Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Ihan kaikki ei ole valtion vika

Suomessa on ajauduttu jonkinlaiseen uusavuttomuuden tilaan. Valtio nähdään äitihahmona, joka antaa taskurahaa, pesee pyykit ja taputtaa päälaelle, kun elämässä menee huonosti. Samalla on helppo löytää syntipukki jokaiseen ongelmaan – vastuu on sillä, jolla valtakin. Suomessa molemmista huolehtii valtio.

Olemme sisäistäneet ajatusmallin, jonka mukaan kaikista elämämme epäkohdista voi syyttää viranomaisia. Syrjäytyminen johtuu koulujärjestelmästä. Maahanmuuttajien heikko työllistyminen kymmenen vuoden jälkeenkin johtuu kotouttamisjärjestelmästä. Vanhusten yksinäisyys johtuu vanhustenhoitojärjestelmästä. Se, ettei kadulle kaatuneita auteta riittävän nopeasti, johtuu terveydenhuoltojärjestelmästä. Mikä tahansa epäkohta voidaan laittaa byrokraattien, virkamiesten, järjestelmien, selvitysten, päätösten, työryhmien ja monialaisten yhteistyöelinten riittämättömyyden syyksi.

Minne katosi yksilön oma vastuu? Missä on vanhempien vastuu lapsistaan? Missä on lasten vastuu vanhemmistaan? Missä on ohikulkijan vastuu kaatuneesta lähimmäisestä?

On vaarallista, jos ajattelemme valtion hoitavan kaiken yhteiskunnassa. Valtio on nimittäin pohjimmiltaan mekaaninen koneisto. Valtio on kasa rakenteita, jotka toimivat kollektiivisen hyödyn nimissä. Valtio ei ole äiti, jolle yksilön oman vastuun tai toisista ihmisistä välittämisen voisi ulkoistaa. Valtiota ei ole tarkoitettu ketään yksilöä varten vaan kompromissiratkaisuksi, joka palvelee ihmisiä keskimäärin hyvin.

Siksi valtio ei voi koskaan korvata yksilöiden omaehtoista toimintaa, eikä sen missään nimessä tule siihen pyrkiä. Yksilönvapauksia ja toisaalta ihmisten vastuuta omasta elämästään on lisättävä runsaasti. Korjausta vaativat sekä lainsäädäntö että ajatusmallimme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Vähän ristiriitainen kirjoitus siihen, että edellisessä kirjoituksessaan bloggaaja moittii hallituksen nuorisolain uudistusta, koska pelkäsi sen vaikuttavan oman yhdistyksensä rahansaantiin.

Eli hallitusta ja valtiota voidaan morkata, jos se saattaisi aiheuttaa kiusaa itselle (mitä se ei tietysti tehnyt, koska koko ajatus oli väärä siinä kirjoituksessa), mutta muuten laitetaan yksilön harteille asiat.

Pekka Pylkkönen

Tai siksi että valtio määrittelee millaista oppia veronmaksajien rahoilla saa levittää?

Aatteellisten, poliittisten tai uskonnollisten järjestöjen tukemisen ei missään nimessä pitäisi olla julkisen vallan asia. Valtiolla ei ole aatteita, uskontoa tai poliittista ideologiaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko valtio siis jossakin ihmisten ulkopuolella leijuva entiteetti..ehkäpä jopa Tiinan mainitsema mekaaninen laitos?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Eikun se on taolainen, piraattipuoluetta kannattava Greenpeace -aktiivi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #7

Saattaa ehkä olla!

Kuitenkin tosiasia on se,että me emme koskaan ymmärrä valtiota mikäli emme ymmärrä yhteiselämämme kudelmaa ja pääosin suomalaisille tyypillistä jatkuvaa vastakkainasettelun hakemista. Näin ollen meidän valtio perustuu eri eturyhmien taistelukentälle jotka taistelee toisiansa vastaan suomalaisille tyypilliseen ylikompensoivaan tapaan.

Ei riitä,että toinen on lyöty vaan pitää potkia vielä maassa makaavaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

99% maassa makaavista käy itse maahan makaamaan ja huutaa että lopettakaa potkiminen vaikka kukaan ei potki.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Tarkoitatko niistä päätellen jotka eivät edes hae niitä sosiaalitukia?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi olet ajautunut tuollaiseen avuttomuuden tilaan?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kylläpäs Vellu nyt tarjosi meille kovin älyllisen kommentin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oliko liian älykäs sinulle?

No voin avata ihan sinua ja muita varten ettei harmita. Eli mikäli Tiina blogissaan kirjoittaa sanoilla "olemme","elämämme","ajattelemme" ja tärkein kohta "Korjausta vaativat sekä lainsäädäntö että ajatusmallimme.",niin hän myös kirjoittaa itsestänsä.

Onko silloin sinusta älytöntä vai älykästä kysyä,selkeästi,itse omasta ongelmastaan kertovalta miksi on ongelmissa?

Tai ootas..taisit kuvitella,että Tiina asettaisi itsensä meidän muiden ulkopuolelle tai yläpuolelle kuten sinä teet,mutta kuvittelit väärin,koska selkeästi Tiina myös kirjoitti itsestänsä kuten osoitin.

Jään odottamaan vastaustasi suurella mielenkiinnolla siitä mikä olikaan älykästä ja mikä ei.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tiina,tämä on valtion tuhoamia.
Muistan senkin ajan 80-luvulla ,kun Suomi oli turvallinen ja tylsäkin maa joittenkin mielestä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Valtio ei ole mikään mekaaninen koneisto, joka toimii sitä hallinoivien ihmisten tahdosta riippumatta.

Make Lehtonen

Kaikki yhdistystuet tulisi lakkauttaa. Kyllähän aatteen tai harrastuksen tulee tapahtua jäsenten rahoittamana eikä valtion.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Kannattaa muistaa, että valtiota ovat yleensä ensimmäisenä syyttämässä ne, jotka tavalla tai toisella saavat leipänsä julkisesti rahoitettujen palveluiden tuottajina. Tähän sisältyy erilaiset yhdistyspamput ja vähemmistövaltuutetut. Valtiota syyllistämällä ylläpidetään kuvaa oman työn tarpeellisuudesta.

Eero Mattila

Niin kauan kuin valtion virkamiehet ulottavat nokkansa tavallisen ihmisen elämään. Asumiseen, rakentamiseen, koulutukseen, työhön, sosiaalihuoltoon, päivähoitoon, sairaanhoitoo, oikeuslaitoksen toimintaan yms. niin on syytäkin vaatia virkamiehiltä vastuuta.
- Joku virkamies päätti että maahanmuuttajilta ei vaadita passia, joku virkamies päätti että maahanmuuttajille tarjotaan suomalainen sosiaaliturva. Joku virkamies päätti, että turvapaikanhakijoiden rikoksia ei uutisoida, joku virkamies päätti että suomalaiselle ei makseta lääkärinlausunnoista huolimatta sairaspäivärahaa tai työkyvyttömyyseläkettä, joku virkamies päätti, että esim. työssä tapahtunut välilevyn repeämä katsotaan aina rappeumaksi vaikka lääkärin lausunnoissa todettaisiin muuta.
- Väitän, että vähintään puolet Suomen virkamiehistä ovat vahingollisia kansanterveydelle ja aiheuttaa lähinnä mielipahaa suomalaisille silti heille maksetaan palkkaa työstään.
- Virkamiehelläkin pitäisi olla vastuu

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tiinalta hieno ja erääseen todelliseen ongelmakohtaan suomalaisessa yhteiskunnassa ansiokkaasti pureutuva kirjoitus!

Tiinan kaltaisia nuoria me tarvitaan, jotta suomalaisten ajatusmallien olisi mahdollista tulevaisuudessa suotuisampaan suuntaan muuttua.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Valtio/-yhteiskunta ei aivan kaikkeen ehdi,eikä riitä voimavaroja,vaan on myös yksilön ja lähipiirinkin vastuu lähimmäisistään kun siihen on vain mahdollisuus + kykyä antaa sellaista apua jota itse pystyy antamaan !

Tiina Palovuorelta oiva kirjoitus yksilöiden että yhteiskunnan vuorovaikutuksista toisiina !

Jyrki Paldán

Valtion ei pidä ottaa vastuuta kaikesta, mutta samalla myös empiria osoittaa että jätettäessä asioita yksilöiden "vapaaehtoisen" toiminnan harteille, paljon jää tapahtumatta. Kukaan tuskin kehtaa vakavalla naamalla väittää että esimerkiksi sosiaaliturvaa, ympäristön huomioonottamista(käyppäs huviksesi laskemassa montako pakastinta suomen metsistä löytyy, se oli nimittäin maan tapa ennen ympäristölainsäädäntöä) tai koulutusta voitaisiin jättää täysin yksilöiden itsensä harteille. Tai vaikka omaisuuden suojaa.

Hyvänä esimerkkinä ovat lahjoitukset eläinsuojelutoimintaan; söpöt eläimet saavat käytännössä kaikki lahjoituksista, kun taas rumat jäävät omilleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Uusliberalisti Kimmo Sasi ehdotti tämän päivän Aamulehdessä että esim. palokunnat voisivat olla yksityisiä. Ehkä nämä myisivät vakuutuksia ja tulipalon sattuessa ensiksi kysyttäisiin, onko vakuutusta ja sen mukaan päätettäisiin sammutetaanko tulipalo vai annetaanko palaa. Italiassa ja jenkeissä on ollut suojeluskuntia, mafiaksi kutsuttuja jotka myivät rahaa vastaan suojelua, mikäli ei maksanut saattoi tapahtua "vahinkoja" tulipaloja tai muuta ilkivaltaa. Valtiolla on yhteiskunnassa oma roolinsa ja jostain banaanitasavallasta voi katsoa minkälaista jälkeä tulee kun valtio on heikko eikä demokratiasta tietoakaan.

Toimituksen poiminnat