Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Puolustan oikeuttani olla idiootti

Sananvapaus on länsimaisen demokratian kulmakivi (ja koetinkivi). Se tarkoittaa toisinaan sitä, että julkisuuteen pääsee typeriäkin lausuntoja. Ilman sananvapautta kaikki politiikka on kuitenkin valheellista fasaadia, jota tehdään tietyn väestönosan ehdoilla. Johtohahmoja - niin uskonnollisia kuin maallisiakin - on saatava julkisesti arvostella, jotta kansalaisoikeudet toteutuvat. Vallalla olevien poliitikkojen ja näkemysten arvostelu on oikeus, josta on pidettävä tiukasti kiinni. Muuten alkaa tapahtua helppoa ja huomaamatonta luisumista totalitaristisiin käytäntöihin.

Sananvapauden vastakohta ei ole puhumisen kieltäminen kokonaan. Sananvapauden täydellinen vastakohta on valikoiva sensuuri. Sensuuri, jossa jokin valtiollinen taho päättää, mitä näkemyksiä julkisesta puheesta täytyy suodattaa pois. Tällainen sensuuri antaa valtiolle käteensä sellaista valtaa, jota sillä ei ole oikeutta käyttää. Sensuuria toteuttava taho saa nimittäin päättää, mitä mieltä puhuja on.

Monet valtiollisen sääntelyn puolustajat vetoavat ihmisten taipumukseen olla idiootteja. Vedotaan siihen, että julkisesta keskustelusta on oikeasti pakko vetää näkemyksiä pois, jotta kukaan ei loukkaantuisi. Valtion on säädeltävä kansalaistensa sanomisia, jottei mitään poliittista näkemystä vedettäisi överiksi (äärioikeisto, äärivasemmisto).

Yhteistä totalitaristisilla yhteiskunnilla - sekä äärioikeistolaisilla että äärivasemmistolaisilla - on muiden aatteiden järjestelmällinen kitkeminen yhteiskunnasta. Vapaaseen demokratiaan se ei kuulu. Vapaassa demokratiassa valtion on hyväksyttävä se, että ihmiset suoltavat kuraa, eikä valtiolla ole lupa puuttua siihen.

Ihmisten loukkaantuminen toistensa näkemyksistä on väistämätöntä vapaassa demokratiassa - tosin niin se on sensuroidussa yhteiskunnassakin. Ihmisten tunteita ei pysty valtio varjelemaan, vaikka kuinka yrittäisi. Valtion tehtävänä on taata puitteet vapaalle yhteiskunnalliselle keskustelulle. Siinä määrin kun se keskustelu saa typeriä, provosoivia tai ilkeitä sävyjä, kansa kyllä kertoo mielipiteensä.

Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta fyysinen koskemattomuus on tärkeämpi. Siksi suora ja julkinen väkivaltaan kehottaminen ei kuulu sananvapauden piiriin. Kannanotoista, joiden seurauksena on välitön väkivallan uhka, on oikein olla uutisoimatta julkisesti. On silti oltava varovainen siitä, missä kohtaa raja menee - sensuuri muuttuu helposti vain tiettyjä näkemyksiä suodattavaksi.

Väkivallaton mielipiteen ilmaiseminen julkisesta asiasta, henkilöstä tai tahosta ei saa joutua minkään yhteiskunnallisen tahon hampaisiin. Ei JSN:n, ei KHO:n. Ei edes silloin, kun se mielipide on enemmistön mielestä hölmö ja huonosti perusteltu. Minulla, sinulla ja kaikilla muillakin on oltava oikeus idiotismiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"Ei edes silloin, kun se mielipide on enemmistön mielestä hölmö ja huonosti perusteltu. Minulla, sinulla ja kaikilla muillakin on oltava oikeus idiotismiin."
Vähänkin kun seuraa keskustelua, voi vakuuttua ettei tämän asian suhteen ole mitään hätää.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Eihän siitä mitään tulisi, jos ei saisi olla idiootti.

Ihan oleellinen asia.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

puolustan oikeuttasi olla nuori(kaunis)idiootti,minä olen wanha yhtä idiootti !

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jonkinlainen ristiriitaan johtava ongelma muodostuu siitä, että mielipiteen tms. ajatuksen esittäminen voi itsessään olla väkivaltainen teko ...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei ole. Mielipiteen esittäminen on mielipiteen esittäminen. Väkivaltainen teko on väkivaltainen teko.

Jos et usko tässä on helppo testi, jota voit kokeilla.
1) Kirjoita: minä lyön vasaralla lujasti käteeni
2) Sano: minä lyön vasaralla lujasti käteeni
3) Lyö vasaralla lujasti käteesi

Huomaatko näiden välillä mitään eroa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Esimerkiksi työpaikka- tai koulukiusaaminen on usein sanallista (henkistä väkivaltaa) ja Suomesta löytyy oikeustapaus, missä työpaikkakiusaamista on käsitelty kantajan eduksi pahoinpitelynä rikoslain 21.luvun mukaisesti.

"
Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa TAIKKA TÄLLAISTA VÄKIVALTAA TEKEMÄTTÄ vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
"

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Tässä tapauksessa on kysymys sananvapaudesta, jossa Tiinan avainlause oli "Väkivallaton mielipiteen ilmaiseminen julkisesta asiasta, henkilöstä tai tahosta ei saa joutua minkään yhteiskunnallisen tahon hampaisiin".

Rikoslain 21 luvun 5§ sanoo, että pahoinpitelystä voidaan tuomita vaikka suoranaista fyysistä väkivaltaa ei olisi käytetty, mikäli vaikutukset vastaavat fyysisen väkivallan seurauksia (kipu, tiedottomaan tilaan saattaminen, terveyden vahingoittaminen). Kysymys on siis muunlaistenkin toimien rinnastamisesta väkivaltaan, jos seuraukset täyttävät pahoinpitelyn tunnusmerkit.

Loukkaavan kirjoituksen tai vastaavan rinnastaminen tällaiseen tapaukseen on, kohteliaasti sanottuna, hyvin, hyvin kaukaa haettu. Voisihan sitä tietysti lähteä hakemaan pahoinpitelytuomiota lehtikirjoituksen takia, mutta enpä lähtisi moista asiaa ajamaan tuon pykälän perusteella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Toki huomioin tuon kirjoitusasun alkuperäisessä blogitekstissä ja kirjoituksen yleissävyyn voin hyvinkin yhtyä - erityisesti yhteiskuntakritiikki voi olla sananvapauden suojissa "rankkaakin", kun se kohdistuu poliittiseen toimintaan tai poliittiseen toimijaan.

Kuitenkaan sen varjolla ei pitäisi sallia demagogista kansankiihotusta tai totuudenvastaista yksityishenkilöiden pilkkaamista.

Mielipiteen esittäminen on aina aktiivinen teko ja sen tarkoitukset voivat olla myös väkivaltaiset.

Toimituksen poiminnat