Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Heikot naiset eivät pärjää omillaan

Suomi on erikoinen maa siinä, että ihan kaikesta tehdään täällä sukupuolikysymys. Ei ole mitenkään tavatonta taivastella naisen ja miehen euroeroa (joka muuten johtuu pääosin hakeutumisesta erilaisiin työtehtäviin) tai sitä, kuinka paljon enemmän miehiä on johtoasemassa kuin naisia. Mediassa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, miten saataisiin tasa-arvo toteutumaan myös johtoportaaseen ja tietyille miesvaltaisille aloille. Sitten joku keksi naiskiintiöt, joilla kaikki yksityisyrityksiä myöten voidaan velvoittaa tasa-arvoiseen toimintaan. Tasa-arvo näemmä tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että sukupuolten on jakauduttava 50-50 (onhan se matemaattisesti tasan).

Elättelen toiveita yhteiskunnasta, jossa naiset todella ovat tasa-arvoisia miesten kanssa. Siksi naiskiintiöt ärsyttävätkin niin paljon. Siis että vain koska olen nainen, minun pitäisi saada työpaikka, jonka joku parempi mies saattaisi ansaita. Kumpi on pahempi tasa-arvorike: olla saamatta työpaikkaa vain, koska on nainen, vai saada työpaikka yksinomaan siitä syystä? Kun opiskelujeni jälkeen haen työelämään, toivon todella, ettei ketään kiinnosta sukupuoleni. Toivon todella, että valinta tehdään vain ja yksinomaan ansioluetteloni perusteella. Ja jos paikan saakin mies, hän on sen varmasti ansainnut.

Feministien ajoittaiset vaatimukset naiskiintiöistä eivät siis ainoastaan ole epätasa-arvoisia, ne vähättelevät naisia. Jos lähtökohtainen asenne naisten puolustamiseen on, että he eivät pärjää omillaan, on syytä vaihtaa aatetta. Suomessa on jokaiselle naiselle ja miehelle taattu yhtäläinen oikeus koulutukseen. Jokaisen on siis mahdollista hankkia juuri haluamansa tutkinto ja lähteä etsimään juuri haluamansa alan töitä. Tämä ratkaisu ei (vielä) katso sukupuoleen lainkaan, vaikka olenkin vakuuttunut, että femakkorintama alkaa pian vaatia tytöille bonuspisteitä yhteishaussa.

Todellinen sovinismi ja naisten syrjintä ovat ongelmia, joita varmasti löytyy myös yksittäisiltä työpaikoilta Suomesta. Yhteiskuntamme ei kuitenkaan ole niihin osallinen. Tarpeen ei siis ole muuttaa lainsäädäntöä ja yhteiskuntaa, vaan näitä yksittäisten tahojen asenteita. Sovinistisiin asenteisiin parhaiten auttavat pätevät voimanaiset vasta-esimerkkeinä, eivät säännöt ja diskriminaatiovaatimukset. Määräys siitä, että työpaikkaan on valittava nainen (vaikka mies olisi pätevämpi) ei varmasti ikinä muuta sovinistien ajatuksia. Tilanne, jossa nainen on kiistattomasti pätevin hakija, saattaa.

Miksi siis lähteä epätasa-arvoistamaan naisia? Kaikki tuntemani opiskelijanaiset - fiksut, taitavat ja kyvykkäät naiset - pärjäävät elämässään varmasti samoilla pelisäännöillä kuin miehet. Vaatimus pätevimmän hakijan valitsemisesta on omiaan estämään sovinistiset typeryydet. Jos yksittäinen työpaikka syrjii sukupuolen perusteella, työnhakijalla on mahdollisuus puuttua asiaan (Tasa-arvolaki 8 § 1 mom. 1 ja 2 kohta). Sen sijaan vaatimukset naisten suosimisesta työnhaussa on poistettava.

Tasa-arvo on onnistuessaan sitä, että vakanssia täyttäessään johtaja ei välitä CV:n kuvasta tai nimestä, vaan siirtyy suoraan lukemaan ansioluetteloa. Ei sitä, että yhtiökokouksessa keskustellaan pakottavasta tarpeesta saada pöydän ääreen nainen, jotta "tasa-arvo" toteutuisi. Tasa-arvo ei varsinkaan ole sitä, että perätään "sisarsolidaarisuutta" tai säädetään positiivisesti diskriminoivia lakeja - koska ilmeisesti naiset nyt vain ovat niin heikkoja, että eivät pärjäisi elämässä ihan omilla ansioillaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei Suomessa saa olla ainakaan naisena vahva eikä itsenäinen. Kiintiöitä tarvitaan, niin maa(ilma)n ongelmat ratkeaa. Lee Harvey Oswald oli muuten sovinisti! :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juuri näin, eikä tuo valitettavasti rajoitu pelkästään Suomeen. Suomessahan ei vielä edes ole otettu käyttöön sukupuolikiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksiin toisin kuin esimerkiksi Norjassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä en kannata pörssiyhtiöiden suoria sukupuolikiintiöitä Suomeen, koska pörssiyhtiöitä organisatorisesti hallinnoiva Keskuskauppakamari on sen verran fiksusti itse ymmärtänyt ohjeistaa jäsenyrityksiään noudattamaan tasapuolisuutta yritysjohdossa :

http://kauppakamari.fi/2015/01/05/naiskiintiot-eiv...

Yritysmaailmakin tukee naisjohtajuutta (virallisen tasa-arvopolitiikan mukaisesti) erilaisilla mentorointi- ja naisjohtajakoulutusohjelmilla eli "tavotteellisilla kiintiöillä" ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät pelkästään suunnitellut keinot ole virheellisiä, vaan itse päämääräkin on virheellinen. Kuten blogistikin antaa ymmärtää sukupuoleen ei pitäisi kiinnittää mitään huomiota eikä moisia sukupuolitilastoja tarvitsisi edes laatia. Sellaisilla tulisi olla vain kuriositeettiarvo ja siinä mielessä sellaisten laatiminen on ajan hukkaa.

Minua ei mitenkään haittaa se, että esimerkiksi Kalevala Korun koko johtajisto ja kaikki hallituksen jäsenet sekä PWC:n tilintarkastajatkin ovat naisia.

http://www.kalevalakoru.fi/fi/tarinamme/meista/hal... .

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yhteiskunta ja siihen sisältyvät työmarkkinat, yritysmaailma ja näitä nivova sosiaalinen elämä eivät kuitenkaan ole aikaisemminkaan rakentuneet minkään luonnollisen yksilön vapaan valinnan seurauksena. Sukupuoli on tässä järjestelmässä ollut selkeä normittava ominaisuus jakamaan yhteiskunnallisia rooleja ja antamaan yksilöille mahdollisuuksia ja siitä syystä (ja sen takia) sukupuolen mukaista tilastointia ja poliittista ohjausta tarvitaan edelleenkin poistamaan mahdollisia järjestelmävirheitä ...

Blogisti on toki ehdottoman oikeasssa siinä, että jokaisella pitäisi olla tasa-arvoiset mahdollisuudet tehdä elämänhallintaansa liittyviä valintoja kykyjensä puitteissa riippumatta sukupuolesta - tämä ei vielä kuitenkaan toteudu käytännössä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Oho. On munaa ememmän kuin monella miehellä. Hyvin kirjailtu.

Toimituksen poiminnat