Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Pelastakaa kaljat ja alkoholikulttuuri!

Keskusta ilmoitti tavoitteestaan siirtää myös oluet ja siiderit Alkon monopolin yksinoikeudeksi. Ilmeisesti pyrkimyksenä on kerryttää valtion verokassaa, kun mietojen alkoholijuomien hinnat yhtäkkiä pompsahtavat Alkolle tyypillisellä tavalla. Alko saisi siten myös päättää Suomessa myytävän olutvalikoiman kokonaisuudessan, mikä kitkisi viimein sen moraalittoman pienpanimotoiminnan. Ah, monopolin ihanuuksia.

Elämme 2010-lukua, ja Keskusta haluaa palata ajassa taaksepäin kieltolain päiviin. Onneksi vaalit ovat vasta edessäpäin, ja asiaan on mahdollista vaikuttaa. Toivottavasti raittiuskiihko ei saavuta samaa suosiota kuin sata vuotta sitten – mihinkään muuhun se ei johda kuin viinaralliin Virosta.

Alkoholi on kemiallinen yhdiste, jolla ei ole pahaa tahtoa, sielua tai rappiollista mieltä. Sitä ei tarvitse paheksua, sitä tarvitsee vain osata käyttää järkevästi. Järkevän käytön ensiaskel on siinä, että propaganda yksittäisen kemiallisen yhdisteen moraalittomuudesta ja julmuudesta lopetetaan. Jos muissa maissa osataan käyttää alkoholia järkevästi, osataan täälläkin. Kunhan vain saataisiin poistettua se vuosikymmenten ajan juurtunut syyllisyys saunakaljoista.

Edustan Keskustan kanssa hyvin erilaista ajattelumallia. Minusta alkoholiongelmia ei ratkaista täyskiellolla vaan vähitellen tapahtuvalla terveellä asennemuutoksella, joka luopuu vanhoista uskomuksista ja tutustuu järkevän alkoholinkäytön hyviin puoliin.

Viini on runsaasti Euroopassa käytetty ruokajuoma. Olut on seurustelu-, sauna- ja ateriajuoma, joka ei automaattisesti lähetä ketään rappion tielle. Kohtuus alkoholin käytössä on se, mihin kaiken valistuksen tulee tähdätä – ei absolutismi eikä varsinkaan holhottu kansallinen täysraittius.

Nuoria provosoi usein juuri se, miten järjettömästi alkoholivalistusta toteutetaan. Provosointi johtaa useammin alkoholin käyttämiseen kuin sen välttämiseen. #Viskigate’n aikaan kaikki vannoutuneet viskininhoajatkin – minä mukaanlukien – kaatoivat itselleen lasin tai pari, koska ajatus valtion holhoamisesta täysikäisiä ja täysvastuullisia kansalaisia kohtaan oli niin sietämätön.

Ei alkoholismia paranneta tekemällä alkoholin käytöstä häpeällistä. Se korkeintaan ruokkii väärinkäyttöä. Alkoholikulttuurin muutos vaatii järkeä, ei raittiuspaatosta. Alkoholi on itsessään täysin neutraali asia, jonka piilottelu ja tabuksi tekeminen vääristää suomalaista kulttuuria. Minä juon jatkossakin olutta ja viiniä, nautin niistä ruuan kanssa hyvässä seurassa ja laulan juomalauluja saunassa. Terve suhtautuminen alkoholiin on kulttuurin rikkautta, ei rappiota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat