Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Minne katosi oikeudenmukaisuus?

“Mies oli kaatanut naisen maahan ja painanut tämän kasvoja, kaulaa ja rintaa keittiöveitsellä niin, että naiseen jäi jälkiä veitsestä. Mies myös uhkasi tappaa naisen ja kuristi tätä. Tästä hän sai kahden kuukauden ehdottoman tuomion."

” [Kuuden vuoden ehdoton] rangaistus luettiin pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, kahdesta törkeästä vapaudenriistosta, tapon yrityksestä (uhri 15-vuotias tyttö) sekä törkeästä ryöstöstä. Koska nainen on rikoksentekijänä ensikertalainen ja koska hän on ollut jo runsaan vuoden vangittuna, päässee hän ehdonalaiseen vapauteen puolittamissäännön mukaan jouluksi 2016. (Rikokset tapahtuivat joulukuun alussa 2013.)”

”Mies tuomittiin vuonna 2005 kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä."

Oikeuskäsityshän tässä järkkyy, kun lukee uutisia. Lapsen hyväksikäyttö, raiskaaminen, elämän pilaaminen – hintana kahdeksan kuukautta vankeutta. Mitä on kahdeksan kuukautta verrattuna uhrin loppuelämään? Ei mitään, ja sehän tässä mättää.

Suomen rangaistusjärjestelmässä on jotain pahasti pielessä. Se uhriuttaa rikolliset ja unohtaa todelliset uhrit. Se huolehtii niin paljon rikollisten hyvinvoinnista, että oikeudenmukaisuus ei toteudu. Jos ottaa itselleen oikeuden vahingoittaa, raiskata tai tuhota toinen ihminen, on täysin vastuullinen kantamaan siitä seuraukset oman loppuelämänsä ajan.

Näin ei kuitenkaan Suomessa tapahdu. Meidän järjestelmämme on täynnä mitä järjettömimpiä käytäntöjä – ihan perusasioita myöten.

Ehdollinen vankeusrangaistus Suomessa tarkoittaa sitä, että tuomitulla alkaa koeaika, jonka aikana tehdyt ehdottomaan vankeuteen johtavat rikokset aiheuttavat vangitsemisen. Muussa tapauksessa koeajan päätyttyä rangaistus alkuperäisestä rikoksesta raukeaa. Käytännössä kyse on siis siitä, ettet saa lainkaan rangaistusta alkuperäisestä rikoksestasi, paitsi jos teet toisen raskaan rikoksen määräajan sisällä.

Ehdoton vankeusrangaistus onkin jo vakavampi, mutta (kuten alun uutiskatkelmista käy ilmi) tyypillisesti hyvin lyhyt rangaistus. Lisäksi vankilasta voi päästä ehdonalaiseen esimerkiksi kaksi kolmasosaa tai puolet tuomiosta suoritettuaan. Lisäksi on olemassa mahdollisuus ns. valvottuun koevapauteen enintään kuusi kuukautta ennen ehdonalaista vapauttamista. Tällainen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että vankilaan vakavista rikoksista tuomitut voivat elää käytännössä normaalia elämää vapaudessa istuttuaan tuomiostaan murto-osan. Missä kohtaa tässä oikeus toteutuu?

Ehdotonta vankeutta hieman lievempi rangaistus on yhdyskuntapalvelu, jota tosin määrätään varsin harvoin - ja yleensä enintään 90 tuntia (verrannon vuoksi 80 tuntia on 2 työviikkoa). Ehdottoman sijaan voidaan tuomita myös valvontarangaistukseen eli kotona asumiseen, jos tuomion pituus on alle 6 kk ja jos se on tarpeellista ”rikoksentekijän sosiaalisten valmiuksien ylläpitämiseksi tai edistämiseksi.”

Ensikertalaisuudestakin on tarjolla oma bonuksensa – vain puolet annetusta tuomiosta tarvitsee suorittaa. Ensikertalaisuus rikoksen tekijänä ei muuten Suomessa tarkoita sitä, että tekisi rikoksen ensimmäistä kertaa. Se tarkoittaa, ettei viimeisen kolmen vuoden aikana ole istunut vankilassa. Onhan sekin tietysti jo palkitsemisen arvoinen saavutus.

Oikeusjärjestelmän ensisijaisen pyrkimyksen tulee olla oikeudenmukaisuus ja rikosten vähentäminen. Sen on keskityttävä hankkimaan oikeutta uhreille eikä säälipisteitä rikollisille. Tähän päästäisiin käyttämällä rangaistuksena yhdyskuntapalvelua ehdollisen vankeuden (joka ei oikeastaan ole rangaistus lainkaan) sijaan ja luopumalla ensikertalaisuusbonuksesta vakavissa rikoksissa. Olisi myös perusteltua nimetä rikoksentekijä ensikertalaiseksi vain, jos hän todella ensimmäistä kertaa tekee rikoksen.

Erityisesti lapsia kohtaan tehdyistä rikoksista, seksuaalirikoksista ja väkivaltarikoksista annettavia tuomioita on oikeudenmukaistettava. Oikeuslaitoksen on oltava uhrin puolella ja huolehdittava siitä, että rikoksentekijä joutuu vastuuseen teoistaan. Rikoslaissamme on tällä hetkellä melkoisen remontin paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuomioistuimella on harkintavalta ja siksi Kankikaikkonenkin sai vain 5 kuukautta ehdonalaista, jos olisi tullut kuusikuukautta, niin olisi voinut menettää kunnalliset luottamustehtävänsä.
Kuten eräs linnankundi totesikin, laki on kaikille sama, tuomiot vain vaihtelevat.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kato, kun valtiolla ei ole rahaa enää vankeinhoitoon. Siksi.

Toimituksen poiminnat