa ja hormonaalisessa hoidossa. Sen gynekologi tietää, mutta ei halua tunnustaa."

Anukatariina Soloselle ja muille tiedoksi: Ei ole olemassa käsitettä "mentaalinen sukupuoli". Jos mielestäsi on, niin kerro täällä minkälainen on sen määritelmä. Kiitos.

Anukatariina Solonen, pyydän sinua kertomaan täällä minkälainen on sukupuoli-käsitteen määritelmäsi (käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus). Kiitos siitä jo etukäteen.

Kun henkilön kehoa tutkitaan riittävän kattavasti ja tarkasti, niin on mahdollista selvittää onko henkilö lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien suhteen miessukupuolta vai naissukupuolta oleva. Tuskin kukaan on "täydellinen" fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan. Missään ei ole määritetty minkälainen on täydellinen mies tai nainen. Jos mies ei pysty hedelmöittämään naista, niin se ei tarkoita, etteikö hän olisi miessukupuolta oleva henkilö.

Sukupuoli-käsitteen vapaamuotoinen määritelmä: Ihmisen sukupuolella tarkoitetaan lisääntymiseen liittyvää ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi henkilöiksi. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.
Jos olet sitä mieltä, ettei tuo määritelmä ole soveltuva, niin kerro mihin tosiasiaan perustuen tuo kuvaus ei ole soveltuva sukupuoli-käsitteen määritelmäksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Timo Lehtonen kirjoitti:

”Mikä on se mantra, jota tarkoitat tuossa?”

No minäpä kerron, laittamalla perään oman sitaattisi.

”Jos henkilö, joka on syntyessään kehosta todennettavissa olevilta ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti miessukupuolta oleva (poika/mies), niin tieto siitä, että hänen sukupuolitietonsa on muutettu väestötietojärjestelmässä miehestä naiseksi, ei osoita todeksi sitä, että kyseisen henkilö tosiasiallinen sukupuoli olisi muuttunut ... ”
”Jokaisen henkilön tosiasiallinen sukupuoli pysyy samana kehdosta hautaan riippumatta siitä minkälaista kirurgista ja hormonaalista hoitoa henkilö saa / on saanut.”
”Ota huomioon, että ihmisen sukupuolen määrittävät tekijät eivät ole aikojen saatossa muuttuneet mihinkään, ...”

Toisensuuntaiset väitteet kuittaat teflon-tyyliin, et siis ole halukas/kyvykäs niiden haasteisiin vastaamaan:

”Tuon tekstisi sanoma on hömpsön pömpsön -sarjaan kuuluvaa satua!”

Uskomaton on heittosi:

”Ei ihmisen sukupuolella ole ominaisuuksia! Sukupuoli on käsite, jolla ei ole ominaisuuksia! Ei millään käsitteellä ole ominaisuuksia!”

Jos sukupuolella ei ole ominaisuuksia eikä millään käsitteelläkään, mitä ne sitten implikoivat? Kullakin käsitteellä on konkretiassa tai ideoiden maailmassa joku konnotaatio, johon ne viittaavat. Ja näillä asioilla tuppaa olemaan ominaisuuksia.

”Suomen kielen sukupuoli-sanan merkityksen virallinen kuvaus on seuraava: eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä….”

Sukupuoli-sana on tuossa kielitoimiston määritelmässä rajattu kapeaksi merkitykseen, jota karkeasti vastaa Englannin kielen sana sex. Kun puhutaan esim. sukupuolen moninaisuudesta tai sukupuolen korjauksesta, avainsana on gender, jossa korvien välillä on olennainen osuus.

”Ei ole olemassa käsitettä "mentaalinen sukupuoli". Jos mielestäsi on, niin kerro täällä minkälainen on sen määritelmä. Kiitos.”

Sukupuolen mentaalisella ulottuvuudella viittaan jälleen siihen, mikä Englannin kielessä kuvataan sanalla gender. Genderiin toki kuuluu myös muutakin, kuten kulttuurinen ulottuvuus.

”Anukatariina Solonen, pyydän sinua kertomaan täällä minkälainen on sukupuoli-käsitteen määritelmäsi (käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus). Kiitos siitä jo etukäteen.”

Olen jo aiemmin todennut, että sellaista ei voi laatia - ainakaan niin, että voisimme sen puitteissa erottaa kaikki ihmiset miehiksi ja naisiksi. Voimme toki suhteellisen helposti luetella ne fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet, joita miehillä ja naisilla on ja jopa osan sellaisia ominaisuuksia, jotka miehillä tai naisilla ovat keskimäärin voimakkaampia. Tällaisella ulkoisella tuntomerkistöllä emme kuitenkaan kykene määrittelemään yksilön sukupuolta, vaan ilman hänen omaa ilmaisuaan asiasta kaikki jää arvailuksi. Vaikka tällainen maailman moniselitteisyys tuntuu Sinua ahdistavan, koeta oppia elämään sen kanssa.

”Kun henkilön kehoa tutkitaan riittävän kattavasti ja tarkasti, niin on mahdollista selvittää onko henkilö lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien suhteen miessukupuolta vai naissukupuolta oleva. … ”

Mutta kun vaan ei voi, ks. edellinen kohta.

”Sukupuoli-käsitteen vapaamuotoinen määritelmä: …

Jos olet sitä mieltä, ettei tuo määritelmä ole soveltuva, niin kerro mihin tosiasiaan perustuen tuo kuvaus ei ole soveltuva sukupuoli-käsitteen määritelmäksi.”

Määritelmäsi toimii kutakuinkin sex-sanan määritelmänä, mutta ei anna mitään kunnon selitystä gender-käsitteelle. Ja genderistä tässä on nyt kyse!

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #264

Anukatariina Solonen kirjoitti 2.3.2016 13:54: "Määritelmäsi toimii kutakuinkin sex-sanan määritelmänä, mutta ei anna mitään kunnon selitystä gender-käsitteelle. Ja genderistä tässä on nyt kyse!"

Sinun mielestäsi tässä keskustelussa on siis kyse genderistä, vaikka blogin aihe koskee ihmisen sukupuolta. Minä olen kirjoittanut kaiken aikaa sukupuoli-sanan merkityksestä, en genderistä.

Sekoitat näköjään edelleen keskenään käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti”.

Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.

Joko et oikeasti ymmärrä sukupuoli-sanan tosiasiallista merkitystä tai sitten et halua tunnustaa totuutta asiassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #266

Jos sinä rajaat pois identiteetin sukupuolesta et ymmärrä sukupuolisanan tosiasiallista merkitystä tai sitten et halua tunnustaa totuutta asiasta.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #267

Sini Lappalainen kirjoitti 2.3.2016 16:01: "Jos sinä rajaat pois identiteetin sukupuolesta et ymmärrä sukupuolisanan tosiasiallista merkitystä tai sitten et halua tunnustaa totuutta asiasta."

Sinäkin sekoitat näköjään keskenään käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti”. Niillä tarkoitetaan eivan eri asioita!
Sukupuoli määräytyy henkilön kehosta todennettavissa olevien ominaisuuksien perusteella, mutta sukupuoli-identiteetti on jotain, jota henkilö kokee olevansa.

Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/1986060...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #268

Kokemus ja identiteetti ovat ruumiillisia ja vain jossain määrin irrallisia ruumiista.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #269

Sini Lappalainen kirjoitti 2.3.2016 18:47: "Kokemus ja identiteetti ovat ruumiillisia ja vain jossain määrin irrallisia ruumiista."

Noin ei ole.

Se ajatus/tunne, minkälainen henkilö kokee itse olevansa, syntyy henkilön korvien välissä, aivoissa.
Tasa-arvolain mukaan sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan. Tuo kokemus syntyy henkilön aivoissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #270

Korvien välissäkin on ruumista ja aivot ovat yhtä paljon vatsassa kuin päässä. Eihän viinaakaan kaadeta suoraan päähän. Johan sinä rupeat ihan perusjuttuja kyseenalaistamaan. Identiteetti on liikkeissä tasapainoelimissä autonomisessa hermojärjestelmässä aisteissa jne . Identiteetti ei missään nimessä ole vaan kielellisesti ilmaistavissa helposti sanallistettavissa symboleissa.
Ihme inttämistä vaan jotta saisit todellisuuden valtateologiasi kanssa yhdensopivaksi.
Joku on metsässä vaikka lapsena yksin kävelemässä niin se on metsässä koko ruumiillaan ja sielullaan ja siitä metsässä olemisesta tulee osa sen kehonmuistia ja metsästä tulee osa sen identiteettiä. Kokonaisvaltaistaista eikä mikään patmoksen marionettivarjokuvailluusiota.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #274

Sini Lappalainen kirjoitti 2.3.2016 22:17: "...aivot ovat yhtä paljon vatsassa kuin päässä."
Tosissasi?
Kukin lukija tehköön tuosta väitteestäsi oman johtopäätöksensä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aivot

Kirjoitin: "...sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan. Tuo kokemus syntyy henkilön aivoissa."

Kommenttisi 274. perusteella olet ilmeisesti sitä mieltä, ettei henkilön kokemus omasta sukupuolestaan synny hänen aivoissaan.
Tosissasi?

Miten seuraava liittyy jutun aiheeseen?
"Kokonaisvaltaistaista eikä mikään patmoksen marionettivarjokuvailluusiota."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #276

Ihminen on kokonaisvaltainen siis ruumiillinen siinä kuin kielellinen. Sinä jaat ihmisen ruumiiseen joka sinun terrorimaailmassasi määrää sinun määräämän paikan ja toisaalta kielelliseen identititeettimuodostavaan "aivoon".
Todellisuus ei ole noin jaettu. Tuo jako on sinulla vain vallankäyttöväline.
Kyllä kai jokainen joka on sukupuoltansa ja sukupuolisuuttaan kokenut tietää ettei se synny kuin osittain aivoissa !!!
Sä vaan intät ja intät pelkästä vastaansanomisen pakkomielteestä.
Mieti muuten sitä että aivoinfraktit eivät tuota sukupuoli-identtiteettiin muutoksia, vaikka saattavat tuottaa mitä moninaisempia muutoksia esim afasiaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #266

Sekä gender että sex käännetään Suomeksi sukupuoli. Näistä gender on lähellä merkitystä sukupuoli-identiteetti, mutta se useimmiten lyhennetään vain sukupuoleksi. Se voi hämärtää keskustelua.

Kun tässä blogissa ja kampanjassa puhutaan siitä, saako pojat olla poikia ja tytöt tyttöjä, on kyse täysin kiistatta genderistä: Ei kai kukaan hulluinkaan persunuori väitä, että tyttöjä ja poikia uhataan heidän biologisen sukupuolensa kimppuun käymisellä - et kai Sinäkään......??!!

Ymmärrän erittäin hyvin sukupuoli-sanan merkityksen monet vivahteet. Vaikuttaa kuitenkin siltä että sama ei onnistu Sinulta, vaan et pääse irti sex-sukupuolen määräävästä merkityksestä ihmisyydessä. Tämä siitä huolimatta, että Sinulle on rautalangasta väännetty lukemattomia kertoja asian monimuotoisuus.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #272

Anukatariina Solonen kirjoitti 2.3.2016 20:43: "Näistä gender on lähellä merkitystä sukupuoli-identiteetti..."

Kerro/kuvaile millä tavalla gender-käsitteen merkitys eroaa käsitteen "sukupuoli-identiteetti" merkityksestä.

Nyt puhutaan suomenkielen sukupuoli-sanan merkityksestä (siitä mitä sanalla tarkoitetaan), ei englanninkielisten käsitteiden gender ja sex merkityksestä.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #264

Kirjoitin 27.2.2016 00:17: ”Anukatariina Solonen, pyydän sinua määrittelemään mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”.
Määritelmä: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.”

Anukatariina Solonen kirjoitti 27.2.2016 09:58: ”Lyhyt vastaus pyyntöösi: Ei ole lyhyttä ja tarkkaa kielellistä kuvausta sukupuolesta.
Hieman pidempi, joka kuvaa asian moninaisuutta, on mm. seuraavassa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuoli”

Kirjoitit 2.3.2016 13:54 sukupuoli-käsitteen määritelmää koskien seuraavaa: ”Olen jo aiemmin todennut, että sellaista ei voi laatia - ainakaan niin, että voisimme sen puitteissa erottaa kaikki ihmiset miehiksi ja naisiksi.”

Et näköjään pystynyt määrittelemään mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”.
Kun kirjoitat sukupuoli-käsitteestä, niin pitäähän sinun pystyä kuvaamaan mitä tarkoitat sillä, miten määrittelet sen.

Jokaisen käsitteen merkitys voidaan määritellä. Jos et pysty määrittelemään sukupuoli-käsitettä niin, että voisimme sen puitteissa erottaa kaikki ihmiset miehiksi ja naisiksi, niin määrittele se sitten sillä tavalla mitä sinä ymmärrät tarkoitettavan sukupuoli-käsitteellä.

Viittaamassasi osoitteessa https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuoli todetaan mm. seuraavaa:
”Sukupuoli liittyy suvulliseen lisääntymiseen…”;
”Sukupuoliin luokittelu on pääsääntöisesti yhteydessä eliön biologisiin ominaisuuksiin”.
Siellä mainitaan käsitteet ”Biologinen sukupuoli”, ”Anatominen sukupuoli” ja ”Sosiaalinen sukupuoli”.
Ei tuolla ole määritelty ollenkaan mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”.

Tuolla mainituilla käsitteillä ”Anatominen sukupuoli” ja ”Sosiaalinen sukupuoli” tarkoitetaan aivan eri asioita kuin mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”.

”Anatominen sukupuoli merkitsee kehon rakenteellisia, pääasiassa ulkoisia ja sisäisiä sukuelimiä ja kehon toissijaisia sukupuoliominaisuuksia, kuten karvoituksen määrää.”
Ei tuolla ole asialla mitään tekemistä sen kanssa mitä tarkoittaa yksin sana ”sukupuoli”.

”Sosiaalinen sukupuoli on yhteisön kokemus ja tulkinta yksilön sukupuolesta. Sen piiriin kuuluvat mm. käsitykset siitä, mikä on miehekästä ja mikä naisellista.”
Ei tuolla asialla ole mitään tekemistä sen kanssa mitä tarkoittaa yksin sana ”sukupuoli”.

Osoitteessa https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuoli kirjoitettu asia ”Sukupuoli liittyy suvulliseen lisääntymiseen…” ja ”Sukupuoliin luokittelu on pääsääntöisesti yhteydessä eliön biologisiin ominaisuuksiin” sen sijaan on linjassa esittämäni sukupuoli-käsitteen vapaamuotoisen määritelmän kanssa:
Ihmisen sukupuolella tarkoitetaan lisääntymiseen liittyvää ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi henkilöiksi. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

Kun tuon sukupuoli-käsitteen määritelmän lisäksi ymmärrät käsitteiden ”sukupuoli-identiteetti” ja ”sukupuolen ilmaisu” seuraavat määritelmät, niin noissa kolmessa määritelmässä on kaikki mitä tarvitset aihetta koskien:
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.
Sukupuolen ilmaisulla tarkoitetaan sukupuolen tuomista esiin pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla.
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #275

"Et näköjään pystynyt määrittelemään mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”.
Kun kirjoitat sukupuoli-käsitteestä, niin pitäähän sinun pystyä kuvaamaan mitä tarkoitat sillä, miten määrittelet sen."

No voi hyvät hyssykät.... Olen moneen kertaan määritellyt sukupuolen joko itse tai lähdeviittauksen avulla ja todennut molempia kautta, että järkevää yksikäsitteistä määritelmää ei ole. Sen pitäisi ilmetä tuosta itsekin lainaamastasi kokoelmasta.

"Ei tuolla ole määritelty ollenkaan mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”."
"Tuolla mainituilla käsitteillä ”Anatominen sukupuoli” ja ”Sosiaalinen sukupuoli” tarkoitetaan aivan eri asioita kuin mitä tarkoittaa käsite ”sukupuoli”."
"Ei tuolla asialla ole mitään tekemistä sen kanssa mitä tarkoittaa yksin sana ”sukupuoli”." (x2)

Siellä kerrottiin, että sukupuoli on monisyinen asia, ja se jakaantuu moniin eri näkökulmiin. Se siis jäi Sinulta huomaamatta...? Etsit yksikäsitteistä sukupuolen määritelmää, jollaista ei ole muussa kuin toivemaailmassasi ja sen takia et kykene ymmärtämään lukemaasi, vaikka siitä hohtimilla väännettäisiin rautalankamalli.

"Kun tuon sukupuoli-käsitteen määritelmän lisäksi ymmärrät käsitteiden ”sukupuoli-identiteetti” ja ”sukupuolen ilmaisu” seuraavat määritelmät, niin noissa kolmessa määritelmässä on kaikki mitä tarvitset aihetta koskien:"

Nämä käsitteet siis löysit, toivottavasti myös ymmärsit ne. "Sukupuoli-identiteetti" on osa ihmisen sukupuolta (gender) ja sitä on uuden tasa-arvolain mukaan kunnioitettava siitä riippumatta, mitä kätilö on asiasta arvaillut. Sen käyttöalue on ennen kaikkea transsukupuolisten ja muunsukupuolisten syrjinnän estäminen. "Sukupuolen ilmaisu" on tarpeen erityisesti tapauksissa, joissa sukupuolta ei olla juridisesti muutettu, mutta ihmisen ulkoinen olemus viestii muusta kuin kätilön arvaamasta sukupuolesta. Tämä käsite on otettu mukaan estämään myös transvestiittien syrjintää, kun he liikkuvat omana itsenään niin töissä kuin kaupoissa ja palveluissa asioimassa.

Vaikuttaa siltä, että keskustelu kanssasi on kuin seinää päin huutamista. Luulen, että se ei tule johtamaan hedelmälliseen lopputulokseen, joten lopetan osaltani tähän.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #281

Anukatariina Solonen kirjoitti 3.3.2016 17:52: "...järkevää yksikäsitteistä määritelmää ei ole."

Hyvä kun sanoit tuon mielipiteesi suoraan.

Sukupuoli-sanaa käytetään monissa eri säännöksissä. Jo yksin sen takia sukupuoli-sanalle pitää olla olemassa sellainen yksiselitteinen määritelmä, joka soveltuu käytettäväksi, kun tulkitaan mitä säännökset lainsäädännössä käytännössä tarkoittavat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #282

Väestötietojärjestelmään on kirjattuna jokaiselle ihmiselle tämän hetkinen sukupuoli. Se on juuri mikä soveltuu ja mitä tulee soveltaa käytettäväksi kun tulkitaan, mitä lainsäädännössä käytännössä tarkoitetaan. Tämä on nykytila.

Keskustelua käydään siitä, pitäisikö sukupuolta koskevat säännökset purkaa lainsäädännöstä. Jos sukupuolitermistöä ei voida poistaa, keskustellaan vaihtoehtoisesti siitä, miten sukupuolen muuttaminen väestötietojärjestelmään tehdään.

Tähän liittyy kampanja: "Sukupuoli on ilmoitusasia", jolla parannetaan transsukupuolisten oikeuksia nykyisestä. Vastakampanjana tälle on tämä Palovuoren esiinnostama kampanja, jolla transsukupuolisten oikeuksia pyritään nykyisestä rajoittamaan.

Itse olen sitä mieltä, ettei lainsäädännössä välttämättä tarvita sukupuolierottelua. En toki ole käynyt koko lainsäädäntöä läpi, etten voi olla varma, olisiko jossain lainsäädännössä kohtia, joissa sukupuolella on oikeaa merkitystä. Avioliittolaissa sellaista ei enää ole.

Arto Jaaskelainen

Anukatariina Solonen,

Lainaus:"On olemassa eritasoisia sukupuolen ominaisuuksia, joista osa on biologis-anatomis-hormonaalisia, osa lisääntymis-evolutiivisia, osa sosiaalis-kulttuuurisia, osa psykologisia. "
---------------------------------------------------------------------

Käsittelemme nyt ihmisen sukupuolia, emme muurahaisia tms.

Se mistä käytät nimitystä "psykologinen sukupuoli" on terminä epäkorrekti ja huonosti kuvaava koska kyseessä ei ole sukupuoli (=sex) vaan tuntemus eli sukupuoli-identiteetti.
Sama pätee kahteen muuhunkin.

Ainoastaan biologis-anatomis-hormonaalinen osa kuvaa sukupuolta.

Hoidoissakin on valittavissa vain jompikumpi suunta kahdesta.

Ei ole missään näyttöä kolmannesta sukupuolesta. Aina kun olen tarkastanut asian on löytynyt joko elimellinen- tai identiteettipoikkeama ja sukupuoli on ollut jompikumpi kahdesta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Käsittelemme nyt ihmisen sukupuolia, emme muurahaisia tms."

Ilmeisesti Sinulle on mahdotonta ajatella, että ihmisellä on esim. sosiaalis-kulttuurisia ja psykologisia ominaisuuksia...?

"Se mistä käytät nimitystä "psykologinen sukupuoli" on terminä epäkorrekti ja huonosti kuvaava koska kyseessä ei ole sukupuoli (=sex) vaan tuntemus eli sukupuoli-identiteetti.
Sama pätee kahteen muuhunkin."

Termi ei ole ehkä tarkin mahdollinen, mutta tarkoittaa ihmisen kokemusta, identiteettiä ja osin myös mentaalista prosessia, joka liittyy asioihin reagointiin jne. Englanninkielinen sana, joka tässä asiassa on sukupuolta vastaava, on sexin sijasta "gender". Tämä toivottavasti auttaa Sinua pääsemään sen jäljille, mistä koko asiassa on pohjimmiltaan kyse. Sex on etupäässä juuri biologis-anatomis-hormonaaliseen näkökulmaan painottuva, gender sijaitsee enemmän korvien välissä. Ja myös sukupuolen korjauksessa Englannin kielessä puhutaan nykyään genderistä sexin sijasta.

"Hoidoissakin on valittavissa vain jompikumpi suunta kahdesta."

Niinpä. Tämä on muunsukupuolisille täysin kohtuuton tilanne ja kaipaa pikaista muutosta heidän tilanteensa helpottamiseksi.

"Ei ole missään näyttöä kolmannesta sukupuolesta. Aina kun olen tarkastanut asian on löytynyt joko elimellinen- tai identiteettipoikkeama ja sukupuoli on ollut jompikumpi kahdesta."

Jatka etsimistä! Kolmas sukupuoli (gender) löytyy heti, kun osut keskusteluihin joko muunsukupuolisista, joilla ei kerta kaikkiaan ole kummankaan binäärin sukupuolen identiteettiä ja intersukupuolisista, joilla kaikilla ei ole selkeästi kummankaan binäärin sukupuolen anatomis-hormonaalisia ominaisuuksia.

Toki on huomattava, että et tule löytämään selkeästi rajattua "kolmatta" sukupuolta, vaan (kauhuksesi...?) loputtoman variaatioryppään erilaisia "gendereitä".

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Siis "sukupuoli" määritellään syntymän yhteydessä ulkoisten sukupuolielimien perusteella. Aika suurellakin osalla lapsista merkinnäksi tulee määrittelemätön, mutta koska "sukupuolia" on vain kaksi, kyseessä on tässä tapauksessa virheellisyys, ja tästä siis seuraa mikä oli todistettava, että "sukupuolia" on kaksi.

Just joo. Vaikka huono matematiikassa olenkin, niin minäkin ymmärrän, että jo edesmennyt matematiikanopettajani olisi antanut ylläolevasta todistuksesta 0 pistettä. Tai ehkä säälistä yhden.

Todellisuudessa sukupuoli ei ole jalkojen välissä. Sanotaan, että aivot ovat suurin sukupuolielin. Ovat tai eivät, ne ehdottomasti tarvitsevat tiedon sukupuolesta, jotta yksilö osaa käyttäytyä sukupuolensa mukaan. Tämä ei ole vain "sukupuoli-identiteetti", vaan elimellinen osa sitä järjestelmää, jonka seurauksena voidaan sanoa jonkin yksilön edustavan tiettyä sukupuolta. Kun käy niin, että jostain vielä tieteelle tuntemattomasta syystä kehitys päässä ja jalkovälissä kulkee eri suuntaan, kyse on transsukupuolisuudesta.

Mitä hyötyä sitten olisi tuollaisesta tiukan suppeasta "jalkovälisukupuolesta"? Sitä ei merkitä mihinkään rekisteriin, sitä ei näy, kun ei voi katsoa kenenkään housuihin, sillä ei ole mitään juridista merkitystä, sillä ei ole merkitystä edes parisuhteessa. No, se täyttää muutaman henkilön käsityksen "totuudesta". Sekään ei haittaa, että meillä muilla on omat totuutemme. Uskallan sanoa, että monilla meistä on henkilökohtaista kokemusta sukupuolen kokonaisvaltaisesta käsitteestä, ja siten kouraantuntuvampaa pohjaa totuudelleen kuin Havukka-aholainen yksityisajattelu suo.

Arto Jaaskelainen

Jaana Holmström,

Lainaus:"Aika suurellakin osalla lapsista merkinnäksi tulee määrittelemätön..."

Perätön väittämä. Kyseeessä on erittäin harvinainen asia.

Lainaus:"Kun käy niin, että jostain vielä tieteelle tuntemattomasta syystä kehitys päässä ja jalkovälissä kulkee eri suuntaan, kyse on transsukupuolisuudesta"

Kyllä, transsukupuolisuuden olen jo kertonut eli kun sukupuoli ja tuntemus eli sukupuoli-identiteetti ovat ristissä.

Lainaus:"Mitä hyötyä sitten olisi tuollaisesta tiukan suppeasta "jalkovälisukupuolesta"? Sitä ei merkitä mihinkään rekisteriin..."

Perätön väittämä. Se juuri merkitään väestörekisteriin syntymän jälkeen.

Lainaus:"No, se täyttää muutaman henkilön käsityksen "totuudesta"."

Perätön väittämä. Se täyttää kaikkien ihmisten käsityksen totuudesta. Mistään muusta ei ole näyttöä kuten jo aiemmin totesin.
Aina tämä "kolmas" sukupuoli on osoittautunut perättömäksi kun asian tarkastaa, kyseessä on ollut edelleen jompi kumpi kahdesta tunnetusta sukupuolesta ja jokin poikkeama (elimellinen tai identiteetti).

Tarpeeton jaottelu "kolmanteen" sukupuoleen jota ei erillisenä sukupuolena ole koskaan ihmisellä tavattu ei tunnu erityisen hyvältä idealta, pikemminkin tarpeettomalta erottelulta tai jopa syrjinnältä. Tuntemuksia, mieltymyksiä tai suuntautumisia ei oletettavasti useimmat halua erikseen rekisteröitäväksi väestörekisteriin.

Järjestäytyneessä yhteiskunnassa henkilöihin liittyvien rekisteröintien täytyy perustua todennettavissa oleviin asioihin. En näe viisaana että yleisrekisteriin (kuten väestörekisteri) tuotaisiin jotain välttämättömien tietojen ulkopuolelta kuten sellaisia tietoja jotka koskevat lääketiedettä/psykologiaa. Vaikka jossain päin maailmaa on otettu käyttöön tuollainen "muu" luokka kuvaamaan synnynnäisiä poikkeuksia, suhtaudun suurella varauksella tuollaisen luokan tekemiseen väestörekisteriin. Käsittäisin että sen paikka yksilösuojan kannalta on lääketieteellinen rekisteri eikä väestörekisteri.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja minkälainen lippis? Sinähän kehuit tätä persnuorien kampanjaa.
Päähän painetut leimapotat ovat tuoneet tämän tämän keskustelun muusta sukupuolesta esiin. Jos palataan takaisin kampanjaan niin kolmas potta puuttuu. Se jossa lukee MUU.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #265

Sini Lappalainen,
Lainaus:"Jos palataan takaisin kampanjaan niin kolmas potta puuttuu. Se jossa lukee MUU."

Voi voi, pahoittelemme että on niin harvinainen lippis että pitäisi teettää räätälillä jos kumpikaan noista kahdesta ei todellisuudessa käy. Vai haluaisitko että kaikilta muilta otetaan lippis pois ? Siihen emme kyllä suostu mutta me varauduimme yhdellä erikoislippiksellä: Se on vihreä päältä ja punainen sisältä. Sen pystyy myös kääntämään nurin niin että punainen puoli tulee ulospäin. Alkuaan varasimme näitä muodikkaita värilippiksiä erimielisille sekä niille ketkä haluavat ottaa lippiksen pois kaikilta muilta vaikka tiesimme että heille oikeasti kävisi jompikumpi noista tavallisista malleista.
Toivottavasti voit poiketa räätälillä, emme vailtettavasti pysty tekemään emmekä pitämään varastossa niin montaa erilaista lippistä kuin on mieliä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #278

Sähän myönsit että lääketieteelliseen rekisteriin pitäisi saada sarakee muu.
Silloinhan ei persnuorien lippikset ole kivoja pitää, vai mitä, jos on lääketieteellisessä rekisterissä MUU. Juuri siksi persnuorien lippikset ovat ihmisiä alistavia että ne saa monet monet tuntemaan itsensä vääränlaisiksi ja tuntemaan paineita että heidän pitäisi manifestoida sukupuolistereotypoita. Sellainen tuskailu vie nuoruudessa energiaa oppimiselta ja leikkimiselta ja kasvamiselta.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #284

Haloo! Siis onko kaiken tämän blogin saaman "vihan" taustalla se, että perussuomalaisten nuorten kuvissa esiintyy vain kahdenlaisia lippiksiä, joissa toisissa lukee "Tyttö" ja toisissa lukee "Poika"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #285

Keskusteluahan tämä on. Kyllä ne lippikset ärsyttää sekä äärikansallismielisten ja "patmoslaisten" yhteisrintama asiassa. Viha on liiotteleva määrre ja outo sinulta joka on osallistunut itse keskusteluun. Sen sijaan blogistin mykkäkoulu on passiivisagressiivinen ele.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #287

Jo on asenteet joillain pielessä, jos kaksi erilaista lippistä ärsyttää joitakuita!
Täällä näkyy kolme erilaista lippistä: https://www.facebook.com/moontvfi/photos/a.1056719...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #288

Tämä on kampanja ja sen kampanjan ideologia on ihmisvastainen.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #290

Ihmisvastainen? No jopas sinulla on outo väite!

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #290

Tätä olen miettinyt minäkin. Onko ihmisvastaista vastustaa sukupuolineutraalisuudesta aiheutuvia ilmiöitä. Jos asiaa ajatellaan päinvastoin, niin jos minä vastustaisin persunuorten tyttö/poika -jaottelua, niin olisinko silloin ihmisvastainen. Kyllä olisin, mutta miten vastustukseni näkyisi. En pidä vastustuksena sitä, että teen tiettyjä valintoja elämässäni, koska olen sukupuolineutraali, mutta jos pistäisin kampanjan pystyyn, niin ihmisvastaista se olisi.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #293

Miten edes voisin vastustaa tyttö/poika -jaottelua, koska olen sukupuolineutraali, eli koska en samaistu kumpaankaan, niin asia on täysin merkityksetön :)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #293

Todellisuudessa ei ole olemassa sellaista "feministisen sukupuolineutraaliuden" uhkaa, joka veisi mahdollisuuden pojille olla poikia ja tytöille tyttöjä. Tuo retorinen olkiukko aiheutti merkittävästi vastalauseita.

Suurin syy vastustukseen on kuitenkin siinä, että "luvan" sijasta persujen tosiasiallinen politiikka vaatii poikia olemaan "vain poikia" ja tyttöjä olemaan "vain tyttöjä." Kun se vielä tuossa kulttuurikontekstissa tarkoittaa todella perinteista tapaa olla poika/mies ja tyttö/nainen, se pyrkii rajoittamaan ja vaikeuttamaan valtavan monen ihmisen elämää. Tasa-arvoisen avioliiton vastustus on yksi esimerkki siitä: Eihän miehet voi muihin rakastua kuin naisiin ja naiset miehiin, eiköstä....? Toinen hävytön linjaus on vaikeuttaa transihmisten oikeutta muuttaa olotilaansa inhimillisemmäksi: Eihän mies voi olla nainen tai päin vastoin, vai miten se oli....?? Enpä lisäksi usko, että kampanjan kärkenä olisi kehotus tytöille olla emansipatorisia feministifeminiinejä, vaan heille osoitetaan kovasti perinteistä naisen roolia.

Voisinpa väittää, että tuosta listauksesta löytyy yhtä sun toista "ihmisvastaista", jos sellaista termiä halutaan käyttää. Ainakin toisen ihmisen arvon oikeuksien kunnioituksen puutetta kampanja edustaa pahemman kerran.

Minna Hänninen Vastaus kommenttiin #296

Avioliittojen suosio on laskenut tasaista tahtia vuosien saatossa ja keskeisenä syynä siihen on sukupuolineutraalisuuden lisääntyminen ihmisissä. Avioliitto oli ennen vanhaan tapa, jossa korostuivat miehen ja naisen erilaiset roolit, mutta nykyään korostetaan enemmän rakkauden merkitystä. Rakastaa voi ilman liittoakin, joten epäilen, että avioliittojen suosio jatkaa tasaista laskuaan.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia kannatan, sillä jos joku on niin pöyröö, että haluaa naimisiin mennä, niin mikä nottei :) Onhan sille avioliitolle ilmeisesti edelleen jotain järkisyitäkin.

Sukupuolineutraalina henkilönä minun on vaikea eläytyä transihmisten asemaan, mutta ei tulisi mieleenkään vastustaa kenenkään korjausleikkauksia, vai miksi niitä nimitetään.

Kampanja on tosiaan ihmisvastainen, mutta mietin miten olisin suhtautunut siihen nuorena. En samaistunut silloinkaan sukupuoliin/sukupuolirooleihin, mutta minulla ei ollut nimeä ominaisuudelleni. En kokenut silloinkaan, että joku vaatisi olemaan tyttö, koska en halunnut olla poikakaan. Todennäköisesti olisin ollut nuorena kampanjasta vain hämmentynyt, mitä varmaan nykyäänkin moni on. Olen lukenut paljon ihmettelyä siitä, mistä kampanjassa on oikein kyse.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #297

Hyvin sanottu. Ihmisyys on 95% spn ja 5%sukupuolittunut.
Asia vaan korostuu kun kommunikoimme esim netissä. Mitään viitteitä sukupuolista ei ole näin epäfyysisessä "puheessa".

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jaana Holmström:"Aika suurellakin osalla lapsista merkinnäksi tulee määrittelemätön..."

Arto Jääskeläinen:"Perätön väittämä. Kyseeessä on erittäin harvinainen asia."

Jaana Holmström:"Mitä hyötyä sitten olisi tuollaisesta tiukan suppeasta "jalkovälisukupuolesta"? Sitä ei merkitä mihinkään rekisteriin..."

Arto Jääskeläinen:"Perätön väittämä. Se juuri merkitään väestörekisteriin syntymän jälkeen."

Jaana Holmström:"No, se täyttää muutaman henkilön käsityksen "totuudesta"."

Arto Jääskeläinen:"Perätön väittämä. Se täyttää kaikkien ihmisten käsityksen totuudesta."

Hmm, kun asiaintila ei miellytä, niin väittämä on perätön. Kuinka harvinainen on erittäin harvinainen tila? 1/100 000 vai 1/1 000 000 vai jopa 1/1 000 000 000?

Väestörekisteriin merkitään juridinen sukupuoli, ja jos se on merkitty määrittelemättömänä, se korjataan. Samoin se korjataan, kun korjaa sukupuolensa oikeaksi. Ei sinne merkitty tieto ole ikuista, vaan sitä muutetaan tarpeen mukaan vastaamaan olevaa todellisuutta.

Arto Jääskeläinen:"Se täyttää kaikkien ihmisten käsityksen totuudesta."

Perätön väittämä. Tuo ei täytä minun käsitystäni totuudesta eikä koko tiedemaailmankaan.

Arto Jääskeläinen:"Tuntemuksia, mieltymyksiä tai suuntautumisia ei oletettavasti useimmat halua erikseen rekisteröitäväksi väestörekisteriin."

Aivan, mutta meillä on vielä vuoden rekisteröity parisuhde, joka on juuri sukupuolisen suuntautumisen rekisteröinti. On hyvä, että olemme samaa mieltä siitä, että sukupuolineutraali avioliitto on edistysaskel.

Arto Jääskeläinen:"Järjestäytyneessä yhteiskunnassa henkilöihin liittyvien rekisteröintien täytyy perustua todennettavissa oleviin asioihin. En näe viisaana että yleisrekisteriin (kuten väestörekisteri) tuotaisiin jotain välttämättömien tietojen ulkopuolelta kuten sellaisia tietoja jotka koskevat lääketiedettä/psykologiaa. Vaikka jossain päin maailmaa on otettu käyttöön tuollainen "muu" luokka kuvaamaan synnynnäisiä poikkeuksia, suhtaudun suurella varauksella tuollaisen luokan tekemiseen väestörekisteriin. Käsittäisin että sen paikka yksilösuojan kannalta on lääketieteellinen rekisteri eikä väestörekisteri."

Mutta kun se jalkovälikään ei ole yksiselitteisesti todennettavissa jommaksikummaksi. Tarvitaan ja on aina tarvittu se kolmas vaihtoehto "määrittelemätön". Eikä tuo luokka "muu" ole jotain, mihin ihmiset vain pistetään, vaan se on kyseisen henkilön toivomus, koska hän ei koe kumpaakaan muista sukupuolista omakseen. Miksi sitä ei voi sallia, kun siitä ei ole kenellekään mitään vahinkoa?

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #271

Jaana Holmström,
kylläpä asiat kääntyivät taas nurin päin ja samalla unohdettiin totuuksia.

Rekisteröity parisuhdehan luotiin vain sen takia koska vaadittiin jotain liittoutumismuotoa samaa sukupuolta oleville. Siksi tehtiin rekisteröity parisuhde ja samalla todettiin tilanteen olevan nyt tasa-arvoinen kaikilla.

Jos todella koet ongelmalliseksi että rekisteröity parisuhde on vain samaa sukupuolta oleville niin oikea ratkaisu on tietysti korjata vika siellä missä se on ja muuttaa rekisteröity parisuhde sellaiseksi että siinä voi olla samaa tai eri sukupuolta olevat henkilöt. Erittäin yksinkertainen ja pieni korjaus ilman haittoja. Ongelma korjattu, ei tule suuntautuminen esiin.

Koskaan ei ole oikein väärentää avioliiton sisältöä ja merkitystä joka on VAIN miehen ja naisen liitto.

Miksi ihmeessä haluat hämärtää selvät asiat ?

En miettimälläkään näe muuta käytännön syytä kuin että tietty poliittinen suunta yhdessä SETA: n porukan kanssa mieluusti väärentää sanojen merkityksiä poliittisiin tarkoituksiinsa ja haluaa hämärtää aiemmin selviä asioita.
Tuollainen väärentelevä ja sekava poliittinen ajattelutapa ei valitettavasti saa minulta ymmärtämystä.

Tämä ihmisen kahden sukupuolen hämärtämisyritys on vain yksi esimerkki.

Jos haluat todellakin että tuntemuksia kuten sukupuoli-identiteetti rekisteröidään vapaaehtoisesti niin eihän se tietenkään minua haittaa mutta tuntemus ei tietenkään rekisterissä korvaa sukupuolta vaan se on erillinen lisäkenttä.
En näe vapaaehtoisella tuntemusten rekisteröinnillä kuitenkaan hyötyäkään sen enempää kuin hyvä mieli henkilölle joka hakuaa noin tehdä.

--------------------------------------------------

Aito avioliitto kansalaisaloite tulee eduskuntaan ja ratkaisee kaikki asiat hyvin yksinkertaisella tavalla pienellä lisäyksellä.

Edut ovat:
===========
- Riittää että rekisteröityyn parisuhde muutetaan niin että siinä voi olla samaa sukupuolta tai eri sukupuolta. Rekisteröity parisuhde ei tuo enää esiin sukupuolista suuntautumista. Ongelma korjattu.
- Hyvin yksinkertainen muutos, ei tarvitse muuttaa satoja lakeja.
- Avioliiton merkitystä ja sisältöä ei väärennetä
- Ei aiheuteta yllättäviä uusia ongelmia joista kansanedustajat ovat vastuussa
- Turvallinen sovintoratkaisu

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat