Stemma Keskustelunlietsontaa ja vääriä mielipiteitä

Vaalijargon joutaa romukoppaan

"Kokonaisvaltaisesti ja talouspolitiikan nousujohteisten ennakko-odotusten vuoksi on todettavissa, että budjettivajeen kompensaatio voi tapahtua ilman sote-uudistuksen kaikkien aspektien muuttamista."

Tampereen teekkarien keskuudessa tunnetaan vaalitentti-juomapeli, jossa on hörpättävä lasista ainakin silloin, kun ehdokkaan vastausta ei ymmärrä tai vastaus ei millään tavalla liity esitettyyn kysymykseen. Sen kummemmin alkoholinkäyttöön kannustamatta täytyy todeta, että aikamoisen humalatilan saa itselleen hankittua näitä sääntöjä noudattamalla. Vaalit ovat tulossa, ja se merkitsee tutun välttelykilpailun käynnistymistä. 

Parhaiten välttelykilpailussa pärjää yleensä se ehdokas, joka ei sano mitään. Tai siis sanoo paljonkin, muttei tarkoita sillä mitään. Tentistä voittajana lähtee ehdokas, jonka puheesta on katsojan mieleen painunut vain kaikkitietävä olemus. Korvaamattomia apukeinoja tässä kilpailussa ovat lipevä hymy, pettämätön sivistyssanageneraattori ja toimittajan kysymysten imartelu. Tärkeintä on kuitenkin se, ettei tuo omaa mielipidettään ja toimintasuunnitelmaansa liian näkyvästi esiin. Jos nimittäin on selkeästi ja yleistajuisesti jotain mieltä, menettää väistämättä ääniä.

On totta, että politiikassa painitaan joskus todella monimutkaisten asioiden kanssa. En väitä, etteivätkö jotkin poliittiset päätökset vaatisi rautaista asiantuntijuutta ja syvällistä ymmärtämistä. Useimmat poliittiset päätökset ovat silti yleistajuisia, jos ne selittää tarpeeksi kärsivällisesti. Hallintotieteiden tutkinnosta on korvaamaton hyöty lakien ja asetusten viidakossa, mutta perustavanlaatuiset päätökset valtakunnan politiikasta ovat ymmärrettävästi selitettävissä kansalaisille - kun vain joku siihen pyrkisi. Monet äänestäjien tietämättömissä olevat kohdat lainsäädännössä ja päätöksenteossa paljastuisivat, kun joku ottaisi asiakseen kääntää ne selkokielelle.

Vaalijargon ja loputon välttely eivät palvele kansalaisten etua. Vaikka kaunopuheisuus on joskus viehättävää ja loppumaton sivistyssanageneraattori mielenkiintoista katseltavaa, niiden paikka ei ole tiukoissa vaalitenteissä. Äänestäjät tarvitsevat asiaa, eivät höttöä. Mitä enemmän asiantuntemusta on itselleen kerännyt, sitä helpompaa on muuttaa osaamansa asiat myös kaikille ymmärrettävään muotoon. Tyhjillä sanoilla pelaaminen on juuri sellaista politiikkaa, johon meillä ei ole varaa. 

Olen itse nähnyt muutaman poikkeuksellisen esimerkin poliitikoista ja aktiivikansalaisista, jotka ovat käyttäneet omaa aikaansa kirjoittaakseen selkokielisiä versioita esimerkiksi kunnan kilpailutuspäätöksistä tai palveluverkon kehittämissuunnitelmista. Jotka ovat halunneet tehdä politiikasta ja omasta agendastaan ymmärrettävää ja avointa. Pahin ongelma on se, että kaikkien näiden vaivaanähneiden kohdalla on tapahtunut sama ilmiö: joka ikinen heistä on saanut otsaansa populistin leiman. Puolueesta riippumatta.

Voin luvata, että minun ääneni tulevissa vaaleissa saa juuri tällainen populisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Noo, kirjoittaja ehkä unohtaa, että myös populistisin keinoin tai asioita liikaa yksinkertaistaen käytetään myös vaalijargonia, joskin toisenlaista. Yksi monista tavoista käyttää kieltä poliittisessa keskustelussa.

Otetaan Soini. Soinin puhe vilisee vakuuttavan kuuloisia kielikuvia, mutta jos puheen purkaa, jää käteen aika vähän. Välillä hän ei tunnu itsekään tietävän, mitä sutkautuksen pitäisi kulloisessakin kohdassa tarkoittaa. Tämä tuli aika hyvin esille BBC:n haastattelussa, nimittäin kun sutkautuksia ei löytynyt englanniksi, ei Soini ollut mitenkään parhaimmillaan. Soini kirjoittaa myös lastenkielisiä plokeja, joissa asiat esitetään futis- ja ravitermein vähän sinne päin. Se on ihmisten aliarvioimista, mutta toistaiseksi ollut kannattavaa, sillä Soinille kelpaavat äänestäjät, jotka eivät ota asioista selvää itse.

Poliitikoille voi jäädä virallisia dokumentteja pyöritellessä kapulapuhevaihde päälle. Paras ja kuulijaystävällinen vaalipuhe löytyy noiden ääripäiden välimaastosta.

Käyttäjän TiinaPalovuori kuva
Tiina Palovuori

Tuokin on totta, että liiallisten yksinkertaistusten ja virheellisten analogioiden avulla voi saada asiat väännettyä hyvin erilaisiksi kuin ne ovat. Siitä tosin yleensä jää kiinni. Poliittisen jargonin heittelystä taas jää käteen ajatus siitä, että ehdokas varmaan tietää mitä tekee kun puhuukin noin hienosti. Harva on vaatimassa siitä vastuuseen.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Me äänestäjät tunnumme suhtautuvan kaikkiin vaaleihin kuin kunnallisvaaleihin, äänestetään sitä joka puhuu tarpeeksi läheisistä asioista; lupaa korjata ne reiät siellä tiessä talon edessa, huolehtia kulkukissojen talvehtimisesta ja lähettää vielä terveisiä isovanhemmille. Viiden miljoonan äänestäjän maa, ei kai voi syyttää poliitikkoa.

Isossa vaalitentissä sitten lauotaan kysymyksiä joihin ei olla totuttu vastaamaan, silloin aletaan puhua kuin lapsille. Enemmän tai vähemmän siksi, ettei täällä poliitikon tarvitse oikeasti miettiä sellaisia asioita jotka ulottuvat oman pitäjän raittia, tai oman kehän ulkopuolelle, kunhan vain antaa kuvan omasta aikuisuudestaan. Ne kirotut kakarat vaan kyselevät vaikeita asioita, mistä vauvat tulee, miksi aurinko lämmittää, mikä on vapaakauppasopimus. Sen lievästi närkästyneen äänensävyn tunnistaa niin Arhinmäen kuin Soininkin suusta toisinaan. Harvoin kukaan käyttäytyy unelmavanhemman tavoin, eli kuten blogistikin sanoo, ymmärrettävää ja avointa.

Silloin yleensä selviää kuka oikeasti on perillä asioista.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tänä aamuna pari hyvää blogia: tämä Tiina Palovuoren juttu ja toisena Jonna Purojärven 'Yksi lause muutti elämän'. Ne ottavat etäisyyttä ja kenties näkevät paremmin.

Tiinan juttu toi mieleen jonkun kielitieteilijän analyysin politiikan harhauttavasta sanastosta, googlaamalla sitä en nyt löytänyt, sen sijaan vastaan tuli mm. tämä:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/kol...

Ja tulipa vastaan omakin juttuni, pahoittelen jos laitan linkin siihenkin:
http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1712...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Näinhän se monesti on. Se mitä ehdokas oikeasti sanoo, haihtuu nopeasti muistista, ja syvälle tiedostamattomaan mieleen jää mielikuva vakuuttavasta ja pätevästä kandidaatista. Silkkaa mainontaa ja markkinointia siis, mutta sitähän läpipääsy vaaleissa enemmän tai vähemmän vaatii.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Toimittajat voisivat vaikuttaa paljonkin po. asiaan. Ylellä tämä tuskin onnistuu, sillä siellä toimittajien kädet lienevät sidottu, koska laitos on korruptoitunut ja puolueiden hallinnassa. Mutta Maikkari ja Nelonen voisivat sentään yrittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Me emme tiedä mitä tapahtuu todella, jos oman ehdokkaamme kannattajakunnan nykyinen heikohko taloudellinen tilanne yksinkertaistaa ongelmanratkaisukyvyn huipentumaa.

Tilastot osoittavat, että järjettömiin mittasuhteisiin paisunut opposition viivytystaktiikka mallintaa kokonaiskuvaa käyttäen hyödykseen esimerkiksi viimeaikaisia absurdeja väittämiä.

Käytännön täytyy turvautua tarkoituksenmukaisiin keinoihin, jos havaittavissa oleva kielteinen asennoituminen uudistusohjelmaamme panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta ilmiöiden liiallista nonfiguratiivisuutta.

Jopa yhteiseurooppalainen puolustus- ja turvallisuusmalli noudattaa epäilemättä ideatasolla yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja.

Vaikka osaltamme onkin saatettu syyllistyä laiminlyönteihin, voidaan taholtamme kuitenkin todeta, että soteuudistus rauhoittaa tahojen yhteistyön kariutumisesta aiheutuvia hyökyaaltoja rahoitus- ja sijoitussektorilla. Eräitä yksityiskohtia lukuunottamatta soteuudistus näyttää todeksi vastuuntuntoisten yhteistyökumppaneiden aatteellisia intressejä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika jännä että kun lukee Kuikan esimerkkilauseita niin kovasti haluaa uskoa että ne on järkeviä. Eräänlainen poliitikkokieli herättää kunniotusta ja lannistaa luontaisen epäilijän joka meissä pitäisi asua.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kokonaisvaltaisesti ja talouspolitiikan nousujohteisten ennakko-odotusten vuoksi on todettavissa, että budjettivajeen kompensaatio voi tapahtua ilman sote-uudistuksen kaikkien aspektien muuttamista."

- sosiaali- ja terveysjärjestelmää (sote) uudistetaan monipuolisesti, ja se maksaa
- rahat ovat tiukassa, joten mainittu sote-uudistus uhkaa kutistua tai jopa peruuntua
- tarkemmin tarkasteltuna näyttääkin siltä, että talouskasvu alkaa sopivasti, ja sote-rahat löytyvät
- sote-uudistus ei ehkä toteudu aivan rohkeimmassa muodossaan, mutta ei reformi kokonaan romahda

Mitäs muuta pitää selittää? Kyllä täältä pesee!

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Voihan tuostakin virkkeestä jotain tolkkua saada, jos sitä saa rauhassa sulatella. Mutta nopeatempoisessa vaalikeskustelussa esitettynä siitä ei jää mieleen muuta kuin että se kuulosti tosi pätevältä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaalikeskustelut ovatkin pelkkää väittelytaktiikan näytöstä, jossa yksikään panelisti ei halua jäädä alakynteen. Se tulee ikävästi esille puheen määrän tuputtamisena laadun sijasta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Toisinaan hemmetin vaikeat asiat on myös hemmetin vaikeita asioita selvittää kansantajuisesti. Olen itse pyrkinyt näin tekemään, ja saanut jonkin verran jopa tunnustusta siitä.

Esimerkiksi Suomen vakuuksista kirjoitin, ettei niitä voi tulla, koska panttaamattomuuslauseke (negative pledge) tarkoittaisi Kreikan suoraa konkurssia. Tuon nimihirviön takaa löytyy ajatus, ettei olemassaolevia velkojia voi siirtää eriarvoiseen asemaan. Näinhän käy, jos joku saa luottotapahtuman (maksuhäiriö) kohdalla hyvitystä, mutta toinen ei.

Siksi tämä tehtiin pankkien kautta, ja se jouduttiin tekemään tuotonvaihtosopimuksena (pankkeja ei voi pakottaa ottamaan vakuusriskiä kolmannen osapuolen tapahtumista, eivätkä ne halunneet vastuuta ottaa), joka on sitten taas aivan eri asia, mutta myytiin kansalaisille "vakuuksina".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Toisinaan hemmetin vaikeat asiat on myös hemmetin vaikeita asioita selvittää kansantajuisesti."

Kuin tilauksesta tänään Hesarissa (s. B8) Maijastina Kahlos arvioi Aulikki Vuolan tuoreen suomennoksen teoksista Puhujan kasvatus I-IV, kirjoittajana yli 2000 vuotta sitten elänyt Quintilianus.

"Kaunopuheisuudessa tärkeintä on selkeys, sillä todella oppinut henkilö puhui myös helppotajuisemmin ja selkeämmin kuin muut ihmiset", tiivistää kriitikko.

Toimituksen poiminnat