Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Paatosretoriikka kuuluu parodioihin

”Toverit!”
”Vallankumous on alkanut!”
”Käykäämme taisteluun isänmaan puolesta!”

Jossain toisessa maassa kyseiset lauseet vilisisivät luontevana osana varteenotettavaa poliittista keskustelua. Suomessa hurmiolliset puheet ovat harvassa, ja taistelukehoituksia näkee lähinnä poliittisissa parodioissa tai humalaisissa baaripuheissa.

Suomen politiikkaa leimaa nimittäin hyvin maanläheinen retoriikka. Meillä ei käytetä korulauseita, dramatiikkaa tai paatosta. Johtavien poliitikkojenkin kielikuvat on otettu suoraan kansan arjesta ja retorinen esitystapa on ulkomaalaisittain vaisua. Pääministerimme puhuu iteroinnista tehden retoriikastaan jopa huvittavan järkiperäistä. Osaltaan tämä kaikki rakentaa järkevää ja asiakeskeistä politiikkaa, joka on suurimpia yhteiskunnallisia vahvuuksiamme.

Kun retoriikka karkaa käsistä, unohtuu usein myös keskustelun asiasisältö. Paatosretoriikan seurauksena yleinen keskustelu painottuu siihen, kuka on sanonut ja miten – itse asia määrittelyineen jää vähemmälle huomiolle.

Paatosretoriikka polarisoi keskustelua niin, että keskitietä edustavat mielipiteet eivät kelpaa kummallekaan leirille. Jokainen kannanotto, oli se kuinka tahansa maltillisesti ilmaistu, nähdään jompaankumpaan ääripäähän kuuluvana. Pahimmillaan keskustelussa oleva asia on määrittelyltään niin monitulkintainen, että useat oikeasti samalla puolella olevat näkevät toisensa vihollisina.

Kohteliaisuus unohtuu, kun kielenkäyttö kovenee. Paatosretoriikka tekee politiikasta henkilökohtaista, eikä aiheesta ole enää mahdollista argumentoida asiasisältöisesti. Ystävyyssuhteita katkeaa ja yhteistyöstä eri mieltä olevien kanssa kieltäydytään - kummassakin laidassa. Kun kompromissit nähdään silkkana mahdottomuutena, ei paatosretorisesta politiikasta ole rakentamaan yhteiskuntaa vaan hajottamaan sitä.

Paatosretoriikka tulee rajoittaa parodioihin, ei tehdä sitä poliittisen keskustelun normia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Lauri Wirén

Hakaniemessä on tehty parodiaa joka vappu jo yli sadan vuoden ajan.

Toimituksen poiminnat