Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Somekaveruus ei määritä mielipidettä

Laura Huhtasaari oli hiljattain väärässä Facebook-ryhmässä. Olli Immonen taas poseerasi väärien ihmisten kanssa ryhmäkuvassa. Oras Tynkkynen jutteli eduskunnassa vääränlaisten ihmisten kanssa ja meinasi saada Tiina Rosenbergiltä ympäri korvia.

Kaikilla näillä tapauksilla yhteistä on se, ettei arvostelun kohteena oleva henkilö ole itse sanonut oikeastaan mitään. Poliitikkoja on enenevässä määrin alettu arvostella sen perusteella, keitä he tuntevat tai pitävät kavereinaan. Jo vaalien alla haastattelujen irvikuvissa ehdokkailta kysyttiin, miksi he ovat jonkun ihmisen Facebook-kavereita.

Passiivinen someryhmään kuuluminen, yhteiskuvassa oleminen tai fanaattinen fb-kaveri eivät vielä riitä todisteeksi henkilön omasta mielipiteestä, eikä niitä tule pitää poliittisina viiteryhminä – oli kyseessä mikä tahansa asia. Poliitikkoja, kuten muitakin ihmisiä, tulee arvostella ja arvostaa ensisijaisesti heidän omien sanojensa ja tekojensa pohjalta.

On monia syitä kuulua ryhmään tai viettää aikaa jonkun kanssa. Samaa mieltä oleminen on vain yksi niistä. Olen itse käynyt mielenkiintoisia keskusteluja vasemmistoanarkistien, aktivistien ja rasisteiksi tunnustautuvien ihmisten kanssa näkemyseroistamme huolimatta. Eri mieltä olevien ihmisten kanssa voi tulla toimeen, ja siihenhän me kannustamme lapsiammekin. Someryhmään kuulumisenkin syynä voi olla puhdas mielenkiinto tai vaikka halu provosoida omalla erimielisyydellään.

En tiedä, oliko mainituissa tapauksissa kyse erimielisyydestä – muttei tiedä mediakaan. Ilmiö on joka tapauksessa näitä kohuja laajempi. En haluaisi meidän luisuvan Amerikan tapaiseen imagopolitiikkaan, jossa ystäväsi avioton raskaus tekee sinusta huonon kuvernöörin (tai jotain muuta yhtä järkevää). Myös poliitikoille annettakoon vapaus henkilökohtaiseen elämään, ettei kavereita tarvitse laskelmoida poliittisen riskiluokituksen perusteella. Edes kansanedustajaa ei voi pitää vastuussa siitä, mitä hänen kaverinsa ajattelee.

Toki jotkut osaavat jo pelata varman päälle ja kieltäytyä keskustelusta vääränlaisten, eri mieltä olevien ihmisten kanssa. Siitä saa ehkä itselleen paremman mielen ja muutaman sulan moraaliseen hattuunsa, mutta maailma ei muutu yhtään paremmaksi. Ja melko usein kyseessä on vain ihan puhdas yhteistyökyvyttömyys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Juuri näin. Kiitos kirjoituksestasi. Meidän kaikkien pitäisi yrittää tulla toimeen toistemme kanssa erilaisista mielipiteistä huolimatta ja jos katkaisemme keskusteluyhteyden, niin seuraava keskustelu saatetaan käydä aseilla. Lainatakseni Ayn Randia: "Those who know that they cannot win by means of logic, have always resorted to guns."

Minna Eerolainen

Kuulostaa jännältä ellei suorastaan pelottavalta kun nyt pitäisi jaksaa haastella Luhtasaaren kanssa hänen eittämättä rasistisista mielipiteistään vaikka sitten aseella uhattuna. Käydäänpä sitten nyt oikein huolella dialogia. Elämme pirun eksoottisia aikoja!

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Miksi ajattelit, että se olisi Luhtasaaren puoli, joka pitelisi asetta?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olli Immonen ja Laura Huhtasaari tunnetaan muustakin kuin heidän ystävistään. Mielipiteet ja ajatukset ovat tuttuja, varttinatsien tuttavuus on vain piste I päälle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Väärin johdateltu, koska näissä molemmissa tapauksissa mielipiteet ovat määrittäneet kaveruuden.

Marko Parkkola

Turha blogaus. Rakkikoirat gonna räksyttää. Se on niiden luonteessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutasen mielestä Ruotsissa on sairas keskusteluilmapiiri kun siellä rasismin ja etnonatioonalismin vastustaajat ovat puhekykyisempiä kuin Suomessa. Entäs jos sairaus onkin tällä puolella Pohjanlahtea.

Marko Parkkola
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruotsihan teki korrektiuden ja suvaitsevaisuuden maailmanennätyksen eristettyään yhden puolueen kaikesta poliittisesta yhteistyöstä.
Sehän se vasta on terveen ja avoimen yhteiskunnan ja demokratian merkki.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tämä on eräs maamme pahimpia ongelmia, meillä on jatkuvasti lisääntyvä joukko ihmisiä, joiden kanssa ei juuri kukaan saisi olla tekemisissä ja joille ei joidenkin mukaan kuuluisi antaa minkäänlaisia mahdollisuuksia edes olla mukana yhteiskunnassa. Ja nämä ketkä vielä saavat olla mukana yhteiskunnassa, heidät määrittelee yhä suppeampi joukko.

Väärät ajatukset ja mielipiteet ja niiden julkituominen johtaa yhä useammin siihen, että sinut lokeroidaan kategoriaan, joiden kanssa ei haluta olla tekemisissä. Nykyään siis väärät ajatukset ja niiden julkituominen johtaa noitavainoihin, joita johtavat pieni oikeinajattelevien joukko ja heidän tunnustuksellista totuuttaan myötäilevät lakeijansa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuvasit juuri totalitaaristen yhteisöjen toimintatapoja. Ja kyllä, pyrkimys niiden toimintatapojen levittämiseen on huolestuttavan yleistä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Yhteiskuntamme muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän totalitarista yhteiskuntaa, jossa väärät ajatukset ja niiden julkituominen haittaa koko elämää kaikilla elämänalueilla. Siksi yhteiskuntamme on ensin pysähtynyt paikoilleen ja sen jälkeen alkanut taantua. Siellä missä vapaat ajatukset ja niiden julkituominen eivät ole sallittuja, on kehitys pysähtynyt kokonaan ja henkinen taantumus alkanut, ja juuri siinä tilanteessa olemme nyt suomessa.

Pahimmin tämä näkyy omalla ammattialallani, taide- ja kulttuurialoilla, ja sieltä kaikki alkaa, kulttuurista. Tarja Halosen valtakaudella alkanut DDR mäistäminen jatkuu entistä kiivaampana ja uskon että tästä ei hyvää seuraa yhteiskunnallemme. Yhä useampi kansalainen herää vallitsevaan todellisuuteen ja alkaa tosissaan miettiä, miten puuttua asiaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

Mä taas olen havainnut kuinka venäläinen akateeminen klassisismi hiipii sisään kuvataidemaailmaan leveällä rintamalla. Mutta en tietystikään ole missään keskiössä tarkkailemassa niinkuin sinä tunnut olevan.
Eikös kuitenkin näitä venäläistä akateemista taidepedagokiikkaa soveltavia oppilaitoksia ole siellä täällä? Nehän eivät kukkahattuile.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #21

Minä en puhunut taiteen sisällöstä, enkä myöskään taiteen eri tyylisuunnista, vaan ihan konkreettisesti taide- ja kulttuurialojen käytännöistä, jotka eivät noudata edes maamme lakeja tai maamme solmimia ihmis- ja perusoikeussopimuksia. Puhumattakaan siitä, että jo erilaiset ajatukset ja niiden julkituominen estetään mahdollisimman tehokkaasti, aloilla jotka toimivat suurimmaksi osaksi julkisella rahoituksella.

En myöskään pidä tätä taide- ja kulttuurifasismia minään kukkahattuiluna, vaan silkkana natsismina, jota harjoittaa maamme virallinen taiteen ja kulttuurin kenttä. Huolestuttavinta tässä kaikessa on se, että sen sijaan että näiltä aloilta karsittaisiin nykyinen fasismi ja natsismi, se alkaa ulottautuakin koko yhteiskunnan jokaiselle osa-alueelle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

No se mistä yritit puhua ei kuitenkaan konkretisoidu. DDR taide oli kai nimenomaan sisällöllistä eli siinä ei saanut olla läntisiksi leimattuja sisältöjä mikä teki sen hengettömäksi tekotaiteeksi ja parhaillaan harmittomaksi koristeluksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #32

Se konkretisoituukin eri tavalla, se konkretisoituu tekijälähtöiseksi. Eli Määrätyiltä toisinajattelevilta taiteentekijöiltä, estetään kaikin mahdollisin keinoin heidän ajatustensa julkituominen ja ammatillinen järjestäytyminen, ja sitä kautta ammatinharjoittaminen samoilla mahdollisuuksilla ja edellytyksillä kuin oikeasti ajattelevat ovat itselleen hankkineet.

Kyseessä on selkeä kulttuurifasismi ja natsismi, juuri siltä taholta tulevana joka käyttää vastaavia nimityksiä niin mielellään itse aseina näitä väärinajattelevia kohtaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #35

Kuulostaa huhuilta. Puhut kuin olisi jotain systemaattista syrjintää kuitenkaan et mitenkään saa tuota kuulostamaan muulta kuin omaan uraasi liittyvältä konfliktilta jonka perusteella yleistät.
Minä en tiedä paljoakaan taidepiireistä mutta olen tehnyt havainnon että venäläisen akateemisen klassismin kannattajilta/soveltajilta menee paksusti. Ja hehän ovat oikeistolaisia arvokonservatiiveja ideologialtaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Taide- ja kulttuurialoilla eivät ainakaan kuvataidealan järjestöt noudata YK:n maailmanlaajuista ihmisoikeusjulistusta, Euroopan unionin perusoikeuskirjaa, maamme Perustuslakia ja maamme Yhdenvertaisuuslakia. Enkä minä suinkaan ole ainoa joka näistä asioista puhuu julkisesti, vaikka tällä palstalla olenkin.

Kerrot ettet tiedä paljoakaan taidepiireistä ja siitä huolimatta olet puolustelemassa niiden piirien käytäntöjä. Mitäpä tämä sitten kertoo sinusta, sitä voi jokainen miettiä mielessään? Yleisesti järkevät ja älykkäät ihmiset puhuvat vain siitä mistä tietävät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Minä en puolusta taidepiirejä enempää kuin mitään muuta alaa jos haiskahtaa siltä että sitä mustamaalataan epämääräisesti ja että se tehdään poliittisessa kontekstissa. Jatkuva demlan hokeminenhan siitä tulee mieleen. Se että poliittiseen keittoon eli populisten liikkeen kiukaalle viskotaan tosta vaan mitä eerilaisimpia mehuja mitä eteen sattuu on erittäin hölmöä. Nyt kuitenkin samat populistit ovat hallituksessa ja vieläkin viskovat. Tossavainen vieläkin mesoaa Stubbista vaikka se hallitus jossa puolueensa istuu koostuu myös samaisesta Stubbista. Karkeaa ja tilannetajutonta kuten koko suomalaisen 'mädän, Tarja Halonen, DDR'-taidekentän tuominen tähän keskusteluun somekaveruuden tulkitsemisesta poliittisessa julkisuudessa. Etkö huomannut että minä vaan peräänkuulutin sävyjä ja tarkkuutta. Mutta jos persujen puolustukseen sinusta kannattaa vetää epätarkkoja syytöksiä aloilta kuin aloilta niin ihan vapaasti. Se ei kyllä kuitenkaan vakuuta vaan aiheuttaa tulkinnan että persuja puolustamaan rientää yleis- ja kestokaunaisia tyyppejä jotka pitävät oikeutenaan mustamaalata milloin mitäkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #39

Mitäs jos me nyt keskusteltaisiin tästä taide- ja kulttuuriasiasta josta olemme koko ajan keskustelleet ja jätettäisiin kokonaan nuo ulkopuoliset Stubbit, DDR-haloset ja demlat pois kokonaan ja ennenkaikkea puoluepolitiikka, vaikka se tätä asiaa sivuaakin, siten että meiltä Perussuomalaisilta halutaan estää jopa perusoikeudet.

En jaksa laittaa linkkejä lakeihin ja sopimuksiin, koska olen ne laittanut palstalle niin monesti. Mutta ammatillisen järjestäytymisen perusoikeus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi mainitaan YK:n maailmanlaajuisessa Ihmisoikeusjulistuksessa, Euroopan unionin Perusoikeuskirjassa, maamme solmimissa Ihmis- ja Perusoikeussopimuksissa, maamme Perustuslaissa ja maamme Yhdenvertaisuuslaissa.

Maamme taiteilijajärjestöt eivät kuitenkaan noudata kyseisiä lakeja ja sopimuksia. Näin kuvataideala on ainoa virallisen koulutusjärjestelmän alainen ammattiala, jossa alan toimijoilla ei ole Ihmis- ja Perusoikeuksia, eikä edes Perustuslaillisia oikeuksia. Joka on täysin käsittämätöntä, koska juuri taiteilijat ovat ammattiryhmänä se joka eniten puhuu näiden Ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.

Janne Suokas

Tässäkin ketjussa on kommentoijia joilla on (mielestään) ainoa oikea mielipide / aatteellinen viitekehys. Muut ovat väärässä ollen samalla vähintäänkin epäilyttäviä ihmisinä. Tätä kutsutaan suvaitsemattomuudeksi tahi pikkusieluisuudeksi.

Hyvä bloggaus Tiinalta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Säg mig vem du umgås med, så säger jag hurudan du är" lauloi Per Grundén jo kauan sitten sinkkulevyllään.

Nykyisessä - hieman 1970-luvun taistolaisuutta muistuttavassa ahtaassa ("oletko neuvostovastainen?") - ilmapiirissä, Grundénin sutkauksen mukainen tulkinta merkitsisi erilaisten ihmisten keskinäisen yhteydenpidon ja keskustelun loppumista.
---
- Tuliko Juncker'ista rauhanunionin "sotahullu haukka ja impivaaralainen", kun hän lausahti olevansa valmis Kreikan euroeroon ja sen seurauksiin? Tarttuukohan se Sipilään?
- Onko Mona Sahlinista tullut "rasistinen rajojensulkija", kun hän ilmaisi pelästyneensä oman politiikkansa seurauksista ja kohdanneensa Ruotsissa todellisia ongelmia?
- Kun Katainen elää Junckerin kyljessä superkomissaarina, onko hän nyt entisen Kreikka-ja euro-tukifantsuttelijan sijasta paljastunut vain EU:n ja euron tuhoamista edistävä typerykseksi, jonka kanssa ei pidä keskustella?
- Kun Venäjä kuuluu puolensadan muun maan kanssa ETYJ:iin. merkitseekö se, että kaikki muutkin jäsenet hyväksyvät Ukrainan miehityksen, sanovatpa ne mitä tahansa? Nehän ovat samassa kuvassa!
- Onko EU persuuntunut, kun se sanoo euroa epäoptimaaliseksi valuutaksi €-19 alueella?
---
"Mä en leiki sun kanssas, koska isäs' on pelastusarmeijalainen".
:D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mona Sahlin on saanut joitakin normaaleja uutisointeja ulostuloistaan mutta ehkä sinun haavemaailmasi olisi täydellisempi jos hänelle olisi annettu joku rangaistus. Hänen ulostulojensa uutisoimatta jättäminen olisi sellainen.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Ei uusnatsit yllättäen ja sattumalta ilmesty Olli Immosen viereen poseeraamaan. Eikä Laura Huhtasaari sattumalta ole rasististen piirien suursuosikki. Niistä ja niitä sympatioivien ihmisten piirstä heidän kannatuksensa nousee ja ajat ovat Suomessa niin omituiset, että tällaiset ihmiset pääsevät aina eduskuntaan asti.

"Väärät mielipiteet" taas alkaa olla jo niin kulunut ja väsähtänyt vasta-argumentti rasistien puolustajilta, että haukotuttaa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Apropos, eikös se James Hirvisaari ole sinun tuttavapiirissäsi? Perhetuttuja? Korjaa toki jos olen väärässä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Viisaita sanoja nuorelta naiselta. Politiikan tekemisen ydin tulee olla puheenvuoroissa, kannanotoissa ja mielipiteissä. Ei siinä kenen kaveri on, minkälaiset sukupuolielimet jalkojen välissä on eikä mikä on ihonvärin pigmentin taso - vai väittääkö joku rasistisesti että poliitikko on automaattisesti huono jos hän on tummahipiäinen nainen jolla on vääränlaisia kavereita?

Marko Parkkola

Kas. Tällaisiahan on pohdittu aiemminkin. Ei ole vainoharhoilla rajaa, kun suvaitsevaisto leikkiin käy.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128857887110...

"Ylellä perussuomalaisten puoluekokouksesta raportoi mm. A-studion toimittaja Sanna Ukkola. Hän ja Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila ovat kihloissa."

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Siitä tuleekin mieleen, miten Turkkilan toimitus perussuomalaisten lehdessä, Halla-ahon jutun siivittämänä julisti asiantuntija Martin Scheininin epäilyttäväksi kommentoimaan mitään koska hän oli kuulunut neljäkymmentä vuotta sitten kommunistipiireihin.

Vääriä mielipiteitä 40 vuotta sitten!

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-vastaa-skp-...

Että sellaista.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Ne oli sentään hänen mielipiteitään eikä hänen kaverinsa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #26

Tarkalleen ottaen mistä mielipiteestä puhutaan?

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #30

Varmaan niistä vääristä? :D

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

Kyllä meidän tulee tulla toimeen toistemme kanssa! Hyväksyä mielipide-eroavaisuudetkin, joista somessa puhumme. Se mitä meidän tulisi täällä myös hyväksyä on, että kaikilla meillä on oma "kohtalo" tie kuljettavanamme jos olemme sillä tiellä kohdanneet epäpäteviä "virkamiehiksi" itseään nimittäviä ihmisiä on meillä oikeus lausua heistä mielipiteitä. Se miksi ihmiset eivät näitä asioita ymmärrä on vain yksinkertaisesti se, että heidän tielleen ei ole osunut sama kohtalo. Minä itse en voi sulattaa tämän päivän "virkamieheksi" itseään tituleeraavaa henkilöä, koska se minkälaisia eteeni on kävellyt ovat täysin epäpäteviä hoitamaan annettua virkaa niin avissa kuin sosiaalihuollossakin. Olen myös kuullut monista. Siinä kohtaa olen ihmeissäni kun kukaan ei noteeraa, että tällaisiakin on. He ovat enimmäkseen sellaisia, että eivät välitä muista kuin itsestään, valitettavasti. Olen nähnyt naamioitumisia, olen nähnyt kyttämisiä, seuraamisia ja paljon muuta.. no joo, saa sanoa joe ei ole omakohtaista kokemusta jollain nimellä mutta kannattaa ensin katsoa joutuuko kokemaan samaa ja vasta sitten sanoa!

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tuli muuten mielen aihetta sivuava väärä mielipide, joka saa rasismi hysteerikot varpailleen, on jos sanoo, että valkoiset ovat älykkäämpiä kuin mustat, vaikka mielipidetta voidaan perustella tilastoilla, tutkimuksilla ja vertailemalla mustien ja valkoisten asuttamia maita keskenään.

Risto Lautala

En ole varpaillani vaan pyörittelen päätäni koska argumentti on tyhmä kuin saapas.
Vai onko sinulla jokin tutkimus missä todetaan ihonväriin vaikuttavien geenien olevan yhteydessä älykkyyteen? Eiköhän ne ole sosiaaliset erot jotka sitä koulutuksen ja samalla "älykkyyden" eroja selittää? Rotu kun on sosiaalinen käsite joka on ihmisten itse tekemä jako, ei biologinen.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

http://www.tietotila.com/arvosteluja/Mustaa%20valk...

"Älykkyystutkijoiden enemmistö näyttää kuitenkin ajattelevan, että mustien ja valkoisten erot älykkyysosamäärissä eivät voi selittyä
pelkästään ympäristötekijöillä"

Jos suurin osa älykkyystutkijoistakin on tätä mieltä, niin väite ei missään nimessä voi olla tyhmä kuin saapas.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #33

Tervetuloa uutta verta Suomeen. Geenipankin köyhtyminen näkyy tälläkin alustalla hyvin.

Marko Poutiainen Vastaus kommenttiin #33

Kannattaa toki lukea nuo jutut myös ajatuksen kanssa, ennen kuin linkkailee niitä todisteena mistään.

Ensinnäkin, mistä tuo lainaamasi kohta on? Tuosta artikkelista, jossa sitä ei perustella mitenkään.

Toiseksi tuossa jutussa ei mainita minkä kokoisia erot ovat. Kuten jutussakin sanotaan "Jos Päiväntasaajan Guinean keskiäly todella olisi 59 pistettä, ei sen enemmistö kykenisi sitomaan kengännauhojaan, jos heillä sellaiset olisi, eikä heidän pitäisi kyetä elämään hoitolaitoksen ulkopuolella."

Noin alhainen ÄO tarkoittaa, että ainakin noilla numeroilla voi heittää vesilintua, koska ne ovat selvästi vääriä.

Kolmanneksi tuossa mainitussa Jokelan jutussa nimenomaan sotketaan korrelaatio ja kausaliteetti. Kun koulutuksella nimenomaan on suuri merkitys ÄO-testin tulokseen, niin onko se nyt yllättävää, että käy näin: "Alimpien viidenneksien maat ovat nyt suurin piirtein samalla tasolla kuin ylin viidennes oli 1900-luvun alkupuolella". Eli toisin sanoen länsimaissa koulutus on parantunut merkittävästi -> tulokset ovat parantuneet. Vai olivatko meidän isoisoisät paljon tyhmempiä kuin me ja sadassa vuodessa on tapahtunut iso evolutionäärinen hyppäys? Kannattaa vilkaista myös jutussa mainittu Flynnin ilmiö: https://fi.wikipedia.org/wiki/Flynnin_ilmi%C3%B6. Sen jälkeen miettiä, että olisiko meidän ja Afrikan maiden välillä jotain eroa esimerkiksi ravinnon laadussa ja määrässä, koulutuksessa tai perhekoossa.

Älykkyystutkija, joka ei ole tullut ajatelleeksi, miksi meidän omat esivanhemmatkin muutaman sukupolven takaa näyttävät olleen tyhmempiä kuin me, todellakin ovat vähän tyhmiä.

Tuossa jutussahan on pari muutakin mielenkiintoista pointtia. Oletko samaa mieltä, että hyvännäköiset ihmiset ovat keskimäärin älykkäämpiä? Entä oletko samaaa mieltä, että ateistit ovat uskovaisia älykkäämpiä? Itse kyllä uskon jälkimmäiseen.

Mutta otetaan vielä kaikkein tärkein pointti: vaikka ÄO:ssa keskimäärin olisikin eroa kaikkien noiden tekijöiden jälkeenkin (eli jos kaikilla olisi sama ravinto, tausta ym), niin se on edelleenkin vain keskiarvo. Suomessa on tyhmää porukkaa yllin kyllin, ja Afrikassa älykästä (muuallakin kuin Etelä-Afrikan valkoisten joukossa). Tällaiseen asiaan vetoaminen mistään syystä on lähinnä rasistista huutelua, koska mitään käytännön merkitystä sillä ei ole.

Marko Parkkola

Joitain tauteja ja lääkityksiä diagnosoidaan ja määrätään rodun perusteella. Ihmettelen suuresti miksi. Kysehän ei ole biologiasta, vaan sosiaalisista konstruktioista.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Suvaitsevaisto ennen suvaitsevaistolla on ollut "vääriä" mielipiteitä joita ei saa esittää. Tänä heidän mielestään on olemassa "vääriä" ihmisiä joiden kanssa ei saisi olla tekemisissä.

Vääriä mielipiteitä suvaitsevaiston mielestä on jos sanoo, että Islam on väkivaltainen uskonto tai ettei kaikki kultuurit ole yhtä hyviä ja mainitsee jonkin esimerkin.

Suvaitsevaiston mielestä on "väärä" mielipipede tuo edellä mainitsemani väite, että valkoiset ovat älykkäämpiä kuin mustat.

Ehkä kaikken väärin mielipide suvaitsevaston mielestä on, jos vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia, vaikka tän lain vastustaminen ei missään nimessä ole mikään absurdi mielipide, sillä se on Jekeissä aiheuttanut isoja ongelmia, kun homoseksuaalisuutta tyrkytetään yhteiskunnassa, joka puolelta.

Nämä mielipiteet ovat suvaitsevaitolle tavallaan syntiä suvaitsevaisuus on tämän päivän eräänlainen uskonto. On jotenkin huvittavaa kun suivatsevaisto katselee jotenkin nenänvartaan pitkin uskovaisia, vaikka he itsekkin edustavat eräänlaista uskontoa.

Margus Sokk

Älykkyyden määrää kuvailee kohtuullisen hyvin tieteen ja tekniikan aloilta saatujen Nobel palkintojen määrä.

Toimituksen poiminnat