Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Merimiehet vai sotalapset?

Nykyinen maahanmuuttopolitiikkamme unohtaa täysin sen konfliktin jalkoihin jäävän ryhmän, jonka hyvinvoinnista meidän tulisi olla eniten huolestuneita. Sodan jalkoihin jäävien, mahdollisesti vanhempansa menettäneiden lasten tulee olla meidän ensisijainen auttamiskohteemme.

Mitä tapahtuu kriisialueella kasvavalle lapselle? Syyrian kriisin vuoksi kouluja on tuhoutunut ja lakkautettu, lapsia on laitettu raskaaseen varustustyöhön ja valtava määrä on menettänyt vanhempansa. Lähi-idästä kantautuvat uutiset kertovat, että ISIS on värväämässä tuhatpäistä lapsiarmeijaa.

Meidän inhimillisen vastuumme tulee kohdistua ensisijaisesti näihin lapsiin, joiden tulevaisuus kotimaassaan näyttää todella synkältä. Siksi onkin mykistävää, että ulkomainen adoptio ja muut keinot saada lapsia turvaan ovat usean vuoden ja kymmenientuhansien eurojen prosesseja. Adoptio suoraan kriisialueilta tai esimerkiksi pakolaisleireiltä on myös usein täysin mahdotonta, koska paikalla ei ole toimivaa adoptionvälittäjää. Lapset vain odottavat, kunnes joku valtio sijoittaa heidät keskuksiinsa.

Meitä maahanmuuttokriittisiä muistutetaan usein tilanteesta, jossa Suomi lähetti sotalapsia Ruotsiin. Ehdotankin, että Suomi kantaa kortensa kekoon juuri vastaavalla tavalla. Otamme vastaan pieniä lapsia sodan jaloista, sijoitamme heitä perheisiin ja tarjoamme heille mahdollisuuden valoisaan tulevaisuuteen. Moni lapseton, adoptiota pohtiva perhe ottaisi tilaisuuden iloiten vastaan - ja niin myös muut perheet, joissa halutaan kantaa inhimillistä vastuuta kaikkein pienimmistä ja heikoimmista.

Voimme aloittaa helpottamalla ulkomaista adoptioprosessia, josta tosin suomalainen lainsäädäntö määrittää vain osan. Toinen ja mielestäni äärimmäisen tarpeellinen vaihtoehto on luoda uusi globaali auttamisen väylä, jonka avulla orpolapset ja ne lapset, joiden vanhemmat eivät kykene heistä huolehtimaan, voidaan auttaa pois kriisin jaloista. Ensisijaisen prioriteetin tulisi olla alle 10-vuotiailla lapsilla.

Tämä on se tapa, jolla Suomen tulee auttaa globaalisti.
Sijoittamalla kriisialueen lapsia suomalaisiin perheisiin.

Nykyinen maahanmuuttopolitiikkamme tukee lähinnä hyväkuntoisten nuorten miesten oma-aloitteista migraatiota ja rikollista meribisnestä. Kiintiömme tulisivat täyteen myös auttamalla hädänalaisia lapsia, ja juuri niin meidän tulisi tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Toinen ja mielestäni äärimmäisen tarpeellinen vaihtoehto on luoda uusi globaali auttamisen väylä, jonka avulla orpolapset ja ne lapset, joiden vanhemmat eivät kykene heistä huolehtimaan, voidaan auttaa pois kriisin jaloista"

Meillä olisi jo sellainen järjestelmä. Voisimme hyvin pistää paukut kiintiöpakolaisten vastaanottoon ja kehitysapuun, ja lyödä lapun luukulle "merimiehille", kuten edustaja Kärnä taannoisessa blogissaan hahmottelee:

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200944-...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Pakolaisleireiltä adoptoiminen ei taida olla niin yksinkertaista. Todennäköisesti pyrkivät saattamaan sodan melskeissä kadonneet sukulaiset yhteen ennenkuin kansainvälistä adoptiota voi edes harkita.

Tuosta voisit kai aloittaa.

http://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/uutis...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä perustelet 10-vuoden ikärajan?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ajatuksesi adoptioista on kaunis ja hyvää tarkoittava, mutta matkassa on ongelmia.

Suurin ongelma lienee ihmiskaupan mahdollisuus. Tässä tapauksessa lapsikauppa varakkaille (lapsettomille) eurooppalaisille. Jo pelkästään meidän kotoisissa avustusjärjestöissämme, uusissa mutta myös vanhoissakin, putkahtelee esiin huijauksia ja väärinkäytöksiä. Kyseessä on isot rahat. Hyvin paljon suurempi todennäköisyys on sitten sille että adoptiolapsien välityksen takana olisi pakolaisleirin liepeillä toimiva rikollisjärjestö joka käärii rahat sekä adoptioasiakkaalta että mahdollisesti lapsen vanhemmilta tai sukulaisilta. Leirin kaoottisissa oloissa "orpous" on vaikeasti todistettavissa. Pieni lapsi on avuton, hyvin helposti uhri, tiukan valvonnan puuttuessa kauppatavara, pahimmillaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onko nuorilla miehillä ihmisoikeuksia?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

In Finland we have this thing called "naiset ja lapset ensin", mutta ehkä te voitte Laasasen ja Hännikäisen kanssa huolehtia että jatkossakin Suomessa pidetään huolta nuorista miehistä, ja Ozan Yanar saa päivitellä kerjääviä lapsia Istanbulin kaduilla.

Toimituksen poiminnat