Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Lottakoulutus armeijan rinnalle

Lotta Svärd-järjestön toiminta sotiemme aikana oli esimerkillistä, tehokasta ja äärimmäisen merkittävää. Armeijan käyneiden miesten vapauttaminen viestintä- ja muonitustyöstä toi liki 25 000 sotilasta lisää rintamalle. Moni lotta vaaransi henkensä lääkintä- ja valvontatehtävissä. Vielä suurempi oli silti järjestön ja ilmiön aatteellinen puoli – maanpuolustustyöstä tuli koko yhteiskunnan tehtävä.

Suomen nykyisessä puolustusjärjestelmässä on naisten mentävä aukko. Sotatilanteessa kansalaisilla on kyllä maanpuolustusvelvollisuus, mutta ilman järjestäytynyttä toimintaa ja erityistä koulutusta on turha olettaa, että muonitushuolto, lääkintä tai edes byrokratia pelaisivat.

Tarvitsemme yleisen asevelvollisuuden puolustusvalmiutemme parantamiseksi. Silti kaikkia kansalaisia ei ole järkevää kouluttaa kiväärikomppaniaan, vaan tarvitaan ihmisiä ylläpitämään yhteiskunnan järjestelmällistä huoltoverkkoa sotatilanteessa. Tarvitsemme juuri sellaista osaamista, jota Lotilla sodan aikana oli. Ratkaisu tähän on lottakoulutus.

Lottakoulutus toimii lisänä nykyiseen maanpuolustukseen. Täysi-ikäiset miehet kutsutaan armeijaan ja naiset suorittamaan lottakoulutusta. Hyvin perusteltuja poikkeuksia voidaan tehdä myös miesten kohdalla - kuitenkin siten, että armeijan nykyinen vahvuus säilyy. Lottakoulutuksen pituus on muutama kuukausi, ja sitä järjestetään kesäisin, jolloin jatkuvaa majoitustarvetta ei synny. Kesäkoulutus mahdollistaa hyödyllisten taitojen opettamisen lisäksi myös opintojen etenemisen heille, jotka nytkään eivät armeijaan menisi.

Koulutukseen laaditaan opetussuunnitelma, jossa käydään läpi sodan kannalta relevanteimmat taidot sekä teoriassa että käytännössä – huomioiden toki myös nykyaikaisen teknologian tuomat hyödyt ja haasteet sotatilanteessa. Koulutuksen päätteeksi ihmiselle määrätään tehtävä ja asema sotatilanteessa, ja annetaan tarvittaessa jatkokoulutusta.

Miksi me tarvitsisimme tällaista?

  1. Sotatilanteessa yhteiskunnan kollektiivinen puolustustahto ja –taito ovat äärimmäisen merkittäviä asioita. Nämä toimivat vain, jos jokainen kansalainen tuodaan osalliseksi yhteiskunnan puolustamisesta. On myöhäistä alkaa harjoitella, kun vihollinen on jo maassa. Etukäteen valmistautuminen on parasta sodan ennaltaehkäisyä.
  2. Koulutuksessa opeteltavat taidot lääkintä-, viestintä- ja varustehuoltoasioissa ovat hyvin erilaisia kuin koulujärjestelmän opettamat taidot. Nykyisen uusavuttomuuden aikana en osaa sodan kannalta tarpeellisia taitoja itsekään. Myös sodan realiteetit, jotka jokaisen kansalaisen on syytä ymmärtää, käyvät selviksi, kun luennoilla käsitellään ensiavun rajoituksia rintamalla.
  3. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi kokonaisten ikäluokkien huomioiminen yhteiskunnallisissa velvollisuuksissa on tärkeää. Armeijan ulkopuolelle terveyssyistä jääville tämä koulutus olisi erinomaisen hyödyllinen vaihtoehto, ja voisi korvata miesten siviilipalveluksen. Lottatoiminta on aina lähtökohtaisesti ollut aseetonta.
  4. Lottakoulutus on kustannustehokas lisä maanpuolustukseen. Sen tarkoitus ei ole korvata armeijaa, vaan luoda uutta puolustusvalmiutta ja osallistaa naisetkin jollain tavalla maanpuolustukseen. Lottakoulutus on lyhyempi ja mahdollistaa opiskelun ilman lykkäyksiä, mutta velvoittaa myös naiset toimenpiteisiin oman maansa puolesta.

Lottakoulutus on tapa, jolla Suomen maanpuolustusvalmiutta tehostetaan, yhtäläistetään ja tasa-arvoistetaan. Se on tapa osallistaa kaikki ihmiset itsenäisen valtion puolustukseen ja yhteiskunnan toimintaan. Lottakoulutus luo taitoja, tietoja ja tahtoa auttaa.

Ja sitten se tärkeä kysymys: miksi nimeksi juuri ”lottakoulutus”?

Koska 70 suomettuneen vuoden jälkeen on korkea aika antaa näille naisille heidän ansaitsemansa arvostus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hei Tiina!

Nykyisin vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön voivat osallistua myös naiset, jotka eivät ole käyneet armeijaa. Lisätietoja täältä:

http://www.rul.fi/blog/vapaaehtoinen-maanpuolustus...

Tässä vielä linkki yhteen Lotta Svärd -aiheiseen tutkielmaan. Yhteensä näitä kovakantisia Lotta Svärd -liikettä eri näkökulmista tarkastelevaa kirjaa julkaistiin kolmen kirjan sarja, mutta en nyt äkkiseltään löytänyt googlaamalla niitä kaikkia.

http://www.ennenjanyt.net/2-04/anlatva.htm

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus on hyvä alku, mutta nykymuodossaan se korottaa vain yksilön valmiuksia. Organisoidut "lotta-joukot" toimisivat nostaisivat asepalvelulsta käymättömien naisten tarjoamia hyötyjä maanpuolustukselle moninkertaisesti.

Organisoidun Lotta-Svärdin toiminta mahdollistaisi samalla sodanajan joukkojen ja niiden reservien kasvattamisen. Tämä toki vaatisi lisäpanostuksia sotilaalliseen maanpuolustukseen, mutta niiden tarpeellisuudesta tuskin syntyy kiistaa enää tänä vuonna.

Pekka Iiskonmaki

Täysin kannatettava idea ja se pitää toteuttaa.

Kalevi Wahrman

Pariisin rauhansopimus kielsi Lotta Svärd järjestön fasistisena.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Venäläistä propagandaa tuo fasistileima, aivan samaa tuubaa mitä nykyäänkin Kremlistä huudetaan.
Pariisin rauhansopimuksesta on irtisanouduttu jo vuonna 1990, joten mitään estettä isänmaallisen järjestön palauttamiselle Lotta-Svärd nimisenä ei ole.

Pekka Iiskonmaki

#6
Tuskin sillä tarvitsee olla ruotsalaista naisen nimeä.

Pekka Iiskonmaki

#5
Onhan SKP sallittu Suomessa, vaikka se pyrkii diktatuuriin. Pariisin rauhansopimus tehtiin Neuvostoliiton kanssa.

Eikö Kalevi ole kuullut uutisia Neuvostoliitosta?

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Mikäli tuollainen järjestelmä otettaisiin käyttöön, niin olisiko kuitenkin järkevämpää muuttaa koko hommaa hieman syvällisemmin? Tarkoitan seuraavaa:

Ei nyt ihan oikeasti kutsuta sitä Lotta Svärd-koulutukseksi. Suomi on kuulemma tasa-arvoa kohti luotsattava valtio, joten kutsutaan sitä sillä nimellä joka ei kosketa sukupuolia. Nimeksi maanpuolustuskoulutus ja lisätään tarvittaessa perään sanat "aseellinen" tai "aseeton". Tämän jälkeen ulotetaan homma koskemaan jokaista suomalaista siten, että jos ei pyssyhommat syystä tai toisesta irtoa niin homma hoidetaan tuolla "aseeton" puolella sillä tyylillä, jonka kirjoittaja blogissaan mainitsi.

Suomen naiset tekivät aivan älyttömän duunin aikanaan Lottina sekä ihan ilman sitä statusta, eikä kukaan voi väittää etteikö heille ole aivan yhtäläinen kunnia annettava sotaponnisteluista sekä sodanjälkeisen Suomen rakentamisesta kuin miehillekin. Se on kuitenkin asia, jonka tunnustamiseen tulee käyttää muita keinoja kuin nimetä tasa-arvoa heikentävästi yksi ja yhtäläinen velvollisuus maanpuolustukseen erikseen naisille ja miehille.

Jokaisen Suomalaisen olisi ihan hyvä antaa aikaansa siitä muutamasta kuukaudesta vuoteen kouluttautuakseen mahdollisesti kohtaamiamme kriisejä varten.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tässä maassa alkaa näkyä todellinen maanpuolustuksellinen ydin. Nuoret naiset ovat ryhdikkäämpiä ja isänmaallisempia kuin kasvava joukko nuoria sivarimiehiä.

Käyttäjän ToivoRissanen kuva
Toivo Tapio Rissanen

"--kasvava joukko nuoria sivarimiehiä."

Onko isänmaallisuus siis laskenut viime aikoina sivareiden keskuudessa?

Armeijasta mainittakoon sen verran, että isänmaallisuuteni katosi armeijassa. Niinkin voi käydä. Ja kyllähän sivarikin voi olla hyödyllinen maanpuolustuksellisesti, jopa isänmaallinenkin.

-Tapio

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos Tiina hienosta ja painavasta kirjoituksesta ja vastuullisesta asenteesta. Vastuullisuutta on myös tunnustaa sellaiset tosiasiat, jotka ovat vaikeita hyväksyä. Meidän tulee pitää mahdollisimman hyvää huolta itsenäisestä puolustusvalmiudestamme kaikin tavoin, kuten tässä esiintuomassasi arvokkaassa maanpuolustustoiminnasssa ja upeassa perinteessä mitä Lotta-järjestö edustaa.

Nykytilanteessa vaan emme voi laskea vakavasti edes parhaitten sotilaitten ja lottien ja kalustomme varaan, vaan meidän on harkittava keinoja tarvittaessa viivytyksettä hyödyntää suhteitamme ja kulttuuriyhteyttämme läntisiin turvallisuusjärjestelyihin. Nato-jäsenyys ei saa olla jahkailua ja pelkovälttelyä herättävä kissankuumapuuro perussuomalaisillekaan. Jokainen ehdokas ilmaiskoon selvästi kantansa, onko tarvittaessa valmis tekemään kansakunnan tuholta säästäävän päätöksen yksinjäämisen estämiseksi worst case -puolustustilanteeseen jouduttaessa. Kansanäänestyskin voi hyökkäyksen kohteeksi jouduttua odottaa toteutustaan puolustustaistelun jälkeen, jolloin sen arvo voi olla helpompi hahmottaakin. Jäsenyys toki luultavsti ehkäisisi sodan ennalta paremmin kuin liittoutumattomuus, joka houkutteli hyökkääjää Etelä-Ossetiassa 2008 ja Ukrainassa 2014 ja mm. Puolassa ja Suomessa 1939...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Terveitä mielipiteitä nuorelta naiselta. Ulkoturvallisuusasiatkin melkein hallussa, pientä terävöitystä enää niin hyvä tulee.

Toivottavasti pääset eduskuntaan.

Toimituksen poiminnat